Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Petru23
Opublikowano

Normalnie Kosiba 8:E

To uwielbiałem w LPG, że jak jedno źródło paliwa zawiedzie to mamy drugie w alternatywie ;)

Najlepsze, że nigdy nie wiemy które nawali :E

Opublikowano (edytowane)

Tesla 3 - zimowe koła mają nie oryginalne czujniki i przy mocniejszym przyspieszeni jeden z nich potrafi na kilkadziesiąt minut zgłupieć i wali błędy. Do tego czujnik parkowania w tylnym zderzaku do wymiany bo głupieje. :E 

Edytowane przez DjXbeat
  • Thanks 1
Opublikowano

U mnie krótko po zakupie auta czujki / moduły w drzwiach od strony kierowcy umarły;
Strona pasażera i klapa bagażnika ok. Flu też sam się zamknie / odpali bez karty wsadzonej.

Patent na folię alu niestety nie pomaga :E 

Kiedyś to ogarnę...

Opublikowano

Gdy chciałem ruszyć samochodem po tym jak miesiąc stał na mrozie to tylne lewe koło się zablokowało pomimo że nawet nie był na ręcznym i jeszcze nawet hamulca nie dotknąłem. Myślałem że może ktoś podłożył coś jak to się robiło metodą na kradzież, ale nic takiego nie było. Po przejechaniu kawałek było lepiej, ale chyba niedługo będzie trzeba łożysko wymienić bo czuć podczas jazdy jak nierównomiernie jedzie.

Opublikowano

W Passacie wywaliło błąd nastawnika turbiny. Doczołgałem się do pracy w trybie SDI, poruszałem wtyczką i przewodami, po pracy błędu nie było, tylko DPF zaczął się wypalać i siwo za autem przy przyśpieszaniu. Muszę jutro przejrzeć wiązkę i samą wtyczkę od nastawnika. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Octavia 1, we wężu wodnym zrobiła się dziurka i podczas jazdy poszedł siwy dym. Niefart że na obwodnicy. Dobrze że miałem taśmę izolacyjną i pół bańki płynu. Zaklejone i z popuszczonym korkiem w zbiorniczku jakoś dojechałem delikatnie 100km. 

Podczas awari ludzie kulali się w korku obok ale oczywiście żaden ludź nawet nie zapytał czy wszystko git. Jedynie jeden Bułgar łamanym językiem probował gadać. Kocham nasz kraj :flaga:

• Like 2
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 9.03.2026 o 15:29, galakty napisał(a):

Uwielbiam jak ktoś kupuje model znany z problemów, ale się broni rękami i nogami że wie lepiej i jego nic złego nie spotka :E 

To nie forum od klepania po plecach, kupiłeś to trudno, jeździj i tyle ale nie pisz że to super wybór był :D 

Tak niska cena się nie bierze znikąd, konkurencja dużo droższa w benzynie ale wiadomo, to nie ma nic wspólnego :hihot: 

@galakty chciałbym tylko przypomnieć, że to moja Astra miała się psuć xD 

No nic, kupiłeś to trudno, jeździj i tyle ale nie pisz że to super wybór był. Taka wysoka cena jednak nie oddała. 8:E 

Gwoli ścisłości, Asterixem wpadło do wczoraj czyli równo miesiąc 2200km :E 

Edytowane przez Katystopej
  • Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
6 minut temu, Katystopej napisał(a):

chciałbym tylko przypomnieć, że to moja Astra miała się psuć xD 

Ej ale ja dojechałem do domu, daj znać jak skrzynia wyleci bokiem.

3 minuty temu, Gret napisał(a):

A to te 1.4 tgdi maja problemy? Czy tylko te nowszej 1.6 i 2.0?

Problemy to miały GDI, ale pewien Romek z YT zrównał z ziemią wszystkie T-GDI mimo że to zupełnie inne jednostki.

Znajomy mi teraz dał do myślenia, ze mu kiedyś dywanik nie pozwalał na dociśnięcie sprzęgła i nie kręcił, a ja ostatnio wyciągałem. Może to, chociaż nie wiem czy bez sprzęgła ona odpala czy nie. Jak nie to pewnie wtyczka/złączka/masa co jest normalne w każdej marce. 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, galakty napisał(a):

Ej ale ja dojechałem do domu, daj znać jak skrzynia wyleci bokiem. 

Uuu czyli w szczepionkę xD  

Nie odpaliła Ci na ciepłym silniku czy zimnym? 

btw dzisiaj siostra mi dzwoni, że odpaliła swoją C4 która ma ledwo półtora roku i obydwa tablety czarne xD  zgasiła, poczekała chwilę i uruchomiły się przy ponownym odpaleniu, czyli PSA ma coś z chinczyków.

Nie wciśnięte sprzęgło to na 99% nie to, coś musiało go zaboleć, kręcił normalnie ale nie odpalał czy nie kręcił?

Edytowane przez Katystopej
Opublikowano
2 minuty temu, galakty napisał(a):

Zimnym. W sumie jak ktoś używał dużo start&stop to mogły i szczotki się skończyć. 

Ale kręcił czy nie kręcił? Jeśli nie kręcił to rozrusznik lub masa, jeśli kręcił ale nie odpaliła to iskra lub paliwo.

Opublikowano
2 minuty temu, Katystopej napisał(a):

Ale kręcił czy nie kręcił? Jeśli nie kręcił to rozrusznik lub masa, jeśli kręcił ale nie odpaliła to iskra lub paliwo.

Nie kręcił wcale, szkoda że na wierzchu nie jest to bym wymienił i tyle. A tak umawiać się na regenerację albo wymianę trzeba nie wiedząc czy to na pewno to. 

Opublikowano (edytowane)

Ostatnio siostra nie mogła odpalić 3 letniej Elantry. Raz silnik kręcił i nie odpalał by za chwilę w ogóle nie chciał zakręcić. 
Diagnoza postawiona przez „podwórkowych” mechaników - alternator nie ładuje bo zmierzone napięcie.
W serwisie, tablet połączony z samochodem, 2 min diagnozy- bateria od pestki antykradzieżowej siadła. 
Na podwórku to już alternator chcieli zamawiać :hahaha:

Edytowane przez DjXbeat
  • Haha 3
  • Upvote 1
Opublikowano

Co ma alternator do odpalania jeeez :E Sprawdza się napięcie na aku i wiadomo czy ładuje. 

12 godzin temu, marko napisał(a):

Jakby było coś z czujnikiem w pedale sprzęgła, to powinien wyrzucić Ci komunikat, że trzeba to sprzęgło wcisnąć. 

No też tak myślę, ale znajomy który ma w firmie pełno Ceedów mówił że tak miał, dywanik zagięty pod sprzęgłem i nie odpalał. Choć ja stawiam na szczotki w rozruszniku/masę (ale dziwne przy takim przebiegu by już się zużyło, no jedynie jak ktoś dużo S&S korzystał w mieście to ok)