Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Stare 1.8t, wymieniłem cewki na czerwone TFSI z S4B7, teraz powyżej 5k nie cofa zapłonu i pali gumę z rolki na 3 biegu :o. Stare wytrzymały ponad 300 tys. przebiegu.

Ostatnio pisałem jak musiałem wracać 100km z otwartym zbiorniczkiem płynu chłodzącego. Silnikowi nic się nie stało, płynu może pół litra odparowało przez ten czas. Delikatnie, awaryjnie można jechać w takiej sytuacji :faja: 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, galakty napisał(a):

Co ma alternator do odpalania jeeez :E Sprawdza się napięcie na aku i wiadomo czy ładuje. 

Napisałem, że sprawdzali napięcie - nie ładował dlatego postawili diagnozę, że alternator a to się okazało, że pestka antykradzieżowa miała słabą baterię. 

Opublikowano

Pojechałem na wymianę tarcz + klocki przód.

Ale wszystkie 4 hamulce był w opłakanym stanie, do tego jedna piasta i 4 zaciski.

Tarcze przód 31cm, tył 28cm, duże zaciski pod to. Do tego nowe linki z tyłu. Był ból przy płaceniu. Ale tak to jest jak się kupi używane auto i od 3 lat nie zagląda w układ hamulcowy bo "działa".

Opublikowano
40 minut temu, Kyle napisał(a):

Sporo to kosztowało. Jakie to auto?

Octavia 2 rs

34 minuty temu, Tornado3 napisał(a):

Kolega nie napisał ile kosztowała sama usługa, ale obstawiam połowę tej kwoty.

Same części czyli zaciski tarcze klocki linki i piasta to spokojnie można wydać kilka tyś PLN

W intercarsie po numerze vin zacisk przód to 650zł. Za sztukę.

• Thanks 1
Opublikowano

Cholera, do starej kury przeszło piątka w układ hamulcowy, ała. Te zaciski już musiały być niezłym zajazdem skoro kupiłeś ją 3 lata temu, przez ten okres nie możliwe żeby tak się zajechały.

Masz tą kurę chociaż pomodzoną, żeby to jakoś jechało i warto było pchać taki hajs?

Opublikowano
12 godzin temu, Gret napisał(a):

chyba nie ma nic droższego od intercarsu :P 

no i aż tak były te zaciski zdewastowane że nie można było ich naprawić? 

Wolałbym regenerować chyba. Wgl kiedyś w iparts chciałem kupić świece do Ceeda, 79 zł sztuka + dostawa płatna, na Allegro 57 zł i darmowa dostawa XDDDDD

Wracając do odpalania, okazało się że na parkingu kręciłem bez sprzęgła i wtedy rozrusznik nie działa :E :E 

• Haha 2
Opublikowano

Też się zdziwiłem, myślałem że tylko w automatach takie coś jest, a tu manual, luz i bez wciśniętego sprzęgła nie kręci :E A ja czasem w starej tak na postoju odpalałem stąd zdziwienie i myśl że rozrusznik do wymiany... Kolega co ma w firmie flotę Ceedów mi powiedział że pewnie sprzęgło/dywanik haczy i mam sprawdzić, nie wierzyłem :E 

Opublikowano
29 minut temu, TheMr. napisał(a):

Bardzo możliwe, nie dotyczy to tylko Kia. 

Kiedyś się wciskało sprzęgło podobno dla mniejszego zużycia elementów, tak jeszcze mnie uczono naście lat temu. 

Tak samo nie kręcić kierownicą w miejscu, ale wtedy były pompy hydrauliczne albo brak wspomagania w ogóle i ciężko było :D 

Opublikowano
59 minut temu, Gret napisał(a):

To ja miałem zdziwko w hondzie. Z 30km przebiegu chce wyjechać z garażu daje wsteczny gaz a ten mi na luz wbija z 3 razy tak i mówię no nieee laweta... okazało sie ze mialem niedomkniete drzwi... :E

A ja myślałem, że tylko toyota wpadła na tak debilny pomysł, że nie da się ruszyć przy niezamkniętych drzwiach  :E 

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, galakty napisał(a):

Też się zdziwiłem, myślałem że tylko w automatach takie coś jest, a tu manual, luz i bez wciśniętego sprzęgła nie kręci

Ojciec taki sam patent miał w Kii Sportage z 2011r :) Bez sprzęgła nie odpalał.

Opublikowano

Ile kobieta potrzebuje czasu na rozwalenie nowiutkiej opony? Odpowiadam - 11 godzin 🤦‍♂️

Mimo wszystko wybaczam, bo zmieniłem jej 18 z profilem 55 na 19 z profilem 35…Dobrze że promka na opony jeszcze aktualna 😒IMG_5431.thumb.jpeg.9cd8508bcd61c6f5af29033f9d6c97b9.jpeg

• Sad 1