GordonLameman 8 423 Opublikowano 4 Października Opublikowano 4 Października Ten bieg po drive czyli “L” to co to jest? Laweta? U mnie jest jakiś “B”, ale póki co nawet nie zagłębiałem się co to 1
bourne2008 1 202 Opublikowano 4 Października Opublikowano 4 Października (edytowane) Bieg "L" (Low) w automatycznej skrzyni biegów oznacza «niski bieg», który blokuje przekładnię na najniższych możliwych przełożeniach, zapewniając większy moment obrotowy przy niższych prędkościach, a także umożliwiając skuteczniejsze hamowanie silnikiem. Jest to tryb przydatny do jazdy w trudnych warunkach, takich jak jazda pod górę, zjazd w dół, jazda w korkach, czy w ciężkim terenie, a także podczas holowania przyczepy. Tryb B w samochodach elektrycznych i hybrydowych oznacza hamowanie silnikiem, czyli "darmowe" ładowanie akumulatorów. Jeśli dojeżdżamy do skrzyżowania, na którym pali się czerwone światło, to zamiast hamować w ostatniej chwili, można wcześniej wrzucić tryb B i pozwolić silnikowi wytracić prędkość samochodu przy jednoczesnym ładowaniu akumulatorów. To samo dotyczy zbyt szybkiego zjazdu ze wzniesienia - zamiast wciskać hamulec, przełączamy lewarek skrzyni biegów na tryb B i pozwalamy, by elektronika zrobiła to za nas. W ten sposób nie tylko oszczędzamy układ hamulcowy, lecz także odzyskujemy energię, która w przeciwnym razie by się zmarnowała. Edytowane 4 Października przez bourne2008 2
Petru23 249 Opublikowano 4 Października Opublikowano 4 Października 4 godziny temu, GordonLameman napisał(a): Ten bieg po drive czyli “L” to co to jest? Laweta? U mnie jest jakiś “B”, ale póki co nawet nie zagłębiałem się co to Zwiększona rekuperacja, jak kolega wyżej wskazał. Ale dziwnie się jedzie, bo coś ciągnie za zderzak z tylu.
Pan Ciastovy 92 Opublikowano 4 Października Opublikowano 4 Października @CryptTM Zrób fotkę blatu w Renacie i pokaż ile maszyna powinna mieć
CryptTM 404 Opublikowano 5 Października Opublikowano 5 Października @Pan Ciastovy mówisz - masz: Ale u mnie Renata ledwo dotarta, nie ma się czym chwalić... 1
DjXbeat 488 Opublikowano 16 Listopada Opublikowano 16 Listopada Magiczne 66666km przejechał i nawet się nie zapalił
Kowal_ 263 Opublikowano 19 Listopada Opublikowano 19 Listopada Nie mam zdjęcia bo jechałem autostradą w tym czasie, ale stuknęło 240 000 km. 2
Kyle 200 Opublikowano Sobota o 07:45 Opublikowano Sobota o 07:45 W dniu 5.10.2025 o 12:04, CryptTM napisał(a): Ale u mnie Renata ledwo dotarta, nie ma się czym chwalić... Pokazuje Ci stan naładowania akumulatora? - fajna rzecz.
CryptTM 404 Opublikowano Sobota o 08:09 Opublikowano Sobota o 08:09 @Kyle Stan naładowania, prąd ładowania, napięcie - co tylko Waść sobie życzysz - nie ma lipy 1
Keleris 473 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Służbowy fafik w następnym roku dobiję do miliona. 1 1
Rekomendowane odpowiedzi