Cappucino 306 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Primo, nie o to pytałem, secundo, te8,8% to chyba lekki spadek i wynika z tego, że jeszcze w styczniu pewno realizowano sprzedaż z dopłatami, tu mogę sie mylić.
galakty Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Poczekajmy jak NaszEauto się skończy.
Tomasz Niechaj Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu 6 minut temu, Cappucino napisał(a): Primo, nie o to pytałem, secundo, te8,8% to chyba lekki spadek i wynika z tego, że jeszcze w styczniu pewno realizowano sprzedaż z dopłatami, tu mogę sie mylić. Średnio za 2025 rok było to 7,2%
SuLac0 Opublikowano 3 godziny temu Autor Opublikowano 3 godziny temu 3 minuty temu, galakty napisał(a): Poczekajmy jak NaszEauto się skończy. oficjalnie skonczylo sie ponad tydz temu
Petru23 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu 1 godzinę temu, galakty napisał(a): 12 litrów benzyny, czyli przejadę 400km w takim trybie. Elektrykiem nie i ładowanie trwa dłużej. Ciekawe, bo komp w takich warunkach wskazuje nawet do 20 w każdym aucie, które miałem lub jeździłem zima.
galakty Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) 5 minut temu, Petru23 napisał(a): Ciekawe, bo komp w takich warunkach wskazuje nawet do 20 w każdym aucie, które miałem lub jeździłem zima. Po 2-3km tyle mi wskazuje i zgaszeniu. Może bliżej 13 litrów, ale i tak nie 20. Ofc może też kłamać, nie ma jak sprawdzić. Edytowane 2 godziny temu przez galakty
Petru23 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) @galakty Monitoruje chwilowe, gdzie przy przyspieszeniu nawet i 30 potrafili wskazać, rozpędzaniu się blisko 20 itp. średnia z tych kilku km idzie w cały świat, bo albo stoję na każdych światłach później albo lecę z zielona falą itp. Ale spokojnie mogę powiedzieć, że zimny (w szczególności taka zima jak teraz) to te średnie spalanie z krótkich odcinków spokojnie może dobijać i do 20. Nie ważne czy 1,6 z mazdy czy 2,5 forda. Jak znajdę wątek na forum forda to podrzucę, jak nowy właściciel 2,5FHEV narzeka, że właśnie na krótkich odcinkach ma spalanie po naście do 20l a przecież hybryda miała palić 4-5l/100 Np do domu rodzinnego mogę mieć spalanie 16l/100 średnie wg kompa anwa w drodze powrotnej 4/100. Ta sama trasa w mieście na jezdniach sasiadujacych tyle, że w drugą stronę Edytowane 2 godziny temu przez Petru23
galakty Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 3 minuty temu, Petru23 napisał(a): Monitoruje chwilowe, gdzie przy przyspieszeniu nawet i 30 potrafili wskazać, rozpędzaniu się blisko 20 itp. średnia z tych kilku km idzie w cały świat, bo albo stoję na każdych światłach później albo lecę z zielona falą itp. Ale spokojnie mogę powiedzieć, że zimny (w szczególności taka zima jak teraz) to te średnie spalanie z krótkich odcinków spokojnie może dobijać i do 20. Nie ważne czy 1,6 z mazdy czy 2,5 forda. Chwilowe to wiadomo, ja piszę o średnim po tych 2-3km. Nie ma szans na 20 litrów chyba że jakieś V8 No i ja mam też bezpośredni wtrysk + turbo, moment maksymalny od 1500 obrotów więc jadąc spokojnie pali bardzo mało, rozruch na zimnym i korki zawyżają. 4 minuty temu, Petru23 napisał(a): Jak znajdę wątek na forum forda to podrzucę, jak nowy właściciel 2,5FHEV narzeka, że właśnie na krótkich odcinkach ma spalanie po naście do 20l a przecież hybryda miała palić 4-5l/100 Nie wierzę w to, miałem na chwilę hybrydę 1.5 i po mieście na krótkich odcinkach przy temperaturze 0 paliła 5-6 litrów...
Tomasz Niechaj Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Teraz, galakty napisał(a): Chwilowe to wiadomo, ja piszę o średnim po tych 2-3km. Nie ma szans na 20 litrów chyba że jakieś V8 No i ja mam też bezpośredni wtrysk + turbo, moment maksymalny od 1500 obrotów więc jadąc spokojnie pali bardzo mało, rozruch na zimnym i korki zawyżają. Nie wierzę w to, miałem na chwilę hybrydę 1.5 i po mieście na krótkich odcinkach przy temperaturze 0 paliła 5-6 litrów...
Cappucino Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 32 minuty temu, Tomasz Niechaj napisał(a): 4km w pół godziny? To chyba nie jest normalne tempo.
Tomasz Niechaj Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Teraz, Cappucino napisał(a): 4km w pół godziny? To chyba nie jest normalne tempo. A zdefiniuj proszę normalne tempo. Tyle czasu musiałem poświęcić "by dojechać do sklepu", a auto stało na parkingu przez noc nim odebrałem. Znamy średnią prędkość, a najlepiej zdjęcie ze statystykami, tej Skody Enyaq (najpewniej)?
Cappucino Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Teraz, Tomasz Niechaj napisał(a): A zdefiniuj proszę normalne tempo. Tyle czasu musiałem poświęcić "by dojechać do sklepu", a auto stało na parkingu przez noc nim odebrałem. Znamy średnią prędkość, a najlepiej zdjęcie ze statystykami, tej Skody Enyaq (najpewniej)? Jak wyjeżdżam spod domu to 4km to jadę jakieś 4 minuty u siebie w mieście. A Ty podajesz spalanie powiększone o stanie w korkach. Godzinę temu, SuLac0 napisał(a): oficjalnie skonczylo sie ponad tydz temu Czyli jeszcze niemal przez cały styczeń.
Tomasz Niechaj Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Teraz, Cappucino napisał(a): Jak wyjeżdżam spod domu to 4km to jadę jakieś 4 minuty u siebie w mieście. A Ty podajesz spalanie powiększone o stanie w korkach. No to musiałbyś znacząco przekraczać dozwoloną prędkość, bo musiałbyś mieć średnią prędkość 60 km/h wliczając w to rozpędzenie się po uruchomieniu silnika, no i sam wyjazd choćby z zatoczki parkingowej. To nie jest więc "normalne tempo".
Cappucino Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 1 minutę temu, Tomasz Niechaj napisał(a): No to musiałbyś znacząco przekraczać dozwoloną prędkość, bo musiałbyś mieć średnią prędkość 60 km/h wliczając w to rozpędzenie się po uruchomieniu silnika, no i sam wyjazd choćby z zatoczki parkingowej. To nie jest więc "normalne tempo". Napisałem jakieś a nie dokładnie 4min. Tobie wykazało 10km/h no to jest tempo jazdy w korkach.
Tomasz Niechaj Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Teraz, Cappucino napisał(a): Napisałem jakieś a nie dokładnie 4min. Tobie wykazało 10km/h no to jest tempo jazdy w korkach. No to napisałem, co oznacza to "jakieś 4 minuty". nawet przy 5 minutach co już nie jest moim zdaniem w ramach "jakieś 4 minuty" masz średnią prędkość 50 km/h, co tez nie jest do uzyskania bez wyraźnego łamania przepisów. Tak, to była jazda w korkach, a co miałem z nimi zrobić? Rozjechać poprzedzające auta czy jak? Tak się jeździ w dużych miastach. Zastanawiające, że nie dopytywałeś w temacie tego wyniku elektrycznej Skody. Tam wątpliwości żadnych nie było.
bleidd Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 1 godzinę temu, Tomasz Niechaj napisał(a): Oczywiście że średnia prędkość jest to istotnym czynnikiem, wręcz krytycznym. Ale tych 60+ kWh/100 km nie miałby gdyby nie miał korków. No ale takich informacji już tamten kolega nie przekazuje, ciekawe dlaczego... A3 1.5 150 KM Od startu do przyjechania pod sklep. Bez świateł po drodze, 2 skrzyżowania ze stopem. Grzane dupki miałem włączone na 1/3. Mrozów nie ma, auto stało na zewnątrz, temperatura ok 1st.
Tomasz Niechaj Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Teraz, bleidd napisał(a): A3 1.5 150 KM Od startu do przyjechania pod sklep. Bez świateł po drodze, 2 skrzyżowania ze stopem. Grzane dupki miałem włączone na 1/3. Mrozów nie ma, auto stało na zewnątrz, temperatura ok 1st. Dzięki, czyli jednak nie jest to żaden passat czy inny Tiguan. W każdym razie przy takiej średniej prędkości to oczywiście normalne spalanie, choć zdecydowanie nie było tutaj mrozu, bo nawet silnik Ci się wyłączył, co wskazuje że moim zdaniem auto było garażowane przed startem, choć mogę się w tej jednej kwestii mylić, bo niezbadane są wyroki Start-Stop.
Gret Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 2 minuty temu, bleidd napisał(a): A3 1.5 150 KM Od startu do przyjechania pod sklep. Bez świateł po drodze, 2 skrzyżowania ze stopem. Grzane dupki miałem włączone na 1/3. Mrozów nie ma, auto stało na zewnątrz, temperatura ok 1st. Bo jechałeś a nie stałeś w korku 😀
bleidd Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 5 minut temu, Tomasz Niechaj napisał(a): Dzięki, czyli jednak nie jest to żaden passat czy inny Tiguan. W każdym razie przy takiej średniej prędkości to oczywiście normalne spalanie, choć zdecydowanie nie było tutaj mrozu, bo nawet silnik Ci się wyłączył, co wskazuje że moim zdaniem auto było garażowane przed startem, choć mogę się w tej jednej kwestii mylić, bo niezbadane są wyroki Start-Stop. Żeglowanie się włącza nawet i na zimnym silniku. A zdjęcie było na postoju
Tomasz Niechaj Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Teraz, bleidd napisał(a): Żeglowanie się włącza nawet i na zimnym silniku. A zdjęcie było na postoju Na początku nie włącza się, olej silnikowy musi mieć temperaturę już typu +20 stopni. Nie wiem co masz na myśli mówiąc "żeglowanie" - bo czasem to jest wyłączony silnik, a czasem tryb "N" skrzyni biegów. Ale właśnie fakt, że już na postoju (tryb D miałeś), wyłączył się silnik wskazuje, jak wspominałem, że auto nie stało na mrozie przed uruchomieniem (tak jakby temperatura otoczenia pokazywana na komputerze na to wskazywała...), a to nie jest więc sytuacja, o której tutaj rozmawiamy Choć oczywiście nie jest to żaden zarzut do Twojego pomiaru, po prostu nie wpisuje się on w omawianą tutaj sytuację.
bleidd Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Nie stało na mrozie bo nie ma dziś mrozu, zrobiłem test w warunkach jakie są aktualnie. Termometr na zewnątrz mi pokazuje 1st, auto 2st. W trakcie jazdy już po niecałym kilometrze jazdy auto po odpuszczeniu gazu wyłączało silnik (żeglowalo), nie wiem czy olej miał 20st czy nie.
Badalamann Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Podawanie zużycia przy zrobieniu 3-4 km w 30 minut jest bez sensu. Znaczy to jazda w korku i to ekstremalnym. Jak sie upieracie przy takim teście, to trzebaby by mieć tę średnią prędkość choćby 20-30 km na godzinę. Zakładam tu wolną jazdę po mieście, powiedzmy do maks 50-60 km/h i w tym jakieś światła oraz wyjazd z pod domu/bloku. Przyznam że chętnie zobaczyłbym wyniki takiego testu, przy różnych temperaturach.
Tomasz Niechaj Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 10 minut temu, bleidd napisał(a): Nie stało na mrozie bo nie ma dziś mrozu, zrobiłem test w warunkach jakie są aktualnie. Termometr na zewnątrz mi pokazuje 1st, auto 2st. W trakcie jazdy już po niecałym kilometrze jazdy auto po odpuszczeniu gazu wyłączało silnik (żeglowalo), nie wiem czy olej miał 20st czy nie. Jasne, dzięki za wyjaśnienia. Zwłaszcza teraz Twoje pomiary dużo mówią, choć jak zaznaczyłem nie wpisują się one w sytuację, którą tutaj omawiamy Czyli Ty masz eTSI, zgadza się? A auto garażujesz? W sensie przed startego tego przejazdu stało w garażu? 1 minutę temu, Badalamann napisał(a): Podawanie zużycia przy zrobieniu 3-4 km w 30 minut jest bez sensu. Znaczy to jazda w korku i to ekstremalnym. Jak sie upieracie przy takim teście, to trzebaby by mieć tę średnią prędkość choćby 20-30 km na godzinę. Zakładam tu wolną jazdę po mieście, powiedzmy do maks 50-60 km/h i w tym jakieś światła oraz wyjazd z pod domu/bloku. Przyznam że chętnie zobaczyłbym wyniki takiego testu, przy różnych temperaturach. Choć przyznaję Ci rację w tym temacie, że podawanie takich pomiarów na dystansie 2-4 km nie ma sensu (już nawet niezależnie od średniej prędkości), to niestety taki temat został tutaj wywołany i bardzo stronnicze informacje zostały tutaj umieszczone. Żeby mieć średnią prędkość nawet 20 km/h korków realnie nie jest bardzo dużo, a przy 30 km/h w zasadzie może ich nie być w ogóle. Poniżej film z tego jak wygląda jazda po mieście ze średnią prędkością 20 km/h: Co do testów przy różnej temperaturze: o ile jestem w stanie wykonać takie pomiary na większym dystansie (minimum 10 km), o tyle pomiar dla 3-4 km jest ekstremalnie zależy od warunków na drodze i raz uzyskasz np. 6l/100 km, a robiąc to drugi raz, "jakieś 4 minuty" później będzie można mieć 8l/100 km, bo po prostu światła inaczej się ułożyły.
DjXbeat Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) 2 godziny temu, Cappucino napisał(a): Tzn.? Ile zuzywają energii średnio? Ja miałem na uwadze start przy minusowych temperaturach bez grzania baterii a nie średnie wartości. Tesla bez wstępnego grzania potrafiła mi na pierwszych 2-3km wskazać zużycie 90kWh/100km a Corsa 35kW/100km. Corsa miała lżej bo 2C ciepłej było czyli -16C A tu jazda krótkie odcinki na ostatnich 300km i średnia 24kWh/100km Edytowane 1 godzinę temu przez DjXbeat
bleidd Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Mam 1.5 TSI z mikro hybrydą, nie wiem nawet czy to się nazywa eTSI czy nie Auto stało na zewnątrz, temperatura rano była ok -1, teraz jak ruszyłem pokazywało 1st.
Rekomendowane odpowiedzi