Skocz do zawartości

Auta elektryczne (BEV)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, dannykay napisał(a):

Źle do tego podchodzicie. Większość z nas ma kilka samochodów w domu. Dla mnie byłoby to super rozwiązanie na drugi samochód właśnie.

Większość? No nie powiedziałbym. Nawet jak są faktycznie 2 czy nawet 3 auta to raczej nie są to nówki salonowe, elektryka kupisz za 30-40k? No nie, a całkiem rozsądną miejską spalinówkę w tym budżecie tak. Zawłaszcza, że jak ktoś myśli o drugim czy trzecim aucie to raczej jako takie miejsce auto na dojazdy do pracy czy bujanie się po mieście i nie myśli wydawać na to 150k.

W Bieszczadach to nawet o stacje paliw ciężko jak zapuścisz się nieco dalej :P Raz jak mi zaświeciła rezerwa to miałem problem ze znalezieniem stacji w promieniu 80 km od miejsca gdzie byłem.

Edytowane przez bleidd
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, dannykay napisał(a):

Źle do tego podchodzicie. Większość z nas ma kilka samochodów w domu. Dla mnie byłoby to super rozwiązanie na drugi samochód właśnie.

Ale w domu w Polsce mieszka tylko nieco ponad połowa ludności Polski :-) 

Ci z mieszkań w połowie przypadków nie mają samochodu. 

Edytowane przez SweetDreams
Opublikowano

Z 400km zasięgu zrobiło się 44 po przejechaniu 205km. Póki technologia wytwarzania akumulatorów się nie zmieni, to elektryki utkną w martwym punkcie ograniczane właśnie przez aku. Auta fajne, ale w około komina z ładowaniem z własnego gniazda, nie inaczej.

Screenshot_2025-01-21-15-35-16-076_com.twitter.android-edit.jpg

• Upvote 1
Opublikowano

Bleidd o jakich Ty 150k piszesz, kiedy to jest najem długoterminowy…

jak już wyżej napisałem, ja to rozpatruje tylko i wyłącznie w kategorii drugiego auta w domu, służącego do jazdy wokół komina, do roboty i z powrotem. Za 5 stów miesięcznie dostajesz nowe auto z gwarancją, wliczonym serwisem i jedyne co Ciebie interesuje, to ubezpieczenie i przysłowiowy plyn do spryskiwaczy. Clio w takiej opcji kosztuje tam niecałe 8 stów netto. O czym w ogóle rozmawiamy. 

Opublikowano
1 godzinę temu, SweetDreams napisał(a):

Ale w domu w Polsce mieszka tylko nieco ponad połowa ludności Polski :-) 

Ci z mieszkań w połowie przypadków nie mają samochodu. 

Statystyki z kapelusza?

Opublikowano

w przypadku ladowarki oddalonej o 20km, moze sie okazac, ze bedzie sie ja odwiedzalo raz na dwa tygodnie, jezeli kazdego dnia robi sie ok 20-30km.  i to tylko wtedy , jak faktycznie nie bedzie okazji w tym czasie byc gdzies pod lidlem/ biedronka lub innym ladowaniem publicznym. trzeba sobie samemu odpowiedziec na ile starczy zasiego 200-300km w BEV. na pol dnia? dzien? tydzien?

oczywiscie, ze najlepiej jak ma sie dostep do swojej ladowarki  1/3f, albo jakiejs publicznej w poblizu, jednak piszemy o "pradzie", ktory jest dostepny praktycznie wszedzie. mnie odcieli od mojej ladowarki na 2-3tyg, bo robili mi droge. poszedlem do gminy i zalatwilem ladowanie z sily na ich parkingu w razie potrzeby. potrzeby nie bylo, bo zawsze pojawila sie opcja ladowarki publicznej. wiec warto czasami poszukac w okolicy cos mniej publicznego , ale dostepnego awaryjnie i problem ladowarki oddalonej o 20km nie bedzie mial wiekszego znaczenia.

Opublikowano

Jaka strona jest najlepsza do sprawdzenia mapy ładowarek? Bo co strona, to inne wyniki.
Z ciekawości wrzuciłem swoje miasto rodzinne (37tys. mieszkańców). Jedna strona pokazała mi 2 ładowarki, druga 3 (w tym biedronkową) xD

Opublikowano (edytowane)

tak na szybko w okolicy to plugshare, tylko roznie z jego rzetelnoscia, ale jak blisko zawsze mozna zweryfikowac. mozesz sprawdzic jeszcze https://abetterrouteplanner.com/

najnowszy cennik za 1kWh

image.png.22121690ee4c876bc4b3a648d8df14fa.png

wiec kazdy znajdzie cos dla siebie - chcesz drozej, placisz drozej, chcesz taniej, masz wybor.

Ranking cen ładowania EV - styczeń 2025 | EV Klub Polska

Edytowane przez SuLac0
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, larry.bigl napisał(a):

Z elektryków takich do miasta co jest sensownego? Kiedyś mi MG4 przez myśl przechodził 

Ja w sobotę jadę na jazdę próbną Ioniqiem 5. Po wymiarach patrzę, że jednak całkiem spory jest. :E 

Nie potrzebuję drugiego auta. Nie potrzebuję drugiego auta. Nie potrzebuję drugiego auta. Nie potrzebuję drugiego auta. Nie potrzebuję drugiego auta. Nie potrzebuję drugiego auta. 

Edytowane przez GordonLameman
  • Haha 3
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Ja w sobotę jadę na jazdę próbną Ioniqiem 5.

zdaj relację, coraz bardziej mnie frapuje takie auto jako drugie w domu, dla żony

prowadzi biznes w centrum Krakowa, w lipcu wchodzi nowe ( desel od 2014 i euro 6 >  ) 

tu by miała 20km w jedną stronę, fotowoltaikę mam jeszcze na starych zasadach ;)

oczywiście mowa o najmie długoterminowym z taką rozsądną ratą i wykorzystaniem z tego mój prąd, jak dają..

ta kia też mi się bardzo podoba

Edytowane przez miro
  • Upvote 2
Opublikowano
8 minut temu, miro napisał(a):

zdaj relację, coraz bardziej mnie frapuje takie auto jako drugie w domu, dla żony

tia. niby dla zony, a potem czlowiek pakuje sie do BEV jak tylko moze ;) szczegolnie jak ma np do odebranie paczke pare km od domu, i az serce "boli", jak pomysli, ze musi wtedy katowac ICE, szczegolnie zima. wsiadzie do BEV, bez znaczenia jak "kobiece" bedzie ;) samo zycie...

• Upvote 1
Opublikowano

jakbym miałl teslę z takimi osiągami jak moja benzyna ( 300PS ) to jak najbardziej

auta mam w ciepłym garażu nie mam dylematów że wsiadam do zimnego

wcześniej miałem z debasto, nawet z tego nie korzystałem, ale nie o tym

Opublikowano
2 godziny temu, miro napisał(a):

tu by miała 20km w jedną stronę, fotowoltaikę mam jeszcze na starych zasadach ;)

oczywiście mowa o najmie długoterminowym z taką rozsądną ratą i wykorzystaniem z tego mój prąd, jak dają..

ta kia też mi się bardzo podoba

Idealny setup, jeszcze z pv na starych.. No taki to pożyje. 

Na taki mini traski to wszystko będzie dobre, te ostatnie z ofert ople mokka i ioniq jak najbardziej. Jak KIA się podoba to EV6 będzie świetnym wyborem. To ta sama platforma co Ioniq 5 czyli m.in. nowoczesne 800V gdzie u europejskich producentów masz to dopiero w audi etron gt i porsche taycan. 

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, Wu70 napisał(a):

Mały miejski Peugeot, nawet prywatnie to 226 brutto :lol2: (+ubezpieczenie spłaty 87/mc)

https://sklep.peugeot.pl/produkt/208/vr3uhzkx0r4067646/

Zasięg do 362 km, czyli w zimie z ogrzewaniem realnie nieco ponad 200 będzie, a że nikt nie jeździ do 0% to trzeba bezpiecznie liczyć 150 km. Trochę zabawka, ale do miasta by było jako 2-gie, 3-cie auto.

Nawet nie jest to głupia opcja.

Opublikowano

Dzisiaj była konferencja, wszystko co wiadomo potwierdzili, wnioski od 3.02. Kasa praktycznie bez limitu bo wykluczone zostały spółki a dla pozostałych to budżet nie do wykorzystania.

Według ministerstwa raczej ostatni program bo EU odchodzi od dopłat.

• Upvote 1