Skocz do zawartości

Auta elektryczne (BEV)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Totek napisał(a):

@Petru23 ale m57 to jeden z fajniejszych motorów. Mega popularny w swapach do terenówek, fajna kultura pracy, generalnie mogłbym takim latać choć wolę bene z LPG. Auto fajne gdyby nie ten spojler... To nawet na wsi wstyd taka :kupa:

Spojler teraz zdjęli i wygląda imo fajnie. Foto robiłem w piątek, filmik znalazłem w necie.

Opublikowano

Ciekawe czy takie ładowarki logują informacje o pojazdach, które się podłączają. VIN czy coś. Chodzi o to, czy operator jest w stanie sprawdzić kto i ile korzystał. 

Druga sprawa, że to pewnie ten typ ludzi, co Ci samochód odłączy na złość, żebyś nie mógł naładować skoro się nie zapisałeś :)

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, dannykay napisał(a):

Ciekawe czy takie ładowarki logują informacje o pojazdach, które się podłączają

To zależy która.

Ta konkretna nic nie wie więc nie loguje, nie jest wpięta w żadną sieć więc nie ma systemu który miałby dodatkowe źródła danych (aplikacje, płatności itp.)

Zdecydowana większość obecnie nie ma danych identyfikacyjnych żeby logować ale cały system ma bo identyfikujesz się w aplikacjach, dodajesz metody płatności.

A w najnowszych ładowarkach (i w przyszłości pewnie większość) jest obsługa plug&charge i będą wymieniane klucze identyfikacyjne (nie vin) na poziomie ładowarka-samochód i automatyczne ładowanie&płatność po podpięciu kabla.

Spoiler

Co ciekawe pierwszym podejściem bylo Autocharge które identyfikuje pojazd po MAC 8:E

Edytowane przez Wu70
Opublikowano
14 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Czaicie że jakieś Janusza zrobiły ssię cię rozpiskę na publiczną ładowarkę i mają problem z ludźmi którzy się “nie zapisali” na korzystanie :E 

Ależ mnie to nie dziwi... Znam osobę która mając dom i PV jeździła pod ładowarki bo wtedy wychodziło taniej. Zabierała miejsce ludziom którzy np. mieszkali w bloku albo nie mieli PV. I jeszcze się irytowała jak ktoś zajmował miejsce, no łapy poucinać i tyle. 

EV to głównie sekta bananowców w tej chwili, nałapali się dopłat na PV i auto elektryczne i myślą że rządzą. 

• Upvote 1
Opublikowano

to, ze ceny 3-5 letnich uzywek BEV tak spadaja, nie jest zadnym zaskoczeniem. przynajmniej dla mnie :E te pare lat temu, auta mialy na starcie wysoka cene, gdzie obecnie mozna kupic auta w danej klasie, lepsze techn, za podobne lub nawet nizsze pieniadze. do tego wybor jest zdecydowanie wiekszy niz pare lat temu. prawo rynku, a nie odkrywanie kola na nowo

Hertz i podobne floty, to zupelnie inny problem. padli ofiara marketingu i "szybkiego zysku" na nowej technologii. podjeli ryzyko i na tym stracili. ale czy to wina BEV? imo nie. to skutek przelozenia wypracowanej latami strategii "spalinowej", na cos zupelnie nowego. to musialo sie tak skonczyc, bo bylo na to za wczesnie.  

imo bardo dobrze, ze ceny uzywanych BEV "normalnieja". jest wtedy duza szansa, ze ktos kupi zamiast "spalinowej puszki pandory", uzywane BEV

Opublikowano
15 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Pękłem ze śmiechu właśnie :E 

Czaicie że jakieś Janusza zrobiły ssię cię rozpiskę na publiczną ładowarkę i mają problem z ludźmi którzy się “nie zapisali” na korzystanie :E 

Ta mentalność nas nigdy nie opuści :thumbdown: IMG_3972.thumb.jpeg.55035da96a84b8e062fdd89203a5ddb2.jpeg

IMG_3973.jpeg

IMG_3974.jpeg

ja bym chyba dla beki tam jeździł ładować auto bez wpisywania się :E co za banda jełopów.

• Haha 2
  • Upvote 2
Opublikowano

z ta koleją ZENADOMETR wybiło mi poza skale

jak cos to łapcie pare sytuacji jak byly darmowe kauflandy i lidle (sesja trwala godzine potem stop, nawet w regulaminie bylo napisane ze godzine ładowania a potem zwolnienie miejsca), szybkie ładowanie CCS mozna odpiac od auta, wolne AC niestety jest zablokowane na 99% po stronie auta i nie da sie odpiąc

sam sie ładowalem na kaufie, ale w 99% przypadkach robilem zakupy, ladowalem sie na 75-80% max jak ktos czekał, jak bylo zajete to nie czekałem, poprostu jechalem dalej, trudno 50groszy w domu zaplace :E, nie warte to siedzenia w aucie

1. pojdezdzam moto na ładowarke  - czas na lcd - 55min, no to mysle extra, tym razem bede miał free, poczekam 5min i podlaczam - ktos podjezdza, wysiadaja z auta, gosc kilka stop i startuje kolejną sesje, i chce odjechac, mowie ze tak sie nie robi - posapał ale sie odłaczył - bo powiedzialem ze i tak go odlacze jak pojedzie

2. ładuje sie gosc 40min - ma 98 albo 99%, moc 8kW na pytanie czy sie nie przepnie na AC - odpowiada ze nie bo na ac leci mu 7kW

3. akurat bylem chyba rowerem i ladowalem z AC, na DC dziadek jakis - tez mial 98-99% i kapało mu 3-4kW, ktos podjechał chcąc naladowac a dziadek mowi ze jeszcze 20min zeby do 100 bylo :E 

4. dziadek chwali sie PV ile to ma PV itp, ale i tak ładuje na darmowej wtf?

5. podjezdzam na ładowarke - ccs podlaczony ale sesja zastopowana, no to wpinam do siebie, dziadek przychodzi i chce mnie bic zebym mu oddał złącze, po czym bawi sie 10min i sesja mu nie startuje, okazalo sie ze ustawił limit ładowania na 80% a i tak miał pretensje do mnie

6. dacia spring na ccs - 95%, sesja trwala chyba 30min, stwierdzilem ze 5min juz poczekam bo pewnie ktos przyjdzie odlaczyc - poczkealem 10-15min jak bylo juz 98-99%, podlaczylem dacie pod ac niech jej sie dobija do 100%, a sam wpialem ccs-a ładowalem sie 30min, i juz mam odjezdzac a pojawia sie para z dacii - staram sie wytłumaczyc ze jest aplikacja, albo np zostawic kontakt i wszystkim bedzie lepiejm bo jakbym wiedzial ze przyjdą po 45min to bym odrazu sie wpiał a po skonczeniu mojej sesji podlaczylbym ich spowrotem i tak by miala 100% i tak

gosc jeszcze staral sie slychac, ale baba jak to baba zaczela drzec morde ze im sie nalezy/oni maja prawo itp

• Haha 1
Opublikowano
20 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Pękłem ze śmiechu właśnie :E 

Do Nadarzyna mam 34km.

Korci mnie by tym „Januszom” wbić się w kolejkę :E 

5 godzin temu, huudyy napisał(a):

ja bym chyba dla beki tam jeździł ładować auto bez wpisywania się :E co za banda jełopów.

Chyba się tam przejadę z ciekawości :e 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
13 godzin temu, marko napisał(a):

To jest ta prostota obsługi? :E

Tak to jest jak się dopłaca bogatym do luksusów, a potem cwaniacy zamiast ładować w domu to jadą na publiczne bo taniej. Takie rzeczy to moga działać na zachodzie czy w Skandynawii, ale nie w Polsce :E 

Opublikowano
49 minut temu, galakty napisał(a):

Tak to jest jak się dopłaca bogatym do luksusów, a potem cwaniacy zamiast ładować w domu to jadą na publiczne bo taniej. 

A myślisz że z tankowaniem paliwa jest inaczej? 
Zapraszam na stacje do Zdun między Łowiczem a Kutnem gdzie paliwo na Orlenie jest tańsze o 0.50gr/litrze względem Orlenów i innych stacji i w najbliższej okolicy. 
To miejsce gdzie zawsze postoisz przy tankowaniu :E 

Opublikowano (edytowane)

Nie no. Wiadomo, że to jakiś chory wyjątek, ale i tak jest śmieszny: w kraju, gdzie BEV jest jak na lekarstwo, wszyscy pieją, że przecież ładowarki są wolne, a tutaj jeb, zapisy :E

Edytowane przez marko
  • Upvote 1
Opublikowano
17 minut temu, marko napisał(a):

Nie no. Wiadomo, że to jakiś chory wyjątek, ale i tak jest śmieszny: w kraju, gdzie BEV jest jak na lekarstwo, wszyscy pieją, że przecież ładowarki są wolne, a tutaj jeb, zapisy :E

Z tych komentarzy to widać jeszcze, że lider grupy zapisowej - Jacek EV - wpisuje kolegów na 2-3 miesjca pod rząd :E 

Cała ta sytuacvja jest szalenie zabawna i pokazuje najgorszy rodzaj mentalności. To ci sami co "zasiedzieli" miejsca parkingowe :E 

• Upvote 1
Opublikowano
51 minut temu, galakty napisał(a):

Zresztą mi to zwisa, tankuję kiedy potrzebuję i gdzie lubię, nie patrzę na cenę. 

za darmo tez? bo o to tutaj chodzi. :E mozesz byc pewien, ze gdyby jakis dystrybutor lal darmowe paliwo, sytuacja bylaby dokladnie taka sama :flaga2: