Skocz do zawartości

Auta elektryczne-hybrydowe (BEV,PHEV,HEV ) vs spalinowe (ICE)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, marko napisał(a):

Spoko, powiem sąsiadom, że są debilami bez pojęcia, bo co 2 dni muszą ten kabel wyciągać.  

Tak są debilami jeśli kupii auto bez sprawdzania czy mają możliwość normalnie się naładować bez wyciągania kabli. 

8 godzin temu, marko napisał(a):

I tu jest cały myk. Wy piszecie z perspektywy osoby mieszkającej w domu, nowoczesnym, z PV, w kraju gdzie BEV to nadal egzotyk.

Ja piszę z perspektywy osoby mieszkającej w bloku, w kraju gdzie BEV / PHEV jest od zasrania. I co z tego, że liczba ładowarek w mieście jest liczona już w tysiącach, jak znaleźć coś wolnego, to loteria, a w centrum to już graniczy z cudem. Wolne ładowarki są jedynie tam, gdzie nikomu po drodze. 

Egzotyk a pomimo tego brak wolnych ładowarek. Jedno drugie wyklucza ale jak zwykle umiesz na siłę tworzyć problemy by tylko hejtować EV. 
Ja piszę z punktu widzenia osoby świadomiej swojego zakupy. Jeśli twoi sąsiedzi kupili BEV a teraz ładują się na publicznych ładowarkach wyciągając co drugi dzień kable- to nie są świadome swoich zakupów osoby. 
Przed zakupem nie sprawdzili możliwości. Tak jak wspomniał @duniekwłasne źródło zasila to główny atut elektryków. Ja zawsze powtarzam, że jeśli nie masz swojego prywatnego miejsca ładowania to elektryk nie jest dla Ciebie. 

9 godzin temu, duniek napisał(a):

ja mam LR 2018 RWD raz w zimie zrobilem chyba 18km na zero i był jeszcze 1-1,2kwh w buforze

Na 11 % miałem jeszcze 65km zasięgu licząc prędkości z ekspresówki czyli stałe 120km/h. Gdyby nie konieczność wstąpienia do Ikei to nie ładował bym się. Zrobił bym 405km bez ładownia ale zjechał bym do 4%. Staram się nie zjeżdżać poniżej 10% choć czasem spadnie :) 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano
8 godzin temu, marko napisał(a):

I tu jest cały myk. Wy piszecie z perspektywy osoby mieszkającej w domu, nowoczesnym, z PV, w kraju gdzie BEV to nadal egzotyk.

Fajnie ale ja mieszkam w bloku i nie mam PV ;)

Z PV to jest w ogóle bajer, u mnie w G12w jest po prostu bardzo tanio.

Nie mam też żadnych kabli do ładowarek AC bez kabli, na mieście jest pełno takich z kablami i nie wiem czy ktoś jeszcze w ogole stawia takie bez kabli.

Opublikowano
2 godziny temu, marko napisał(a):

Czyli podsumowując, BEV to droga zabawka dla wybrańców, finansowana niesprawiedliwie przez wszystkich, a nie realna alternatywa dla ICE, co próbowaliście wielokrotnie udowodnić...

Czemu na moje argumenty odpowiadasz w liczbie mnogiej „Wy”? 
Ja odpowiadam za siebie a nie za innych a ty ciągle przypinasz wszystko do ogółu. 

57 minut temu, marko napisał(a):

U mnie praktycznie każda jest bez kabla, chociażby dlatego, że stoją przy chodnikach, a dwa złomiarz czy wandal nie ma możliwości obciąć kabla

U ciebie czyli gdzie? 

Godzinę temu, Wu70 napisał(a):

Nie mam też żadnych kabli do ładowarek AC bez kabli, na mieście jest pełno takich z kablami i nie wiem czy ktoś jeszcze w ogole stawia takie bez kabli.

W okolicy gdzie mieszkam są 3 małe miasta do 60tys mieszkańców i wszystkie ładowarki są z kablami + obok stanowiska bez kabli. Nie ma żadnej ładowarki bez kabla

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

W DE tak? :E 

No to faktycznie "lepiej" :E :E :E

Tak, w DE

Ktoś nie tak dawno wrzucał zdjęcia z obciętymi kablami przy ładowarkach. Chyba w Mysłowicach to było ;) a problem jest powszechniejszy niż się wydaje.

Tak, więc jest "lepiej" jak tego kabla nie ma, niż jest i może zniknąć ;)

A dlaczego mnie to wszystko wkurza? Bo rząd sobie wymyślił rozdawać auta praktycznie za darmo, dla wybrańców, jakby nie było poważniejszych problemów.

O. Hiszpania i Portugalia zaliczyły właśnie Blackout. Ciekawe ilu kierowców zostało uziemionych ;)

Edytowane przez marko
Opublikowano
Godzinę temu, marko napisał(a):

Ktoś nie tak dawno wrzucał zdjęcia z obciętymi kablami przy ładowarkach. Chyba w Mysłowicach to było ;) a problem jest powszechniejszy niż się wydaje.

Zrobić zdjęcie? Dalej wystają kikuty pod biedrą na Skotnicy, kilometr ode mnie :E

Opublikowano
4 godziny temu, marko napisał(a):

O. Hiszpania i Portugalia zaliczyły właśnie Blackout. Ciekawe ilu kierowców zostało uziemionych ;)

W dieslach i benzynach? Sporo. Bo pompy nie działają na stacjach. Elektryki mają off grid, magazyny energii i energię ze słońca :E 

Opublikowano

Najczęściej w mniejszych miejscowościach - w "dużych" miastach awaria prądu to rzecz praktycznie niespotykana, więc nie ma sensu trzymać agregatów, które najtańsze i najprostsze w utrzymaniu nie są (ostatni raz kiedy miałem kontakt z takim ustrojstwem to kilkanaście lat temu - agregatem był silnik Jelcza :E - w osobnym budynku).

Opublikowano (edytowane)

Mając naładowanego elektryka. Wtedy fakt, jest luksus. Mając rozładowanego, to nie przyniesiesz prądu w wiaderku. A paliwo od sąsiada owszem (na upartego i w wiaderku). Ale to takie skrajności. 

Co do agregatów, to oj są używane. Nawet infrastruktura telekomunikacyjna, z której właśnie korzystacie często ma agregaty diesla przy węzłach.

Btw. kiedyś miałem sytuację, że francuska myśl techniczna mnie oszukała. Na wskaźniku 1/4 zbiornika paliwa, a w rzeczywistości po prostu zgasł mi na autostradzie :E

Kolega przywiózł 10litrów diesla i pojechałem dalej 

Edytowane przez marko
Opublikowano

Przecież mowa o zastosowaniach domowych a nie zmierzchu agregatów 8:E

Elektryk w domu ma zawsze kilkadziesiąt kWh bo na tym polega idea zawsze podłączonego pojazdu i wygoda zawsze gotowego auta do jazdy, najczęściej ludzie trzymają 80%.

Opublikowano

A co z ludźmi co przyjechali do domu a agregat i samochod pusty? Tak dyskutować można w nieskończoność ;)

Na kryzysowe sytuacja można  sobie przygotować równolegle kilka niezależnych sposobów zasilania ale te podstawowe to V2L spelnia wysmienicie na krotkie zaniki prądu i na szczęście coraz więcej elektryków to wspiera oficjalnie.

Opublikowano (edytowane)

No do agregatu czy auta możesz przywieźć paliwo, nawet w tym wiaderku. Możesz spuścić paliwo z jakiejś maszyny. No opcji jest multum. Sedno jest w tym, że agregat diesla jest najlepszym rozwiązaniem, bo jest najprostsze w konstrukcji i obsłudze. Nawet ładowarki do BEV na odludziach są zasilane z tych agregatów :E

Patrząc na dzisiejsze niespokojne czasy, agregat diesla i zapas paliwa to najpewniejsze rozwiązanie w przypadku uszkodzenia infrastruktury energetycznej. 

Aż przypomniała mi się moja pierwsza komunia, jak kilka dni nie było prądu :E

Edytowane przez marko
Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, duniek napisał(a):

z folie z siedzen zdjałes ?? :E :E :E 

przesadzasz 

Z używanego auta? :E

17 minut temu, Seeba03 napisał(a):

Prawnie nie zdjął, by nie moczyć tapicerki ;)

Od „Sebixa” to nic mądrego nie przeczytam. 

Edytowane przez DjXbeat
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 27.05.2025 o 08:08, Cappucino napisał(a):

Ktoś pisał, że tesla wróci na szczyt ?:E https://autokult.pl/tesla-spadla-z-rowerka-model-y-poza-top-50-najpopularniejszych-aut-w-europie,7159408766757664a

W pierwszej 10 żadnego elektryka.

1 kwartał był wiadomy że Y zanotuje spadki bo wszyscy czekali na premierę odświeżonej wersji Yuniper, która trafiła do sprzedaży pod koniec lutego. 
Kolejny miesiąc czyli do końca marca Yuniper sprzedawany był tylko w jednym kolorze bez możliwości modyfikacji. Dopiero od końca marca ruszył konfigurator z możliwością doboru koloru i wyposażenia. 
Oczywiście konkurencja również przyczyniła się do takiego wyniku ;)

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, DjXbeat napisał(a):

1 kwartał był wiadomy że Y zanotuje spadki bo wszyscy czekali na premierę odświeżonej wersji Yuniper, która trafiła do sprzedaży pod koniec lutego. 
Kolejny miesiąc czyli do końca marca Yuniper sprzedawany był tylko w jednym kolorze bez możliwości modyfikacji. Dopiero od końca marca ruszył konfigurator z możliwością doboru koloru i wyposażenia. 
Oczywiście konkurencja również przyczyniła się do takiego wyniku ;)

To byś miał duży wzrost sprzedaży w kwietniu spotęgowany tymi co czekali kilka miechów na nowe wydanie, a tak nie jest.

kwietniu 2025 roku sprzedaż Tesli w Unii Europejskiej spadła o 52,6% rok do roku, osiągając poziom 5 475 pojazdów

Edytowane przez Cappucino