Skocz do zawartości

Auta elektryczne-hybrydowe (BEV,PHEV,HEV) vs spalinowe (ICE)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, huudyy napisał(a):

bo to bezcelowe i bezsensowne, jeśli nie będziemy znać większej ilości danych: jaki ma być dystans, jaka ma być różnica temperatur, czy będzie trzeba grzać wcześniej wnętrze/baterie, itd.

Sam prosisz/pytasz o wykonanie testu innego usera bez określenia mu dystansu, temperatury itd. A więc "bezcelowo i bezsensownie" 

Opublikowano
Teraz, Tomasz Niechaj napisał(a):

Sam prosisz/pytasz o wykonanie testu innego usera bez określenia mu dystansu, temperatury itd. A więc "bezcelowo i bezsensownie" 

prosze? w którym miejscu go poprosiłem? :E

on zaproponował, ja przyklasnąłem - tylko tyle i aż tyle.

Opublikowano
1 minutę temu, TheMr. napisał(a):

Dzisiaj na autostradzie zasięg w mojej benzynie spadł o 140 km, a zrobiłem 11 km :E Skąd taka różnica? Zasięg wyliczony przy “dziadkowym” stylu jazdy, a przy utrzymywaniu dłużej 140-160. 

IMG_1547.jpeg

To akurat efekt działania algorytmu oceniającego pozostały dystans :) Tego nie da się zrobić precyzyjnie bez wyznaczenia celu w nawigacji i zaplanowaniu następnych przejazdów.

2 minuty temu, huudyy napisał(a):

prosze? w którym miejscu go poprosiłem? :E

on zaproponował, ja przyklasnąłem - tylko tyle i aż tyle.

dałbyś radę? :E

9 minut temu, huudyy napisał(a):

Elektryk to nie jest auto spalinowe, gdzie między zimą, a latem róznice w spalaniu mogą być pomijalne.

6,7 a 7,6 to pomijalne?

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, huudyy napisał(a):

Elektryk to nie jest auto spalinowe, gdzie między zimą, a latem róznice w spalaniu mogą być pomijalne.

zalezy przy jakiej predkosci :Up_to_s:

image.png.e7b7f965f6aaf721b338179748cf6902.png

Edytowane przez SuLac0
Opublikowano

@Tomasz Niechaj Pozostały dystans, skąd dane? To jest tylko potencjalny przebieg z danych z komputera pokładowego bez dostępu do nawigacji. To jest wypadkowa ilości benzyny w zbiorniku a obecne spalanie/styl jazdy. 
Łatwe do policzenia. Samochód podczas tych srogich zim spalił mi 20% więcej paliwa, czyli zasięg również spadł mi o 20%, elektryki mają spadek średnio w zakresie 15-30% względem słabego WLTP. Tylko ja mam starej generacji silnik benzynowy, prawdopodobnie przy nowszym który potrafi wyłączyć cylindry to spadek jest mniejszy. 

Opublikowano
5 minut temu, TheMr. napisał(a):

@Tomasz Niechaj Pozostały dystans, skąd dane? To jest tylko potencjalny przebieg z danych z komputera pokładowego bez dostępu do nawigacji. To jest wypadkowa ilości benzyny w zbiorniku a obecne spalanie/styl jazdy. 
Łatwe do policzenia. Samochód podczas tych srogich zim spalił mi 20% więcej paliwa, czyli zasięg również spadł mi o 20%, elektryki mają spadek średnio w zakresie 15-30% względem słabego WLTP. Tylko ja mam starej generacji silnik benzynowy, prawdopodobnie przy nowszym który potrafi wyłączyć cylindry to spadek jest mniejszy. 

Nie do końca rozumiem Twoje pytanie. Pytasz skąd moje dane dotyczące trudności z estymacją pozostałego zasięgu?

Opublikowano
10 minut temu, huudyy napisał(a):

dlatego napisałem mogą, ale nie muszą ;)

dlatego napisalem, ze zalezy od predkosci ;) takie akademickie przepychanki :)

10 minut temu, huudyy napisał(a):

PS skąd masz ten wykres? z chęcią bym poczytał więcej na temat tych zależności.

wykres

https://elektrowoz.pl/porady/zasieg-samochodu-elektrycznego-a-szybkosc-i-temperatura-im-szybciej-jedziesz-tym-mroz-ma-mniejsze-znaczenie/#google_vignette

a samo zrodlo

https://www.geotab.com/blog/ev-range-impact-of-speed-and-temperature/

Opublikowano
10 minut temu, Tomasz Niechaj napisał(a):

Nie do końca rozumiem Twoje pytanie. Pytasz skąd moje dane dotyczące trudności z estymacją pozostałego zasięgu?

Piszesz o algorytmach których nie ma, nie potrzeba celu w nawigacji by komputer policzył Ci zasięg. To jest kwestia dwóch czujników. 

Opublikowano
2 minuty temu, TheMr. napisał(a):

Piszesz o algorytmach których nie ma, nie potrzeba celu w nawigacji by komputer policzył Ci zasięg. To jest kwestia dwóch czujników. 

a jeśli Ci powiem, że są takowe algorytmy? :)

Oczywiście nie było ich kiedyś, dziś są. I też nie wszędzie rzecz jasna.

Opublikowano

No są, ale nie w samochodach starszych niż pewnie 2010-12. Ja tylko mówię o swoim przypadku zmiany przewidzianego zasięgu przez komputer pokładowy w zależności od stylu jazdy i ile samochód mi spalił więcej paliwa żeby się “dogrzac” do odpowiedniej temperatury pracy plus większe spalanie z samej temperatury zewnętrznej.

Opublikowano
2 godziny temu, TheMr. napisał(a):

Godzinę temu, TheMr. napisał(a):

No są, ale nie w samochodach starszych niż pewnie 2010-12. Ja tylko mówię o swoim przypadku zmiany przewidzianego zasięgu przez komputer pokładowy w zależności od stylu jazdy i ile samochód mi spalił więcej paliwa żeby się “dogrzac” do odpowiedniej temperatury pracy plus większe spalanie z samej temperatury zewnętrznej.

OK, rozumiem - tyle że że nie miałem jak wiedzieć jakiego auta tyczy się Twoja wypowiedź :)

Tak czy owak, w obecnych autach algorytm bierze pod uwagę zużycie z ostatnio przejechanego dystansu (czasem 50, czasem 100, czasem 200 km - zależnie od modelu), ale też może inną wagą traktować np. ostatnie 10 km. Bierze też pod uwagę temperaturę, bo to ma wpływ np. na działanie start-stop. No i te bardziej zaawansowane uwzględniają nawigację, widać to np. w autach BMW.

Dzięki za info o większym zużyciu paliwa w Twoim aucie spalinowym. To cenna informacja, jeszcze cenniejsza będzie jeśli podasz co to za auto dokładnie :)

Jeśli zaś chodzi o wpływ na ten spadek w przypadku nowszych konstrukcji, które mają np. możliwość wyłączania cylindrów, to realistycznie może to działać odwrotnie, gdyż latem mogą być w stanie wyłączać te cylindry, a zimą nie ze względu na np. większe obciążenie w uśrednionym ujęciu. Tak czy owak, znaczenie ma raczej konkretna konstrukcja silnika (np. jak bogatą mieszankę stosują, jaki udział w zużyciu ma np. skrzynia biegów), a nie jego wiek.

Opublikowano

U mnie będzie wynik mało miarodajny, 1.8T A4 B7 zrobiony pod 250 KM, także modyfikacje były. Musiałem spuścić moc bo niestety ale bez Quattro ciężko się startowało na pierwszych biegach. 
Spalanie 90 km/h - 7.2l/100 km

Spalanie 140 km/h - 9.9-10.3L/100 km. 

Różnica jest bardzo duża od samej prędkości, a żeby testy były bardziej miarodajne to trzeba by było zrobić trasę 100 km przy temp -15 a później przy 0 a później przy +15 - moim zdaniem różnica w silnikach ICE to będzie do 20%. Więcej może oznaczać usterkę albo zbyt zimny silnik i krótkie odcinki.