Skocz do zawartości

Jaki widok kamery najbardziej lubisz w grach Resident Evil?  

49 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki widok kamery najbardziej lubisz w grach Resident Evil?

• Kamera zza pleców postaci (TPP)
    • Widok pierwszoosobowy (FPP)
    • Stała kamera - Fixed Camera Angles (stare klasyczne RE)
    • Nie mam preferencji / zależy od gry

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wszedłem na yt obejrzeć playthrough bo człowiek stwierdził że nie ma sensu wywalać 3 stów dla 10 godzinnego gameplayu - ale pierwsze 5-10 minut obejrzane i gra na tyle zachwyca że chyba warto będzie spróbować to ograć w pojedynkę i doświadczyć na własną rękę, kluczyk na g2a już poniżej 200zł - kusi bardzo :P

Opublikowano (edytowane)

Poskakałem po pierwszych kilkudziesięciu minutach walkthrough... Oj, hype trzeba ostudzić, bo poza immersją i sztucznej grozy to lipnie to widzę... Choć immersje psuje nieprzemyślany scenariusz.. Skok do drugiej postaci, chwila zamieszania, dojdziesz do danego miejsca i cutscenka zmieniająca postać. Chyba nie było nawet 5 minut rozgrywki po przeskoczeniu.

Chyba brakuje choćby paru wyzwań przy różnych podejściach np. uratowanie jak najwięcej czegoś lub zabicie wszystkiego lub jak najszybsze rozwiązanie tematu, oferując inne rezultaty, sytuacje i sceny. Ale nie powiem konkretów, aby nie spoilerować... Wygląda to tak, jakby ślepo chcieli skopiować warunki z czegoś, nie myśląc czy ma to sens w tej sytuacji i z doświadczeniem tej postaci. Takie pisanie pod fanserwis bez zrozumienia. Dialogi również są puste, niespełniające funkcji, którą powinny mieć w tej sytuacji, ale można wcisnąć kit że to znieczulica Leona lub coś. Próbują sprawić że Leon jest "cool" przez słowa i wygląd, ale nie samym zachowaniem i nie chodzi o animacje. 
Ale rzucę drobny spoiler zaistniałej sytuacji na początku zmiany postaci, czego i tak można było się podziewać i chyba było widać na trailerach, choć nie wiedzieliśmy kto spowodował sytuację:

Spoiler

Leon widzi Victora ruszającego w miasto, zaczyna zarażać innych strzałkami i nic nie robi, potem zainfekowani atakują innych i znowu praktycznie nic nie robi, również nie informuje od razu o sytuacji, tylko że za nim podąża. Gdy zaczynają się ataki to mówi że będzie potrzebny lockdown bez powiedzenia o co chodzi, bo ważniejszy jest żart.
Zombi wydają się atakować cywilów tylko w skryptach, inaczej ruszają na gracza, więc nie masz wpływu na skalę zdarzenia....
Lepsze byłoby podejście tworzące choćby 3 wyzwania:
-ocal jak najwięcej cywilów
-zabij jak najwięcej zombi lub wszystkich
-jak najszybciej podążaj za Victorem 

A mogłoby to owocować trochę innym rozwojem wydarzeń, dialogami oraz informacjami. Prawdziwym twardzielem byłby, gdyby wyeliminował wszystkich zarażonych i powiedział, "Anuluj lockdown, pozbyłem się zainfekowanych i zabezpiecz teren. Masz inne tropy w sprawie Victora?". Lepsze to, niż same animacje od czapy lub linie dialogowe z tyłka.
To wszystko od zobaczenie Victora z początku cutscenki do kolejnego przerywnika kończącego sekwencję trwa ~5 minut, a sterujesz krócej, bo w środku jest kolejny przerywnik pierwszego zombi.

Po samej ilości przerywników w rozgrywce już mi to śmierdzi i poczekam na dużą promocje, choć będę głupi i pewnie skuszę się wcześniej, aby móc ponarzekać z pierwszej ręki. :E 
Założę się, że w krytyce ludzie będą porównywać to do RE6, doceniając staruszka, mimo durnych wad.
RE6 jest świetne choćby jako parodia do nabijania się w trakcie, RE9 raczej nie ma tego potencjału. 

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano
2 godziny temu, userKAMIL napisał(a):

No właśnie nie mogą LOL bez dostępu do maila co najwyżej grę Ci mogą kupić kolejną na to konto.

Chcesz ryzykować Twoją sprawa, ale był przypadek przejęcia konta z włączonym 2FA. Ostatecznie właścicielowi udało się odzyskać konto, ale trochę strachu się najadł. 

Opublikowano
7 minut temu, Marvf napisał(a):

@Jaycoba czemuż to?

Bo to dość szemrane miejsce - nie wiadomo, skąd pochodzą klucze. Część z nich bywa kupowana za pomocą skradzionych kart.
Kilka lat temu niektórzy deweloperzy mówili wręcz, że woleliby, żeby ludzie piracili gry z torrentów, niż kupowali je na G2A. I to jest marketplace, a nie sklep. Kupujesz od jakiś randomów. 

Opublikowano (edytowane)

G2A, Gamivo, czy inne Instant Gaming to wszystko to samo. Można trafić na uczciwego sprzedawcę, albo na oszusta. 
Chyba jedyny keyshop, który oferuje klucze oficjalne, ale jednocześnie nie jest oficjalnym resellerem, to Loaded(dawne CDKeys). Z nimi miałem tylko raz przeboje, gdy nie dotarła płatność Blikiem, choć podobno nie jest to dobra metoda za płatności zagraniczne, i nie chcieli wysłać klucza do gry, ale finalnie bez ich pomocy udało się przepchnąć transakcje do końca.

Edytowane przez Gordek
Opublikowano
16 minut temu, Jaycob napisał(a):

Bo to dość szemrane miejsce - nie wiadomo, skąd pochodzą klucze. Część z nich bywa kupowana za pomocą skradzionych kart.

Kilka lat temu niektórzy deweloperzy mówili wręcz, że woleliby, żeby ludzie piracili gry z torrentów, niż kupowali je na G2A. I to jest marketplace, a nie sklep. Kupujesz od jakiś randomów. 

Wiadomo bo każdy sprzedawca przy rejestracji musi podać i przedstawić dowody skąd ma klucze, do tego działa cały czas AML aby wykrywać takie transakcję. Opierasz się na tym jak to było 10 lat temu. 

Opublikowano
12 minut temu, Gordek napisał(a):

G2A, Gamivo, czy inne Instant Gaming

Raczej instant gaming to nie jest to samo co G2A, bo to nie są aukcje, to nie jest pośrednik jak allegro, Instant Gaming sprzedaje tak jak Loaded(cdkeys) choć ja często kupuję na cdkeys,bo tam nigdy nie miałem problemów, a support jest nawet spoko, bo raz musiałem z nimi pogadać w sprawie zakupu PES19, zwrócili różnicę 5 funtów.
Oczywiście czy są zaufani to inna liga ale chodzi mi o samą sprzedaż gier, to nie jest to samo.

Opublikowano

Dołączam do grona czekających ;) Wstępnie patrzyłem na serwisy z kluczami ale tam wielka niewiadoma (różni sprzedawcy) oraz o samych serwisach też mieszane opinie.
Patrzyłem też na loaded ale pomyślałem sobie, że jak mam tylko parę dyszek urwać, tym bardziej mając jakieś środki na steamie, to szkoda się szarpać tylko Gabenowi trzeba dać zarobić ;) 
RESIDENT.thumb.png.92d458510f07ea364cfaaf6b6c441139.png

3 godziny temu, caleb59 napisał(a):

musiałem ryzykować i dać sprzedającemu login i hasło do Steam

Nie no brawo :krejzol:
Ze mnie się śmiał, że przycebuliłem, a sam żeby oszczędzić dwie stówki obcym ludziom daje dostęp do swojego konta xD 
Miszcz.

Opublikowano
Teraz, Lameismyname napisał(a):

Miszcz.

A tak na poważnie to masz rację bo to była zbyt śliska sprawa ale jak jedną nogą już w to wlazłem to trzeba było postawić i drugą by nie wywalić się na głupi ryj. Gdybym wiedział jak obecnie wygląda aktywacja gier od Nvidii to bym się w to nie pakował.

Opublikowano

@caleb59 Ja najpierw popatrzyłem na te serwisy z kluczami, gdzie są platformą sprzedażową - poczytałem te nicki, zobaczyłem ślisko wyglądające strony, poczytałem negatywne opinię i pomyślałem "ni chuja". Następnie allegro/allegrolokalnie - jak już jest coś w okolicach 200zł, to userzy "client:1000500100900", januszex 1/2 negatywów albo info, że konta pochodzą z kacapowni. Potem patrzyłem tego Loaded co tak niektórzy polecają ale rzucam okiem na formę płatności gdzie muszę dane karty podawać... no i co jeszcze.
Finalnie wziąłem na steamie. Można powiedzieć, że "do biznesu" dołożyłem 120zł więc tam kij.

Dobrze, że trafiłeś na kogoś normalnego - no ja bym się nie odważył ;) 
Ale tak czy srak, nie ważne czy klucz z półki czy spod lady jutro będzie grane. 

Opublikowano (edytowane)

Plus taki, że w razie "W" będziesz mógł zrobić zwrot.

Ja wyłapałem na olx. Mam duże doświadczenie w grach pochodzących z promocji sprzętowych. Nie dawno kupiłem tutaj od @Phoenix. Crimson Desert za 140zł ale w tym wypadku nawet się nie targowałem bo cena była od początku rozsądna.

Edytowane przez caleb59
Opublikowano (edytowane)

Widzę że muszę opuścić temat, bo będę tylko narzekał.
Przejrzałem wszystkie walki Leona, gdzie oddawał strzały i niektóre scenki do 5 godziny, czyli połowy nagrania z całej gry. Nauczyli się złym lekcji po RE6..., ale zostawię wam do odkrycia co to jest, aby kompletnie nie zepsuć wam postrzegania...
Fragmenty Grace pomijałem, bo spoilery z jej rozgrywki kompletnie zepsują grę. "Niestety" jest ich bardzo dużo w pierwszej połowie, ale może będzie odwrotnie w drugiej... 

RE4R wydaje się zdecydowanie lepiej prowadzić rozgrywkę... Nie wyobrażam sobie ponownie przechodzić RE9, skoro połowa to... (kontynuacja narzekania bez spoilerów, ale będzie opis elementów)

Spoiler

mocno oskryptowane starcia lub "nudne" grupki w ciasnych pomieszczeniach. Na dodatek chyba nie ma dodatkowych trybów? Nie mogę nic znaleźć na ten temat...
Przyznam że graficznie jest świetna, ale zamysł ma chyba gorszy od RE6, rozcieńczony fragmentami Grace, jakby brak wolnych, nieprzemyślanych elementów był największą wadą RE6, a nie nadmiar niepotrzebnych fragmentów oraz kiepskie okolice starć do tak bogatego systemu walki, który świetnie spisywał się w trybie mercenary. 
Na dodatek brakuje ciągłości rozgrywki z RE2R..., nie mówiąc o oryginałach. 

Najlepsze, że nie ma szans zauważyć tych wad w trakcie 2 godzin, więc zwroty będą niemożliwe... Immersyjnym klikaczom i pożeraczom fanserwisu uniwersum może spodoba się, ale nie po to kupuję RE. Mogę obstawiać dobrą sprzedaż na początku, ale długoterminowa będzie słaba, za to może skoczy sprzedaż RE5 i RE6. Dla niedzielniaków może to być znakomita gra, którą raz przejdą i zapomną. 

To tyle z mojej szklanej kuli obserwacji. Zmykam ze swoim narzekaniem na jakiś czas i zobaczymy, czy było słuszne. Oby fragmenty Grace nadgoniły, bo już nie mam żadnych oczekiwań względem Leona, chyba że mercenary dodadzą.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano
1 minutę temu, caleb59 napisał(a):

Plus taki, że w razie "W" będziesz mógł zrobić zwrot.

Ja wyłapałem na olx. Mam duże doświadczenie w grach pochodzących z promocji sprzętowych. Nie dawno kupiłem tutaj od @Phoenix. Crimson Desert za 140zł ale w tym wypadku nawet się nie targowałem bo cena była od początku rozsądna.

Przez olx trochę lipa, bo przesyłką olx nie zrobisz więc albo kupujący ryzykuje płatnością przed otrzymaniem kodu albo sprzedający przedwczesną wysyłką kodu. No chyba, że jest na to jakiś lepszy patent.
Myślałem, że na forum będzie wysyp tych kodzików bo ludzie sprzęt kupują, a jedyne co się pojawiło to zapytania czy ktoś chce sprzedać. W sumie fajny tytuł (znaczy seria), to pewnie każdy chce ograć.
A Crimson Desert dają teraz do RXów z tego co widziałem. 

Opublikowano (edytowane)

Zgadza się, Crimson Desert jest w promce sprzętowej AMD.

Co do olx, kwestia zaufania, pogadania. Nie wiem czy ja mam farta do tego czy po prostu umiem z ludźmi się dogadać ale jeszcze (odpukać) mi się nie przytrafiło nic złego - mój "rekord" to wpłata w ciemno 1000zł za płytę główną i CPU, od tamtej pory aż tak nie ryzykuję na olx.

Edytowane przez caleb59
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, JeanPepin napisał(a):

Ja kupiłem na loaded, w sumie z 10 tytułów już tam weszło i  zero problemów. Nawet kluczyk przesłali z  godzinke temu, byłem pewny za raczej po północy to ogarną.

Też, o ile coś kupuję poza steamem, to zaopatruję się właśnie na loaded. Ceny mają akceptowalne, na starszych tytułach nawet śmiesznie niskie, realizacja od ręki, akceptują blik - póki co nie miałem żadnego problemu z zamawianymi kluczami. Raz czy dwa preordery mi wysyłali praktycznie od ręki.

Jedyne co, to rzadko mają klucze do gier, które inherentnie mają launchery z firm trzecich - ubisoft, epic, battle.net. A jeżeli już mają to absurdalnie drogie.

No i niestety doładowania PSN są tutaj nieopłacalne.

A tak to wydaje mi się sklep legitny. Kilkadziesiąt gier stamtąd mam.

@caleb59 dawno musiałeś nie korzystać z klucza od nVidii. Ja jakoś po premierze Alana Wake'a 2 zakupiłem na olx taki klucz od gościa z rtxem 4070 czy jakoś i też chłop musiał u siebie na swoim kompie przeklikać. Jedyne czego nie było to bezpośrednia integracja appki nvidia z steamem i dodanie w ten sposób gry do konta. Chociaż jak dodawałem arc raiders w październiku ze swojego rtxa, to już to było.

@Lameismyname 

Cytat

gdzie muszę dane karty podawać... no i co jeszcze.

Eee, nieee. Blik albo paypal i cześć jak czapka.

Edytowane przez Qrdello
  • Upvote 2