Skocz do zawartości

Jaki widok kamery najbardziej lubisz w grach Resident Evil?  

58 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki widok kamery najbardziej lubisz w grach Resident Evil?

• Kamera zza pleców postaci (TPP)
    • Widok pierwszoosobowy (FPP)
    • Stała kamera - Fixed Camera Angles (stare klasyczne RE)
    • Nie mam preferencji / zależy od gry

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Marvf napisał(a):

@musichunter1xwpienia mnie że jeszcze w to nie grałeś, graj i opisz tu swoje nawrócenie jak skończysz :E 

Ale on chyba pisał, że go odrzuciło to, co zobaczył na gameplayu Leona.

Wczoraj Beardo Benjo VR (kanał na YT) pokazywał jak gra z modem na VR i gadał sobie o grze. 

Powiedział, że kocha tą serię, że jest wielkim fanem i... 

że pierwsze pół gry jest 10/10, ale to typowe dla tych gier - pierwsze miejscówki zawsze są najlepsze, najbardziej "residentowe". A potem wchodzi Leon i czar pryska.

Ja się nie znam. Pograłem dłużej tylko w RE:Code Veronica na Dreamcaście ale przypadkiem dokładnie taką miałem ocenę. 

Pierwsza płyta to lokacja nawiązująca to klasyki gatunku - stare nawiedzone zamczysko. Wystrój sprzed ~100 lat itp. 

Na drugiej płycie już byliśmy w bardziej współczesnych lokacjach i jakoś tak odechciało mi się grać i gry nigdy nie dokończyłem, choć nadal uważam ją za jedną z najlepszych gier na Dreamcaście, nawet graficznie na TV CRT wyglądało to świetnie. 

Wracając do Requiem - Beardo mówi, że druga część (Leonem) mu się kompletnie nie podoba i dlatego całościowo Requiem daje 7/10. Przy czym on się grą jara na maxa, pierwsze podejście to zagląda wszędzie, czyta wszystko itp. a potem speed-runuje z modami typu unlimited ammo dla wyrzutni rakiet czy giwery Requiem. 

Mówi, że wydajność jest całkiem spoko, choć ma 4090tkę, ale jak będzie jakieś promo za rok czy dwa, żeby tą grę dostać za grosze, to chyba sobie zagram w VR w tą pierwszą połowę gry, bo faktycznie tam gdzie pokazywał, lokacja mi się podoba (wystrój ala pierwsza połowa XXw)

Da się wklepać jakieś cheaty, żeby od początku mieć wszystkie bronie i unlimited ammo? Ja nie jestem fanem horrorów, zwisa mi "uczucie zagrożenia" i tym podobne pierdu pierdu. Ale połazić i poodstrzeliwać zombiakom łby w ciekawe lokacji to czemu nie :) - w każdym razie proszę się nie denerwować i mi nie pisać, że to skandal, że nie rozumiem serii itp. ;)

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Marvf napisał(a):

@musichunter1xwpienia mnie że jeszcze w to nie grałeś, graj i opisz tu swoje nawrócenie jak skończysz :E 

Dla mnie to regres zawartości względem poprzedników, tylko wygląda"cool" i może sprawiać pustą frajdę. :E

A segmenty Grace okazały się "...the last saving grace of this game....", bo są znośnie i popchnięcie to jakaś świeżość... Od biedy RE3 OG też miało popchnięcie, ale przypisane do chyba uniku na którym nie da się polegać.

Capcom mnie irytuje, że od czasów nowego silnika trzeba tyle czekać na rozbudowę systemów i dopracowanie.

Edit. Tak jak Vrman wspomniał, odrzuciły mnie segmenty Leona, bo popełnili podobne błędy co przy RE6... Nie chodzi mi o nadmiar akcji, tylko jej realizację - projekt lokacji pod starcia, brak wyjaśnienia mechanik, które w RE9 są dość skąpe, mała różnorodność przeciwników i trochę prymitywni bossowie, przynajmniej na "normalnym" poziomie trudności, przesadne poleganie na parowaniu... itd. Na najwyższym poziomie przynajmniej odpada tępe strzelanie i jest ciut lepiej niż myślałem, ale dalej brak rozbudowania i dopracowania na które czekam.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano

Teraz już prawie nie będzie gier gdzie druga połowa gry jest lepsza od pierwszej, gry teraz się sprzedają jak jutuber robi premierę i jest pierwsze WOW początkiem gry, wtedy gra się sprzedaje bo ludzie się podniecają tym.

Dla graficiarzy mazcie też zaraz początkiem te ulice RT PT zrobiona żeby nie musieli czekać aby testować pół dnia ustawienia :)

Opublikowano

Ten drobny stutter przy wchodzeniu do nowych pomieszczeń nigdy nie zostanie wyeliminowany, więc trzeba go wziąć na klatę. A propos to chyba nowy pacz wleciał dziś, bo widzę pacz notes z dzisiejszą datą, chyba, że mają na myśli ten co wyszedł przedwczoraj. Wieczorem sprawdzę. 

Widzę sporo komentarzy, że ludzie grają z dlss q - mam nadzieję, że mają na myśli w 1080p czy 1440p, bo grając w 4k, dlss p i preset m są optymalnym rozwiązaniem od kiedy wyszła wersja 4.5 (ewentualnie balanced i preset k jak ktoś ma zapas) i kompromisem między jakością obrazu a liczbą klatek. Warto tez wymusić preset E w nv inspector w RR.

Opublikowano

Ja poszedłem o krok dalej, ponieważ grałem z DLSS Quality + generator klatek 2X. Rozdzielczość 1440p. Żadnych problemów z płynnością nie zauważyłem, na pewno nie było żadnych spadków do 15 FPS biegając jako Leon. 

Ale że natura nie znosi próżni to gra się crashowała do pulpitu. 

Opublikowano
2 godziny temu, bbandi napisał(a):

Dla graficiarzy mazcie też zaraz początkiem te ulice RT PT zrobiona żeby nie musieli czekać aby testować pół dnia ustawienia :)

Gdyby tak było, to początkowa scena nie miałaby tak słabej wydajności w PT :)

2 godziny temu, @MUZ napisał(a):

Ten drobny stutter przy wchodzeniu do nowych pomieszczeń nigdy nie zostanie wyeliminowany

Dopiero skończyłem szpital i jak do tej pory zero stuttera na 5070ti.

8 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Ja poszedłem o krok dalej, ponieważ grałem z DLSS Quality + generator klatek 2X. Rozdzielczość 1440p. Żadnych problemów z płynnością nie zauważyłem, na pewno nie było żadnych spadków do 15 FPS biegając jako Leon. 

U mnie tak samo. PT z DLSS Quality 4x i średnio 200 fps. Zero spadków :) 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, bbandi napisał(a):

Od biedy jest to bardzo dobre zagranie, bo można szybko przetestować karty graficzne. Chyba nie ma zauważalnie bardziej wymagających lokacji?

Na mnie większe wrażenie robi Arkham Knight, bo ulica w RE9 to tylko makieta, gdzie jedyna interakcja to wpadnięcie na przechodnia.

Za to przynajmniej mamy "friedly fire" u zombi, bo można zabić grubego bossa poprzez zombi machającego na oślep, jeśli sprowadzi się go butelką do ramy drzwi oraz innym zablokuje drogę grubasowi. No szczyt postępu technologicznego...

Mogliby w końcu ogarnąć więcej animacji "dynamicznych"(czy jak się zwą) oraz interakcji z otoczeniem. RE6 miał tego najwięcej, bo pracował tam największy zespół, RE9 zaczął trochę nadrabiać zaległości, gdzie jest chociaż parowanie siekierą oraz bronią..., gdy w RE6 był "kontratak" i szybki strzał.

Edit. Dodałem trochę do poprzedniego komentarza, a mogłem tutaj. :E

Opublikowano
27 minut temu, musichunter1x napisał(a):

Chyba nie ma zauważalnie bardziej wymagających lokacji?

Z RT/PT nie wiem, bo nie będę przechodził drugi raz gry, ale bez RT są wyraźnie bardziej wymagające miejscówki ;)

• Thanks 1
Opublikowano
25 minut temu, tomcug napisał(a):

Z RT/PT nie wiem, bo nie będę przechodził drugi raz gry, ale bez RT są wyraźnie bardziej wymagające miejscówki ;)

Co jest dziwne bo w tym mieście nie ma prawie nikogo.

21 minut temu, JeanPepin napisał(a):

Hoooligany to były npc

Chodziło mi o coś w stylu Gta.

Opublikowano (edytowane)

Miałem dzisiaj chwilę to na drugim kompie w domu wrzuciłem poprawione 595.76 drivery. Tam gdzie wcześniej z PT miałem 40 kilka fps to teraz gra potrafi pod 60 podchodzić na 3080Ti i jest to dość duży upgrade w stosunku do 591. które miałem wcześniej. W związku z powyższym skompilowałem różne presety na low-mid configu na AM4 w 2560x1080p: 

co oczywiste procesor w najniższych ustawieniach dostaje bęcki nawet od 3080Ti, aczkolwiek skalowalność wydaje się zupełnie w normie.

Ciekawi mnie tylko czy taka 2-3h sesja z PT włączonym nie zamordowałaby vramu. Jest taka możliwość, bo na laptopie z 4070 8 wystarczyło przeładować grę i już zaczynały się dropy. :/ W 1080p :E i na średnich detalach + high rt 

Edytowane przez Qrdello
Opublikowano
Godzinę temu, musichunter1x napisał(a):

Od biedy jest to bardzo dobre zagranie, bo można szybko przetestować karty graficzne. Chyba nie ma zauważalnie bardziej wymagających lokacji?

Nie wiem co będzie dalej, ale jaki jest sens takiej lokacji? Siedzisz ustawiasz opcje na start gry, a później się okazuje, że po 5 min gry te opcja idą do kosza :)

Na ulicy miałem około 140 fps przy ustawieniach powyżej i już mi nieco pływał ekran. Musiałem zejść z DLSS.

Opublikowano

Skończone! Fajnie, że dali możliwość wyboru zobaczenia 2 wersji zakończenia.

Po hotfixie 595.71 i paczu nie miałem już problemów ze stutterem, nie miałem też ani jednego crasha i gra była cały czas stabilna.

Ocena? 8/10 jak każdy Resident Evil - dlaczego nie więcej? Bo to cały czas więcej tego samego co już znamy uzupełnione o nowe wątki i pomysły.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, ODIN85 napisał(a):

Chodziło mi o coś w stylu Gta.

I całe szczęście że nie było udawanego miasta w stylu GTA, bo nie trawie tej serii... Grałem tylko w GTA 1 lub 2 i nic mnie nie ciągnęło do tych gier.

W Batman:AK i tak sporo działo się w tle, jakiś pościg policji do którego możesz dołączyć, zadania poboczne z gromadami zbirów, bandy huliganów i osoby do przesłuchania, a samo przemieszczanie się po mieście daje frajdę, bo chociaż próbuje udawać coś więcej niż makietę.

To jedyna seria, która przekonała mnie do znajdziek, tylko nie lubię zmienionego sterowania względem Arkham City. Ciekawych detali jest tyle, że czasem zwiedzam posterunek policji.

Ale mniejsza to temat o RE9. :E

Gdy widziałem scene z chaosem miejskim to spodziewałem się jakiejś dłuższej sekwencji, może nawet tropienia po mieście i przedzierania się przez chaos jako Leon... Dostaliśmy <5 minuty rozgrywki w mieście i powrót do ciasnych korytarzy, aby potem dostać ruiny jako hub do kolejnych korytarzy.

RE6 chociaż miało mercenary, które ładnie pokazało możliwość mechanik w obszerniejszych lokacjach. RE9 chyba nie ma takich "aren" w kampanii, wszystko jest wielkości paru pokoi, korytarza lub parkingu. Hub w RC nie liczy się , bo tam praktycznie nie ma starć.

Oczywiście jeszcze boli mnie stan miasta i lokacji po termobarczynym pocisku... Człowiek odpowiedzialny za RE3 OG ponoć też narzekał, ponieważ powinno to być spalone i niewiele miało się ostać, a wybuch miał pozbyć się poszlak w innej sprawy niż końcówka RE9.

• Like 1
Opublikowano
21 minut temu, caleb59 napisał(a):

Ocena? 8/10 jak każdy Resident Evil - dlaczego nie więcej? Bo to cały czas więcej tego samego co już znamy uzupełnione o nowe wątki i pomysły.

To końcu jak? Więcej tego samego, a jednocześnie: "uzupełnione o nowe wątki i pomysły"? :E 

Więcej tego samego w kontynuacji to imo zaleta. :D

Dobrze, że nie było za dużo zmian, dopiero wtedy to gracze by narzekali, że to... nie Resident. :E 

Opublikowano
39 minut temu, musichunter1x napisał(a):

Oczywiście jeszcze boli mnie stan miasta i lokacji po termobarczynym pocisku... Człowiek odpowiedzialny za RE3 OG ponoć też narzekał, ponieważ powinno to być spalone i niewiele miało się ostać, a wybuch miał pozbyć się poszlak w innej sprawy niż końcówka RE9.

Pisałem już o tym na pierwszej stronie. Pierwszy bezsens fabularny jaki się rzucił. Zakończenia RE3 i RE3R pokazują, że całe miasto zostało zniszczone. Nawet to spiker w zakończeniu oryginału mówi.

Opublikowano

No i drugi run zrobiony i źle zakończenie dla odmiany. 

Zdecydowanie lepiej mi się grało oczami gracza niż chodzi ludek i bije. 

Na razie mam przesyt ale kiedyś mam zamiar pojechać jeszcze raz zaczynając od 4,7,8 i kończąc na 9... Chyba że coś się po drodze nowego w RE pojawi. :E