Skocz do zawartości

Auto na krótkie dystanse, bezawaryjne. 100tyś zł.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, Gret napisał(a):

Powoli się wyleczam z 2.0 TSI/TFSI. Fura 5lat niecałe 50tyś przebiegu, serwis ASO. Filtry od nowości te same, olej najpewniej też nie wymieniany. Wycieki spod wału i miski olejowej. Zrąbana praca skrzyni biegów, która zamula. Jazda miejska i spalanie 12l... No syf totalny... 

Zostaje Honda z 1.6idtec

Opublikowano
3 godziny temu, Gret napisał(a):

ja się tam o spalanie nie martwię ale myślałem że to będzie miało około 9-10l/100km.

auto robi ~10tyś rocznie także nie tak mało

u mnie laguna wciąga ~13.5 aktualnie, te samo miasto QQ 1.6 wciąga mi ~8l. Moc podobna ale jednak technologia całkiem inna. 

W Lagunie automat jest pancerny, za co się płaci spalaniem zawyżonym o 1-2L Pb w mieście. Z dizlem nie wiem dokładnie czy też tak jest. 

5 godzin temu, galakty napisał(a):

Mój 1.6 CRDi pali 8 litrów w mieście, poprzednia Megane w benzynie 107KM paliła 10 litrów. 12 litrów w 2.0 turbo to spoko wynik ;) 

W mocy wynoszącej blisko 300KM to nie jest jakiś świetny wynik. Nowoczesne auta powinny palić mniej.

Opublikowano
7 godzin temu, Gret napisał(a):

Powoli się wyleczam z 2.0 TSI/TFSI. Fura 5lat niecałe 50tyś przebiegu, serwis ASO. Filtry od nowości te same, olej najpewniej też nie wymieniany. Wycieki spod wału i miski olejowej. Zrąbana praca skrzyni biegów, która zamula. Jazda miejska i spalanie 12l... No syf totalny...

każdy ogarnięty omija ASO z daleka.

Opublikowano
48 minut temu, galakty napisał(a):

Mhm 300 koni w mieście (mam na mysli miasto czyli 400k ludzi w górę a nie jakieś wygwizdowo 150k bez korków) i ile ma palić? 8 litrów? Zejdź na ziemię, to nie wątek humorystyczny. 

Bez hybrydy nie ma szans.

Mieszkam w wygwizdowie 60k mieszkańców, ale w całej aglomeracji jest 2,5mln. Przyjedź na Górny Śląsk to zabaczysz jak się "jeździ" po wygwizdowiach o godzinie 7-9 i 14-16 :E

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, galakty napisał(a):

Mhm 300 koni w mieście (mam na mysli miasto czyli 400k ludzi w górę a nie jakieś wygwizdowo 150k bez korków) i ile ma palić? 8 litrów? Zejdź na ziemię, to nie wątek humorystyczny. 

Bez hybrydy nie ma szans.

Chyba, że mówimy i Warszawie i jeździe głównie po obwodnicach tak do 90-100km/h ;)

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Petru23 napisał(a):

Chyba, że mówimy i Warszawie i jeździe głównie po obwodnicach tak do 90-100km/h ;)

Poza godzinami szczytu bo w tedy i obwodnica stoi. 

Nie no, pracując w jednym mieście mozna mieć dwa zupełnie różne spalania w tym samym aucie. Moj przykład dla laguny:

Praca w Sulejówku (zaraz pod Warszawą) i dojazd z Kabat czyli w jedna stronę okolo 25km i średnie spalanie miałem w okolicy 12L. Potem dojazd z ursusa do centrum czyli 9km w w jedną stronę i spalanie oscylowalo w okolcy 18l. 

Edytowane przez jarux
Opublikowano (edytowane)

Nie chce żadnego Suva/crossovera. Tylko kombiaki i sedanych wchodzą w grę. Ale bardziej bym wolał kombi. 

W tym roku juz chyba nie kupię z moim szukaniem złotego grała :E

Edytowane przez Gret
Opublikowano
1 minutę temu, GordonLameman napisał(a):

A tego najnowszego Civica rozważałeś? :) 

Tak.

Troche boli mnie wywalanie 140tys za kompakta. Wiem ze czasy sa jakie sa ale mimo wszystko. 

No i tyl mi nie siedzi. 

Opublikowano
11 minut temu, Gret napisał(a):

Tylko kombiaki i sedanych wchodzą w grę.

używka Giulia Q4 albo jakiegoś Lexa :E 

Teraz, bergercs napisał(a):

A co zlego jest w Mazdach 6 kombi?

słabo zabezpieczone blachy i było chyba gigantyczne ryzyko kradzieży

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, bergercs napisał(a):

A co zlego jest w Mazdach 6 kombi?

Najbardziej to mnie tam te silniki odpychaja i brak osiągów. Musiałbym celować w 2.5. Ah no i jakość materiałów w środku taka sobie, wyciszenie i możliwe problemy z korozją.

Juz kiedyś pytałem ale zapytam ponownie, co myślicie o bmw g20/g21. B48 + ZF 8hp nie wydają sie być jakaś mina. A idzie wyrwać takie auto jeszcze z 2 letnia gwarancja. 

Edytowane przez Gret
Opublikowano (edytowane)

Nie ma się czego bać, bardzo manewrowy samochód. Niczym jak Passat B6 kombi, który skręcał w miejscu.

Najlepiej to samemu wsiąść i przejechać się. Aczkolwiek wiem, że ES nie każdemu podpasuje bo to jest całkiem zwinny ale całkowicie nieangażujący kierowcę ponton. Fun z jazdy takie 5/10, relaks podczas jazdy 10/10.

BTW.

ES nie może być w bieda wersji, musi być wersja wyposażenia co najmniej Prestige. Inaczej nie czuć klimatu Lexusa. Dostałem kiedyś na samochód zastępczy ESa w podstawie. No dramat, wszystko sztuczne i plastikowe.

Edytowane przez trepek
  • Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Gret napisał(a):

W razie co nawet listewki 2m nie przywiozę z casto. 

Jest otwór na narty, regularnie woziłem tam 3m profile do płyt GK :E Ale jak chcesz coś wozić w bagażniku to tylko kombi a nie sedan. W sedanie i tak zawsze problemem będzie stała tylnia szyba.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

No laguna nie raz dupe ratowała z kombi, paczki styropianu, drzwi, jakies płyty czy nawet tv sie woziło. 

Niby nie jest to potrzebne na codzień ale jak sie mieszka w poniemiecki domu i ma sie spora działkę i zawsze jest cos do zrobienia to ratuje dupe.

Dlatego też, rozważam grupę vag. Arteon czy nawet superb.

Edytowane przez Gret
  • Like 1
Opublikowano
52 minuty temu, Gret napisał(a):

Szkoda tez ze nie wsadzali tam tego 2.0turbo a tylko ta słabą hybrydę. Osiągi nie powalają. 

221Nm przy takiej kolumbrynie to faktycznie słabizna :E 

Tylko to auto do zapierdzielania nigdy nie miało służyć, aczkolwiek i tak nie rozumiem tak słabej jednostki napędowej w prawie 5 metrowym aucie. 

Opublikowano

Może wsadzę kij w mrowisko ale do jazdy wokół komina, na krótkie dystanse, bezawaryjne i posiadając dom to czemu nie elektryk?

Ja osobiście mając dom nawet bym się chwili nie zastanawiał tylko brał elektryka. Jazda za pół darmo, odpada całe serwisowanie silnika spalinowego, rekuperacja energii w mieście, cisza w środku, dynamika jazdy .... :E

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...