Skocz do zawartości

Auto na krótkie dystanse, bezawaryjne. 100tyś zł.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, galakty napisał(a):

Ty się zdecyduj czy szukasz auta na krótki dystans czy tykającej bomby :D 

??? 

Przypomnę że jeżdżę laguna w automacie :E

Edytowane przez Gret
  • Haha 1
Opublikowano

Wymyślasz jakieś Infinity i inne cuda, kup tę hybrydę do miasta i tyle. Albo pogódź się z awariami i kosztami utrzymania.

Która Laga? Trójka z 2.0T i automatem to pancerne połączenie, gdyby nie rocznik to bym sobie taką coupe sprawił ;) 

Opublikowano
3 minuty temu, Gret napisał(a):

Hybrydy na pewno nie kupię. Szukam po prostu ładnego auta, pancernego jak stara laguna, z fajnym zawieszeniem i wykonaniem środka. 

Mazda 3, 2.0 wolnossak + automat, można zrobić program i odblokować 165KM 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, Kyle napisał(a):

Weźmy pod uwagę taką elektryczą Corsę ... zasięg 100->0% @21stopni C przy ... 40 km/h (?) ~350 kilometrów. Przy 80->20% mamy 210 kilometrów ... w zimie 105 kilometrów i to przy prędkości nie 200/h tylko 120/h (+- 20). 8:E

Tym sposobem na trasie 500 kilometrów stajesz 4x ;);) (pół żartem, pół serio, bo nie wiem jak bardzo spadną te zasięg

Stek bzdur! ;) 

Żona ma elektryczną Corse-E od lipca. Wzięła nową na wynajem z dotacją 40tys zł. 
Auto jest mega oszczędne jeśli chodzi o zużycie energii!
Przy prędkościach 120km/h zużywa 17kWh/100km więc spokojnie można zrobić zasięg 260km w zakresie 100-10%.

W zimę jak praktycznie w każdym elektryku zasięg -30%.

att.UQSJxfpwstZs4IBFPFwZWNJh1447TUyi9ks1BmnoTpM.thumb.jpeg.c267632c67d3d24a88385a2f0dd4949b.jpegKrecąc się wokół komina po drogach lokalnych 50-90km/h żona spokojnie robi 350km.

Edytowane przez DjXbeat
  • Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, wrobel_krk napisał(a):

@DjXbeatNapisz jak będzie tak -5 stopni na zewnątrz. 

Napisałem. Jak praktycznie w każdym elektryku -20-30% w zależności od tego jak nisko spadnie temperatura.

Teraz, galakty napisał(a):

Ja widzę średnią prędkość 84 km/h, a nie 120 km/h ;) 

Bo tu głupoty pokazuje. 
Mozesz skasować licznik i jechać stałe 100km/h a pokaże Ci np 48km/h bo wlicza czas od uruchomienia auta a nie liczy samej prędkości :) 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, DjXbeat napisał(a):

Przy prędkościach 120km/h zużywa 17kWh/100km więc spokojnie można zrobić zasięg 260km w zakresie 100-10%.

Dzięki za te konkretne informacje. Czy można domniemywać, że przy 80% -> 20% będzie to ~173 kilometry? No i jeszcze kolejnego czynnika nam brakuje - przy jakiej temperaturze otoczenia było to 260km. Jeśli było to przy 21 stopniach (??) to ile będzie przy -5 stopniach? (aha, niżej napisałeś)

4 minuty temu, DjXbeat napisał(a):

Napisałem. Jak praktycznie w każdym elektryku -20-30% w zależności od tego jak nisko spadnie temperatura.

No widziałem testy, gdzie w jednych modelach aut spadało o te 30%, a w innych o 50%. No ale licząc 173 kilometry dystansu (80% -> 20%) x0,7 = 121 kilometrów.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
2 minuty temu, DjXbeat napisał(a):

Bo tu głupoty pokazuje. 
Mozesz skasować licznik i jechać stałe 100km/h a pokaże Ci np 48km/h bo wlicza czas od uruchomienia auta a nie liczy samej prędkości :) 

lel :E 

No to jak przy 120 km/h faktycznie bierze 17KWh to powiem że niezły wynik. 

Opublikowano
3 minuty temu, wrobel_krk napisał(a):

Dalsze - 30%. 
No i tu jest problem wtedy masz 120km:)

No tak tylko, że On wspomniał, ze taka trasę może raz w roku zrobi więc czemu nie naładować auta do 100% tym bardziej że producent zaleca co jakiś czas takie ładowanie w celu resetowania BMS i takie ładowanie sporadyczne nie ma wpływu na degradację baterii.
100-10% w zimę poniżej-5C prędkościach ~120km/h i zrobi spokojnie ~180km. 

1 minutę temu, SylwesterI. napisał(a):

Opieranie sie na jednym przykładzie odczytu tez nic nie mówi, raz to bedzie trasa 120km/h, w bezwietrzną pogodę, innym razem pod wiatr, albo z wiatrem, ruch tez nie zawsze pozwala ja stałą prędkość, auto zwalnia, przyśpiesza itp.itd.

Zgadzam się tylko auto ma już ponad 3500km zrobione i na trasach przy prędkościach 120km/h wychodzi właśnie 17kWh/100km ;) 

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, DjXbeat napisał(a):

No tak tylko, że On wspomniał, ze taka trasę może raz w roku zrobi więc czemu nie naładować auta do 100% tym bardziej że producent zaleca co jakiś czas takie ładowanie w celu resetowania BMS i takie ładowanie sporadyczne nie ma wpływu na degradację baterii.
100-10% w zimę poniżej-5C prędkościach ~120km/h i zrobi spokojnie ~180km. 

Ja ze swojego punktu widzenia też jeżdzę cały czas maks 25km, ale w zimie jade czasem w trasę 500+ i nawet na 100% to zasięg masz jak wtedy. 2 ładowania po drodze w trasie z dzieckiem odpada:)

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, DjXbeat napisał(a):

Zgadzam się tylko auto ma już ponad 3500km zrobione i na trasach przy prędkościach 120km/h wychodzi właśnie 17kWh/100km ;) 

Ja absolutnie nie twierdze że tak nie jest, znasz auto, masz doświadczenie z nim, przyjmuję to za dobrą monetę i wierzę w to

• Upvote 1
Opublikowano

No i jadać te 120km/h jak benzyniakiem mogę spokojnie 140:)

Jak będą bateria co dadzą 1000km zasięgu w lecie przy 120km/h to wtedy spokojnie pewnie kupię elektryka bo mam PV na starych zasadach jeszcze to tym bardziej prąd byłby tańszy od benzyny sporo:) 

@DjXbeat

Dalej coś duży masz ten zasięg - jedziesz 120km/h na gps czy licznikowe

• Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

@wrobel_krk 

Tylko autor szuka auta na krótkie dystanse z jedna lub dwiema dłuższymi trasami. 
Corsa E to auto idealne do jazdy wokół komina i od biedy w trasę też można ruszyć ale trzeba się pogodzić z faktem, że jakiegoś dużego zasięgu auto nie ma przynajmniej względem Tesli 3 LR, którą użytkuje.
Bawienie się w wyliczenia ile auto pokona w konkretnym zakresie pojemności gdzie w ciągu roku ktoś ma raz wyskoczyć w trasę 500km jest trochę na wyrost :E  

Nawet jak pojedzie wolniej o te 20km/h to względem autostradowej prędkości to na tej jednej, dłuższe trasie w roku będzie 30min później a z ładowniem, które w zime spokojnie zmieści się poniżej 1h straci 1.5h względem spalinówki.
Uwzględniając zalety jazdy wokół komina chyba na tą jedną trasę w roku w przypadku Corsy można przymknąć oko ;) 

Nadmienię tylko, że gdybyśmy nie mieli PV i mozliwosci ładowania aut w garażu na własnej posesji to nie zdecydował bym się na EV. 
Najwieksza zaleta EV jest możliwość ładowania auta w domu. Bez tego bym sobie odpuścił ;)

Bjorn testował Corsę E z 2021r i wszystkie testy są z tej wersji przed liftingiem. My mamy wersje nową z 2025r a trochę zmian zaszło w tym dostępna pojemność baterii netto.
Przy 120km/h licznikowe wychodzi ~260km w zakresie 100-10%. 
IMG_5934.thumb.png.8eb04dac17cae71a6900b52121108afe.png

59 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Ja absolutnie nie twierdze że tak nie jest, znasz auto, masz doświadczenie z nim, przyjmuję to za dobrą monetę i wierzę w to

Kręcąc się wokół komina 50-90km/h żona cały czas osiąga zużycie energii poniżej 13kWh/100km :) 

Edytowane przez DjXbeat
  • Upvote 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...