Skocz do zawartości

Samochód dla rodziny 2+2, SUV lub kombi w okolicach 60k zł.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, galakty napisał(a):

To się tylko kalkuluje jak można koszy rozliczyć... 

Ja wiem że dla niektórych używane auto to fujka i się psuje codziennie, ale ludzie robią używki setki tysięcy kilometrów i lawety nie trzeba wzywać :E 

U mnie w rodzinie (rodzice, ciotki, teściowe itd) jest tylko jedno nowe auto, reszta używki. Wszyscy jeżdżą już dłuższy czas i żyją. Ja miałem jako pierwszy samochód 407 i wszyscy znajomi mówili, że będzie stał w warsztacioe więcej niż nim będę jeździł. Przez 5 lat oprócz wymiany oleju i opon nic się nie działo. 

• Upvote 4
Opublikowano

imo jest lepiej niz bylo. nie ma co uogolniac. teraz juz wieksza wage przywiazuje sie do standardow i procedur, a tego glownie wymagal producent, wiec jak ktos musi np. jechac >100km do najblizszego ASO, warto czasami poszukac czego blizej. klienci tez sa juz bardziej swiadomi.  

Opublikowano

@KiloKush

1.3 jest dobry, znacznie lepszy niż 1.2. Dużo to ile dla Ciebie? ;-) Dla jednych to okolice 8 litrów a dla innych to 15. A tak poważnie to w takiej budzie liczyłbym się ze spalaniem 7-8 litrów. Na autostradzie ~10l. Nie ma cudów, gabaryty + waga + czysta benzyna.

Najwięcej odnośnie Renault mógłby powiedzieć kolega @bergercs

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, trepek napisał(a):

Skąd wiesz, że netto?

Te samochody zaczynają się w okolicach 80 tys.

Mam ich pod nosem, szukałem auta również u nich. I przeczytaj opinie a najlepiej zadzwoń i się przekonaj, ja właśnie to zrobiłem ;) nr masz w ogłoszeniu.

I oni mają droższe auta niż średnia a stan jest komisowy. 

Mogę podjechać jakiś filmik nagrać czy fotki porobić jak będzie potrzeba.

Edytowane przez Petru23
Opublikowano
17 minut temu, Petru23 napisał(a):

Mam ich pod nosem, szukałem auta również u nich. I przeczytaj opinie a najlepiej zadzwoń i się przekonaj, ja właśnie to zrobiłem ;) nr masz w ogłoszeniu.

I oni mają droższe auta niż średnia a stan jest komisowy. 

Mogę podjechać jakiś filmik nagrać czy fotki porobić jak będzie potrzeba.

Kupno auta po najmie to jest dramat. Mam sąsiadów co mają auta w najmie. Co roku prawa strona jezdni dziurawa ale oni tam prują ile się da. Sąsiadka ma manierę deptania mocnego auta zaraz po odpaleniu przy ruszaniu. A ludzie idą do salonu i myślą, że "pewne" auto dostaną :D 

Godzinę temu, bergercs napisał(a):

Silnik dobry, tylko nie wiem jak sobie radzi z tą budą. Samym Koleosem sporo jeździłem , ale w 2.0dci 190 - i z tamtym motorem bardzo przyjemny samochód (na wrażenie mogło wpływać też wyposażenie, bo miałem szczęście w full wyposażonym się bujać).

A z tym motorem jak spalanie? 2.0dci to chyba najlepszy wybór w Koleosie?

Opublikowano (edytowane)

Jest jeszcze w budżecie i wymaganiach Ford Edge, tylko szukać europejskich modeli a nie import z USA. No ale kawał fury... I ma się czym odpychać ;)

Przykładowe oferty

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/ford-edge-ID6HAvFM.html

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/ford-edge-ID6Hw6xx.html

I jest jeszcze mazda

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/mazda-cx-5-ID6HJquV.html

Edytowane przez Petru23
Opublikowano
4 godziny temu, bergercs napisał(a):

Silnik dobry, tylko nie wiem jak sobie radzi z tą budą. Samym Koleosem sporo jeździłem , ale w 2.0dci 190 - i z tamtym motorem bardzo przyjemny samochód (na wrażenie mogło wpływać też wyposażenie, bo miałem szczęście w full wyposażonym się bujać).

Jak każdy mały motorek z dużą budą - dopóki nie zaczną się problemy to jakoś tam bzyczy sobie, ale żeby to przyjemne było to nie powiem. :/ jeździłem takim 1.3tce tylko w poliftowym talismanie to przy prędkościach autostradowych nawet klejone szyby z IP niespecjalnie sobie radziły z dźwiękiem.

Do dużej budy jak koleos (swoją drogą paskudnej, wolę zdecydowanie Grand Scenica czy Espace) to tak naprawdę tylko 2.0 dci i to w wariancie najmocniejszym. W przedliftach pakowali jeszcze 1.8 225kucy tce, ale tam znów przez moment sprzęgła w skrzyniach dostawały szpagatu czasem i przy przebiegach  <100k km :/ 

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, Qrdello napisał(a):

Jak każdy mały motorek z dużą budą - dopóki nie zaczną się problemy to jakoś tam bzyczy sobie, ale żeby to przyjemne było to nie powiem. :/ jeździłem takim 1.3tce tylko w poliftowym talismanie to przy prędkościach autostradowych nawet klejone szyby z IP niespecjalnie sobie radziły z dźwiękiem.

Do dużej budy jak koleos (swoją drogą paskudnej, wolę zdecydowanie Grand Scenica czy Espace) to tak naprawdę tylko 2.0 dci i to w wariancie najmocniejszym. W przedliftach pakowali jeszcze 1.8 225kucy tce, ale tam znów przez moment sprzęgła w skrzyniach dostawały szpagatu czasem i przy przebiegach  <100k km :/ 

Ale nie ma się przecież co obawiać a problem potencjalnej awaryjnosci jest przeze mnie wydumany... 

Także trzymajmy się ustalonych tu w wątku faktów. Autor nie będzie miał problemów z zakupionym autem niezależnie co kupi, tak jak przytaczano przykłady z najbliższego otoczenia co niektórych (rodzina, znajomi itp). Nie strasz autora jakimiś bzdurami o sprzęgle i nie namawiaj go na nowe auto dając argumenty z czapy 8:E

Edytowane przez Petru23
Opublikowano
1 minutę temu, Petru23 napisał(a):

Ale nie ma się przecież co obawiać a problem potencjalnej awaryjnosci jest przeze mnie wydumany... 

Także trzymajmy się ustalonych tu w wątku faktów. Autor nie będzie miał problemów tak jak przytaczano przykłady z najbliższego otoczenia co niektórych (rodzina, znajomi itp). Nie strasz autora i nie namawiaj go na nowe auto dając argumenty z czapy 8:E

Autor powiedział jaki ma budżet i wymagania. Można mu dobrze doradzić albo bajdurzyć o tym, żeby kupił nowe. Ty wybrałeś tą drugą opcję. :) 

Większość jednak sensownie dyskutuje o tym co można wybrać a czego się nie powinno. I tak powinno być. 

Serio, ogarnij się trochę. 

Opublikowano

W tej kwocie to znajdzie większość rodzinnych kombi/SUV/miniVAN w grupie VW - Audi, VW, Skoda, Cupra. 
Można bawić się w Japończyków nawet. 
Ta kwota pozwala na swobodny zakup czegokolwiek. 

W PSA obecnie nawet bym się nie pakował. 

Opublikowano
Godzinę temu, Petru23 napisał(a):

Jest jeszcze w budżecie i wymaganiach Ford Edge, tylko szukać europejskich modeli a nie import z USA. No ale kawał fury... I ma się czym odpychać ;)

O ile kojarzę, to sprzedaż tego była kiepska. 

Opublikowano

@marko niestety, jeśli wycenia się tak forda jako nowe auto na takich rynkach jak nasze to czemu się dziwić?

Opublikowano
Godzinę temu, Petru23 napisał(a):

Przykładowe oferty

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/ford-edge-ID6HAvFM.html

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/ford-edge-ID6Hw6xx.html

I jest jeszcze mazda

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/mazda-cx-5-ID6HJquV.html

Cx-5 kiedyś jechałem i to było dramatycznie głośne auto na autostradzie. Przy 140 kmh trzeba było prawie do siebie krzyczeć.

Opublikowano (edytowane)

@KiloKush jeździłem Cx5 2020 lub 2021 z 2.0 AT i dramatu nie ma. Normalnie bym powiedział. Każdy ma inne odczucie głośności w aucie, może ja więcej toleruje a może Ty masz inny pkt odniesienia.

Ale nie jest to auto, które bym kupił bo wiele mi w nim przeszkadza. Za dużo

Edytowane przez Petru23
Opublikowano (edytowane)

@KiloKush

Może też kwestia wersji wyposażenia. Np Kuga od st line wzwyż ma wyciszoną przednia szybe, w X dochodzą jeszcze boczne. Ale w titanum jest już średnio bardzo powyżej tych 130, zależy też jaki silnik. 

Edytowane przez Petru23
Opublikowano
34 minuty temu, Petru23 napisał(a):

@KiloKush

Może też kwestia wersji wyposażenia. Np Kuga od st line wzwyż ma wyciszoną przednia szybe, w X dochodzą jeszcze boczne. Ale w titanum jest już średnio bardzo powyżej tych 130, zależy też jaki silnik. 

Tam szum powietrza było mocno słychać. 

A widzisz ja bym powiedział, że Titanium to już porządne wyposażenie. To jak się to na w ogóle teraz do Vignale?