Skocz do zawartości

Chińskie samochody (dyskusja, newsy itp)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, galakty napisał(a):

Przecież to jest komedia jakaś...

Gdyby takie problemy były w Toyocie to już by gnój po wszystkich forach i stronach leciał, a YT byłby pełny tego. 

Świadomi uzytkownicy (nie-fanboje) po prostu krytykują takie rzeczy. A tu jest zabawnie, bo stężenie fanbojów przekonujących wszystkich, że wybrali najlepiej (to jak z Kugą alboda Dusterem :E ) jest dosć spore. 
I jasne, ze na innych grupkach też się coś takiego znajdzie, ale inne grupki mi teraz nie wyskakują, tylko te chińskie i prawie za każdym razem coś śmiesznego tam jest :E 

• Upvote 1
Opublikowano
4 godziny temu, galakty napisał(a):

Przecież to jest komedia jakaś...

Gdyby takie problemy były w Toyocie to już by gnój po wszystkich forach i stronach leciał, a YT byłby pełny tego. 

https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=53655.15

Cytat

3 miesiące użytkowania, niecałe 3 tysiące km przejechanych i tryb EV często się  nie włącza w sytuacjach w których wcześniej normalnie pracował.

https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=59279.0

Cytat

jestem posiadaczem nowej corolli SD (czerwiec 2025, przebieg około 5 000km), przez pierwsze miesiące układ hybrydowy funkcjonował bez zarzutu, podczas jazdy silnik spalinowy przełączał się na elektryczny, poziom naładowania baterii oscylował w okolicach połowy (przy jeździe po mieście).
Dwa tygodnie temu przez dwa dni Auto przełączało się na tryb EV tylko w sytuacji zatrzymania się, po ponownym ruszeniu do prędkości 60km/h przy łagodnym przyspieszaniu jechał tylko na w trybie EV, ale gdy załączał się silnik spalinowy to już nie przełączał się na tryb EV pomimo np zwalniania.

Opublikowano
4 minuty temu, galakty napisał(a):

Szkoda że nie napiszesz, że to normalne zachowanie i autor sam to przyznał i "naprawił" xD 

Zamulają tymi hybrydkami bo się naczytali że to tylko na prądzie jeździ, wiecznie niedogrzane i potem problemy. 

to jest uzależniające :D 

Opublikowano

Szkoda że nie napiszesz, że to normalne zachowanie i autor sam to przyznał i "naprawił" xD 

Cytat

To normalne zachowanie. Jedni twierdzą, że to wypalanie gpf, inni, że formatowanie i układanie baterii.

... może w tamtym egzemplarzu Tiggo 4 też było "układanie baterii" xD

Opublikowano
8 minut temu, Gret napisał(a):

to jest uzależniające :D 

No jest ale czasem trzeba dać w palnik :) 

8 minut temu, Kyle napisał(a):

... może w tamtym egzemplarzu Tiggo 4 też było "układanie baterii" xD

I jak to się ma szarpanie silnikiem przy gaszeniu, wyłączanie nawiewu i klimatyzacji żeby to naprawić albo wizytą w serwisie do naprawiania problemu wygrzewając układ napędowy?

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, bleidd napisał(a):

piękne auto :E 

Tu porównanie pomiarów głośności do AUDI Q3:

I jak to się ma szarpanie silnikiem przy gaszeniu,

Zwykle po zaparkowaniu zanim zdążyłem go wyłączyć, to już był w trybie EV, to nie wiem jak z tym "szarpaniem przy gaszeniu".

wyłączanie nawiewu i klimatyzacji żeby to naprawić albo wizytą w serwisie do naprawiania problemu wygrzewając układ napędowy?

?? nie wiem. Klimę zawsze wyłączałem w każdym aucie przed wyłączeniem silnika - taki nawyk. Nie wiem, czy to coś przez przypadek naprawia, czy nie.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano

Dzisiaj jeszcze raz przed chwilą (dosłownie szybki wypad) sprawdziłem i znowu nie zdążyłem wyłączyć przyciskiem kiedy silnik jeszcze działał - ubiegło mnie "EV". Może kiedyś się uda. Ktoś pokazywał na YouTube, że po wyłączeniu na pracującym silniku, to nic mu nie trzepało, tylko silnik jeszcze przez parę sekund działał i normalnie zgasł. No zobaczymy.

Opublikowano
Godzinę temu, Kyle napisał(a):

Tu porównanie pomiarów głośności do AUDI Q3:

4db to ponad 2x większy hałas, ale to tylko suchy pomiar. To auto przy 140 po prostu wyje jak zarzynany świniak, z resztą na kanale Motodziennika sam autor stwierdził "wyje w niebogłosy", "strasznie głośno w tym samochodzie". Nie ma cudów i nic w chińczykach nie dostajemy za darmo, niższa cena kosztem tego, że auto się na autostrady po prostu nie nadaje w przeciwieństwie do np. T-Roca, który przy 140 jest względnie akceptowalnie głośny.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, bleidd napisał(a):

4db to ponad 2x większy hałas, ale to tylko suchy pomiar.

Jak najbardziej. 4dB różnicy słychać (polecam odpalić sobie muzykę i podgłośnić o 4dB). Nie jechałbym tym 140 km/h non-stop. W ogóle w tej klasie aut, szczególnie takich nieco wyższych, to kolejnym problemem są szumy opływającego powietrza przy dużych prędkościach.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
Godzinę temu, galakty napisał(a):

No jest ale czasem trzeba dać w palnik :) 

I jak to się ma szarpanie silnikiem przy gaszeniu, wyłączanie nawiewu i klimatyzacji żeby to naprawić albo wizytą w serwisie do naprawiania problemu wygrzewając układ napędowy?

jeszcze nie moge :P

Opublikowano

Nie no nie zakłamujmy rzeczywistości, zagłuszenie tego wycia wymagałoby puszczenia jakiegoś Rammsteina na full głośność. Wyszlibyśmy po godzinie półgłusi z tego auta. Tutaj to właśnie silnik robi za największy generator hałasu, bo szumy powietrza wydają się być typowe dla aut tego segmentu - spore ale bez dramatu.

Po prostu trzeba się pogodzić, że to nie jest auto do takich prędkości i koniec. Płacimy mniej niż u konkurencji = dostajemy mniej. Raczej uczciwie.

• Upvote 3
Opublikowano

Z tych wszystkich testów drogowych Tiggo 4 wynika, że jest to w miarę dobre autko do poruszania się po tylko mieście dla niewymagającego kierowcy, w trybie eko w korkach elektryk robi robotę a jak się spalina włączy ma chwilę to jakoś się to wytrzymie. Miasto i nie wyjeżdżać na obwodnicę z prędkościami 90+.

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Katystopej napisał(a):

Przecież on tym jeździ więc makao i po makale :boink:

Ojciec jeździ 1.0 100KM i mówi że ma spoko osiągi. Mało mnie to interesuje skoro cały internet huczy xD 

58 minut temu, Gret napisał(a):

u mnie nawet 90+ potrafi jechać na samej baterii, pod wzniesienia włącza spalinówkę a z górki to nawet jeszcze baterie ładuje. 

A to spoko, 1.5 HEV od Toyoty przy 50 km/h włącza spalinówkę i wyje :E 

Obejrzałem sobie test Autowizja tego Civic i to chyba jedyna hybryda (no może poza Lexusami z dużymi spalinówkami pod maską) którą bym chciał :E 

• Upvote 2