Skocz do zawartości

Chińskie samochody (dyskusja, newsy itp)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Średnie zużycie z 30-40 minut jazdy 32 kWh :E 

Zapewne nie raz poszedł pedał w podłogę - 4s do 100 i waga 2350kg swoje robią :E 

Siedziałem w Xpeng G6 LIFT i pod względem jakości wykonania jest bardzo dobrze. Napewno jest lepiej niż w nowej Tesli Y. 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano (edytowane)

A bawiłeś się poziomem rekuperacji ? Tam jest kilka trybów w tym jeden na zasadzie „żeglowanie” czyli dość słaby. 
Druga sprawa- może bateria nie miała odpowiedniej temperatury, wtedy rekuperacja jest ograniczona albo bateria była podładowana podwyżej 90%
Na pewno rekuperacja nie jest to poziom Tesli ale w G6 dobrze działała. 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano

https://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/news-teraz-chinskie-auta-zaleja-swiat-fabryki-w-ue-bez-szans,nId,23421247

24 kwietnia oficjalnie rozpoczął się międzynarodowy salon motoryzacyjny w Pekinie. Na imprezie zaprezentowano rekordową liczbę aż 181 nowych modeli produkcyjnych i 71 pojazdów koncepcyjnych. "China speed", czyli narzucone przez Chińczyków tempo rozwoju motoryzacji, coraz mocniej daje się we znaki światowym potentatom w produkcji pojazdów. Część z nich zapowiada, że po latach kooperacji na zasadzie joint-venture zamierza właśnie uczynić z Chin centrum eksportowe swoich modeli.

Opublikowano

Podoba mi się "design" tego modelu (i w środku i na zewnątrz):

... no zdecydowanie bardziej od tych udziwnionych BMW (z ultra spłaszczonymi światłami), czy KIA, które jak dla mnie "stylistycznie" błądzą.

• Haha 4
Opublikowano

I to jest powód do dumy? Że nie potrafią samemu nic zaprojektować tylko kopiować cudze projekty? Po za tym wygląd to nie wszystko, podróbka defendera też wygląda ładnie, gorzej wypada w użytkowaniu, nawet komp przekłamuje dane o spalaniu, wrzucałem wcześniej info na ten temat.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Cappucino napisał(a):

I to jest powód do dumy?

Skąd w ogóle w Twojej głowie taki pomysł od czapy, że może to być powód do dumy?

4 minuty temu, Cappucino napisał(a):

Po za tym wygląd to nie wszystko

Wygląd to jest wszystko, jeśli dyskusja jest o samym wyglądzie.

... hello ... umysł przeszedł Ci w tryb "stand-by" czy co?

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
50 minut temu, Cappucino napisał(a):

Że nie potrafią samemu nic zaprojektować tylko kopiować cudze projekty? 

i oklepane bzdury o "kopiowaniu". zieeew.. zamiast sie cieszyc , ze dostaniecie "audi" za polowe lub mniej ceny, to marudza, ze "kopiowane"  :E  klienci i tak zadecyduja portfelami.

btw. nie wiem skad to zaskoczenie, ze chinskie auta sa tak podobne do "zachodnich". przeciez wiekszosc projektantow i szefow dzialow projektowych, to wlasnie ludzie z "zgnilego zachodu" :hahaha:i ten placz, ze "kopiuja".  pieniadz nie smierdzi, szczegolnie "made in china". klienci-hipokryci apple, ali, temu itd itp cos o tym wiedza :majty:

• Upvote 1
Opublikowano

a co w tym jest bzdurnego? kopiowanie i zlodziejstwo to ich doktryna technologiczna

to ze zachod na to pozwolil to bedzie jeden z historycznych bledow w ksiazkach ktore za kilkadziesiat lat beda opisywac jak zachod upasl smoka 

Opublikowano

podziel sie swoimi "przemysleniami" z WIPO - Światowa Organizacja Własności Intelektualnej, bo zapewne sa od wielu lat w bledzie - jak mozna cos "krasc" i jeszcze to opatentowac :E

btw: "chichot historii" - kto jest obecnie prezesem WIPO? tak, zgadliscie, chinczyk :hahaha:

https://www.wipo.int/edocs/pubdocs/en/wipo-pub-941-17-2025-en-world-intellectual-property-indicators-2025.pdf

image.png.259a75ac494c937c69d4be146af1c287.png

niektorzy to faktycznie swiatopogladowo i geopolitycznie utkneli w ubieglym stuleciu :hmm:

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Słodki jeżu, odkryłem post i od razu takie brednie :lol2:

patenty nie mają nic wspólnego z ochroną designu/wzoru przemysłowego. No, ale akolici chińskiej motoryzacji nie mogą się znać na własności intelektualnej bo by wtedy dostrzegli jak bezczelnie Chińczycy kopiują, a to by im zachwiało ich smutnym światopoglądem :rotfl2:

A co WIPO miałoby z tym mieć wspólnego to już może wiedzieć tylko apologeta chińskiej sprawy :) 

Edytowane przez GordonLameman