Skocz do zawartości

Chińskie samochody (dyskusja, newsy itp)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Cappucino napisał(a):

Chińskie auta zazwyczaj kupują ci, którzy do tej pory brali używane.

tak ale nie tylko, i nie do końca o to chodzi w powyższym filmie

Edytowane przez Oldman
Opublikowano
30 minut temu, galakty napisał(a):

To o co chodzi? Jak już wrzucasz to może opisz, bo Kickstera słuchać nie dam rady, a widać że coś "mądrego" tam jest :P 

mam ci streścić shorta który sam w sobie jest już bardzo krótki :hahaha:wasze lenistwo mnie poraża Panowie :heu:

• Like 1
Opublikowano

o co chodzi? o poswiecenie calej 1min - slownie jednej minuty, aby posluchac podsumowania tego wszyskiego o czym jest ten temat. ale nie. jak widac nawet 1 min przerasta niektorych, to gdzie tutaj oczekiwac jakiejs glebszej analizy, przemyslen, refleksji. wiec tak. to sa typowe zachownia, ktorymi cechuje sie ignorancja i lenistwo intelektualne.

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, galakty napisał(a):

Nie lenistwo tylko nie chce mi się go słuchać, irytuje mnie ten typ. Ty zarzucasz że w filmie chodzi o coś innego, ale już nie powiesz co tylko "weź se posłuchaj i sprawdź" xD 

napisaleś juz 2 zdania na ten temat na forum, w tym czasie juz bys go obejrzał , a jak Ciebie irytuje to nie oglądaj przymusu nie ma :P

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, galakty napisał(a):

Lubię pisać na forum, Ty cały czas myslisz że tu chodzi o lenistwo :E 

czytaj zdania które pisze do końca. wiem juz ze nie obejrzysz dla zasady bo jakis typ "cie irytuje", ok, nie ma sprawy , lata mi to , nie chcesz nie oglądaj :cool:

Opublikowano

Łatwo idealizować Chiny siedząc w kraju, gdzie można publicznie krytykować władzę i nie znikasz za komentarz w internecie.

Opublikowano
Godzinę temu, Ogoniasty napisał(a):

Łatwo idealizować Chiny siedząc w kraju, gdzie można publicznie krytykować władzę i nie znikasz za komentarz w internecie.

I gdzie nikt nie kara i nie usuwa poradników w sieci jak naprawić auto po za aso.

• Upvote 1
Opublikowano

Wychwalają, ale nie biorą pod uwagę że Chiny sprzedają na prawie zerowej marży i każda europejska marka by upadła gdyby miała zrobić to samo. No chyba że chcą dopłaty jak dla deweloperów, w tym kraju wszystko możliwe jeśli chodzi o ideały gospodarcze :E 

Gdyby chińskie auta były tańsze z tą samą marżą co europejskie + były tak samo dobre jak europejskie = super.

Ale tak nie jest, a na dodatek ubijają europejski rynek automotive, gdzie nawet Polska robi spory PKB na tym. 

• Upvote 3
Opublikowano
24 minuty temu, galakty napisał(a):

ale nie biorą pod uwagę że Chiny sprzedają na prawie zerowej marży

A czasami sprzedają pod kreską. W Chinach naturalnym jest, że poddostawca jak nie otrzymuje pieniędzy od chińskiego koncernu motoryzacyjnego to może z kwitkiem iść do banku a bank wypłaca mu ~95% należności. Później chiński bank może ściągnąć od koncernu motoryzacyjnego tą należność albo pobawić się w kreatywną księgowość.

• Upvote 1
Opublikowano
5 godzin temu, Ogoniasty napisał(a):

tak samo jak latwo przychodzi ich demonizowanie, kompletnie nie znajac realiow tam panujacyh. 

2 godziny temu, trepek napisał(a):

A czasami sprzedają pod kreską. W Chinach naturalnym jest, że poddostawca jak nie otrzymuje pieniędzy od chińskiego koncernu motoryzacyjnego to może z kwitkiem iść do banku a bank wypłaca mu ~95% należności. Później chiński bank może ściągnąć od koncernu motoryzacyjnego tą należność albo pobawić się w kreatywną księgowość.

no coz, u nas to sie nazywa "faktoring" . jaki ustroj i wlasciciel banku, takie metody finasowania lancucha dostaw ;) 

Opublikowano

OMODA 9 POLSKA POSIADACZE

Piotr Kunowski  · pSroseodtn15amh201 a50t22g :24863oja48aag74ac4i1m5420hc76 i4  ·

OMODA JAK ALFA - kupuj razem z lawetą .

I znów wyjazd na lawecie. Już pomijam fakt że żadna aktualizacja nie naprawia błędu gdzie samochód sam zjeżdża w prawo .Teraz doszło do tego z pojawiły się jakieś stuki w układzie kierowniczym i wibracje kierownicy . Serwis twierdzi że to stabilizator ja jednak twierdzę coś innego . Czas oczekiwania na części ok 4 tyg. Na marginesie dodam że na przewód gumowy który kuna uszkodziła w trakcie kiedy auto przebywało na serwisie czeka się 4 miesiące .

• Haha 2
Opublikowano

To teraz czekamy na kontrargument - europejskie też tak mają 

Opublikowano
2 godziny temu, 8V32 PcLab napisał(a):

I znów wyjazd na lawecie. Już pomijam fakt że żadna aktualizacja nie naprawia błędu gdzie samochód sam zjeżdża w prawo .

2 godziny temu, Ogoniasty napisał(a):

To teraz czekamy na kontrargument - europejskie też tak mają 

Cytat

Witam. Miał ktoś problem z ściąganiem auta w prawo. Geometria i optymalizacja kół była robiona w serwisie Audi 3 razy. W większości przypadków ściąga w prawo a czasami w lewo albo jedzie prosto. Żyje swoim życiem. Oczywiście ściąganie jest na autostradach.Pozdrawiam.

Cytat

Część. Mam pytanie, czy udało Ci się rozwiązać problem ściągania, w Twoim aucie? Mam podobnie rocznik 2024 40 tdi avant B9; ściąga w prawo; serwis audi quatrro 4 razy geometria optymalizacja, wymiana opon na premium + wrażenia z bełkotu serwisu ASO AUDI / broszurka że rączki trzeba trzymać na kierownicy a drogi w Polsce są nierówne/. Prośba o kontakt.   Podobno z rocznika 2024 jest takich aut więcej; mam kontakt z człowiekiem z KRK, który ma podobne objawy. 

źródło:

https://klubaudi.pl/topic/4829-ściąganie-w-prawo-podczas-jazdy/

Opublikowano

Nie no nie mam powodu dla którego miałbym wyśmiać Twój post. Oczywiście, że dwie opinie z forum, kontra batalion wkurzonych właścicieli chińczyków to jedno i to samo. No, ale mnie przechytrzyłeś spryciarzu 

Opublikowano

@Ogoniasty

Jaki procent samochodów chińskich ma wadę fabryczną związaną z tym ściąganiem (w porównaniu do samochodów europejskich)? Czy jest to często spotykane w każdym modelu auta chińskiego, czy tylko w autach Omoda, a może tylko w tym Omoda 9? Naprawdę nie mam powodu dla którego miałbym wyśmiać Twój post, ponieważ przywołałeś tyle danych na ten temat i są one tak wyczerpujące w kwestii rzetelnego obrazu pokazania całokształtu, że po prostu nie mam nic do gadania spryciarzu.

Opublikowano
55 minut temu, Kyle napisał(a):

@Ogoniasty

Jaki procent samochodów chińskich ma wadę fabryczną związaną z tym ściąganiem (w porównaniu do samochodów europejskich)? Czy jest to często spotykane w każdym modelu auta chińskiego, czy tylko w autach Omoda, a może tylko w tym Omoda 9? Naprawdę nie mam powodu dla którego miałbym wyśmiać Twój post, ponieważ przywołałeś tyle danych na ten temat i są one tak wyczerpujące w kwestii rzetelnego obrazu pokazania całokształtu, że po prostu nie mam nic do gadania spryciarzu.

Wolałbym składać bułkę tartą kawałek po kawałku, aż uzyskam kajzerkę niż tracić czas na szukanie dowodów, analizowanie, przeprowadzanie śledztw na temat czegoś co i tak mnie będzie mało interesować. Nie jestem pozytywnie nastawiony do nowych aut, a do chińskich to już w ogóle.