Skocz do zawartości

Chińskie samochody (dyskusja, newsy itp)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam czy może komuś odchodzi przód chrom gril hs2

Tak. Mi też odchodziło. Reklamacja rozpatrzona pozytywne. To samo z felgami. Też wada. I z tego co słyszałam, płynie kontener i reklamacje będą również uwzględniane.

a po jakim czasie zaczęło schodzić chodzi mi ile auto ma już przejechane długo trzeba czekać na atrapę

ja zgłosiłam to po 3 miesiącach od zakupu. Część pojawiła się po 3-4 tygodniach. Auto miało wtedy przejechane jakieś 8tys

Mi zaczęło schodzić po 6tys km. Wymienili, po kolejnych 10tys zaczynają być pierwsze oznaki, że problem powraca

Witam. Czy ktoś kontaktował się może z przedstawicielem MG w Polsce w sprawie zamówionych części. Serwis niby zamówił i czeka na dostawę od 5 miesięcy. W serwisie nie ma chętnych żeby to sprawdzić, ponaglić i odsyłają mnie do MG.

Tragedia'

Patryk Franke

A co mają więcej zrobić skoro nie ma części? Nie wyprodukują jej sami przecież...

To nie jest jak w EU ze wiesz kiedy dostawa i gdzie sa czesci Chinczyki nie posiadaja takiego systemu sledzenia niestety Wysla to wysla Raczej się tym nie przejmuja kiedy co dojedzie

Edytowane przez 8V32 PcLab
Opublikowano (edytowane)
W dniu 20.05.2026 o 12:00, SuLac0 napisał(a):

ale taka dziala "kapitalizm komunistyczny". my ich tego nauczylismy i my im dalismy narzedzia, a teraz mamy pretensje do kogo? do nich? ze to wykorzystuja przeciwko nam, na swoich zasadach w sobie wlasciwiej skali? serio?!?! 

"Ja nie zamierzam zostać Chińskim parobkiem"... juz nimi jestesmy. chiny sa druga i szybko zmierzaja do tego, aby byc pierwsza gospodarka swiata. jakie znacznie ma w jaki sposob to osiagna, jezeli nie mamy na to kompletnie zadnego wplywu? silniejszy dyktuje warunki. to, ze np. w pracy rozmawiasz z kims po polsku, nie oznacza, ze on potem nie rozmawia z kims po niemiecku, a ten dalej z kims po chinsku. takie sa obecnie realia, a wiekszosc hipokrytow biznesowych tak obecnie dziala. mozna sie obrazac, tupac nogami, protestowac czy to nie kupujac chinskich produktow, czy tez pod ich firmami/ambasada. a potem isc do posredniaka dalej szukac pracy.. 

jedyne co mozemy zrobic, to wybierac takie pordukty i takich kooperantow z chin, ktorych "metody biznesowe", sa dla nas akceptowalne, bo przypomne tylko, ze nasze metody tez bywaja "brudne"

Niesamowite jak można napisać pół elaboratu brzmiącego jak miękka propaganda Chin i jednocześnie kompletnie tego u siebie nie widzieć XD

Czytałeś, jakie bzdury nawypisywales? Musiałem odpalić notatnik i aż sobie parę rzeczy wypisać.

1.Chiny są silniejsze, więc trzeba się pogodzić 

2.opór nie ma sensu

3.wartości to hipokryzja

4.silniejszy dyktuje warunki

5.I tak już jesteśmy przejęci

To nie jest żaden realizm jak to nazywasz, ale to jest narracja kompletnego poddania i tresowania ludzi pod mentalność - i tak już jest za późno na działanie.

Najbardziej bawi to ciągłe udawanie „obiektywnego pragmatyka”, podczas gdy cały przekaz jest skrajnie antyzachodni:

Zachód = hipokryci

demokracja = naiwność

protesty = tupanie nogami

wartości = nieważne

autorytarny kapitalizm = skuteczny i nieunikniony

I jeszcze ten klasyczny tekst:
„nasze metody też bywają brudne”
Czyli standardowe rozmywanie wszystkiego, żeby finalnie wyszło, że właściwie nie ma znaczenia kto co robi, bo liczy się tylko siła i kasa.

No gratulacje, dokładnie tak działa propaganda rezygnacji. Nie musi cię przekonać, że komunizm jest super. Wystarczy, że przekona cię, że nie warto mieć własnych zasad i najlepiej już teraz mentalnie uklęknąć przed silniejszym.

"dalismy narzedzia, a terazmamy pretensje do kogo? do nich? ze towykorzystuja przeciwko nam, na swoich zasadach w sobie wlasciwiej skali? serio?!?! "

Czyli to tak jakbyś przeleciał mi żonę, a ja w odwecie przeleciał twoją żonę, kochankę, matkę, babkę i tak dalej? 
i nie mógłbyś mieć pretensji, Ty mnie tego nauczyłeś 

Edytowane przez Ogoniasty
Opublikowano
2 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Ale tego apostoła chińskiego guana lepiej ignorować :) 

Dawno o tym pisałem, by go ignorować. 

45 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Po co jak jest na aliexpress?

Jak większość komponentów użytych w tych autach.:E

Opublikowano
8 godzin temu, Ogoniasty napisał(a):

To nie jest żaden realizm jak to nazywasz, ale to jest narracja kompletnego poddania i tresowania ludzi pod mentalność - i tak już jest za późno na działanie.

mozesz nazywac to jak chcesz, ale wlasnie takie sa realia :) przyklad volvo. 

image.png.2d6e6f8ae1788e462ad424d8510f14ed.png

jak sadzisz, co bylo przyczyna wzrostu po 2010 roku, szczegolnie w ostanich latach? czy tak wyglada  "narracja kompletnego poddania i tresowania ludzi pod mentalność"? sytuacja geopolityczna sie zmenila i bedzie sie zmnieniac jeszcze bardziej. patrzenie na to przez pryzmat tylko jakiejs" narracji/tresowania", jest upraszczaniem tego do poziomu "ego trumpa" i "chinskiego guana" . czyt. ograniczone i prymitywne

ogolnie polecam wywiady z Prof.Góralczykiem 

kolejny przyklad "narracji/tresowania"

https://www.stellantis.com/en/news/press-releases/2026/may/stellantis-and-dongfeng-announce-their-intention-to-form-a-european-joint-venture-for-shared-sales-and-distribution-manufacturing-purchasing-and-engineering-activities

a efektem tego bedzie/jest

https://www.bankier.pl/moto/wiadomosc/Chinczycy-omina-europejskie-cla-Beda-produkowac-samochody-we-Francji-9136992.html

i tyle warte sa te wszystkie "wartosci". a ile? dokladnie tyle, ile da sie na nich zarobic. 

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
7 godzin temu, SuLac0 napisał(a):

mozesz nazywac to jak chcesz, ale wlasnie takie sa realia :) przyklad volvo. 

image.png.2d6e6f8ae1788e462ad424d8510f14ed.png

jak sadzisz, co bylo przyczyna wzrostu po 2010 roku, szczegolnie w ostanich latach? czy tak wyglada  "narracja kompletnego poddania i tresowania ludzi pod mentalność"? sytuacja geopolityczna sie zmenila i bedzie sie zmnieniac jeszcze bardziej. patrzenie na to przez pryzmat tylko jakiejs" narracji/tresowania", jest upraszczaniem tego do poziomu "ego trumpa" i "chinskiego guana" . czyt. ograniczone i prymitywne

ogolnie polecam wywiady z Prof.Góralczykiem 

kolejny przyklad "narracji/tresowania"

https://www.stellantis.com/en/news/press-releases/2026/may/stellantis-and-dongfeng-announce-their-intention-to-form-a-european-joint-venture-for-shared-sales-and-distribution-manufacturing-purchasing-and-engineering-activities

a efektem tego bedzie/jest

https://www.bankier.pl/moto/wiadomosc/Chinczycy-omina-europejskie-cla-Beda-produkowac-samochody-we-Francji-9136992.html

i tyle warte sa te wszystkie "wartosci". a ile? dokladnie tyle, ile da sie na nich zarobic. 

No właśnie idealnie pokazujesz o co mi chodziło 🤣 

Nikt nie neguje, że Chiny rosną gospodarczo i wykupują wpływy. Problem jest w tym, JAKĄ narrację wokół tego budujesz.

Bo ty nie piszesz: to zagrożenie, trzeba ograniczać zależność...

Ty piszesz:

„takie są realia”

„silniejszy dyktuje warunki”

„wartości są warte tyle ile da się na nich zarobić”

„opór to tupanie nogami”

„i tak już jest za pozno” 🤷

Czyli dokładnie narracja poddania i przyzwyczajania ludzi do tego, że mają zaakceptować dominację silniejszego.

I najlepsza jest ta ironia, że próbujesz to przedstawiać jako „obiektywny realizm”, a cały przekaz leci w jedną stronę:

Zachód = hipokryzja i naiwność

Chiny = skuteczność, siła i nieuchronność

Przecież to jest książkowy przykład miękkiej propagandy fatalizmu. 🤦‍♂️

To, że Volvo czy Stellantis robią interesy z Chinami, nie oznacza automatycznie, że trzeba jeszcze mentalnie klękać i tłumaczyć ludziom, że wartości nie mają znaczenia XD

Bo wtedy każdy autorytaryzm można usprawiedlwac tekstem -no cóż, są skuteczni biznesowo

Opublikowano
47 minut temu, Ogoniasty napisał(a):

To, że Volvo czy Stellantis robią interesy z Chinami, nie oznacza automatycznie, że trzeba jeszcze mentalnie klękać i tłumaczyć ludziom, że wartości nie mają znaczenia XD

ale o jakim mentalnym klekaniu piszesz? wlasnie przyklad volvo i stellantis pokazuje, ze chiny moga byc inwestorem i partnerem biznesowym i nie trzeba przed nikim klekac. 

w jaki wiec sposob chcesz obecnie ograniczac zaleznosc? teraz, w tym konkretnym momecnie? w obecnej sytuacji geopolitycznej? w EU dopiero sobie uswiadamiamy (a dzwonic zaczelo po pandemii), gdzie jestesmy. nie da sie obecnie uwolnic od chin. nie na tym poziomie zaleznosci. prymitywne komentarze o "chinskim guano", przeklejanie bzdur z FB, doklejanie do tego "wartosci", to jedyne na co obecnie niestety nas stac. najpierw obserwowac, zrozumiec, wykorzystac, a potem "walczyc", czy tez sie uniezaleznic. 

"...dzisiaj o chinach nic nie widziec, to jest dowod wlasnej ignorancji"

• Upvote 1
Opublikowano

Przecież tam w komentarzach są może 2-3 prawdziwe konta...

Im dłużej ta dyskusja trwa, tym bardziej potwierdzasz to, o czym pisałem XD

A każdy krytyk Chin to według ciebie: prymityw, ignorant, człowiek

od„chińskiego guana”, podczas gdy sam łykasz fatalizm bez popitki 🤣 

Koncze, bo twoje posty brzmią trochę jak - nie klękam przed Chinami, tylko ćwiczę pozycję 🤦‍♂️

Opublikowano

zapoznales sie z tym o czym  mowi Prof.Góralczyk, czy spojrzales tylko na komentarze? w ogole tam jakies byly :hmm: ot taka roznica miedzy nami...

faktycznie. nie widze zadnej przestrzeni do dalszej dyskusji. kompletnie nie zrozumials o czym pisze i o czym mowi wlasnie Góralczyk. niestety, ale proba  zrozumienia tego zaczynajac od czytania komentarzy, to nie jest dobra droga. najpierw  trzeba zrozumiec (przynajmniej chciec) z czym ma sie do czynienia, a potem z tym walczyc. 

btw. zapomniales o "hipokrytach" - "nie bede chinskim parobkiem/kupowal chinskiego guana" ale z Ali cos wezme, "nie bede kupowal chinskich aut", no ale volvo ex60 bym kupil. :E

Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, SuLac0 napisał(a):

btw. zapomniales o "hipokrytach" - "nie bede chinskim parobkiem/kupowal chinskiego guana" ale z Ali cos wezme, "nie bede kupowal chinskich aut", no ale volvo ex60 bym kupil. :E

Nie rozpędzaj się, volvo ex60, R&D i produkcja w Szwecji, bezpieczeństwo dalej Szwedzkie, elektronika i większościowy właściciel chiński

Góralczyk ma ogromną wiedzę o chinach, bezapelacyjnie, ale nie jest też alfą i omegą, same bigtechy nadal twierdzą że utrzymują i nadal są w stanie utrzymywać wieloletnią przewagę technologiczną nad chinami. 

W PL otwierane są nowe huty, odlewnie więc coś się zaczyna zmieniać, 

Edytowane przez 8V32 PcLab
Opublikowano
7 minut temu, 8V32 PcLab napisał(a):

Nie rozpędzaj się, volvo ex60, R&D i produkcja w Szwecji, bezpieczeństwo dalej Szwedzkie, elektronika i większościowy właściciel chiński

Daj spokój. To apostoł chińskiego guana - on musi powtarzać tę kłamliwą narrację poddańczą :) 

• Upvote 1
Opublikowano
33 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Daj spokój. To apostoł chińskiego guana - on musi powtarzać tę kłamliwą narrację poddańczą :)

Jednemu się podoba to, drugiemu tamto, a to brunetka a to blondynka, jemu imponują Chiny 

Opublikowano
1 godzinę temu, 8V32 PcLab napisał(a):

Nie karm...Pytałem go wczesniej kto odpowiada za projekty, testy itd. w Volvo, nawet nie odpisał, szkoda czasu, tak jak Gordon pisze, to nawiedzony apostoł albo mu zwyczajnie płaca. Na fejsie pełno takich kont.

Godzinę temu, 8V32 PcLab napisał(a):

jemu imponują Chiny 

Tylko tym którzy są krótkowzroczni.

• Upvote 3
Opublikowano
3 godziny temu, SuLac0 napisał(a):

zapoznales sie z tym o czym  mowi Prof.Góralczyk, czy spojrzales tylko na komentarze? w ogole tam jakies byly :hmm: ot taka roznica miedzy nami...

faktycznie. nie widze zadnej przestrzeni do dalszej dyskusji. kompletnie nie zrozumials o czym pisze i o czym mowi wlasnie Góralczyk. niestety, ale proba  zrozumienia tego zaczynajac od czytania komentarzy, to nie jest dobra droga. najpierw  trzeba zrozumiec (przynajmniej chciec) z czym ma sie do czynienia, a potem z tym walczyc. 

Ty jesteś jak ten uczeń, co obejrzał na YouTube parę poradników i on już wszystko wie, nic więcej mówić nie musisz.

Z całym szacunkiem do tego profesora, ale nie czuję potrzeby oglądać naście jego wypowiedzi, które będą nieobiektywne. Strata mojego czasu. Ja lubię sobie sam poskładać wszystkie za i przeciw. Wysłuchać obie strony i wyciągnąć sobie z tego swoje wnioski. Nie lubię posiłkować się propagandą, która ma Cię nakierować na konkretny tok myślenia....Padawanie, hehe.

Godzinę temu, Katystopej napisał(a):

Ja tego oszołoma mam od bardzo dawna w Gangu Ignoraków, i to wam również polecam :E

A tam...Lubię sobie czasem podyskutować, bez względu czy ma to sens, czy nie 😊

Gdyby nie fakt, że nie piję to jeszcze bym się z nim na wódkę ustawił. To by była dopiero merytoryczna dyskusja.

Opublikowano
5 godzin temu, 8V32 PcLab napisał(a):

zgadza sie, mamy tutaj jednak istotna kwestie - powstanie platformy SPA3 w obecnej formie, na ktorej jest EX60, bez geely

- nie byłoby finansowania,

- nie byłoby technologii EV,

- nie byłoby ekosystemu R&D,

- nie byłoby wspólnych narzędzi CAD/CAE (CATIA),

- nie byłoby synergii z CEVT/Zeekr Technology,

- nie byłoby łańcucha dostaw,

- nie byłoby megacastingu na taką skalę.

tak wiec w kwestii jak chinskie jest ex60, jest na tyle, ze bez chin w ogole by go nie bylo. na pewno nie na SPA3

kwestia otwarta jest jeszcze tutaj GEESATCOM, z ktorego volvo oficjalnie nie korzysta bezposrenio, ala posrednio bedac czescia ekosystemu geely, ktore wykorzystuje juz go w pelni. nie wiem jak "przeciwnicy chinskiej inwigilacji" sobie z tym poradza :hmm:

volvo i "greater china"...

https://investors.volvocars.com/~/media/Files/V/Volvo-Cars-IR-V2/Volvo-Cars-Strategy-Update-Final 1.pdf

problem tylko w tym, ze na ostatnim spotkaniu akcjonariuszy, geely jako wlasciciel volvo jasno okreslilo strategie i R&D moze byc czesciowo przeniesione do chin. indywidualizm volvo, nie spodobal sie geely, ale ogolnie volvo i tak pokazalo w SPA3, jak wykorzystac synergie z chinami, aby stworzyc fajna platforme. i o to w tym chodzi - volvo nie jest na tyle silne, aby teraz powiedziec "nara czesc" chinczykom, ale zdobyte "know-how" i tak daje im przewage nad innymi. szczegolnie w europie

5 godzin temu, 8V32 PcLab napisał(a):

Góralczyk ma ogromną wiedzę o chinach, bezapelacyjnie, ale nie jest też alfą i omegą, same bigtechy nadal twierdzą że utrzymują i nadal są w stanie utrzymywać wieloletnią przewagę technologiczną nad chinami. 

oczywiscie , ze Góralczyk nie jest alfa-omega, ale na pewno jest europejskim/polskim autorytetem w temacie chin. m.in mentalu, strategii ich dzialania. Góralczyk jasno daje do zrozumienia, ze powinnismy juz dawno wyjsc z naszej "europejskiej strefy komfortu" i spojrzec na chiny zupelnie inaczej, niz robilismy to do tej pory. z ta przewaga technologiczna nad chinami wg bigtech, bylbym bardzo ostrozny. moze sie okazac bardzo krucha. 

3 godziny temu, Ogoniasty napisał(a):

Z całym szacunkiem do tego profesora, ale nie czuję potrzeby oglądać naście jego wypowiedzi, które będą nieobiektywne. Strata mojego czasu.

czyli typowa ignorancja. faktycznie, strata czasu.

• Upvote 1
Opublikowano

Wolę sam filtrować informacje, słuchać różnych stron i wyciągać własne wnioski.

To się nazywa myślenie, nie ignorancja :cool: