Skocz do zawartości

Chińskie samochody (dyskusja, newsy itp)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kapitalizm w EU zaorał wiele, wszystko w imię zysków korporacji, które w pogoni za jeszcze większym zyskiem po części zaorały same siebie przenosząc produkcję do Chin i oddając im za darmo know-how. Do tego EU wymyśliła sobie chyba najbardziej restrykcyjny plan "EKO" i efekt jest jaki jest. Żaden wariant nie jest idealny czy nawet dobry, Chiński też ma swoje wady tak samo jak zachodni pro-kapitalistyczny, co doskonale widać po dekadach w USA. W życiu bym czegoś takiego nie chciał tutaj, nie wiem czy tam ostała się jeszcze jakakolwiek gałąź, która nie jest nastawiona na robienie kasy(włącznie z opieką zdrowotną czy nauką). 

Opublikowano
44 minuty temu, Kyle napisał(a):

A to napisali, że chińskie lepsze? 

Czy to jest to miejsce w którym ja mam wkleić omody na lawecie czy rozumiesz że to głupi argument? 

Rozpuszczające się na słońcu plastiki w koncernie chery zapowiadają długowieczność tych aut! :lol2: 

• Upvote 1
Opublikowano
34 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Rozpuszczające się na słońcu plastiki w koncernie chery zapowiadają długowieczność tych aut! :lol2: 

Mówisz o tej wątpliwej "fotce" tureckiego Jaecoo? ... to dopiero:

35 minut temu, GordonLameman napisał(a):

głupi argument 

... w PL mieliśmy teraz 40 stopniowe upały i się coś "porozpuszczało"? Pierwsze słyszę. Wklejaj, wklejaj.

• Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano
7 minut temu, Kyle napisał(a):

Mówisz o tej wątpliwej "fotce" tureckiego Jaecoo? ... to dopiero:

... w PL mieliśmy teraz 40 stopniowe upały i się coś "porozpuszczało"? Pierwsze słyszę. Wklejaj, wklejaj.

Oczywiście, że wątpliwe!

Jak europejskie się psuje to partactwo o wina UE!

jak się chińskie psuje to metafizyka i fejki!

:lol2: 

Moze jeszcze da się cie wyleczyć z fanatyzmu :) 

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Jak europejskie się psuje to partactwo o wina UE!

jak się chińskie psuje to metafizyka i fejki!

Zauważyłem, że masz tendencję do wypisywania swoich wymysłów i pisania, że ktoś myśli tak jak to sobie ubzdurałeś. Jakie "fejki" znowu? Że czepiam się tej mało wiarygodnej dramy z tureckim jaecoo, które uj wie gdzie stało w tej Turcji (np. obok jarającego się śmietnika)?  :smiech:

Pokaż teraz "rozpuszczające się" w Polsce "chińczyki" po tych 40 stopniowych upałach jakie mieliśmy. Czekam™

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Kyle napisał(a):

Zauważyłem, że masz tendencję do wypisywania swoich wymysłów i pisania, że ktoś myśli tak jak to sobie ubzdurałeś. Jakie "fejki" znowu? Że czepiam się tej mało wiarygodnej dramy z tureckim jaecoo, które uj wie gdzie stało w tej Turcji (np. obok jarającego się śmietnika)?  :smiech:

Tak, deprecjonujesz każde info o chińskich wadach, bo jesteś już fanatykiem :) 

Mnie to wisi, bo głównie mnie to śmieszy jak walczysz o chińska sprawę razem z szurlaco :lol2: 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Powiem tak @GordonLameman ... gdyby taka sytuacja:

https://www.lokalna24.pl/artykul/24850,w-ogniu-stanal-samochod-osobowy-na-miejsce-natychmiast-wezwano-straz-pozarna?fbclid=IwY2xjawTy3NhwZG9mAWV4dG4DYWVtAjEwAHNydGMGYXBwX2lkEDIyMjAzOTE3ODgyMDA4OTIAAR5jRlxsi-RI3cP8wl9MlbQ3mEPQP_Oqxi2xy3a0a8oJW16WPzWVMbc2M-LvdA_aem_g-Lp5uAaZLbdO8Bbe9N-Wg

przydarzyła się jakiemuś "chińczykowi" u nas w Polsce, to byś się tutaj normalnie :kupa:

7 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Tak, deprecjonujesz każde info o chińskich wadach, bo jesteś już fanatykiem :) 

Kłamiesz (jak zwykle). Po pierwsze nie deprecjonuję każdego info o wadach chińskich aut. Po drugie sam jesteś fanatykiem :) ... a raczej "antyfanem chińczyków" xD

7 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Mnie to wisi, bo głównie mnie to śmieszy jak walczysz o chińska sprawę razem z szurlaco :lol2: 

Widzę, że lubisz deprecjonować ... ludzi. OK. ... żeby tylko źle Ci się to nie odbiło:skrzypce:

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
13 minut temu, Kyle napisał(a):

Chińczyki nie dożyją tego wieku jak ten Qashqai :lol2: 

przydarzyła się jakiemuś "chińczykowi" u nas w Polsce, to byś się tutaj normalnie :kupa:

nie, wrzuciłbym to jak każdy inny News. A ty byś rozdzierał szaty ze europejskie płoną bardziej!!!!!

Kłamiesz (jak zwykle). Po pierwsze nie deprecjonuję każdego info o wadach chińskich aut. Po drugie sam jesteś fanatykiem :) ... a raczej "antyfanem chińczyków" xD

Oczywiście, że deprecjonujesz. I od razu wrzucasz coś o europejskich bo nie możesz przeżyć krytyki Chińczyków :) 

Widzę, że lubisz deprecjonować ... ludzi. OK. ... żeby tylko źle Ci się to nie odbiło:skrzypce:

Ojojoj. Widze, że już nie mas co pisać, więc takie bzdury sobie wymyślasz :) 

Opublikowano
2 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

A to napisali, że chińskie lepsze? 

Czy to jest to miejsce w którym ja mam wkleić omody na lawecie czy rozumiesz że to głupi argument? 

Grupa VAG w bardzo ciekawy sposób to testuje. 
Nie mogę sam wkleić, ale warto wpisać w Google „Florida Kalahari test Volkswagen” lub kliknąć w ten link (nie dokładnie 1:1 ale przynajmniej obrazuje).

https://www.atlas-mts.com/knowledge-center/atlas-weathering-blog/2024/february/weathering-against-extreme-desert-environments

• Upvote 1
Opublikowano
13 godzin temu, MaxaM napisał(a):

I właśnie następuje uproszczenie oferty w nowych modelach VW :thumbup:

Co niby następuje? Z tego co ostatnio czytałem, likwidują tylko kilka nierentownych modeli, które i tak się słabo sprzedawały, nic nowego.

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, MaxaM napisał(a):

@Cappucino

Tajniej byłoby zrobić 3 wersje wyposażenia i tyle. Taniej i łatwiej byłoby dla klienta.

Taniej pewnie, ale nie lepiej. Patrzyłem na Hondę CR-V - najwyższa opcja ma szklany dach, którego nie chciałbym w aucie. Ale jak chcesz head-up/kamery 360 to musisz to wziąć. I wtedy albo bierzesz i masz dodatki, których nie chcesz albo nie bierzesz i nie ma wyposażania jakiego chcesz. Tak samo jak nie potrzebujesz bajerów a jedynie lepsze skórzane fotele - najczęściej trzeba brać jakieś topowe wersja za naście/dziesiąt tysięcy więcej mimo, że w ogóle ci to do szczęścia niepotrzebne no ale inaczej się nie da.

Edytowane przez bleidd
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Naprawdę już odlatujesz z tym hejtem. 

Mieliśmy w Polsce rekordowe upały, a na zachodzie Europy jeszcze większe i co? Gdzie te stopione samochody?

Gdyby mi się chciało poszukać, to pokazałbym Ci fotki stopionych zachodnich aut. 

W UK jest pewien wieżowiec o designerskim wyglądzie mający wklęsłe oszklenie. 

Ściana działała jak soczewka i potrafiła potopić plastiki na zaparkowanych samochodach.

Nawet widziałem filmik jak gość trzymając patelnię w powietrzu smażył jajko.

Później musieli zabezpieczyć oszklenie budynku aby nie odbijało tak światła.

Według Twojego rozumowania byłoby, że europejskie się topią, śmiech i radość, bo jest fotka! Ba, nawet wiele fotek! :E

2 godziny temu, Cappucino napisał(a):

Co niby następuje? Z tego co ostatnio czytałem, likwidują tylko kilka nierentownych modeli, które i tak się słabo sprzedawały, nic nowego.

1 godzinę temu, bleidd napisał(a):

Taniej pewnie, ale nie lepiej. Patrzyłem na Hondę CR-V - najwyższa opcja ma szklany dach, którego nie chciałbym w aucie. Ale jak chcesz head-up/kamery 360 to musisz to wziąć. I wtedy albo bierzesz i masz dodatki, których nie chcesz albo nie bierzesz i nie ma wyposażania jakiego chcesz. Tak samo jak nie potrzebujesz bajerów a jedynie lepsze skórzane fotele - najczęściej trzeba brać jakieś topowe wersja za naście/dziesiąt tysięcy więcej mimo, że w ogóle ci to do szczęścia niepotrzebne no ale inaczej się nie da.

Jak zajrzycie np. do konfiguracji nowego t-roca, to nie ma tam do wyboru 153 drogich elementów dodatkowego wyposażenia, tak jak zawsze było w grupie VAG, tylko parę. Wszystko sprowadza się w zasadzie tylko do pakietu.

I ta konfiguracja jest zrobiona z głową. Pakiety obejmują rzeczy przydatne, a nie kontrowersyjne. Chcesz mieć szyberdach, hak, skórę, profil opony 1cm, to już dopłać oddzielnie.

A te nieliczne dodatki, które są oddzielnie, mają bardziej sensowne ceny. Np. matrixy za 2.2k zł. Jak dobrze pamiętam, jeszcze nie tak dawno w golfie były one za 5k zł jak nie więcej.

Mi się ten kierunek zmian podoba. Lepiej mieć więcej wyposażenia za mniej, niż mniej wyposażenia za więcej, tak jak to było wcześniej :)

Nie wspominając, że to ułatwia też zakup.

Swoją drogą, właśnie widzę, że w t-rocu pojawiła się pełna hybryda. Ciekawe jak to jeździ w wykonaniu VW :) 

Edytowane przez MaxaM
  • Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, Kyle napisał(a):

... aż tak to staniało? Kiedyś MATRIX LED to był cenowy kosmos w Mersedesie (akurat ktoś z rodziny takie auto miał).

No dobra, trochę błędnie podałem 2.2k zł. To cena nie za same matrixy, ale cały pakiet oświetlenia :E

image.png.c2970feb96e0349ce542eb6c01fb5160.png

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, MaxaM napisał(a):

Naprawdę już odlatujesz z tym hejtem. 

Oburzenie o "hejt" na auta :E 

To nie hejt, a przede wszystkim wytykanie hipokryzji osób, które boją się o niezawodność europejskiej (sprawdzonej!) motoryzacji, a potem wychwalają chińskie gówienka, o których nic nie wiadomo. A jak są jakieś negatywne doniesienia to oczywiscie wszystko fejki :) 

Mieliśmy w Polsce rekordowe upały, a na zachodzie Europy jeszcze większe i co? Gdzie te stopione samochody?

Pewnie stopione! 

Gdyby mi się chciało poszukać, to pokazałbym Ci fotki stopionych zachodnich aut. 

Gdyby były to Kyle już by wkleił z 5. Zawsze tak robi :lol2: 

W UK jest pewien wieżowiec o designerskim wyglądzie mający wklęsłe oszklenie. 

Ściana działała jak soczewka i potrafiła potopić plastiki na zaparkowanych samochodach.

Nawet widziałem filmik jak gość trzymając patelnię w powietrzu smażył jajko.

Później musieli zabezpieczyć oszklenie budynku aby nie odbijało tak światła.

Ok, w Turcji na pewno ich jest pełno. 

Według Twojego rozumowania byłoby, że europejskie się topią, śmiech i radość, bo jest fotka! Ba, nawet wiele fotek! :E

Nie, bo tam jest wyjaśnienie zjawiska inne niż "chińska" jakość produktów :) 

Jak zajrzycie np. do konfiguracji nowego t-roca, to nie ma tam do wyboru 153 drogich elementów dodatkowego wyposażenia, tak jak zawsze było w grupie VAG, tylko parę. Wszystko sprowadza się w zasadzie tylko do pakietu.

I ta konfiguracja jest zrobiona z głową. Pakiety obejmują rzeczy przydatne, a nie kontrowersyjne. Chcesz mieć szyberdach, hak, skórę, profil opony 1cm, to już dopłać oddzielnie.

A te nieliczne dodatki, które są oddzielnie, mają bardziej sensowne ceny. Np. matrixy za 2.2k zł. Jak dobrze pamiętam, jeszcze nie tak dawno w golfie były one za 5k zł jak nie więcej.

Wciąż jest to sporo więcej dodatków niż w chińskich konfiguratorach :) 

image.thumb.png.8e6a70e96ca23c4e653878a43f3a236b.png

Mi się ten kierunek zmian podoba. Lepiej mieć więcej wyposażenia za mniej, niż mniej wyposażenia za więcej, tak jak to było wcześniej :)

Nie wspominając, że to ułatwia też zakup.

Ja w sumie też tak uważam. Podobało mi się to, że jak brałem Nissana to wybrałem najwyższą wersję i pakiet i już nic więcej poza felgami nie można było dobrać. :) 

2 minuty temu, Kyle napisał(a):

Swoją drogą, ktoś tu marudził na wybór kolorów w chińskich autach (że mało) i teraz konfigurując Mercedes GLB widzę mniej-więcej tyle kolorów do wyboru, co w ... Tiggo 4:

KoloryMerSedes.thumb.jpg.1871bdce73cd814cbebc60be3cfd6bb8.jpg

GLB ma 9 kolorów, Tiggo 4 ma 6. To nie jest "mniej więcej tyle samo", tylko o połowę więcej.

Masz 8 podstawowych kolorów + 1 jakaś czerń mango. Fakt, że 3 sa czarne i różnią się odcieniami i jakimiś detalami, ale jednak wybór większy. :) 

Opublikowano
7 minut temu, Kyle napisał(a):

@GordonLameman ... aha, czyli są jeszcze odmiany np. czarnego. No faktycznie jest np. "czerń nocy" i "czerń kosmosu":

I jak klikniesz na dole "lakier do inne Style" to wyjdzie czerń mango. Sensu to nie ma, ale kolory są w duchu Forda T :E 

2 minuty temu, MaxaM napisał(a):

Przyznałbym rację nogami i rękami, ale gdybyś to napisał z 15 lat temu ;)

Mimo wszystko europejskie/zachodnie auta pojeżdżą :) 
Niekoniecznie mówię o BMW.

Opublikowano
22 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Nie, bo tam jest wyjaśnienie zjawiska inne niż "chińska" jakość produktów :) 

:hahaha:ale oczywiscie gordon znowu "wie", ze tylko chinskie plastiki sie topia i tylko na chinskich autach, nawet jezeli te same chinskie plastiki sa montowane na autach "zachodnich" :majty:

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, MaxaM napisał(a):

Spytaj o zdanie pierwszego lepszego mechanika co sądzi o nowych autach i ile one pojeżdżą :E

Pierwszego lepszego mechanika co zarabia na wyświetleniach przy kontrowersyjnych tematach? :E 

A w międzyczasie chińczyki:

1.

Cytat

Chery Tiggo Polska

TW  · S͏d͏p͏r͏o͏t͏e͏n͏s͏o͏z͏a͏8͏i͏7͏f͏8͏0͏h͏2͏4͏g͏5͏t͏6͏0͏1͏l͏c͏0͏g͏4͏u͏2͏l͏6͏0͏o͏l͏g͏6͏g͏t͏ ͏0͏d͏1͏0͏7͏7͏.͏8͏i͏f͏g͏l͏1͏1͏5͏c͏  ·

Witam

Pacjent Tiggo 7 PHEV

przebieg 8 tys

grzeje się w koru , zero błędów, klimatyzacja raz działa raz nie, serwis nie widzi problemu i oddaje auto. Auto dwa razy zagotowało płyn chłodniczy.

Miał ktoś podobną sytuację?

DD

·

U mnie zaświecił się check, sprawdziłem komputerem - kod błędu P2185, na nasze OBWÓD CZUJNIKA TEMPERATURY CIECZY CHŁODZĄCEJ SILNIKA 2- OBWÓD WYSOKONAPIĘCIOWY. Pojawia się tylko, jak na zewnątrz jest powyżej 25 stopni. ASO sprawdziło (akurat się nie świecił) i nic nie stwierdzili, bo chery nie przechowuje błędów w historii. Acha, dopiero po wizycie w ASO sprawdziłem ten błąd - teraz mam zdjęcia i będą musieli sprawdzić czujnik. Lub go wymienic, bo ewidentnie jest coś nie tak

JP

·

Ja mam jaecoo7 super hybrid i to chyba taka polityka zlewania klienta bo co zglaszalem to nie stwierdzono....

2. 

Cytat

Chery Tiggo Polska

Anonimowy członek grupy

· p͏o͏S͏o͏d͏e͏t͏n͏s͏r͏0͏3͏i͏7͏1͏2͏8͏f͏o͏l͏1͏5͏:͏l͏6͏l͏7͏6͏n͏a͏ ͏m͏g͏6͏2͏6͏8͏1͏h͏5͏h͏0͏i͏0͏1͏l͏a͏f͏7͏s͏0͏3͏a͏i͏ ͏e͏r͏ ͏p͏l͏  ·

Witam!

Czy ktoś już ma jakieś defekty w aucie? Tiggo 8 benzyna

, deformacja kokpitu i odstający plastik, auto 3 miesiące 4tys km, jakieś rady ?

RI

·

W t7 moich rodziców skrzypiący tunel środkowy, coś puka w bagażniku i nie idzie namierzyć, o odstających plastikach nie ma co mówić bo większość jest spasowana jak w fordach dodatkowo krzywa kiera, i pojawiły się wibracje przy przyspieszaniu, rodzicom to nie przeszkadza

SR

·

Gdzieś na forum Jaecoo 7 widziałem podobny temat, mają dłużej auta bo szybciej w PL weszły do sprzedaży, tam poszukaj, tu raczej problemy dopiero się zaczynają.

RR

·

Mam to samo z kokpitem. Byłem w serwisie, stwierdzili że deska do wymiany. Zamówili deskę i czekam...

To na pewno też się dzieje w Meercach!

3. 

Cytat

MG HS Polska

RD  · o͏d͏o͏r͏e͏n͏p͏S͏s͏t͏0͏0͏6͏ ͏g͏1͏i͏m͏4͏ ͏4͏0͏r͏6͏1͏l͏m͏i͏6͏1͏i͏l͏a͏a͏9͏f͏1͏h͏1͏1͏s͏t͏e͏:͏a͏ ͏l͏2͏1͏2͏c͏a͏5͏o͏p͏t͏l͏n͏g͏t͏  ·

Po upalach odchkdzi Piano black. Mam nadzieje ze to podkleja lub cos innego zrobia. Ewidentnie odkleja sie.

ML

·

U mnie to samo, 5 tys przebiegu i rok z kawałkiem. Z felg również schodzi lakier, niestety nie mam garażu.

4. 

Cytat

MG - Polska Grupa Miłośników

JM  · p͏d͏S͏o͏e͏o͏r͏n͏s͏t͏o͏z͏8͏2͏m͏2͏9͏l͏g͏h͏6͏4͏7͏6͏3͏1͏9͏u͏u͏0͏7͏0͏7͏9͏t͏4͏u͏l͏2͏0͏3͏g͏ ͏1͏g͏g͏m͏h͏t͏l͏.͏t͏5͏d͏4͏m͏5͏6͏8͏5͏  ·

Witam

Wyskoczył taki komunikat, spotkaliście się z czymś takim ?

GD

·

Tak, katalizator do wymiany będzie...typowy błąd dla mg. Było już kilkanaście postów na ten temat. TeżR miałem ten błąd. I będzie katalizator do wymiany czy ci się to podoba czy też nie.

MK

·

Mój ulubiony. Potem dojdzie jeszcze kilka innych. Póki co auto 3 miesiąc w serwisie. Załączał sie EV i później nie chciał wrócić do silnika spalinowego. Jechał do wyczerpania baterii aż pojawiał się na wyświetlaczu i auto stawało.

AB

·

Mam to samo w ZS, w ASO stwierdzili uszkodzenie czujnika spalin przez gryzonia. Od 20 maja czekam na nowy.  (post z 19.08)

Zbawcy motoryzacji! :) 

Edytowane przez GordonLameman
  • Haha 2