Skocz do zawartości

Chińskie samochody (dyskusja, newsy itp)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, SuLac0 napisał(a):

miasto ok, autostrada, no lepiej nie jechac >120km/h :E

To rozwiązała się tajemnica "lepszego wyciszenia w chińczykach" muszą tyle tych mat wygłuszających przyklejać bo by było z 90dB 

• Haha 4
Opublikowano
W dniu 3.01.2026 o 08:47, galakty napisał(a):

On tam na wgl pompę ciepła? T03 to miejski elektryk, bez sensu się przejmować trasami i ogrzewaniem, to powinno stać w hali i jeździć tylko po bułki oraz pracy w obrębie miasta :E 

Nie ma pompy ciepła. To jest auto do miasta i jak ktoś to kupił do robienia tras po S-kach czy autostradach to współczuję. 

Po zakupie T03 wracałem nim z Zielonej Góry. U mnie nie występował efekt skakania jak u tego gościa z YT. 

Jak przyjmie uderzenie w tył to nie wiem ale jest na FB wypadek T03 z Mercedesem. Powiem tyle - Mercedes wyglądał dużo gorzej :)

Co do parowania szyb to faktycznie T03 ma z tym lekki problem. Trzeba się posiłkować wtedy nadmuchem na przednią szybę. Najgorzej jednak jest jak się zostawi auto z otwartym dachem panoramicznym i po jakiejś jeździe przyjdzie ciepła słoneczna pogoda. Efekt szklarniowy gwarantowany :E a efektem jest sporo wilgoci na przedniej szybie. Także w zimie panoramy nie używam o po jeździe przewietrzam zawsze auto aby pozbyć się nadmiernej wilgoci. Generalnie chyba małe auta mają z tym większy problem. Aha i kupiłem jeszcze pochłaniacze wilgoci, które wrzuciłem w kieszenie drzwi :E

T03 ma swoje wady ale jako auto miejskie spisuje się doskonale. Małe, zwinne i z bardzo małym zużyciem energii w mieście. Gdy nie używa się ogrzewania to można nim zejść poniżej 10 kwh/100km. Mogę śmiało powiedzieć, że jest to auto, które kocha miasto, światła i korki :clap:(rekuperacja)

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, MadDog napisał(a):

Nie ma pompy ciepła. To jest auto do miasta i jak ktoś to kupił do robienia tras po S-kach czy autostradach to współczuję. 

Do podróżowania eskami to nawet Tesla LR nie jest idealna, a co dopiero taki piździk :E 

A widziałem chyba T03 albo coś podobnego ostatnio, fajne maleństwo do miasta i podjechanie na zakupy czy pracy. 

Edytowane przez galakty
Opublikowano
12 minut temu, MadDog napisał(a):

pompa ciepla do malych, miejskich autek , to proszenie sie o klopty i znikomy zysk energetyczny. pompa jest fajna, jak trzeba podrzymac temp, na dluzsze trasy, a nie ciagle ja wl/wyl na pare km trasy.

ogolny problem malych EV, to panujaca dezinformacja. ludzie dobieraja je wg standardwo auta spalinowego, co kompletnie nie ma sensu. kazde EV jest "uszyte" na miare potrzeb, wystarczy tylko umiec je dobrze zdefiniowac i wtedy mozna mowic o swiadomym wyborze. 

Opublikowano

Jak oni uderzyli? Widać że chińczyk walnął bardziej prawą stroną, a Merc raczej całym przodem. 

Czy ja wiem czy Merc gorzej wypadł, po prostu plastiki odpadły bo stare i twarde, a chińczyk ma miękkie i się odkształciły. Co pod spodem się stało nie widać. 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, galakty napisał(a):

Jak oni uderzyli? Widać że chińczyk walnął bardziej prawą stroną, a Merc raczej całym przodem. 

Czy ja wiem czy Merc gorzej wypadł, po prostu plastiki odpadły bo stare i twarde, a chińczyk ma miękkie i się odkształciły. Co pod spodem się stało nie widać. 

Bez dokładnej informacji o zajściu nie ma co nawet dyskutować, wali jakąś manipulacją.

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano

MG HS:

Sylwester Daniel

Obiecujący współautor

· odrtpSenso800i6agggchgu1l 459ca2l.7t1d313851575z706o0gf0li3m  ·

Witam, mam pytanie mam Mg hs 2024r automat mam dziwna sytuację ponieważ jak wyjadę dalej po za województwo to zegarek na liczniku wariuję pokazuje inna godzinę, a na mapa google jest ok, oczywiście wszystko przetestowałem GPS itp. Może ktoś ma jakiś pomysł jaka jest przyczyna

Piotr Pernaczyński

Miałem podobnie. Mapy Googla i system auta są niezależne. Wyłączyłem rozpoznawanie strefy czasowej, ustawiłem czas systemowy ręcznie i od czasu do czasu koryguję go ręcznie do czasu rzeczywistego (telefonu).

--------------------------------------

Cd Omody 9:

Adrian Vin Dyk

Najbardziej zasłużony współautor

· dnproeoSts241lg06251f80a.m6d f8a7m0728az3u84i3cg94o989a65g44  ·

Żółty żółwik i EPC w Omodzie 9 PHEV – nie panikujcie zimą!

Cześć! Chciałem podzielić się doświadczeniem z moją Omodą 9 (Plug-in Hybrid) podczas mrozów. Jeśli na desce wyskoczył Wam żółty żółwik w kółeczku oraz napis EPC, a auto jedzie normalnie – spokojnie, to tylko „uroda” elektroniki przy niskich temperaturach.

Co to oznacza?

Żółwik: System chroni zimną baterię. Informuje, że nie dostaniemy pełnej mocy, dopóki ogniwa się nie ogrzeją.

EPC: Elektronika złapała „focha” przez mróz. Często to wynik spadku napięcia na akumulatorze 12V lub reakcja na tryb Snow przy zamarzniętych czujnikach.

Moja rada:

1. Przełącz na tryb hybrydowy (HEV), żeby silnik spalinowy trochę pogrzał układ.

2. Przejedź 5-10 min.

3. Zgaś i odpal auto ponownie – u mnie błędy po tym zniknęły!

Tryb SNOW jest super na śliską drogę, ale warto go włączać, jak auto się już trochę rozrusza.

Szerokiej drogi!

Czyli temat zamknięty - to tylko błędy, ignorować :E

Piotr Karczmarczyk

Dzięki za dobrą radę.

Rano też miałem żółwika i epc . Samochód sam inteligentnie przełączył na hev. I wszystko gra.

Krystian Ranoszek

A co z tą kontrolka silnika, po lewej stronie od żółwika, też zlekceważyć? Dzisiaj mi się rano zapaliła i świeciła caly czas podczas jazdy (HEV, 20 km). Dodam, że samochód chodził normalnie.

Adrian Vin Dyk

Autor

Krystian Ranoszek jutro zniknie.

Adrian Vin Dyk

Autor

Krystian Ranoszek mi znikła... doładuj auto na ladowarce

-------------------------------------------------

Saga Omody 9:

Paweł Pikul

dnproeoSts241lg06251f80a.m6d7f8a7m0728az3u 4i3cg94o189a65g44  ·

Dzisiaj Omoda stanęła, brak ladowania na HEV, spadek mocy, i zatrzymanie pojazdu. Odjechała na lawecie do ASO. Co gorsza po chwili padły też światła awaryjne i było bardzo niebezpiecznie.

Z tego co słyszałem od assistance dzisiaj sporo mieli takich przypadków.

Dam znać co serwis wymysli, jeśli ktoś z was miał taką sytuację też dawajcie znać co wam serwis powiedział.

Mateusz Kon

Może warto ustawić wymuszanie ładowania na 40-50% zimą.

Paweł Pikul

Autor

Mateusz Kon miałem ustawione wymuszanie, samochod nie ładował baterii.

byłem też przekonany że samochód jest w stanie jechać na samym silniku benzynowym, najwyraźniej nie moze

Rafał Michalik

Paweł Pikul nie może jechać na samej benzynie od 0km/h. Przekładnia dht tego nie obsługuje ale powinien generować na tyle prądu aby z ograniczoną chociaż mocą silnik elektryczny jechał. Tu jakiś błąd systemu który pozwolił rozładować pewnie auto za mocno

Paweł Pikul

Autor

Mateusz Kon dam znać. Auto było w trasie, i miało za sobą kilkadziesiąt km zanim odmówiło posłuszeństwa, zakładam że zdążył sie dogrzać do tego momentu

Greg Pruszynski

Paweł Pikul również miałem podobny przypadek że poziom baterii spadał nawet do 7 % i nie miał mocy. Włączyłem wynoszone ładowanie do 40 nic nie dawało. Jedynie pomogło wyłączenie pojazdu korzystając z menu i przy ponownym włączeniu już zaczął ładować baterię normalnie.

Łukasz Łukasz

Obiecujący współautor

No jak czytam Twoje posty to nie dziwię się że samochód mógł faktycznie odmówić posłuszeństwa … trochę ja dziennikarze z TVN i kierownica z 5 .

Michał Świderek

Sebastian Wolny najpierw trzeba się zapoznać z tym jak się użytkuje auto. Tu przy słabej baterii powinien przełączyć na off road i włączyć wymuszenie baterii. Myślę że z czasem Polacy nauczą się obsługiwać te auta. To nie jest klasyczna hybryda. Jeździ się inaczej.

------------------------------------------

I cd Omody (ogólnie WSZYSTKIE dzisiaj wrzucone są z ostatnich 24h (po prostu wyświetlają mi się nowe od wczoraj):

Piotr Brzozowski

tndoresSpo8m44t4nlg3f864g8al4gm4l3l182 8cfah6g0ih1c10i304i9h  ·

Taki błąd się wyświetla .

Ktoś miał coś podobnego ?

obraz.thumb.png.6d1e3e403a3eb9b229d76807eef53acf.png

Tomasz Skobyłko

Zestaw Check Engine + EPC + żółw =samochód przeszedł w tryb awaryjny i ograniczył moc.

Tomasz Skobyłko

Powiem ci tak. Masz combo. U mnie od nowości jest check i nie mam auta trzeci miesiąc bo z diagnozą mają problem a co dopiero z naprawą. Odebrałem, błąd odrazu i tak stoi na serwisie od października.

------------------------------

MG:

Marcin Wiśniewski

tSdoosnepr32g8m5fzdi2.f6hm8tmf1 c00gl6ut9gug1i06678a3ic0imo4  ·

Miałem miec jutro odbiór samochodu MG Hs Hybrid +. Ale jest problem, na serwisie stwierdzili ze jest uszkodzony moduł ładujący baterię. Czas oczekiwania na cześć 3 tyg. Czy ktoś miał juz taki problem ? Zaproponowano mi samochod zastępczy na ten czas.

-------------------------

MG - Polska Grupa Miłośników

Wiesław Ciesielski  · opendtsorS7fc2 6t260a6c 823n0:a28o1g7 u7t5gi45 17d1015g0ri3i  ·

Jestem tutaj nowy, a dołączyłem ponieważ chciałbym się poradzić grupy, skonfrontować moje problemy w celu znalezienia rozwiązania na zasadzie, że ktoś też taki problem miał i u niego został rozwiązany ewentualnie przez kogo (jaki serwis). Od lipca 2024 jestem posiadaczem MG4 w wersji XPower. Niestety zakup nie był udany i samochód jest obarczony sporą liczbą wad, z którymi serwis walczy często praktycznie od zakupu i nie daje rady.

W październiku 2024r ujawniła się problem z szybami w drzwiach. Szyby blokują się losowo w pozycji otwartej lub zamkniętej, pojedynczo lub parami najczęściej na krzyż. Serwis czyścił styki, wymieniał styki i całe złącza bo były zaśniedziałe (w nowym aucie?), później wymienił sterowniki szyb i czujniki cofania, bo są na tej samej linii CAN co sterowanie szybami, ładowarkę indukcyjną telefonu i sterowanie hamulca ręcznego, bo podobno siały po CANie. Nic nie pomogło. Więc każdy podjazd do bramek wiąże się ze strachem czy otworzę okno, a jak otworzę, to czy później zamknę. Problem jest znany, bo już był opisywany na forach brytyjskich na początku 2023r.

Błędy akumulatora trakcyjnego. Pojawiły się krótko po kupnie. Serwisowi udało się coś poczarować i przestały się pojawiać. Kilka miesięcy był spokój, ale problem wrócił ze zdwojoną siłą - oprócz błędu akumulatora sieciowego następuje jego odcięcie. Serwis stwierdził, że awaria zagraża bezpieczeństwu, zatrzymał samochód i trzyma go do dzisiaj już prawie trzy miesiące i nie wiem kiedy go dostanę.

Problem z tempomatem przy wysokich temperaturach w lecie gdy na zewnątrz mamy 30 st.C. W czasie jazdy po prostej drodze przy braku ruchu innych pojazdów tempomat po prostu się sam z siebie co chwile wyłącza. Gorzej jest jednak gdy przy takich temperaturach chce się korzystać z tempomatu do jazdy w korku. Jak normalnie trzyma się za poprzedzającym pojazdem, tak przy upale potrafi nagle ruszyć z kopyta i chce się wbić w poprzedzający pojazd. Tak jak na prostej drodze sytuację serwisowi nagrałem, tak jeżeli chodzi o jazdę w korku bałem się doprowadzać do tej sytuacji - jest to zbyt niebezpieczne.

Samochód blokuje sam z siebie otwieranie klapki portu ładowania. Sytuacja typowa kiedy ustawiam w samochodzie prąd z jakim ma się ładować wychodzę i chcę otworzyć klapkę, a tu nic z tego i trzeba czekać od kilku minut do kilku godzin. Raz już nawet wzywałem lawetę. Sytuacja powtarzalna, ale niezbyt często, serwis nic nie stwierdza.

Przy wysokich temperaturach elektronika samochodu głupieje. Przy pełnym nasłonecznieniu ekran pozostaje w trybie nocnym lub pojawiają się i znikają wskazania na wyświetlaczu lub potrafi w kółko powtarzać komunikat powitalny.

Samochód potrafi podczas normalnej jazdy włączyć światła awaryjne i nie da się ich wyłączyć w czasie jazdy. Trzeba się zatrzymać i całkowicie wyłączyć samochód. Co ciekawe, po takim zdarzeniu wystąpił chyba najdłuższy czas blokowania klapki portu ładowania co opisałem wcześniej.

Podczas cofania samochód blokuje się dosłownie jakby w coś uderzył. Po sprawdzeniu, za samochodem nic nie ma, a na wyświetlaczu nie ma żadnego komunikatu o wykonaniu awaryjnego hamowania.

Liczę, że może ktoś się już uporał z tymi problemami. Z góry dziękuje za pomoc.

iesław Ciesielski

Uzupełniając dyskusję, może pokażę jeszcze jeden aspekt ogólnych problemów z marką MG. Na brytyjskich forach było bardzo głośno o problemie polegającym na wibracjach kierownicy przy prędkości między 90-100km/h. Szarpało tak, że wyrywało kierownicę z rąk. Było to zanim MG4 trafiło do sprzedaży w Polsce, więc może u nas nikt się z tym nie spotkał. Serwisy przyjmowały zgłoszenia, deklarowały, że naprawiają a następnie zmieniały zdanie i nie naprawiały. Okazało się, że MG wydało specjalną instrukcję serwisową dla usunięcia wady wraz z nowymi numerami ulepszonych podzespołów do wymiany i listą czynności do wykonania, ale prawdopodobnie nie zwracało kosztów tej naprawy, a były one wysokie, bo trzeba było rozebrać pół samochodu. Zastanawiam się, czy nie jest tak samo z tymi szybami. Nie wierzę, że nie ma procedury naprawczej, jeżeli temat jest znany co najmniej od początku 2023r - w Wielkiej Brytanii ludzie wyjeżdżali z salonu nowym samochodem z zablokowanymi szybami.

obraz.png.48fcb14cc6c2ceaaac1b4bc3f776a1b8.png

Mono Mike

Szczerze współczuję i życzę abyś jak najszybciej odzyskał swoje pieniądze za wadliwy towar.

Muszę jednak zapytać - problemy z MG4 były od dawna znane i opisywane na forach w UK i Australii, samochód ten został uznany za najbardziej awaryjne auto elektryczne 2023/2024 roku (stąd mylne nagłówki w Polsce szkalujące całą markę MG - wiadomo, rzetelność). Czy przed zakupem nie zapoznałeś się z jego awaryjnością, czy jednak zdecydowałeś się zaryzykować mając świadomość występujących problemów?

Wiesław Ciesielski

Mono Mike Publikacje o rankingach awaryjności pojawiły się już po zakupie. Szukałem oczywiście opinii, ale ogólne zapytania dawały ogólne wyniki. W języku polskim było tego niewiele. Informacje z forów obcojęzycznych jakie tutaj przedstawiłem uzyskiwałem dopiero gdy coś mi się przytrafiło i zaczynałem szukać kierunkowo zaczynając od znalezienia poprawnego tłumaczenia tego o co mi chodzi, bo tam używają już bardzo specyficznego nazewnictwa, w czym nie jestem mocny, bo to nie moja dziedzina. Na informacje o wibracjach kierownicy trafiłem niejako przy okazji, bo to akurat u mnie nie wystąpiło. Powiem szczerze gdybym miał powtórnie kupować tak świeże auto, nie wiem czy teraz już bym umiał zrobić odpowiednie poszukiwania. Po prostu bez punktu zaczepienia wydaje mi się to trudne. I jeszcze jedno - w 2007r kupiłem Kia Ceed kiedy wszyscy mi mówili nie kupuj tego koreańskiego dziadostwa. Okazało się to jednym z lepszych zakupów i gdzieś podświadomie liczyłem, że tutaj też tak będzie, ze marka wchodząc na rynek będzie szczególnie dbała żeby mieć dobry produkt i dobrą opinię.

-----------------------------------------

• Haha 1
Opublikowano

Anonimowy uczestnik

notSsrpedo8l31o1mfg1caamf78l6:fj35m1fa8r 0c1zW07h m3544o0t5i  ·

Witam wszystkich

Dotyczy Tiggo 4.

Czy u kogoś też na zimnym silniku np po nocy bardzo głośno pracuje silnik , dosłownie jak w dieslu albo jakby pracował bez oleju ? Odgłos ustaje kiedy silnik się nagrzeje. Jeżeli tak to czy serwis sobie z tym poradził? I co było przyczyną?

Anonimowy uczestnik 403

Kazde auto tak ma... To normalne olej jest gęsty nie ma jescze odpowiednich właściwości i to co słyszysz to zawory. W tym czasie ważne jest by auto rozgrzać powoli bez mocnego wciskania gazu.

Tomasz Woj

Anonimowy uczestnik 403jesteś pewny, że to normalne? Jakoś w innych autach nie ma takich odgłosów. Mądrości ludowe twierdzą, że to słaby olej, albo luzy w silniku. Nie bagatelizowałbym.

Cała ta chińska motoryzacja zaczyna się przekształcać się w kabaret. Wygląda na to, że europejskie marki jak przetrwają dwa lata to problem tego chińskiego szajsu sam się rozwiąże.

Anonimowy uczestnik

rnspodSteo  uctfzntafca0l8:t90l53152569fl m151os02yia1214tc9  ·

Czy ktos z Was miał w Chery Tiggo problem z elektrycznym hamulcem postojowym (EPB)?

U mnie już trzykrotnie auto się zblokowało i nie chciało ruszyć. Oczywiście pasy zapięte i po przejściu z trybu P i próbie jazdy na D czy R pojawiała się czerwona migająca kontrolka P i ani do przodu ani do tyłu. Słychać było dźwięk zwalniania hamulca ale bez rezultatu. Próba resetu w sposb jaki przedstawił assistance również bez efektu. Z palca w systemie również nie dało się hamulca zwolnić. Mijało to samo po około godzinie czy dłużej. Ale na kokpicie pozostała pomarańczowa ikona P. Jakieś pomysły o co może chodzić i jak sobie z tym poradzić w przyszłości oprócz w takiej sytuacji na drodze oprócz lawety z aso?

Krzysztof Gembała

Obiecujący współautor

Very creepy, czy może przymarznął bo u mnie jak ruszam podczas mrozu, to słychać takie puszczenie tego hamulca, podobne jak w innych samochodach jak stoją zimą na zaciągnietym

Anonimowy uczestnik

Autor

Nie, dzis stal w hali garażowej, sporo na plusie.

Anonimowy uczestnik 363

U mnie taki problem był niestety czeka cię serwis

Anonimowy uczestnik

Autor

No i dziś kolejny raz więc już laweta…

Kilka dni mrozu (i to nie jakiegoś ostrego) i większość tych paździerzy albo wali błędami, albo nie jeździ.

I znowu cudowna Omoda 9 (to coś kosztuje ponad 200k zł):

Sebastian Kujawski

Sprnestdoo.g6 3124m20u113l5l4hgi0gl5331l17fi7ic6hmdz85h0ofht  ·

Czy ktoś ma problem w Omoda9 z dogrzewaniem kabiny? Jeżeli tak to ja dziś doszedłem do tego co i jak.

Michał Ślęzak

Chętnie przeczytam co i jak bo raz wieje ciepłym, a raz zimnym pomimo ustawionej stałej temperatury

Sebastian Kujawski

Autor

Michał Ślęzak problem pojawia się przy włączonym podgrzewaniu foteli. Tak jest system stworzony żeby chronić baterie wysokiego napięcia....no i w tym momencie ogranicza ogrzewanie kabiny. Okazuje się że w wielu samochodach jest taka logika /xD/

Bartosz Fornalczyk

Michał Ślęzak też tak mam

Sebastian Kujawski

Autor

Włącz grzanie fotela z telefonu. A jak wsiądziesz do samochodu...to powiedz Omoda wyłącz grzanie foteli

Mateusz Mocek

Sebastian Kujawski a dlaczego nie mogę często mieć AC w auto? Zawsze tak jeździłem autem i tego nie kumam… do tego czasami to irytuje bo auto za 220k a szyby zaparowane…

Gdy Dacia wydaje się produktem premium :-)

• Upvote 1
Opublikowano

A za 4 jak wyjdą liftingi wszystko sie uspokoi.

Zresztą generalnie. Jeśli auto ma 10 razy więcej mechanizmów opartych na czujnikach, cewkach i tak dalej, to będzie się 10 razy częściej problemy z tymi mechanizmami. Tak działa statystyka. Nie tylko dla Chińskich marek. 

Opublikowano
16 minut temu, Suchy211 napisał(a):

A za 4 jak wyjdą liftingi wszystko sie uspokoi.

Za 4 lata nikt na to nie spojrzy, dlatego że to jest wykonane z najniższej jakości materiałów, w europejskim/japońskim aucie zepsuje się jedna cześć/podzespół, wymienisz i dalej będzie jeździć przez kolejne lata. W chińczykach za 2 lata wszystko będzie już zużyte, wtyczki elektryczne zaczną śniedzieć, elementy gumowe będą się rozpadać, elektronika wysiadać, łożyska wyć, izolacja rozpadać, metal wycierać, mimo tanich części, koszt robocizny zabiję opłacalność naprawy. Dlatego że w Chinach nie ma kultury korporacyjnej, kultury technicznej, nie ma kultury pracy. Jest tylko podróba, udawanie i "kultura" komunistyczna na każdym szczeblu. 

Opublikowano

@8V32 PcLabW jakimś stopniu na pewno masz rację, bo przed Chinami w kwestii jakości jeszcze trochę nauki. Ale w większości to zwykłe zgadywanie albo domniemywanie. Te auta jeżdżą nie od dzisiaj i na całym świecie. Problemy zostaną rozwiązane i usunięte a pojazdy staną się konkurencyjne. Zresztą ten rynek dla europejskich marek w którymś momencie się skurczy bo musi. W którymś momencie pojawią się marki z ameryki południowej. Potem z Afryki. Kraje mniej rozwinięte będą nadganiać i wychodzić ze swoimi markami i będą chciały swój kawałek tortu. Aby utrzymać przewagę Europa musi stawiać na innowacyjność tak aby być krok przed konkurentami. Tak jak to jest na rynku kart graficznych. Nvidia praktycznie cały czas utrzymuje się o krok czy dwa od Amd właśnie dzięki byciu o krok do przodu w technologiach.