Skocz do zawartości

Chińskie samochody (dyskusja, newsy itp)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Ogoniasty napisał(a):

Nie no nie mam powodu dla którego miałbym wyśmiać Twój post. Oczywiście, że dwie opinie z forum, kontra batalion wkurzonych właścicieli chińczyków to jedno i to samo. No, ale mnie przechytrzyłeś spryciarzu 

Do tego pomijana w kółko kwestia ilości sprzedanych aut grupy VAG w Polsce vs chińszczyzna. 

• Upvote 1
Opublikowano
45 minut temu, SuLac0 napisał(a):

ok. wiec inni moga, wrecz maja prawo byc pozytywnie nastawieni. czy nie ? :hmm:

Gdzie masz u mnie napisane, że kogoś próbuje przekonywać do swojej racji? Przecież zawsze piszę tylko o sobie. Robię to właśnie po to, aby uniknąć  komentarzy, że coś komuś próbuje wmówić.

Opublikowano

Od tego odłączania aku, zaraz będzie akcja serwisowa na wymianę klem do akumulatora, bo będą wyrobione.

albo nie, niech sobie zrobią pod kierownicą tę wajchę czerwoną do odłączania prądu 

Opublikowano

Coś za coś. Ważne, że cena się zgadza 🙆

Opublikowano (edytowane)
W dniu 24.05.2026 o 10:57, Cappucino napisał(a):

Chińskie auta zazwyczaj kupują ci, którzy do tej pory brali używane.

Jestem ciekaw statystyki ile nowych chińczyków wychodzi na rynek w formie leasingu a ile na własność. Tych pierwszych mogę zrozumieć, bo oddaje się pozniej taki elektrozłom i po problemie a przez kilka lat masz jakiś tam luksus i spokój bo jest gwarancja. Ci drudzy - mają problem bo utrata wartości jest koszmarna.

Na polskim YT widzę mnóstwo filmów właśnie typu dlaczego warto kupić chińczyka itp. Czy zastanawialiście się ile jest obecnie ukrytej promocji leasingu i chińczyków wśród takich ekspertów motoryzacyjnych?  "Teraz to wszyscy biorą w leasing bo inaczej się nie opłaca", a pozniej weryfikujesz rzeczywistość i ten ekspert sam ma 3 auta na właśność i zero w leasingu :E

Parę dni temu przeleciał mi taki wykres przez oczy i w przeliczeniu na 100k mieszkańców to na tle Europy, to Polacy są królami leasingów

Edytowane przez Fatality
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Nic nie działa w próżni. Leasing się u nas opłaca to ma wzięcie. Jeśli przez 4 czy 5 lat spłacasz auto gdzie sumaryczna spłata jest równa kupnie nowego za gotówkę to jaki sens ma zamrożenie gotówki tu i teraz? Lepiej dać 10% i resztę kasy trzymać chociażby na lokacie czy w obligacjach, już jesteś na plus.

Nie wspominając, że odkładając gotówkę twoja kasa każdego roku traci na wartości przez inflację, no chyba że odkładasz na nowe auto w parę miesięcy to ok, to jest to do pominięcia.

Przy mieszanym użyciu płacisz 90.65% ceny brutto samochodu, a rabaty na leasing są zawsze większe. Spokojnie możesz mieć leasing na 110% i wyjdzie cię sumarycznie tyle samo co zakup za gotówkę zakładając, że uzyskasz identyczny rabat a raczej tak nie będzie.

Do tego odliczysz jeszcze 50% vatu z opon, OC, przeglądów i paliwa i na przestrzeni 4-5 lat kolejne kilka tysi do przodu. A będąc na liniówce to jeszcze obniżasz podstawę opodatkowania.

Leasing z reguły wychodzi nie tylko na 0 a nawet na plus, tedy nie ma się co dziwić że to jest u nas popularne.

Edytowane przez bleidd
Opublikowano

Tak jak pisałem - na chińczykach warto bo to jedyna rozsądna opcja. Pewnie leasingów byłoby dużo więcej, ale te rozsądne oferty są skierowane jedynie na firmy/ludzi na b2b.

U niemcka na przykład to każdy ma możliwość wzięcia fajnego leasignu - dużo bardziej opłacalnego niż w Polsce - a chętnych nadal nie ma tak wielu.

Opublikowano
2 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

U Niemców to nawet płatności kartą się nie przyjęły zanadto :E 

Oni to najchętniej by płacili hitlerowiskim złotem 8:E 

...Twojego dziadka :E

Ja mam wrażenie, że nasze społeczeństwo jest bardzo mało mądre. W Japonii niejednokrotnie presja rynku obniżała ceny bo klienci po prostu przestawali kupować gdy producenci aut podnosili ceny. Natomiast u nas w kraju to mam wrażenie, że Polacy są wstanie zapłacić każdą kasę za marnej jakości schabowego, gofra czy loda nad morzem. To samo z autami. Polak jak będzie musiał to całą wypłatę wyda na ratę za auto "bo po co oszczędzać".

Opublikowano

Producenci odchodzą od drukowanych instrukcji, na rzecz wersji elektronicznych. Zwykle dostępne na stronie producenta, a czasami w samochodzie w menu.

Z doświadczenia powiem Wam że nikt już nie czyta instrukcji, pomimo że auta coraz bardziej skomplikowane. Ręce opadają jakie pytania zadają użytkownicy nowych aut.

• Upvote 2
Opublikowano

czasy gdzie sie dostawalo z kazdym nowym autem pakiet ksiazek, juz dawno minely. ba. teraz ladnie wydrukowana broszurka dot. nowego auta/modelu, to juz ewenement. wydruk pdf, to maks na co mozna liczyc. dostaje sie link do pdf, apki, konta i tyle. wiec nawet jezeli jest wymog dostarczenie drukowanej instrukcji na zadanie, to bedze to wlasnie wydrukownay pdf w salonie :E a jak ktos chce miec ladnie oprawione dzielo, na papierze wysokiej jakosci , pachnace drukarnia...no coz. pozostaje alg 8:E czas sie obudzic...

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

... no ale jak widać niektórzy lubią kręcić dramę, byle rzucić kałem w "chińczyka". :lol2: 

Natomiast faktycznie, byłoby dobrze, gdyby producenci (z dowolnego kraju) dawali jednak papierowe instrukcje (w Polsce oczywiście po polsku). Analogicznie jak porządne papierowe prospekty/katalogi reklamowe. Byle co się dzisiaj zamawia w drukarni (jakieś byle ulotki, które zapychają fizycznie skrzynki), a takich istotnych rzeczy jak fizyczne instrukcje do produktów za sporo $$$ nie "produkują".

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
34 minuty temu, IceMan napisał(a):

Producenci odchodzą od drukowanych instrukcji, na rzecz wersji elektronicznych. Zwykle dostępne na stronie producenta, a czasami w samochodzie w menu.

Z doświadczenia powiem Wam że nikt już nie czyta instrukcji, pomimo że auta coraz bardziej skomplikowane. Ręce opadają jakie pytania zadają użytkownicy nowych aut.

Gość dostał instrukcje po angielsku. Angielsku. 

A jest polskim użytkownikiem chińskiego guana :) 

No, ale jak widać zawsze znajdą się obrońcy dealerów, którzy oszczędzają nawet na wydruku polskiej instrukcji dla swoich klientów ;)

Ja do każdego auta jak do tej pory dostałem drukowaną polską instrukcję. Różnica klas producentów :) 

• Upvote 2
Opublikowano
16 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Ja do każdego auta jak do tej pory dostałem drukowaną polską instrukcję. Różnica klas producentów :) 

Tu nie chodzi o klasę auta, a np o ekologię. Skoro prawie nikt nie korzysta z tej instrukcji to po co marnować papier ?

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

... no ja jednak czytam. Inni też powinni zacząć ;) Ja bym tak znowu nie przesadzał z tym hasłem "ekologia". Niech lepiej mniej spamu drukują (wspomniane ulotki które znajdujemy w skrzynkach na listy).

Edytowane przez Kyle