Skocz do zawartości

Grzybowóz do ~300k, priorytet komfort, cisza, wyposażenie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Petru23 napisał(a):

@Grexons

W 2025 chyba były jeszcze dostępne. V90 startuje z ponad 300tys pln

Edit

Na stronie Volvo jest CC

https://www.volvocars.com/pl/cars/v60-cross-country/

A spróbuj kliknąć w konfiguracje po prawej stronie :). Pokazuje komunikat że nie ma takiej strony ;) Co nie zmienia faktu że cc wyglądały świetnie.

Edit.

Ok widzę że sprawdziłeś.

Edytowane przez Grexons
Opublikowano

Tak nieco spoza tematu, trochę mnie rozwala podejście salonów.

11.01.2025 wysłałem zapytania ofertowe o:

- Q5

- GLC

- X3

- XC60

- NX

- Tiguan

Dzień później miałem oferty od Audi i Mercedesa. VW wysłał dzień później. BMW po paru dniach. Lexus i Volvo nie odezwało się do tego czasu :E

Z BMW za to na odpowiedź z prośbą o jazdę testową czekałem tydzień i musiałem się przypominać bo nie było odpowiedzi.

Aż taki urodzaj, że można potencjalnego klienta olewać? :P A może to znak, że Audi i Merca nikt nie kupuje a Lexus nie może obrobić klientów?

Opublikowano
11 godzin temu, Kyle napisał(a):

... to ja wiem. Tylko niby ile to aut jest w Polsce kupowanych "przez firmy" (czyli te leasingi, to chyba też się liczą jako "firma") ... ponad 70%? Także większość takich BMW na rynku wtórnym, to w sumie potencjalna trupiarnia i worek na pieniądze (bez dna).

Oczywiście że tak, ostatnio w pracy gadaliśmy na ten temat że gdyby nie JDG, B2B i leasingi to by większość tych nowych Audi i BMW nie jeździło w PL. 

Opublikowano
49 minut temu, bleidd napisał(a):

- Q5

- GLC

- X3

- XC60

- NX

- Tiguan

Dzień później miałem oferty od Audi i Mercedesa. VW wysłał dzień później. BMW po paru dniach. Lexus i Volvo nie odezwało się do tego czasu :E

Z BMW za to na odpowiedź z prośbą o jazdę testową czekałem tydzień i musiałem się przypominać bo nie było odpowiedzi.

Aż taki urodzaj, że można potencjalnego klienta olewać? :P A może to znak, że Audi i Merca nikt nie kupuje a Lexus nie może obrobić klientów?

Akurat czynnik ludzki. Ja do tej pory co miesiąc dostaje ofertę od Volvo czy mazdy, nawet było kilka telefonów. 

Pilnują mnie bo wiedzą, że będę zmieniał za jakiś czas ;)

Opublikowano
Godzinę temu, galakty napisał(a):

Oczywiście że tak, ostatnio w pracy gadaliśmy na ten temat że gdyby nie JDG, B2B i leasingi to by większość tych nowych Audi i BMW nie jeździło w PL. 

Ciekawy jak naprawia się coś takiego po gwarancji?

AC i szkoda całkowita?

obraz.thumb.png.ae7b8eb88fde000f48a48eda13450c55.png

Opublikowano
1 godzinę temu, bleidd napisał(a):

- Q5

- GLC

- X3

- XC60

- NX

- Tiguan

czysty przypadek na kogo trafisz. Wyślij zapytanie do innego salonu. Najlepiej jak będziesz próbował umówić się na jazdę próbną, to w 80% przypadków będą Ci już suszyć głowę

Opublikowano (edytowane)

No to ostatni z wielkiej trójcy objeżdżony - X3.

Zaczynając od materiałów w środku - dysonans. Deska i konsola środkowa są przyjemne i z dobrych materiałów, za to boczki drzwi - panel do sterowania szybami/lusterkami czy próg bagażnika z tandentnego, taniego plastiku. Skrzypieć za to nic nie skrzypi.

Jezdzi bardzo przyjemnie, sunie się jak po dywanie. W zakrętach jak na Suva trzyma się dobrze drogi i pewnie się prowadzi. Lag na skrzyni w trybie dynamic jest niewielki. Komfort resetowania bardzo wysoki, bez adaptacyjnego zawiasu. Generalnie X3, Q5, GLC jak dla mnie jeżdżą bardzo podobnie.

Co do wyciszenia - super do 70-80 km/h, powyżej 100 robi się średnio, przy 130 jest słabo. GLC i Q5 tutaj to inna liga.

Ma spryskiwacz przedniej i tylnej kamery, tutaj plus. Same kamery też bardzo dobrej jakości - lepsze niż w Q5.

Wizualnie na żywo taka sama pokraka jak na zdjęciach :E

BTW. W ostatniej chwili sobie przypomniałem żeby sprawdzić jakie felgi miał demówka

20260122-173021.jpg

Edytowane przez bleidd
  • Haha 1
Opublikowano

X3 ma swoje zalety. Roleta bagażnika ma prowadnice, przednia kamera ma spryskiwacz - pierdoła ale jednak. Podgrzewana kierownica kosztuje 1600 a nie 5000 bo w Audi jest w "Pakiecie zima". W X3 jest adaptacyjne zawieszenie za 3k a w Q5 za 10k. I X3 ma ładniejszy kolor :E

Opublikowano
1 godzinę temu, bleidd napisał(a):

No to ostatni z wielkiej trójcy objeżdżony - X3.

Zaczynając od materiałów w środku - dysonans. Deska i konsola środkowa są przyjemne i z dobrych materiałów, za to boczki drzwi - panel do sterowania szybami/lusterkami czy próg bagażnika z tandentnego, taniego plastiku. Skrzypieć za to nic nie skrzypi.

Jezdzi bardzo przyjemnie, sunie się jak po dywanie. W zakrętach jak na Suva trzyma się dobrze drogi i pewnie się prowadzi. Lag na skrzyni w trybie dynamic jest niewielki. Komfort resetowania bardzo wysoki, bez adaptacyjnego zawiasu. Generalnie X3, Q5, GLC jak dla mnie jeżdżą bardzo podobnie.

Co do wyciszenia - super do 70-80 km/h, powyżej 100 robi się średnio, przy 130 jest słabo. GLC i Q5 tutaj to inna liga.

Ma spryskiwacz przedniej i tylnej kamery, tutaj plus. Same kamery też bardzo dobrej jakości - lepsze niż w Q5.

Wizualnie na żywo taka sama pokraka jak na zdjęciach :E

BTW. W ostatniej chwili sobie przypomniałem żeby sprawdzić jakie felgi miał demówka

20260122-173021.jpg

18 z wielosezonem?

9 minut temu, bleidd napisał(a):

X3 ma swoje zalety. Roleta bagażnika ma prowadnice, przednia kamera ma spryskiwacz - pierdoła ale jednak. Podgrzewana kierownica kosztuje 1600 a nie 5000 bo w Audi jest w "Pakiecie zima". W X3 jest adaptacyjne zawieszenie za 3k a w Q5 za 10k. I X3 ma ładniejszy kolor :E

Dużo sobie audi ceni. Co tam w pakiecie winter jest, że aż tyle kosztuje?

Ja za podgrzewane fotele i kanapę z tyłu, kierownicę i szybę przednią płaciłem 3k PLN. Śjakieś nowe technologie grzania?

Opublikowano
Godzinę temu, Petru23 napisał(a):

Dużo sobie audi ceni.

Niedawno przeglądałem cennik Mazdy i tam jakieś nalepki na próg bagażnika, albo drzwi, to jakoś w rejonach 1kPLN kosztowały - taki mamy europejski klimat, że za byle guano w opcji danego auta, płaci się bajońskie sumy. Ludzie chyba mają za dużo pieniędzy, skoro tak rozwydrzyli producentów.

Opublikowano
6 minut temu, Kyle napisał(a):

i tam jakieś nalepki na próg bagażnika, albo drzwi, to jakoś w rejonach 1kPLN kosztowały

Chodzi Ci o folie ochronne? Cena powiedziałbym, nie jest dramatyczna. Dla przykładu pierwszy samochód z brzegu czyli Mazda CX-5:

image.png.58c32f8668cb000933839f21cc132bf4.png

Gdzie punkt 3 oznacza:

image.thumb.png.4df44e84222208fa7e368ec91d1baa90.png

Oklejanie czegoś folią PPF jest drogie a jak jeszcze dają do tego F-VAT to wychodzi cena rynkowa powiększona o jakieś 20-30%. Z czego jak się dobrze zagada to te folie dadzą za free albo za 50% ceny z cennika przy większym zamówieniu (a to już wyjdzie poniżej ceny rynkowej).

• Upvote 1