huudyy 3 285 Opublikowano 20 Stycznia Opublikowano 20 Stycznia (edytowane) @Gret gdyby forum PCLab dalej istniało, to można by to łatwo sprawdzić, bo miałem tam założony temat który robił za interaktywną książkę serwisową razem ze zdjęciami z usterek mechanicznych, nigdy mnie to auto nie zawiodło - stąd niski koszt serwisowania (z wyjątkiem tej akcji z turbo i urwaną szpilką przy głowicy ). Z innych awarii miałem wymianę przedniej szyby (nie wiem czy to wliczać, bo dostałem kamieniem); wymiana softlocka w bagażniku, naprawa zamka pasażera i podnośnika szyby, wymiana 2 zacisków hamulcowych z tyłu, sprężyny tył, nowa obejma wydechu (stara skorodowała)... i to by było na tyle - łaczny koszt napraw to będzie koło ~6-7 tysięcy, więc reszta z moich szacunków (~6-7 tysięcy) to będzie coroczny serwis przez 8 lat (a 1000 na oleje, płyny i filtry NA PEWNO nie daję). Edytowane 20 Stycznia przez huudyy
bergercs 2 043 Opublikowano 20 Stycznia Opublikowano 20 Stycznia 20tys to nie wlożylem nawet w królową lawet przez ponad 210k km - w której spora część "inwestycji" to moje fanaberie, typu obniżenie zawieszenia (EIBACH), czy zrobienie sobie skrzyni biegów "pod siebie" (czyli z przelożeniami "autostradowymi"). A w Shreku kupionym za przeciętną polską wyplate jak na razie wsadzone 900zl - lącznie z filtrami i olejem, wahaczem TRW zamiast samego sworznia i zaworem odmy wymienionym "na wszelki wypadek" - zrobione 9k km w okolo 9 miesięcy (samochód "do miasta" :-) ). 2
GordonLameman 9 537 Opublikowano 20 Stycznia Opublikowano 20 Stycznia Yyyy, no cóż, to ja nie będę nic pisał o "inwestycjach" w używki 3
huudyy 3 285 Opublikowano 20 Stycznia Opublikowano 20 Stycznia (edytowane) 4 minuty temu, GordonLameman napisał(a): Yyyy, no cóż, to ja nie będę nic pisał o "inwestycjach" w używki nie dosyć że bogol, to jeszcze ćpun. 23 minuty temu, bergercs napisał(a): czy zrobienie sobie skrzyni biegów "pod siebie" (czyli z przelożeniami "autostradowymi"). zmieniałeś całą skrzynie czy po prostu konkretne przełożenia? :O Edytowane 20 Stycznia przez huudyy 1
Katystopej 1 577 Opublikowano 20 Stycznia Opublikowano 20 Stycznia Całą skrzynie z tego co pamiętam to zmieniał Seba w Asterce bożej, i to ze 2 razy On też był mistrzem używek 1
larry.bigl 578 Opublikowano 20 Stycznia Opublikowano 20 Stycznia No to ja przez ponad 4 lata w W211 wrzuciłem 9,5k (nie licząc olejów, filtrów, opon i fanaberii które robiłem bo chciałem a nie musiałem). W tym najdroższe były poduszki zawieszenia nivo z tyłu i turbina. Czy dużo? Nie wiem. Może to akurat interwał kiedy kilka pierdół się psuło i się zbierało. W sumie od 1,5 roku nic nie działo się w nim.
Wu70 853 Opublikowano 20 Stycznia Opublikowano 20 Stycznia 28 minut temu, huudyy napisał(a): gdyby forum PCLab dalej istniało, to można by to łatwo sprawdzić, bo miałem tam założony temat który robił za interaktywną książkę serwisową razem ze zdjęciami W internecie nic nie ginie https://web.archive.org/web/20241101150216/https://forum.pclab.pl/topic/1248810-audi-a3-8p-sportback-20-tdi-ambition/
huudyy 3 285 Opublikowano 20 Stycznia Opublikowano 20 Stycznia (edytowane) 11 minut temu, Wu70 napisał(a): W internecie nic nie ginie https://web.archive.org/web/20241101150216/https://forum.pclab.pl/topic/1248810-audi-a3-8p-sportback-20-tdi-ambition/ zdjęcia niestety nie działają, a na nich były rachunki inna sprawa, że nie ważne jak policze, no nie ma szans, żebym dobił do 15 koła, a co dopiero o 20 mowa. Edytowane 20 Stycznia przez huudyy 1
Gość Petru23 Opublikowano 20 Stycznia Opublikowano 20 Stycznia Pytanie, jaka wartość miały wtedy te naście tysięcy ile kosztowały części i ile mechanik.
bergercs 2 043 Opublikowano 20 Stycznia Opublikowano 20 Stycznia 1 godzinę temu, huudyy napisał(a): zmieniałeś całą skrzynie czy po prostu konkretne przełożenia? :O Tak Kupiona druga skrzynia, w niej poprzekladane flaki pod "mua gusta" a potem tylko zamiana w aucie. Po okresie "testowym", gdy się okazalo, że nic się z nią nie dzieje stara trafila na sprzedaż. Teraz autostradowe 130-150km/h to 10-11 litrów gazu na setkę i cisza w środku. 1
sierotaZpclaba 58 Opublikowano 20 Stycznia Autor Opublikowano 20 Stycznia Taki kwiatek z dzisiaj. Panie, IGŁA. No to podaj ten vin, sprawdzić cepik nic nie kosztuje Może jakaś pierdoła, może spawany z dwóch.
Kyle 373 Opublikowano 20 Stycznia Opublikowano 20 Stycznia @sierotaZpclaba z tym "bezwypadkowym wypadkiem" to jest klasyka gatunku, przy zakupie od handlarza. Po prostu w opisie umieszczają różne slogany, czasem totalnie przeciwne prawdzie.
Dziarson 326 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia 19 godzin temu, Katystopej napisał(a): Asx technologicznie to 2007r Czy to źle jak coś działa i się nie psuje to samo masz w subaru.
IceMan 136 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia 14 godzin temu, sierotaZpclaba napisał(a): Taki kwiatek z dzisiaj. Panie, IGŁA. No to podaj ten vin, sprawdzić cepik nic nie kosztuje Może jakaś pierdoła, może spawany z dwóch. I co z tym ? Kompletnie nic to nie mówi. Wystarczyła mała stłuczka, wyciek płynu chłodniczego i już masz problem z ochroną środowiska. Dopóki nie masz zdjęć z konkretną szkodą to wróżenie z fuzów, może być naprawdę drobna rzecz a opis wyolbrzymia wszystko do granic absurdu. Mam auto które w cepiku ma wpis "szkoda istotna". Okazało się że auto miało uszkodzoną felgę i drążek kierowniczy ... I co ? Można powiedzieć że pierdoła, a zakwalifikowano jak by pół samochodu się zgruzowało.
wallec 1 286 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia Tyle z tym, że ludzie którzy sprawdzają historię samochodu nie kupią takiego auta.
IceMan 136 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia 3 minuty temu, wallec napisał(a): Tyle z tym, że ludzie którzy sprawdzają historię samochodu nie kupią takiego auta. I Ci sami kupią sprowadzane z zagranicy, bez żadnej historii, które naprawił mirek w szopie po konkretnym dzwonie, potem ładnie umył, wyczyścił wnętrze i auto wygląda jak nowe, a jest odpicowanym trupem.
SuLac0 566 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia no statystyki same przeciez sie nie zrobia https://ithardware.pl/aktualnosci/bwm_analiza_polska_samochod-48061.html 1 2
galakty 4 180 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia 14 godzin temu, Kyle napisał(a): z tym "bezwypadkowym wypadkiem" to jest klasyka gatunku Nie było ofiar to nie było wypadku, a że ćwiartka wspawana... 1
huudyy 3 285 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia 1 godzinę temu, SuLac0 napisał(a): no statystyki same przeciez sie nie zrobia https://ithardware.pl/aktualnosci/bwm_analiza_polska_samochod-48061.html 2 auta na 5 ma wypadkową przeszłość w tym kraju? Aż nie chce się wierzyć, chciałbym metodykę tej statystyki zobaczyć.
galakty 4 180 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia Godzinę temu, huudyy napisał(a): 2 auta na 5 ma wypadkową przeszłość w tym kraju? Aż nie chce się wierzyć, chciałbym metodykę tej statystyki zobaczyć. Nawet biorąc pod uwagę stłuczki i kolizje to jest 40%... Chyba że przytarcie na parkingu o słupek to też wypadkowa przyszłość...
Gość Petru23 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia (edytowane) 22 godziny temu, Kyle napisał(a): @sierotaZpclaba z tym "bezwypadkowym wypadkiem" to jest klasyka gatunku, przy zakupie od handlarza. Po prostu w opisie umieszczają różne slogany, czasem totalnie przeciwne prawdzie. A moja mazda po przygodzie z kurierem jest powypadkowa czy nie? W cepik zgłoszenie dotyczy piasty, faktycznie wymieniany był czujnik prędkości oraz atrapa chłodnicy, bo podciągnęli pęknięte listewki z kratki... Kurier cofając na parkingu lekko puknął mi w przód 6 godzin temu, huudyy napisał(a): 2 auta na 5 ma wypadkową przeszłość w tym kraju? Aż nie chce się wierzyć, chciałbym metodykę tej statystyki zobaczyć. Zapytaj redaktora https://ithardware.pl/aktualnosci/bwm_analiza_polska_samochod-48061.html Po drugie, warto zwrócić uwagę na mało znany fakt dotyczący struktury importu. Tak wysoki odsetek aut powypadkowych (52 proc.) to nie tylko efekt stłuczek na polskich drogach, ale rezultat tzw. arbitrażu cenowego. Polska jest jednym z największych w Europie rynków zbytu dla BMW, które uległy szkodom na Zachodzie. Uszkodzone egzemplarze są tam drastycznie tańsze, co sprawia, że ich naprawa w Polsce i ponowna sprzedaż staje się lukratywnym biznesem. W efekcie, wiele z tych aut wjeżdża do kraju już z "historią", którą nasz system dopiero ujawnia. Edytowane 21 Stycznia przez Petru23
sierotaZpclaba 58 Opublikowano 21 Stycznia Autor Opublikowano 21 Stycznia (edytowane) Oglądałem dziś eclipse cross (1.5 turbo benzyna, niestety w manualu, działanie skrzyni podobnie jak w renault, czy półka niżej od hondy) i nawet przypadł mi do gustu. Te płatne raporty po numerach vin są coś warte? Wrzucam vin auta w googla, to żadnych wyników, czyli w sumie dobrze. Edytowane 21 Stycznia przez sierotaZpclaba
galakty 4 180 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia Godzinę temu, Petru23 napisał(a): Zapytaj redaktora Redaktor Jak dla niego stłuczka powoduje że auto jest powypadkowe, to oby więcej takich materiałów
Gość Petru23 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia 24 minuty temu, galakty napisał(a): Redaktor Faktycznie
Kyle 373 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia (edytowane) 1 godzinę temu, Petru23 napisał(a): A moja mazda po przygodzie z kurierem jest powypadkowa czy nie? W cepik zgłoszenie dotyczy piasty, faktycznie wymieniany był czujnik prędkości oraz atrapa chłodnicy, bo podciągnęli pęknięte listewki z kratki... Kurier cofając na parkingu lekko puknął mi w przód Dla mnie jest to stłuczka. ... no ale to dla mnie. Natomiast wypadek dla mnie, to jest poważna kolizja, czyli gdyby wystrzeliły poduszki i nawet nikomu by się w środku nic nie stało, to dla mnie jest wypadek. No ale jak wspomniałem, moje oceny, to moje oceny, a słyszałem faktycznie, że wg. niektórych (głównie handlarzy) jak nie ma zmasakrowanych ciał w środku (całkowicie martwych) to wg. nich wypadku nie było Edytowane 21 Stycznia przez Kyle
Rekomendowane odpowiedzi