Skocz do zawartości

TYLKO Auta elektryczne (BEV) - dyskusje użytkowników i opinie zainteresowanych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

1,5 tygodnia. Muszą ściągnąć z Tych z magazynu głównego.

Z recenzji to całkiem fajne autko w tej cenie i całkiem przyzwoicie wyposażone jak na takie pieniądze. Zdam relację jak odbierzemy. Konkurent to BYD Dolphin Surf albo Daćka Spring. Generalnie bardziej podobał nam się BYD ale na razie nie będzie  dostępnej podstawowej wersji a lepsza kosztuje już prawie 100 000 zł. Nam zależy na jak najniższej cenie bo auto będzie tylko jeździć po mieście. Daćki nie biorę pod uwagę - trumna na kółkach, brak portu szybkiego ładowania w standardzie, bębny z tyłu a nie tarczówki, blacha z papieru, ręczny na linkę? :D

Edytowane przez MadDog
  • Odpowiedzi 370
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Wiesz co, w mojej małej mieścinie jeździ jeden albo dwa BYD Dolphin (jeden cytrynowy i drugi chyba czarny) i wyglądają jakoś tak dziwnie. Ten Leapmotor to przynajmniej smarta przypomina. Aczkolwiek nigdy nie widziałem na żywo T03 a na zdjęciach to może być podretuszowany.

Opublikowano

BYD jest w takich bardziej nowoczesnych kształtach. Leapmotor to taki klasyczniak miejski. Dla mnie to taka mieszanka Fiata 500, Mini i Deawoo Matiza :E

Jak to mówią .... o gustach się nie dyskutuje. Mojej żonie też bardziej podobał się BYD. Niestety najtańsze wersje Active były w kilku sztukach w Polsce i na tą chwilę ich w ogóle nie będzie. Prawdopodobnie dopiero po nowym roku. A że spekulują, że pula dofinansowań skończy się na przełomie grudnia/stycznia to musiało paść na Leapmotora. Nie ma nic innego w tym budżecie cenowym oprócz Dacii.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

ładowanie w domu zewnetrzna ładowarką DC - 22-82% rowne 2h

teoretycznie 20kW i 50A max

u mnie tesle 3 i kie eniro laduje max 47,2A (niewiem czemu tak obcina bo moto leci 50A rowne)

max osiagnalem moc 18,80kW (na liczniku 20,4kW) przy 82% ale winie tu godzine bo ladowalem 18:30-20:30 a wtedy mam napiecia w sieci w okolicach 216-224V (a po obciazeniu tymi 20kW mialem 208-216V) 
na najgorszej fazie mialem 31,85A wiec mozliwe dlatego nie wyciagnalem wiecej

nastepny test pewnie na wiosne jak tylko napiecia beda troche wyzsze

Edytowane przez duniek
Opublikowano (edytowane)

turbo cebula dzis 

w lublinie pod salonem skody ogolnodostepny CCS 30kW po 1,23zł za kwh (reanie ograniczony na 22kW)
15min - 7zł
obok byłw sumie orlen i zaladowalbym w 3 min :D no ale za 20 :E  

IMG_8322.PNG

IMG_8318.JPEG

edit
dopiero teraz zobaczylem i te 1,23zl jest tylko w piatki  (i niedziela 22-24) tak to ceny wyzsze 

Edytowane przez duniek
Opublikowano

https://wysokienapiecie.pl/114766-test-kia-ev4-pol-polski-bez-ladowania-czy-to-wystarczy-handlowcom/

koszt - 0zl :Up_to_s:

kia_ev4_test_wisla_warszawa_ev-1024x576.thumb.png.a2b2a38560d10fe51a112723c4001d43.png

Mając do pokonania 600 km w jedną stronę (1200 km w obie strony), co nawet dla handlowców nie jest zwykle codziennością, pierwsze 300-400 km zrobimy więc na baterii naładowanej w nocy, a kolejne 200-300 km podoładujemy w trasie w ciągu 20-30 minut.

Opublikowano
7 godzin temu, DjXbeat napisał(a):

Przeholowałeś - teraz braknie wypłaty do 1 :E 

7 godzin temu, Wu70 napisał(a):

A mówią że to niby szybkich ładowarek brakuje :lol2:

Ja u siebie ładuję właśnie 7kW

rocznie auto z domu wciaga mi 4000-4500kWh, "w trasach" dobijam moze 50-100kwh max

z tym ze zwykle brakuje mi 5-10kwh max wiec sobie kapie za 7-20zl :E, wiec nawet 50kW dla mnei jest szybka - 10min max i jade dalej

ogolnie to nie potrzebnie nawet ładowalem  bo wrocilem na -3% (z bufora 3,6kWh zostalo 1,9kWh) ponizej 0% zrobilem 10-11km wiec jeszcze mialem zapas na kolejne 10 , dodatkowo jechalem 120-125 na S19 a potem jeszcze pod koniec jechalem szybciej - ogolnie to chcialem dojechac na glebokim zero - w niedziele jade kolejny raz - moze tym razem sie uda wyczerpac bufor jeszce blizej zera

5 godzin temu, galakty napisał(a):

Ty lepiej powiedz skąd śnieg się wziął :E 

niewiem czemu wszyscy tacy zaskoczeni tym sniegiem

u nas sypalo rano od 5 wcozraj, jak widac lublin to samo, a na podkarpaciu to juz wogole mega opady ponoc

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

@trepekNie było innej opcji niestety. Chcieliśmy wziąć najtańszą wersję Dolphin Surfa ale niestety sprowadzono go tylko w kilku sztukach do Polski i momentalnie się rozeszły. Kolejne przyjadą dopiero gdzieś tam po nowym roku a co za tym idzie byłoby ryzyko, że nie załapiemy się na dofinasowanie. Lepiej wyposażona wersja to już koszt niemalże 100 000 zł a tyle gotówki moja żona nie chciała już dać. Miało być jak najtaniej bo to auto miało być tylko do jazdy po mieście do pracy, zakupy itp.

Więc na polu boju zostały Dacia Spring oraz właśnie Leapmotor T03. Po obejrzeniu crashtestu Springa zdecydowałem, że nie wsadzę żony do tego auta :E. Do tego Dacia nie ma w standardzie portu szybkiego ładowania, ma jeszcze zwykły kluczyk jak w jakimś Polonezie, hamulce bębnowe z tyłu a co za tym idzie ręczny na linkę :D. Więc po obejrzeniu chyba wszystkich recenzji Leapmotora na Youtubie decyzja zapadła, że go bierzemy. Tak, BYD to ładniejsze i trochę lepiej wykonane autko ale uważam, że Leapmotor za cenę 74 900 zł naprawdę nie ma się czego wstydzić.

Wygląd to oczywiście kwesta gustu ale i im dłużej na niego patrzyłem to tym bardziej zaczynał mi się podobać. Dla mnie to taka mieszanka Fiata 500 z Deawoo Matizem :hihot:. Wygląda właśnie jak takie rasowe miejskie autko klasy A. Jak na tak małe autko to miejsca w środku jest nawet sporo. Jak z przodu nie siądzie dwóch ludzi, którzy po mają po dwa metry wzrostu to jakiejś tragedii z tyłu nie ma. Mam 182 cm wzrostu i sam za sobą się mieszczę i mam nawet jeszcze z 3 cm luzu na nogi. Bagażnik 290L akurat, żeby pomieścić jakieś zakupy czy wrzucić nieduży bagaż do tyłu. W środku pomimo tego, że plastik fantastik to jakość wykonania jest naprawdę ok. Plastiki są dobrej jakości, nic nie skrzypi, nic nie lata. Jest za to trochę piano black. Auto w tej cenie posiada nawet dach panoramiczny z elektryczną roletą :E. Auto w standardzie ma chyba wszystkie asystenty jazdy jak np. utrzymanie w pasie ruchu czy nawet aktywny tempomat. Do tego wszystkie hamulce są na tarczach a nie jak w Dacii na bębnach. Leapmotor T03 ma też w standardzie gniazdo szybkiego ładowania czego nie ma Daćka. Autko można obsługiwać z aplikacji a co za tym idzie włączyć sobie np ogrzewanie w zimie i przyjść do nagrzanego auta.

Autko zbiera się całkiem żwawo a zwłaszcza do 50 m/h, ma fajnie zestrojone zawieszenie do jazdy miejskiej i posiada baterię 37kWh co przy dobrych warunkach pogodowych daje nam realny zasięg nawet powyżej 350km w mieście. Na grupach FB ludzie wyciągają nim nawet 390km przy używaniu rekuperacji. Nadmieniam, że żona będzie nim robić ok 60km tygodniowo co sprawia, że auto nie będzie częściej ładowane niż raz na 3-4 tygodnie. I tak, mieszkamy w bloku więc robię eksperyment na żonie jak to będzie mieć elektryka i mieszkać w bloku :rudolf:

Auto ma oczywiście swoje wady:

- brak fizycznych przycisków (oprócz tych na kierownicy)

- nisko umieszczony tablet do obsługi ustawień samochodu 

- dla mnie trochę za wąskie siedzenia

- jedna duża wycieraczka z przodu i brak wycieraczki z tyłu

- brak Android Auto/Apple Carplay 

- manualna klimatyzacja

- halogeny do jazdy w nocy a nie pełne światła ledowe

Pierwsze wrażenia naprawdę pozytywne. Zobaczymy jak będzie to wszystko wyglądać z upływem czasu.

Edytowane przez MadDog
Opublikowano
36 minut temu, Dimazz napisał(a):

No jak 30k zwrotu dostanie bo 40 to nie. Wyjdzie go 45k zł za nowy samochód z długą gwarancją. Jeszcze darmowy prąd z paneli i jest fajny sprzęt

Nawet bez paneli to dobry deal, jako drugie auto dla partnerki czy do stania w korkach/podjechania na zakupy do Lidla 800 metrów idealne. Kopciucha bym nie musiał odpalać :D