Skocz do zawartości

TYLKO Auta elektryczne (BEV) - dyskusje użytkowników i opinie zainteresowanych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
W dniu 26.02.2026 o 23:37, DjXbeat napisał(a):

Na pierwszy montaż w Tesli idą amortyzatory Bilstein/Monroe. 

czyli seria. to, ze zawieszenie zuzywa sie szybciej, w aucie o wiekszej masie, mocy/momencie niz w wiekszosci aut spalinowych podobnego segmentu, nie jest wiec tutaj niczym zaskakujacym. nie wiem, co trzeba miec w glowe, aby probowac podciagc to pod "awarie", mimo, ze nadal to zuzucie jest w normie  :hmm:  opony w EV tez zuzywaja sie szybciej i nikt "awarii" z tego nie robi.

tak z ciekawosci sprawdzilem, jak wyglada, ile trwa, ile kosztuje taki przeglad w NO (EU-kontroll) i zadnego zaskoczenia. te nasze "pseudo badania tech w PL", to nic, ze placimy wiecej - bo kazdego roku, a nie raz na dwa lata (biorac pod uwage 2x wieksza sile nabywcza w NO ofc), ale przynajmniej u nas to trwa 15-20min, a nie 1h :hihot:

Edytowane przez SuLac0
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Niestety zegary słabe dla mnie bo ja jestem fanem wskazówek i fizycznych przycisków, ale porównując do Tesli to i tak 100x lepsze wnętrze i design. 

Zasięg już na tyle akceptowalny że swoją "standardową" trasę zrobię bez doładowywania po drodze. 

Opublikowano

Zrobią kolejne modele w podobnym stylu, dla mnie właśnie fajnie że zrobili sedana, a nie nudne i praktyczne do bólu auto ;) 

Dodać do tego kombi i SUV i mamy dla każdego coś dobrego. 

Patrząc jak skomplikowane i drogie w serwisie robią się auta, to używka takiego EV będzie miała sens jak się rozpowszechnią. Jakbym miał ryzykować w Mercedesie turbo zabawką o przebiegu 100kkm, to wolałbym tego nieszczęsnego elektryka :E 

Opublikowano
23 minuty temu, Cappucino napisał(a):

Fajny ten merc, ale ma jedną wadę, nie jest suvem tylko niepraktycznym sedanem. No ale idzie to w dobrą stronę, z takim zasięgiem można już spokojnie myśleć o dłuższych trasach we dwoje.

nie tylko jedna wade. nie wiem czy cos poprawili, ale w napedach ZF eDrive jest problem z uszczelnieniem wirnika, co konczy sie zalaniem stojana i wymiana silnika. ogolnie imo troche przekombinowany ten naped. MB miesza tez z ladowarka . w przypadku wersji tylko 800V moga wystapic problemy z kompatybilnoscia na ladowarkach, w przypadku dodatkowej opcji 400V w doplacie za 3000PLN, moc ladowania spada do 100kW. 

autko male, za duze pieniadze, a 25kWh/100km przy 140km/h nie jest niczym nadzwyczajnym. za te pieniadze, mozna dobrac cos imo lepszego, mniej "odpustowego" i przkombinowanego, nawet niemieckiego ;) 

Opublikowano (edytowane)

W zeszłym tygodniu miałem okazję pojeździć  EQ 250 CLA i odkąd pojawiły się pierwsze informacje o tym aucie wydawało mi się, że w środku jest dużo miejsca a jest ciaśniej niż w Tesli 3 :E 

Ja mam 195cm wzrostu i za mną w Tesli normalny człowiek usiądzie a w CLA zostaje za mną miejsce dla dziecka. 
Po za tym auta ma 2-biegowa skrzynie i czuć tą zmianę biegów przy mocnym przyspieszaniu. 
Komfort jazdy jest na pewno lepszy niż w 3 za sprawą zawieszenia i wyciszenia ale jednak 3 za sprawa przyspieszenia daje więcej frajdy z jazdy. 
Zasięg realne + 60km więcej niż w 3 AWD. 
Jak dla mnie to taki elektryczny krążownik z dobrym zasięgiem do komfortowego podróżowania.

Zapomniał bym - wszędobylska subskrypcja. Chcesz by fotel robił masu masu - 9zł/msc :E 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano (edytowane)

Subskrypcje jeśli są zrobione z głową to nie widzę przeszkód, ale na ogół oczywiście nie są :P

Producentom nie opłaca się robić osobnych linii montażowych aby zrobić kierę z grzaniem i bez, siedzenia z masażem i bez, zderzak z kamerą cofania i bez - i tak dalej i tak dalej. Bardziej opłaca się zrobić zderzak z tą kamerką za 2$ niż robić dwie osobne linie produkujące zderzaki z kamerą i bez kamery. I to nie jest nowy wymysł bo w moim Bravo z 2009 wystarczyło dokupić manetkę tempomatu, wpiąć i działała, wiązki, obsługa wszystko było nawet jak się tego nie dobrało. Obecnie jak wszystko jest już online, aplikacje to włączanie takich funkcji, za które się przy kupnie auta nie zapłaciło jest dużo prostsze.

Tylko właśnie -> żeby to było uczciwe to wypadałoby aby faktycznie nie płacić za te rzeczy w cenie auta (producent bierze koszt tego, że dorzuca do auta więcej niż zapłaciłeś bo mu się i tak bardziej to opłaci niż mieć osobną linię do produkcji mniej wyposażonych wersji) i potem móc sobie je dokupić, a nie tak że płacisz za lepsze audio czy siedzenia a i tak musisz potem dokupić jakieś funkcje. Zapłaciłeś -> masz wszystko, nie zapłaciłeś -> możesz potem sobie dokupić. I wtedy możesz zapłacić za auto mniej w momencie zakupu a za rok-dwa jak będziesz miał ochotę i hajs to dokupujesz ficzery.

Tak by to mogło działać w idealnym świecie :P 

Edytowane przez bleidd
  • Upvote 1
Opublikowano
7 minut temu, bleidd napisał(a):

Subskrypcje jeśli są zrobione z głową to nie widzę przeszkód, ale na ogół oczywiście nie są :P

Otóż to. Najpierw płacisz w cenie auta, a potem jeszcze abonament żeby to włączyć :E 

I pewnie działa to tak, że musi być połączenie online, nie da się obejść i shackować :E