Skocz do zawartości

TYLKO Auta elektryczne (BEV) - dyskusje użytkowników i opinie zainteresowanych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Spora część osób, które miały w niedalekiej przyszłości zmieniać samochód ma dylemat czy zostać przy aucie spalinowym czy jednak pójść w stronę elektryka. Obecna sytuacja na rynku paliw ma na to bezpośredni wpływ stąd większe zainteresowanie rynkiem używanych aut elektrycznych. 
Jakieś 2 tygodnie temu wspomniałem, że wysoka cena paliw przełoży się na większe zainteresowanie EV. 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, DjXbeat napisał(a):

Spora część osób, które miały w niedalekiej przyszłości zmieniać samochód ma dylemat czy zostać przy aucie spalinowym czy jednak pójść w stronę elektryka. Obecna sytuacja na rynku paliw ma na to bezpośredni wpływ stąd większe zainteresowanie rynkiem używanych aut elektrycznych. 
Jakieś 2 tygodnie temu wspomniałem, że wysoka cena paliw przełoży się na większe zainteresowanie EV. 

Tak, z powodu, nie pierwszej zawieruchy wokół cen paliw rzucili się na elektryki...ile będziecie jeszcze ciągnąc te sagę naiwności?

Jak masło poszybowało w górę to pewno wszyscy przerzucili się na margarynę nie?:E

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Cappucino napisał(a):

Tak, z powodu, nie pierwszej zawieruchy wokół cen paliw rzucili się na elektryki...

Jeśli potrafisz to uargumentuj lepiej ten 2-3 krotny wzrost zainteresowania używanymi autami elektrycznymi na portalach ogłoszeniowych. 

Bo ja po za olbrzymi skokiem ceny paliw innego czynnika nie widzę. 

Idąc dalej wzrost cen paliw zwyczajnie powoduje że społeczeństwo szuka alternatywnych, tańszych sposobów na podróżowanie i jednym z takich jest np instalacja LPG. Od momentu gdy ceny  paliw wystrzeliły zainteresowanie instalacją LPG wzrosło o kilkaset %. Znajomy zakładał instalacje niecały miesiąc temu to od zgłoszenia do terminu założenia czekał 2 tygodnie. Obecnie w tym serwisie wolne terminy zaczynają się pod koniec maja. 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano (edytowane)

@DjXbeat to akurat nie bylo zadne zaskoczenie, przynajmniej dla tych, co o rynku EV i samych EV wiedza "troche" wiecej. wieksze zainteresowanie uzywanymi EV, na pewno bedzie mialo tez przelozenie na ich cene - prawo podazy i popytu tutaj tez zadziala, chociaz niektorzy "konserwatysci" uwazaja, ze EV to nie dotyczy :hihot:

nie chodzi tutaj tez o same ceny paliw, ale o ich dostepnosc. jezeli "straszy" sie ludzi jakimis limitami, brakami  itd itp, a sasiad podpina auto do gniazdka i jedzie, no to nie ma sie co dziwic, ze gdzies cos w koncu w glowie peka...

Edytowane przez SuLac0
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ja tam bym chciał Teslę, mogę się nawet dziś przesiąść. I oddam swoje gruzy. Rajcuje mnie to przyspieszenie :D Tylko muszę poczekać aż stanieją do max 20k PLN :rotfl:

Edytowane przez Totek
Opublikowano

Przecież to jest to samo co z cenami RAMu... Zdrożały mocno z dnia na dzien i nagle każdy zaczął szukać RAMu w sklepach, co nie znaczy że kupili ;) 

Jak ktoś nie ma kasy na droższe paliwo, to tym bardziej na nowe auto nie będzie miał. To może skłonić co najwyżej tych, co już się rozglądali wcześniej i szuka potwierdzenia sensu. 

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, galakty napisał(a):

To może skłonić co najwyżej tych, co już się rozglądali wcześniej i szuka potwierdzenia sensu. 

Właśnie o takie osoby chodzi. Cena paliwa sprawia, ze jeszcze bardziej zerkają w stronę elektryków. 

Opublikowano

Wątek Nissan Leaf

2h temu - oglądał go ktoś w Opolu Lubelskim?

5h - Cześć, może ma ktoś z grupowiczów Leaf II na sprzedaż - Poznań +/- 100-150 km ?

12h - Znajomy szuka pierwszego elektryka, uparł się na Zoe, namawiam na leafa,

Co macie do sprzedania do 30,pokazcie

- Nigdy wcześniej na tej grupie nie było takiego zainteresowania, mnie też co chwilę ktoś ze znajomych pyta o elektryka, na pewno jest większe zainteresowanie elektrykami używanymi, niż jeszcze miesiąc temu.

Na OLX, a często przeglądam bywało 130-140 wystawionych ogłoszeń z Nisan Leaf, dziś tylko 100-kilka ogłoszeń.

Opublikowano

To co się dzieje na grupkach skupionych wokół danych marek/modeli nie ma nic wspólnego z rzeczywistością ;) poziom odklejenie przebija wszelkie dopuszczalne normy więc nie brałbym opinii z tamtych miejsc jako wyznacznik.. czegokolwiek.

Opublikowano

Sygnały są z różnych stron, mnie wkur-iało że co 3 dni tankowałem za 100 do miasta i z powrotem, dlatego w czerwcu zeszłego roku kupiłem elektryka za 20k. Dziś co drugi dzień za 100 wku..... by mnie jeszcze bardziej

• Haha 5
Opublikowano (edytowane)

Dziura w baku była :E 
Tak to opisałem dla lepszej czytelności, a na cpn można nie tylko po paliwo zajeżdżać ;) 
 Edycja2 Elektrykiem też, może już rzadziej, ale nawet dziś byłem, jeszcze kobitce pomogłem rower napompować :E 
Te nawyki 

Edytowane przez 8V32 PcLab
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, bleidd napisał(a):

To co się dzieje na grupkach skupionych wokół danych marek/modeli nie ma nic wspólnego z rzeczywistością ;) poziom odklejenie przebija wszelkie dopuszczalne normy więc nie brałbym opinii z tamtych miejsc jako wyznacznik.. czegokolwiek.

napisz to samo, ale  w temacie dot aut chinskich. prooosze :hahaha:

Edytowane przez SuLac0
Opublikowano

lol 

4 minuty temu, SuLac0 napisał(a):

napisz to samo, ale  w temacie dot aut chinskich. prooosze :hahaha:

wszystko się zgadza, tam są odklejeni jak ktoś śmie napisać o jakiś wadach :D

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, Kyle napisał(a):

Nie czaje sensu tego udawania spalinowca. ... taka zabawka dla większych dzieci ...

No ale co? Spalyny już od dawna emitują ładniejszy dźwięk silnika z głośników, więc... 

samochód jest zbyt idealny, więc… dodajemy mu wady z przeszłości

Edytowane przez 8V32 PcLab
Opublikowano
11 godzin temu, Kyle napisał(a):

Nie czaje sensu tego udawania spalinowca. ... taka zabawka dla większych dzieci ...

To jak z mięsem roślinnym ALA BURGER WOŁOWY, widocznie lepsze mięso jest i trzeba udawać ;) 

Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, DjXbeat napisał(a):

Jeśli potrafisz to uargumentuj lepiej ten 2-3 krotny wzrost zainteresowania używanymi autami elektrycznymi na portalach ogłoszeniowych. 

Bo ja po za olbrzymi skokiem ceny paliw innego czynnika nie widzę. 

Idąc dalej wzrost cen paliw zwyczajnie powoduje że społeczeństwo szuka alternatywnych, tańszych sposobów na podróżowanie i jednym z takich jest np instalacja LPG. Od momentu gdy ceny  paliw wystrzeliły zainteresowanie instalacją LPG wzrosło o kilkaset %. Znajomy zakładał instalacje niecały miesiąc temu to od zgłoszenia do terminu założenia czekał 2 tygodnie. Obecnie w tym serwisie wolne terminy zaczynają się pod koniec maja. 

Jeśli do tej pory zainteresowanie używanymi elektrykami było niemal zerowe, to nawet dwu czy trzy krotny wzrost nie jest niczym szczególnym. To właśnie kolejne manipulowanie cyferkami. Na rynku pojawiło się więcej aut tego typu to logiczne, że i jest większe zainteresowanie. Ale to dalej promil na tle używanych aut.

Cytat

Idąc dalej wzrost cen paliw zwyczajnie powoduje że społeczeństwo szuka alternatywnych, tańszych sposobów na podróżowanie i jednym z takich jest np instalacja LPG.

Generalnie gaz też podrożał.

14 godzin temu, DjXbeat napisał(a):

Właśnie o takie osoby chodzi. Cena paliwa sprawia, ze jeszcze bardziej zerkają w stronę elektryków. 

Tylko, że obecny kryzys w końcu minie i ceny się ustabilizują. A samochodu nie kupuje się na czas kryzysu tylko na kilka lat. Obecnie rząd obniża podatki na paliwo co powinno spowodować spadek cen na stacjach. 

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano
2 godziny temu, Cappucino napisał(a):

Jeśli do tej pory zainteresowanie używanymi elektrykami było niemal zerowe, to nawet dwu czy trzy krotny wzrost nie jest niczym szczególnym. 

Jeśli cena za produkt wzrośnie dwu czy trzy krotnie to jest to olbrzymi wzrost ale jeśli zainteresowanie używanymi elektrykami wzrasta o takie same wartości  to jest to manipulacja. 
Chłopie ogarnij się bo naginasz logikę! 
Dla przypomnienia po raz drugi wrzucam Ci wzór na obliczanie wzrostu. Możesz pod to wszystko podstawić: wzrost sprzedaży, wzrost cen, wzrost zainteresowania.

IMG_6706.thumb.png.3c7736bfb259c2743eb5138041fb6327.png

2 godziny temu, Cappucino napisał(a):

Na rynku pojawiło się więcej aut tego typu to logiczne, że i jest większe zainteresowanie. 

Gdzie masz te auta ? Obserwujesz rynek aut używanych bo ja tak i ilość ofert praktycznie się nie zmienia. Coś ubywa,  coś przybywa i tak się to kręci rynek używek EV. Jedyne co się zmieniło w ostatnim czasie to właśnie zainteresowanie autami używanymi co z automatu nie przekłada się na większą sprzedaż ale przy większym zainteresowaniu rośnie prawdopodobieństwo sprzedaży. To jeden z czynników, który tez powoduje wzrost sprzedaży. Podstawy marketingu i 8 klasa podstawowa - obliczanie prawdopodobieństwa. 

3 godziny temu, Cappucino napisał(a):

Tylko, że obecny kryzys w końcu minie i ceny się ustabilizują. A samochodu nie kupuje się na czas kryzysu tylko na kilka lat. Obecnie rząd obniża podatki na paliwo co powinno spowodować spadek cen na stacjach. 

Wzrost cen paliw spowodował, że osoby, które myślały nad zmianą auta i w jakimś stopniu rozważały zakup elektryka jeszcze bardziej spoglądały w jego stronę.  To samo można napisać o osobach, które rozważały instalację LPG. Teraz się na nią decydują pomimo, że gaz poszedł do góry to i tak przy obecnej cenie PB95 vs LPG jazda na tym drugim wychodzi prawie 2x taniej. To ich alternatywa na drogie paliwo. Dlatego ludzie interesują się bardziej EV. Ekonomia i alternatywa dla drogiego paliwa.

Ja dzisiaj ładując auto z gniazdka i kręcąc się wokół komina bez szaleństw po drogach lokalnych przejadę 100km za cenę 1 litra ON Verva. 

Opublikowano
14 minut temu, DjXbeat napisał(a):

Gdzie masz te auta ? Obserwujesz rynek aut używanych bo ja tak i ilość ofert praktycznie się nie zmienia. Coś ubywa,  coś przybywa i tak się to kręci rynek używek EV. o jeden z czynników, który tez powoduje wzrost sprzedaży. Podstawy marketingu i 8 klasa podstawowa - obliczanie prawdopodobieństwa. 

Nie, oczywiście że nie przeglądam bo nie muszę i to nie moja praca. Ale skoro co roku na rynku przybywa nowych aut, to logiczne, że przybywa lub powinno przybywać tez na rynku aut używanych. logika na poziomie podstawówki.

Cytat

Jedyne co się zmieniło w ostatnim czasie to właśnie zainteresowanie autami używanymi co z automatu nie przekłada się na większą sprzedaż ale przy większym zainteresowaniu rośnie prawdopodobieństwo sprzedaży. T

A, prawdopodobieństwo...co jeszcze? Wróżbita Maciej czy szklana kula?

Cytat

Jeśli cena za produkt wzrośnie dwu czy trzy krotnie to jest to olbrzymi wzrost

Jaka cena? Pisałeś o wzroście zainteresowania a nie cenie.

Cytat

olbrzymi wzrost

No ba, mega olbrzymi, jesli w jednym roku sprzedano dwa auta a w kolejnym 10 to mamy mega wzrost...a jak to się przekłada procentowo na tle spalinówek? Ile to będzie procent?

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Cappucino napisał(a):

Nie, oczywiście że nie przeglądam bo nie muszę i to nie moja praca. Ale skoro co roku na rynku przybywa nowych aut, to logiczne, że przybywa lub powinno przybywać tez na rynku aut używanych. 

Ale tu jest dyskusja o ostatnim periodzie czasowym czyli okresie gdzie nastąpił gwałtowny wzrost cen paliw i to widać po prawie 3-krotnym wzroście zainteresowania używanymi autami elektrycznymi. 
W tym czasie rynek używanych EV nie rozrósł się 3-krotnie a zainteresowanie tymi autami już tak i to właśnie cena paliwa jako czynnik miała na to wpływ. 

16 minut temu, Cappucino napisał(a):

No ba, mega olbrzymi, jesli w jednym roku sprzedano dwa auta a w kolejnym 10 to mamy mega wzrost...a jak to się przekłada procentowo na tle spalinówek? Ile to będzie procent?

Wbij sobie do bani, że czym innym jest wzrost sprzedaży a czym innym jest udział w rynku. Tu dyskusja cały czas dotyczy wzrostu sprzedaży! 

Edytowane przez DjXbeat