Skocz do zawartości

TYLKO Auta elektryczne (BEV) - dyskusje użytkowników i opinie zainteresowanych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, DjXbeat napisał(a):

To było wiadomo. 

nie dla wszystkich bylo to takie oczywiste :Up_to_s:

https://www.samar.pl/rynek-w-liczbach/rejestracje-nowych-samochodow-osobowych-i-dostawczych-2026-2026

udział nowych elektrycznych samochodów osobowych (BEV) wzrósł natomiast do poziomu 5,3%, co może zwiastować odbicie rynkowe tego segmentu po spadkach w poprzednich miesiącach, związanych z zakończeniem programu „NaszEauto” (w lutym udział ten wyniósł 3,9%).

dotacja, to byl zwrot utraty wartosci, przynajmniej czesciowy, lub mozliwosc zalapania sie na tani "wynajem". teraz dopiero to zaczyna jakos normalniec. wybor modelowy, ceny, uslugi dodatkowe itd. 

w Norwegii 98,4% nowych aut w marcu, to juz tylko BEV..

https://elektromobilni.pl/984elektrykow-norwegia-tesla-w-kroluje/

i co najciekawsze, "budzi "sie tam tez rynek aut uzywanych 

Zmiany coraz mocniej widać również na rynku wtórnym. W marcu odnotowano 45 325 transakcji sprzedaży używanych samochodów osobowych, o 9,4 proc. więcej niż rok wcześniej. Udział aut elektrycznych wzrósł do 32,2 proc. – z 24,4 proc. rok wcześniej.

• Thanks 1
Opublikowano

No cóż, dlatego uwielbiam środek u siebie, jest ekran dotykowy, ale pełno przycisków i pokrętła, uwielbiam je. I fizyczne, żadne haptyczne, dotykowe. FIZYCZNE.

Dzisiaj jakbym poszedł do salonu to szczerze nie wiem... Nie dość że trzeba patrzeć na silnik/napęd to wnętrze w większości modeli odstrasza. 

Opublikowano
3 godziny temu, bleidd napisał(a):

W porównaniu do Tesli to wszystko może się podobać :E  Zaawansowania technologicznego Tesli nie odmówię ale brzydkie są przeokrutnie w środku i na zewnątrz.

Kwestia gustu. 
Ja uwielbiam prostote, minimalizm i Tesla idealnie wpasowuje się w moje gusta ;) 

Opublikowano (edytowane)

Mi najbardziej odpowiada złoty środek, więc narażę się wszystkim, twierdząc że Opel Astra J ma "przyciskozę" (za dużo przycisków) a Tesla "tabletozę" (zbyt wiele wpakowane w tablet). :P

Edytowane przez Kyle
Opublikowano (edytowane)

Wiadomo, gust jak :dupa:

Ja z kolei lubię tabletozę na którą większość narzeka :hihot: Może nie aż tak jak w nowych Mercach (trzeci ekran w Audi też jest głupi) ale też jeden mały ekranik na środku mnie nie przekonuje.

Edytowane przez bleidd
Opublikowano

Tablet jest ok, ale:

- panoramiczny

- niezbyt wystający - idealnie jakby był “wtopiony” w deske

- są przyciski fizyczne do najważniejszych funkcji, albo jako absolutne minimum - stałe przyciski dotykowe na ekranie (VAG tak robił)

- no i nie może być za mały :) 

Opublikowano (edytowane)

Cyfrowe zegary są bez duszy, powinien być wybor w każdym aucie w konfiguratorze, albo fizyczny prędkościomierz i obrotomierz z małym/średnim kolorowym do reszty albo cyfrowe zegary. 

Edytowane przez Katystopej
Opublikowano
2 minuty temu, Katystopej napisał(a):

Cyfrowe zegary są bez duszu, powinien być wybor w każdym aucie w konfiguratorze, albo fizyczny prędkościomierz i obrotomierz z małym/średnim kolorowym do reszty albo cyfrowe zegary. 

Astra K ma bardzo fajne zegary fizyczne z tym lepszym wyświetlaczem kierowcy.

Opublikowano
6 minut temu, Katystopej napisał(a):

Cyfrowe zegary są bez duszu, powinien być wybor w każdym aucie w konfiguratorze, albo fizyczny prędkościomierz i obrotomierz z małym/średnim kolorowym do reszty albo cyfrowe zegary. 

ja tam lubię, jeszcze te w VAGu mają fajne opcję rozszerzania np. mapy 

• Upvote 2
Opublikowano
39 minut temu, SuLac0 napisał(a):

no faktycznie . zegary fizyczne w BEV, to "must-have". tak samo jak odglos silnika i "symulator" zmiany biegow :hihot: 

Znam też takich, co muszą mieć manualną skrzynię biegów. Koleżanka mnie ostatnio zadziwiła (zwolenniczka manuali), bo wspominała, że nie lubi automatów, bo ... szarpią :hmm:

• Haha 1
Opublikowano

... no napisał: "kiepskie". ;) Może też źle skalibrowane/niesprawne.

plotka: Podobno też te gładziej zmieniające, chętniej jadące na pół-sprzęgle, szybciej się zużywają (te przęgła), więc niektórzy producenci zaczęli robić szybciej zasprzęglające, co poprawiło trwałość, ale pogorszyło płynność.

Opublikowano

interesujaca opinia. 

https://www.money.pl/gospodarka/polacy-znow-placa-rachunek-za-czyjas-wojne-czas-z-tym-skonczyc-opinia-7271371258923200a.html

Energia elektryczna z OZE i nawet częściowo z węgla – wszystko lepsze niż zależność od tankowców z Zatoki Perskiej.

Chiny – największy importer ropy z Bliskiego Wschodu – od lat konsekwentnie elektryfikują swoją flotę. Efekt? Obecny kryzys w cieśninie Ormuz boli ich mniej niż nas. (tak, te sam "zle" Chiny)

Europa opiera się elektryfikacji nie dlatego, że ma lepszy pomysł – ale dlatego, że jest przywiązana do modelu, który kiedyś działał. To trochę jak operator telegrafów, który w 1910 roku tłumaczył, że telefon to chwilowa moda. Dorożkarze na ulicach Nowego Jorku też zagradzali autom drogę i rozsiewali obrzydzające konkurencję plotki. :hahaha:

Wiecie, kto nas wyprzedza w adopcji aut elektrycznych? Ukraina, kraj o sile nabywczej (PKB) nawet trzy razy niższej od Polski – notuje dynamiczny rozwój elektromobilności. (tak, ta sama Ukraina :) 

ogolnie mozmy sobie sami podziekowac, a szczegolnie "spalinowym konserwatystom" za sytuacje jaka mamy...

konserwa, zawsze zostanie konserwa, bez znaczenia czy polityczna, czy technologiczna, czy mentalna

milego dnia :hihot:

image.png.36a6634d8c16ac6225b43dfe5b007274.png

https://www.money.pl/gospodarka/barylka-ropy-nie-decyduje-o-cenie-paliwa-orlen-nie-mowi-wszystkiego-7271285016717504a.html

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Cappucino napisał(a):

Które DSG szarpią?

Na pewno w chińskich szarpią, które jeszcze to nie wiem...

Nawet tu były filmiki, wciskasz gaz i nie czujesz kiedy automatyka wysprzęgli, ogólnie budowa DSG jest sprzyjająca szarpaniu podczas ruszania, nie lubi półsprzęgła jak klasyczny automat. 

Edytowane przez 8V32 PcLab
Opublikowano (edytowane)

Pod domem (noo 200 metrów od domu) odpalili nową ładowarkę, moc 22kW, cena 1.78zł :yuppie:

Do tej pory była tylko 11kW i 1.99zł.

Także jest progres i w razie czego mam gdzie się w miarę sprawnie podładować ,nie za miliony monet.

No i jak się zrobiło cieplej, spokojna jazda bez ogrzewania/klimy i zużytko 11-12kwh/100km.

Natomiast jeśli chodzi o ekrany vs przyciski, Reanult ma to świetnie ogarnięte. Dwa duże ekrany i przyciski fizyczne.

srodek.jpeg

Edytowane przez IceMan
Opublikowano
13 godzin temu, 8V32 PcLab napisał(a):

Na pewno w chińskich szarpią, które jeszcze to nie wiem...

Nawet tu były filmiki, wciskasz gaz i nie czujesz kiedy automatyka wysprzęgli, ogólnie budowa DSG jest sprzyjająca szarpaniu podczas ruszania, nie lubi półsprzęgła jak klasyczny automat. 

DSG każdy kojarzy z VW a nie chińskimi autami. To nie to samo.