Skocz do zawartości

TYLKO Auta elektryczne (BEV) - dyskusje użytkowników i opinie zainteresowanych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, IceMan napisał(a):

Natomiast jeśli chodzi o ekrany vs przyciski, Reanult ma to świetnie ogarnięte. Dwa duże ekrany i przyciski fizyczne.

mialem okazje jechac megane BEV i pomijajac juz klaustrofobiczna wrecz ciasnote oraz obijanie sie kolanem o naroznik tej polki pod ekranem, to 4 manetki byly dla mnie juz zdecydowanie przerostem "konserwatyzmu". fajne, ze jest to "wykrzywione" do kierowcy, ale tutaj z braku miejsca, ergonomia kompletnie zostala zaklocona

Opublikowano
21 godzin temu, SuLac0 napisał(a):

mialem okazje jechac megane BEV i pomijajac juz klaustrofobiczna wrecz ciasnote oraz obijanie sie kolanem o naroznik tej polki pod ekranem, to 4 manetki byly dla mnie juz zdecydowanie przerostem "konserwatyzmu". fajne, ze jest to "wykrzywione" do kierowcy, ale tutaj z braku miejsca, ergonomia kompletnie zostala zaklocona

pierwszy raz słyszę żeby komuś było ciasno w tym aucie

• Haha 1
Opublikowano

ogolnie przecietnie, a to oznacza, ze dla jednego "wystaczajaco", a dla innego "klaustrofobicznie", u mnnie ciemne wnetrze na pewno potegowalo to drugie odczucie

mimo, ze Zoe mialo porownywalne wymiary, nie powodowalo tego uczucia "napierania" na mnie swoim wnetrzem

https://moto.pl/Testy/7,113466,28398466,renault-megane-e-tech-opinie-test-zasieg-warto-zachowac.html

Większość elektryków nowej generacji, jest naprawdę duża, a ich wnętrza rozpieszczają ilością przestrzeni. W Renault jest odwrotnie: samochód zmalał

Tak jak wspomniałem wcześniej, ilość miejsca jest przeciętna, ale wystarczająca.

Opublikowano
W dniu 3.04.2026 o 20:50, GordonLameman napisał(a):

Tablet jest ok, ale:

- panoramiczny

- niezbyt wystający - idealnie jakby był “wtopiony” w deske

- są przyciski fizyczne do najważniejszych funkcji, albo jako absolutne minimum - stałe przyciski dotykowe na ekranie (VAG tak robił)

- no i nie może być za mały :) 

Fizyczne przyciski do multimediów i klimatyzacji + fizyczne zegary, a reszta może być tabletem jak dla mnie. 

• Upvote 1
Opublikowano

Nadal będę bronił tego auta :) 

Auto ma tylko 4200mm długości, więc nie oczekujmy przestrzeni jak w limuzynie :D Auto ma idealne wymiary, w środku 4 osoby mieszczą się wygodnie i można bez problemu zaparkować na mieście.

Gdyby miał jakiś bardziej firmowy znaczek to byłby zdecydowanie lepiej odbierany ;) 

4 minuty temu, galakty napisał(a):

Fizyczne przyciski do multimediów i klimatyzacji + fizyczne zegary, a reszta może być tabletem jak dla mnie. 

Fizyczne zegary ? Serio, zapomnisz o nich po kilku dniach.

Też tak miałem i nie wyobrażałem sobie inaczej. Teraz mi to zupełnie nie przeszkadza, a doceniam zalety - kofigurowalność. Jak jadę w nieznane rejony to lubię na ekranie za kierownicą mieć navi Google, a na centralnym pinowym ekranie Yanosika żeby widzieć dokładnie gdzie w okolicy czai się zło ;)

Opublikowano
5 minut temu, IceMan napisał(a):

Fizyczne zegary ? Serio, zapomnisz o nich po kilku dniach.

Nie przeczytałem nazwy tematu, dopiero wracam do żywych po świętach xD 

W EV to faktycznie bez sensu, w spalinowych uwielbiam ze względu na obrotomierz. Te elektronicznie zamulają i zabierają frajdę z jazdy manualem.

6 minut temu, IceMan napisał(a):

Auto ma tylko 4200mm długości, więc nie oczekujmy przestrzeni jak w limuzynie

Megane E-Tech dziwny jest, rozstaw większy od Ceeda czy zwykłej Megane 4, a długość mniejsza. 

Opublikowano
3 minuty temu, galakty napisał(a):

Megane E-Tech dziwny jest, rozstaw większy od Ceeda czy zwykłej Megane 4, a długość mniejsza. 

Napęd elektryczny mniej miejsca zabiera, więc można wydłużyć rozstaw osi dzięki czemu jest więcej miejsca w środku.

Opublikowano

No ok, ale po co ? Auto dzięki temu jest poręczne i wszędzie się zmieści.

Jazda duzym autem jest fajna, dopóki nie musisz zaparkować w zatłoczonym centrum handlowym, albo na parkingu pod blokiem gdzie ludzie  parkują jak by pierwszy dzień mieli PJ :D 

Opublikowano (edytowane)

My rozmawiamy o różnicy 10 cm gdzie E-Tech jest mniejszy od większości kompaktów, nie rozumiem tego i tyle. Jak chcesz poręczne auto to kupujesz segment B, nie C. 

A 4200 mm to też nie jest na tyle mało, by się WSZĘDZIE zmieścić. 

Yaris Cross ma 4180 mm ...

Edytowane przez galakty
Opublikowano (edytowane)

Miejsca parkingowe mają 5m (prawne minimum) więc ok rozumiem SUVa 4.9-5m czy innego Superba 4.9m bo to jest już na żyletki ale autem, które ma 4.3-4.4m parkuje się wygodnie.

Edytowane przez bleidd
  • Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, IceMan napisał(a):

No mniejszy na zewnątrz, ale w środku nadal tyle samo miejsca, czego nie rozumiesz ? ;)

Tego że można by te 10 cm dołożyć i mieć lepszy bagażnik? Naprawdę kompakt o długości Yarisa Cross to jakiś wyczyn? Z lusterkami tak samo szeroki jak Ceed, ale węższy. Bez lusterek szerokość Yaris Cross ponownie. NO ALE ROZSTAW OSI :hihot: 

Po prostu można by zrobić jeszcze bardziej przestronne auto, ale spoko. 

Opublikowano

Jaki Ty jesteś niereformowalny to głowa mała xD 

Chłopie nie gadamy o autach 5m tylko segmencie B/C czyli autach małych. Yaris Cross jest wielkości tej Megane E-tech, a Ty gadasz że 10 cm więcej i się nie zmieścisz na miejscu parkingowym bo to wielki SUV. Poprawiasz humor pierwszego dnia pracy muszę przyznać, dawno takiej beki nie miałem tutaj :E :E 

Opublikowano

Tak, 10 cm potrafi zrobić różnicę - mam jeszcze 2 auta, drugiego kompakta który jest dłuższy 17cm i szerszy kilka cm i na ciasnym osiedlowym parkingu czasami jest różnica, a w środku wcale więcej miejsca nie ma. Ma za to pięknie brzmiący 5 cylindrowy silnik :)

Oferta Renault:

Twingo EV- 379 cm

Renault 5 EV - 392 cm

Renault 4 EV - 414 cm

Megane EV - 420 cm

Scenic EV - 447 cm

Teraz rozumiesz dlaczego to auto ma takie wymiary ?

Opublikowano
2 godziny temu, bleidd napisał(a):

Miejsca parkingowe mają 5m (prawne minimum) więc ok rozumiem SUVa 4.9-5m czy innego Superba 4.9m bo to jest już na żyletki ale autem, które ma 4.3-4.4m parkuje się wygodnie.

Tu bardziej o szerokość chyba chodzi. Bo jak parkują pod sklepami co niektórzy doskonale wiemy. A potem problem z otwarciem drzwi by komuś nie walnąć albo na odwrót.

Opublikowano
7 godzin temu, Cappucino napisał(a):

Tu bardziej o szerokość chyba chodzi.

Szerokość i długość.

9 godzin temu, bleidd napisał(a):

W Polsce te miejsca parkingowe są wąskie, mało miejsca bywa między kolejnymi rzędami miejsc parkingowych (masz mniejszy promień skrętu przy wyjeżdżaniu). "Wygodnie" to się parkuje w typowym miejscu parkingowym PL, czymś pokroju Toyota Aygo :czapeczka:

Opublikowano

Sprzedawcy skorygowali ceny o brak dotacji, to i wzrosła sprzedaż do poprzedniego poziomu :) (to pokazuje, jak takie siłowe manipulacje rynkowe są durne - to był transfer pieniędzy z kieszeni podatnika, do kieszeni kierownika salonu/producenta czy kto tam w tym łańcuszku jeszcze jest)