Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 13.08.2026 o 23:30, kubikolos napisał(a):

dla dziadkow na pewno sie skonczyly, dla kolejnego pokolenia skoncza sie 5 lat pozniej i tak to leci

Wiadomo, że to tak działa, ale akurat kilka dni temu pojeździłem następcą mojego gruza, czyli 508 2gen. No i bez "wow"...ciaśniejsze, mniej wygodne, tablety (akurat wolę klasyczne zegary, zamiast oszczędności w postaci tabletu z temu), no nie przekonuje mnie to :E 

Nie mówię, że auto złe czy coś...ale wcale nie krzyczy do mnie "zmień starszego 508 na mnie" :) Mimo, że mógłbym go wyrwać naprawdę "tanio" * ;) 

W sumie auto które do mnie przemawia z zewnątrz, ale wewnątrz czar pryska. 

edit

* sprzedać 11 letniego 508 2.0hdi 201KM z przelotem 217k km, dołożyć ~15k i kupić GT line w hybrydzie 225KM z przelotem 50k km ;) 

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano
W dniu 25.08.2026 o 21:21, Krzysiak napisał(a):

Wiadomo, że to tak działa, ale akurat kilka dni temu pojeździłem następcą mojego gruza, czyli 508 2gen. No i bez "wow"...ciaśniejsze, mniej wygodne, tablety (akurat wolę klasyczne zegary, zamiast oszczędności w postaci tabletu z temu), no nie przekonuje mnie to :E 

Nie mówię, że auto złe czy coś...ale wcale nie krzyczy do mnie "zmień starszego 508 na mnie" :) Mimo, że mógłbym go wyrwać naprawdę "tanio" * ;) 

W sumie auto które do mnie przemawia z zewnątrz, ale wewnątrz czar pryska. 

edit

* sprzedać 11 letniego 508 2.0hdi 201KM z przelotem 217k km, dołożyć ~15k i kupić GT line w hybrydzie 225KM z przelotem 50k km ;) 

Jeszcze kilka lat temu te 508 były dostępne z 2.0 BlueHDi i 1.6 PureTech, testowałem nawet, nie ma rozsądnych przebiegów takich wersji? Hybryda jest jednak odczuwalnie cięższa, a z tamtych lat akumulator jest stosunkowo mały (zasięg elektryczny do góra 50 km).

Opublikowano
W dniu 25.08.2026 o 19:50, Kyle napisał(a):

Mercedes - tandetne detale w aucie za 400 000 złotych polskich:

Tego gościa nie da się oglądać. Obejrzałem bodaj dwa jego filmy o BMW 3 i Audi i rzeczy które on plótł na temat mikrohybryd były tak oderwane od rzeczywistości że dramat. Oczywiste kłamstwa pomieszane z półprawdami, uproszczeniami itd. Jak się nie znasz to nawet nie wiesz w którym momencie ściemnia

• Upvote 1
Opublikowano

@KaniaPC Napisz w którym momencie w powyższym filmie ściemnia.

(ja bym się przyczepił do tego wbijania na stosunkowo wysoki bieg, że to duża zaleta, w świetle dużych obciążeń przy tych wysokich przełożeniach wbijanych na relatywnie niskich prędkościach)

Opublikowano
18 minut temu, Kyle napisał(a):

@KaniaPC Napisz w którym momencie w powyższym filmie ściemnia.

(ja bym się przyczepił do tego wbijania na stosunkowo wysoki bieg, że to duża zaleta, w świetle dużych obciążeń przy tych wysokich przełożeniach wbijanych na relatywnie niskich prędkościach)

Tego filmu nie obejrzałem i nie zamierzam. Pisałem Ci o wcześniejszych jego filmach, które oglądało i to mi wystarczyło. Omawiał bodaj dwa razy Audi Q5, to samo co ma @bleidd i sądzę że nie zgodzi się on m.in. ze stwierdzeniem że miękka hybryda nic nie robi w tym aucie. A już mówienie że quattro w tym aucie nie jest potrzebne świadczy że on naprawdę nie wie co mówi i nawet nie próbował jeździć autem w takiej wersji. Naprawdę nie chce mi się więcej jego oglądać i przypominać sobie co zmaścił. Sporo jeździłem Audi A5 i S5 nim wybrałem swoje, a to A5 to pod wieloma względami to samo co Q5 i gość plecie bzdury. Dlatego też nie chce mi się zastanawiać kiedy ściemnia a kiedy mówi prawdę. Oszczędzę sobie czasu i jemu wyświetleń.

Opublikowano

Też go parę razy oglądałem, on ma chyba taki profil działalności aby pokazywać jak to auta drogie są złe i niedobre - bo to wzbudza kontrowersje i uwagę i generuje zainteresowanie w komentarzach. A w swoich "recenzjach" nie odnosi się prawie w ogóle do istotnych elementów, trochę na zasadzie "pojeździłem 2 godziny i ja wam tu wszystkim powiem jak jest". Dodatkowo dużo stwierdzeń, które są mową-trawą i niepoparte konkretami - np. "auto daje wam poczucie premium", "to auto po prostu źle jeździ" <- ale co, jak, dlaczego, gdzie?

• Thanks 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Może by ten temat skrócić do "Jakość wykończenia dzisiejszych aut"? Bo nie tylko w środku, ale i na zewnątrz jest średnio, czasem nagannie (typu krzywe uszczelki i przeciekająca woda)

Edytowane przez Kyle
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Taaa za 300zł miesięcznie, jutro idę do salonu i powiem dajcie mi to auto za 300zł miesięcznie pewnie od razu papiery przy kawie podpisze :smiech:

"To kwota netto i tylko dla firm: Zwykły człowiek (konsument) musi od razu doliczyć 23% VAT, co z 299 zł robi około 368 zł brutto.

Ogromna wpłata własna: Taka niska rata zazwyczaj wymaga wpłacenia na start np. 20% lub nawet 30% wartości auta z własnej kieszeni. Przy cenie katalogowej nowej Frontery na poziomie ok. 94 500 – 104 500 zł, musisz wyłożyć na dzień dobry kilkanaście lub dwadzieścia tysięcy złotych, żeby potem płacić tak mały abonament.

Rygorystyczne limity: Oferta jest skrojona pod bardzo mały roczny przebieg (np. zaledwie 10 000 km rocznie). Jeśli przejedziesz więcej, dopłacasz słono za każdy kilometr.

Dotacje państwowe: Najniższe raty na rynku często dotyczą wersji w 100% elektrycznej, ponieważ dealerzy automatycznie wliczają w kalkulację maksymalną dotację rządową (np. z programu "Mój Elektryk"), którą przepisujesz na bank.

Gdyby chcieć wziąć Opla Fronterę bez wielkiej wpłaty startowej, jako osoba prywatna i z realnym limitem kilometrów, to rzeczywista rata bliższa jest kwotom rzędu 1000 – 1300 zł brutto miesięcznie"

Edytowane przez bbandi
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, bbandi napisał(a):

Gdyby chcieć wziąć Opla Fronterę bez wielkiej wpłaty startowej, jako osoba prywatna i z realnym limitem kilometrów, to rzeczywista rata bliższa jest kwotom rzędu 1000 – 1300 zł brutto miesięcznie"

"dzisiaj" tak, rok temu, bylo to ok 300zl, bo wplate pokrywala doplata "naszeauto". filmik ma ponad 9 mies

• Kyle zmienił(a) tytuł na Jakość wykończenia dzisiejszych aut
Opublikowano

Raczej facet miał pecha. Moża auto po pijaku składali ?

W dniu 22.09.2026 o 18:20, SylwesterI. napisał(a):

"Przy chińczykach trzeba długo czekać na części"

Opel na to "potrzymaj mi piwo i pacz teraz"

https://share.google/1KyhZ48xJfqIl8d2S

3 miechy na kalibrację kamerki %-)

Czekałem blisko 2 miesiące na reduktor gazu do Clio 5 swego czasu. Parę dni temu byłem na umówionym przeglądzie w ramach gwarancji i się okazało, że na stanie nie mają filtru powietrza xD,za tydzień znów trzeba będzie jechać. Nie ma ASO idealnych :E

• Upvote 1