Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@Badalamann

Ale zapis artykułu wprost wyklucza takie coś. Nie będzie podstaw do pomocy. Tu nawet nie ma porównania do sytuacji z 11/10.

Kolejne złoto. Coraz więcej poszlak wskazuje na to, że jest to prawda :)

Edytowane przez MaxaM
  • Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 3
Opublikowano
Godzinę temu, Badalamann napisał(a):

@TheMr. Europa nie jest państwem. Kraje indywidualnie odpowiedzą, jeśli USA wezwie je do walki z Chinami.

Zakładając że nie skorzystają z art5 NATO.

WB jest silnie związana z USA i na pewno pośle duże siły. My też o ile będzie potrzebna piechota. Myślę że sporo innych państw europejskich też.

Sądzę że nasze wojska specjalne i tak na bieżąco współpracują z specjalsami z USA, więc będą na miejscu i w akcji od pierwszych momentów wojny, lub nawet zanim się oficjalnie zacznie.

Przy czym opinie ludzi związanych z wojskiem są takie, że ani USA ani Chiny nie będą się palić do wojny bezpośredniej między sobą. Dużo bardziej prawdopodobna jest wojna zastępcza między Kor Płd a Płn. A tam będzie trzeba słać piechotę. Dużo, bo po stronie północnych będą walczyli chińscy "ochotnicy". W ogromnej ilości.

Dokładnie, Europa nie jest państwem. A wiesz jakie były trudności by cokolwiek wysłać Ukrainie? Powodzenia z wysyłaniem czegokolwiek, pojedynczych państw, jeśli nie będzie konsensusu w Unii do odległego Tajwanu :) UK również nie pomoże USA, w UK mają już wywalone na USA i Trumpa, idą w stronę EU/Kanady. 
Jeśli USA skręciło w złą stronę, to Europa musi twardo również grać i będzie przymykać oko na to co Chiny robią na Tajwanie, tak jak USA przymyka oko na Rosję i to co robi w Europie. Proste. 
Na razie to hipotetyczne wiadomości i spekulacje, ale wiemy że Chiny nie są gotowe na wojnę, i nie będą przez najbliższe lata. Oczywiście, może dojść do idealnych warunków kiedy nikt nie pomoże Tajwanowi i to będzie prawdziwa 3 dniowa operacja. 

• Confused 1
Opublikowano

@MaxaM co do Navarro to przecież on już doradzał Trumpowi za jego pierwszej kadencji.

@TheMr.

Co do kwestii wojennych to powinniście już zauważyć że Trump i jego świta nie bardzo się przejmują zapisami umów ;)

Ale jak pisałem wyżej, powoływanie się na NATO nawet nie byłoby w ich stylu. Raczej wyjdą z pozycji przywódcy świata zachodniego i po prostu zażądają pełnego zaangażowania.

WB jak i Australia stoją militarnie po stronie USA.

Kanada tez stanie. Myślę że nie będą mieli wyjścia, nawet jakby po dekadach sojuszu im się odwidziało.

Internet mocno tu odpływa od realnego świata i deklaracji tak przywódców wojskowych NATO jak politycznych. Bo europejska cześć NATO tak samo stoi wiernie i lojalnie przy USA. Nikt nie kwestionuje ich przywództwa.

USA nigdzie nie skręciło. Do starcia z Iranem było blisko już od kilkunastu lat, może dłużej. Z Chinami też z dekadę. Trump i republikanie, nawet za pierwszej kadencji nie z jego drużyny, już wówczas uważali Chiny za ogromne i wciąż rosnące zagrożenie.

Chiny szybko budują armię, tak lądową jak lotnictwo i floty. I jak sam napisałeś, dziś jeszcze nie są w pełni gotowi, więc można ich pokonać z akceptowalnymi stratami.

Dlatego USA robią to co widzimy. Zmierzają do konfrontacji z Chinami.

P.S. Trzeba mieć świadomość że nowi alianci, pod przywództwem USA, po pokonaniu i być może wręcz skolonizowaniu Chin a myślę że i Iranu i okolic ustalą nowy porządek świata. I po prostu narzuca go wszystkim, w szczególności tym którzy ich nie poprą w wojnie i nie wezmą na siebie części strat.

Mamy to szczęście i komfort, że od dekad jesteśmy lojalnym sojusznikiem USA. I Trump a przynajmniej jego otoczenie, wraz z naszymi liderami politycznymi oraz wojskowymi, tez już to podkreślali, choćby podczas niedawnych wizyt w Polsce.

• Confused 1
Opublikowano

@MaxaM @nemar Myślę że USA, szczególnie Trump i popierające go w wojsku jastrzębie inaczej do tego podchodzą. Zinterpretują dowolny incydent z swoimi stratami jako atak na USA i tyle. Czy to będzie w walce powietrznej lub morskiej z Chinami czy bardziej prawdopodobne z siłami koreańskimi.

Nawet jeśli to siły amerykańskie będą atakować.

Przecież traktat NATO to krótko i wprost definiuje. Atak na bazę, okręt, wyspę USA na Pacyfiku czy w Azji ma się nijak do NATO. Sojusz tego nie obejmuje. No już nie wiem jak prościej.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

A co najważniejsze - najpierw trzeba poprosić o skorzystanie z tego traktatu - a powodów odrzucenia wniosku może być sporo: a to zły kolor skarpetek, a to za krótki krawat...

Edytowane przez bergercs
  • Confused 1
Opublikowano

@Badalamann Nie, nie dążą do konfrontacji z Chinami, tylko roszczą sobie prawo do pozycji światowego rządziciela, któremu wszyscy będą podlegać i padać do nóg... Po tym co Trump robi wnioskuję, że on myśli, że USA może być "królem świata" i wszyscy będą robili tak jak oni każą, zapominając właśnie, że pewne rzeczy uległy zmianie. 

W momencie gdy USA zaatakowałaby Chiny to wystarczyłoby żeby Chiny odcięły dostawy krzemu i USA sobie może produkować chipy z kruchych wafli a nie krzemowe :P Co z tego, że USA ma własne fabryki wafli krzemowych, jak krzem do ich produkcji sprowadza od chińskich dostawców. 

Tylko głupiec by się militarnie porywał na kraj, który w każdej chwili może dyktaturalnie praktycznie cały kraj przekształcić w fabrykę sprzętu militarnego. Jakiś czas temu czytałem, że mężczyzn zdolnych do wcielenia do armii w przypadku wojny mają co najmniej 200 milionów. Pozostaje właśnie ich wyposażenie, co przy skali produkcji jaką prowadzą Chiny, w przypadku podstawowego wyposażenia nie będzie większym problemem, chyba że jakieś dodatkowe uzbrojenie.

Do tego zapominasz jeszcze że są chociażby Indie, które też do końca nie wiadomo jakby zareagowały.

Zbyt wiele niewiadomych by tak pewnie wnioskować, że USA chce jakiegoś konfliktu zbrojnego z Chinami. Jeśli by tak było, to sprawdziłoby się to o czym pisałem już wcześniej, że jak jest taki plan, to w porozumieniu z putinem, czyli konflikt na dwa fronty USA-Chiny, rosja-UE. Lecz patrząc na to że wcale nie ma takiej uległości jaką Trump sobie myślał że będzie, to jednak taka zbrojna konfrontacja na szczęście nie jest taka oczywista. 

@crush 

Twoje wypowiedzi miały na celu wymusić odpowiedź, której nikt Ci tu nie udzieli jednoznacznie, co najwyżej możesz sobie pewne rzeczy potem nadinterpretować, ale sprawa nie jest zerojedynkowa. Jeżeli wszystko miałoby być zerojedynkowe, to nie powinniśmy nigdy robić interesów z USA, bo przecież jako jedyni na świecie użyli militarnie broni jądrowej, wiele razy prowadzili działania militarne na świecie, destabilizując różne regiony, czego konsekwencji w większym stopniu doświadcza Europa niż USA. Niemcom i rosji dalej powinniśmy pamiętać wszystko co na przestrzeni wieków wyrządzili Polsce, więc jakakolwiek współpraca też powinna być wykluczona. Z krajami Arabskimi ze względu na traktowanie kobiet, w niektórych z tych krajów też powinniśmy zerwać wszelkie stosunki itd. Można by tak wymieniać długo długo, a założę się też, że kiedykolwiek posiadałeś coś lub może dalej posiadasz, co zostało wyprodukowane przez firmę, która produkowała dla nazistów. I co? Nie przeszkadza Ci to? 

Dla mnie po tym co zrobił co zrobił putin rosja jest zdyskwalifikowana międzynarodowo praktycznie pod każdym względem. Natomiast Chiny są krajem, z którym współpracować gospodarczo można i to się z resztą dzieje od lat, bo wiele polskich marek zleca produkcję właśnie tam, ale trzeba im patrzeć na ręce i jak odwalą jakiś numer w postaci naruszenia terytorium innego kraju z własnej inicjatywy, odsunąć ich tak samo jak rosję. Moim zdaniem to jest po prostu dobra zasada jaką powinno kierować w takich stosunkach.

• Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Pruj się dalej, śmiesznie się to potem czyta :)

11 godzin temu, Kamiyanx napisał(a):

Od kilku stron powtarzasz, że mam rację. To jakaś reakcja obronna? Tak z góry uciekać.

A latające różowe słonie też są teraz w pokoju, w którym siedzisz?

Myślę, że miałoby to więcej treści niż twoje posty.

Wyborna riposta milordzie. Mocne 0,1/10. Ale się starałeś, więc 0,1 na zachętę.

Och, miło, że wspominasz o kresce. Czyli jesteś tak zorientowany w temacie chińskich bajek, że używasz fachowego słownictwa? xD

Ale akurat Tales of warto kojarzyć, bo to taki bardziej globalny jRPG.

PS: gratki z przyznania się do mangozjebstwa %-) coś ci się wymsknęło xD

Nie jestem. Nienawidzę całej mangi i uważam nie bez podstaw zresztą, że ludzie którzy grają w gry jak Nier Automata i inne gówno, albo sobie wrzucają na awatar jakieś nieletnie postacie z tych bajek, albo już mają coś z banią, albo są na prostej drodze do zostania pedofilami i na takich radziłbym uważać.

Bez urazy do tych którzy są pewnie w mniejszości i nic im ani innym od nich nie grozi.

Jakbyś umiał użyć mózgu to byś zrozumiał, że jak pisałem wcześniej, to użyłem ironii, bo to kompletny debilizm, żeby jakiś weeb oczekiwał ode mnie, osoby, która nigdy w życiu w żadną gierkę tego typu grać nie zamierza, znajomości czegokolwiek, a znajomość kreski to przykład skrajny, oznaczający bardzo dobrą znajomość tematu. Zapytaj AI bota tak : "Co zrobić jeśli mój mózg nie działa i jak się nauczyć myślenia aby nie przerastały mnie proste teksty".

Nie ma za co. Od tego są fora, żeby sobie pomagać. 

A co to jest mangozjebstwo? Bo pasuje bardziej do ludzi z awatarmi z chińskich bajek z krowimi oczami. I wiem, że nie są z Chin a Japonii. Jak chciałeś mnie obrazić tym, że jestem "hejterem mangi" to brawa na stojąco. Ja się tego nie wstydzę. Wręcz jestem z tego dumny, bo dziś 90% ludzi się zachwyca tym gównem. Jak wywołało to dyskomfort u ciebie, to przepraszam. Chciałem mocniej.

Jak to nie o to chodziło? Powtarzasz bzdury o 50 płci. Sam napisałeś coś o prawie, choć prawnie nic takiego nie ma.

Zapytaj AI bota o co mi mogło chodzić, jak napisałem o co chodzi, a nie dałeś rady. Nadal nie zrozumieć po wyjaśnieniu to trzeba się postarać. W tym miejscu już trochę przestałem się śmiać przy czytaniu i pomyślałem, że chyba ten alternatywnie inteligentny typ znowu próbuje z AI, ale teraz kazał AI udawać kogoś z bardzo niskim IQ. 

Ale jak znowu tak zagrałeś, to przynajmniej teraz mam z tego bekę. 

Po co, jak mamy bieżące przykłady i to tuż za wschodnią granicą? Proszę bardzo – wyjedź i powiedz, jaka zła jest ta zachodnia wolność słowa w porównaniu do wschodniej.

Hehehe :lol2: Tutaj szanse, że ten post napisało AI wzrasta do 99%

Nie mógłbyś mieć aż takiej mgły mózgowej, żeby tego też nie zrozumieć. 

I klasyczne odsyłanie do "Google", w którym rzekomo ma coś być, a nie ma. Jak masz takie przykłady – podaj je śmiało.

Klasycznie też używam liter do pisania. Jak ja śmię?!

Tak to widzę:

- Daj mi przykład

- w google pełno, a zresztą tu masz jeden"

- nie podałeś przykładu a google to narzędzie burżuazyjnej opresji tradycyjnie używane przez złych ludzi i nie będę tego używał. MAMOOO!!!!"

Ale tu nic ciekawego w sumie nie ma. I patrz, tu mógłbyś użyć chatbota, żeby ci wyjaśnił, o co chodzi.

How dare you use my own spells against me, Potter?

Zresztą to jest to, o czy mówiłem – CELOWE błędne określanie płci. Za zwykłą pomyłkę nikt nie kara, zresztą byłoby to bez sensu.

Aha. A jak celowe lub sobie ktoś ubzdurał za celowe, to już nie bez sensu. Aha. :hahaha:

Swoją drogą, może @GordonLameman chciałoby się potwierdzić, czy bocik dobrze zrozumiał ten tekst xD

Trol nie dający rady wzywa na pomoc AI i potem drugiego trola. RATUNKU! BIJOM MNIE LOGIKOM! GORDOOOOON! RATUJ!

Dzięki. Dawno mnie nikt tak nie rozbawił. 

Edytowane przez VRman
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, TheMr. napisał(a):

Dokładnie, Europa nie jest państwem. A wiesz jakie były trudności by cokolwiek wysłać Ukrainie? Powodzenia z wysyłaniem czegokolwiek, pojedynczych państw, jeśli nie będzie konsensusu w Unii do odległego Tajwanu :) UK również nie pomoże USA, w UK mają już wywalone na USA i Trumpa, idą w stronę EU/Kanady. 
Jeśli USA skręciło w złą stronę, to Europa musi twardo również grać i będzie przymykać oko na to co Chiny robią na Tajwanie, tak jak USA przymyka oko na Rosję i to co robi w Europie. Proste. 
Na razie to hipotetyczne wiadomości i spekulacje, ale wiemy że Chiny nie są gotowe na wojnę, i nie będą przez najbliższe lata. Oczywiście, może dojść do idealnych warunków kiedy nikt nie pomoże Tajwanowi i to będzie prawdziwa 3 dniowa operacja. 

Problemem są duże rozbieżności i zróżnicowane w UE , gdybyśmy się podzielili na co najmniej dwie UE wschodnią i zachodnią to łatwiej było by podejmować wspólne decyzję i dobrze funkcjonować w tej aktualnej UE będą coraz większe podziały i brak zgody na jej działania, a przymuszanie do czegokolwiek skończy się jeszcze większym oporem i rozpadem w przyszłości 

5 godzin temu, TheMr. napisał(a):

@Kris194 Paradoksalnie to Europa w przypadku ataku na Tajwan z punktu politycznego powinna się wycofać z jakiegokolwiek wsparcia. Powiedzieć USA, że to nie nasza wojna i niech sobie robią co chcą z tym co sami zaczęli. Dobra dźwignia żeby oni nam pomogli z Rosją. Będzie to brzydkie w stosunku do Tajwanu, ale jak to mówią - Europa do Tajwanu ma daleko. I to Holandia trzyma Tajwan za jaja jeśli chodzi o technologie. 
Europejscy liderzy muszą zrozumieć że świata nie naprawią, i mogą walczyć tylko na jednym froncie, a ten jest dla nich najważniejszy czyli Rosja. Powoli odcinamy się od szantażu energetycznego Rosji i bliskiego wchodu ale zajmie to grube lata by spaść do 50% zależności - wtedy można by było myśleć o agresywniejszej dyplomacji. 
A no, i tak. @voltq Usuń konto. 

Nie ma sensu usuwać twojego konta bo założysz nowe na poprzednim forum miałeś chyba dwa lub trzy konta co było oczywiście niezgodnie z regulaminem ale @Kadajo tam nie widział problemu za to jak ja zacytowałem post pod postem co było zgodne z regulaminem to dostałem 30 dni bana xD

https://www.portalsamorzadowy.pl/gospodarka-komunalna/ceny-mieszkan-znow-wystrzela-doplaty-do-kredytow-zachwieja-nie-tylko-rynkiem-wtornym,606024.html

Edytowane przez voltq
  • Confused 1
Opublikowano

Mam nadzieję że wiecie że z jajkami w USA to takie śmieszkowanie jak u nas było z masłem.

No właśnie. To nie tak przypadkiem, że od początku stycznia do teraz ceny jajek spadły o 40%? Teraz jednak powolutku poszły w górę o kilka %. Jednocześnie za ostatnie 6 miesięcy Bidena ceny jajek wzrosły o prawie 100%. 

• Like 1
Opublikowano
20 minut temu, Fatality napisał(a):

No właśnie. To nie tak przypadkiem, że od początku stycznia do teraz ceny jajek spadły o 40%? Teraz jednak powolutku poszły w górę o kilka %. Jednocześnie za ostatnie 6 miesięcy Bidena ceny jajek wzrosły o prawie 100%. 

Nie śledzę tego aż tak. Natomiast mają tam zarazę wśród kur i stąd spadek produkcji jaj i wzrost cen.

Nadal to nie jest nic co by miało prowadzić do jakichś wielkich załamań społecznych.

@LeBomB Przekonamy się w czasie prezydentury Trumpa. Choć najpierw tak czy inaczej Iran.

Co do Chin to jak pisałem, zgadzam się z analitykami uważającymi że dojdzie do konfrontacji i to szybko. Póki można wygrać z akceptowalnymi stratami.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Kris194 napisał(a):

Jaki Tusk? Co ma Nawrocki do Tuska?

Kolego z forum , jak przeczytasz ze zrozumieniem to dojdziesz do wniosku że tu chodzi o marszałka Hołownie i jego wpuszczenie do sejmu nielegalnych imigrantów co jest przestępstwem ale mamy kraj z kartonu

Art. 264. - [Nielegalne przekroczenie granicy] - Kodeks karny.

https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/kodeks-karny-16798683/art-264

Screenshot_2025-04-09-12-14-31-386_com.android.chrome-edit.jpg

Edytowane przez voltq
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@Kris194 pewnie nie doczytał do końca, że flagi były powieszone źle i twierdzi że to Giertych był w błędzie. Jeżeli nawet faktycznie wiatr obrócił te patyki (bo to ciężko masztem nazwać) to znaczy że się nie nadawały do prezentacji barw narodowych w takich warunkach pogodowych i ekspozycji na zewnątrz.

Edit: Aha, wyszło że zdanie o Tusku odnosiło się do innego linku, który był z odstępem wyżej. A potem zdziwienie że ktoś czegoś nie rozumie jak sam zapis jest niedbały.

@Badalamann Chinom nie opłaca się zbrojna konfrontacja w obecnej pozycji ekonomicznej i gospodarczej jaką zajmują na świecie.

Edytowane przez LeBomB
  • Like 2
Opublikowano
13 minut temu, voltq napisał(a):

Kolego z forum , jak przeczytasz ze zrozumieniem to dojdziesz do wniosku że tu chodzi o marszałka Hołownie i jego wpuszczenie do sejmu nielegalnych imigrantów co jest przestępstwem ale mamy kraj z kartonu

Art. 264. - [Nielegalne przekroczenie granicy] - Kodeks karny.

to najbardziej cringowe zdjecie holowni

ludzie boja sie o bezpieczenstwo a on sobie wrzuca zdjecie z nielegalnymi murzynami, to sa wlasnie nasze elity

• Like 1
Opublikowano

@LeBomB I właśnie o to chodzi, by pokonać ich, zanim im się zacznie opłacać ;)

Bo Chińczycy już też wiedzą że konfrontacja się zbliża i od lat niezwykle intensywnie rozwijają armie. W tym marynarkę i lotnictwo.

A także "podbijają" wiele państw Afryki.

Także okienko na w miarę łatwe zwycięstwo państw zachodnich i utrzymanie pozycji dominującej na świecie, skoczy się za kilka, najdalej kilkanaście lat.

Dlatego analitycy spodziewają się rozstrzygnięcia w najbliższych latach. Część nawet w tym.

Ja obstawiam że najpierw wojna celna i zdławienie Chin gospodarczo oraz ograniczenie zależności, tak by po rozpoczęciu walk nie było szoku gospodarczego w państwach zachodnich. Przynajmniej USA widać że o to dba, zobaczymy jak państwa UE się przygotują.

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)

@Badalamann nie będzie im się opłacało, bo wystarczy im dominacja ekonomiczna, do której mają bliżej niż do jakiejkolwiek dominacji militarnej. Chyba że władzę obejmie ktoś pokroju putina lub kima. 

Edit: a cła Chinom nic nie zrobią, mają masę innych rynków zbytu. Myślisz, że cała gospodarka świata opiera się obecnie na rynkach zbytu w postaci UE i USA? To że tam były ulokowane technologie i całe know-how, nic obecnie nie znaczy, bo produkcja w wielu branżach była przeniesiona do Chin i Indii, co pozwoliło im rozwinąć własne technologie.

Afryka biorąc pod uwagę możliwości rozwoju jest potencjalnie olbrzymim rynkiem zbytu, ale nie na dobra jakie produkuje Europa czy USA, bo ich na to w większości nie stać. Tam w wielu miejscach sprawdzi się model hinduski, chiński i im podobne, czyli tanie dobra bazowane na taniej sile roboczej. Dlaczego? Bo póki co takie społeczeństwa mają inne potrzeby, a osoby bogate czy nawet średnio zamożne mające wyższe wymagania co do standardu życia są w innej grupie docelowej i stanowią niewielką część społeczeństwa.

Edytowane przez LeBomB
  • Like 1
  • Upvote 1