Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
31 minut temu, michasm napisał(a):

Czyli kolejny raz prezydent obiecał coś na co nie ma wpływu? 

Mógł obiecać, że prąd będzie za darmo. 

Ustawę może złożyć do sejmu

Tak, Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej ma prawo inicjatywy ustawodawczej. Oznacza to, że Prezydent może wystąpić z wnioskiem o uchwalenie ustawy, który jest następnie rozpatrywany przez Sejm. 

Prezydent może inicjować ustawodawstwo za pomocą przedłożenia projektu ustawy do Sejmu. Następnie, Sejm rozpatruje ten projekt i może go uchwalić, odrzucić lub zmodyfikować. W niektórych przypadkach Prezydent może również zarządzić ogólnokrajowe referendum, jeżeli uzna to za konieczne. 

Inicjatywa ustawodawcza Prezydenta jest jednym z elementów procesu legislacyjnego w Polsce. Oprócz Prezydenta, prawo inicjatywy ustawodawczej przysługuje również Radzie Ministrów, Senatowi, posłom (grupie co najmniej 15 posłów lub poselska komisja sejmowa) oraz grupie co najmniej 100 tysięcy obywateli, jak wynika z artykułu 118 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej

Opublikowano
3 godziny temu, eNeSik napisał(a):

Musialem na sekundke wrocic i skomentowac

ONET - xDxDxDxDxDxDxDxD
"źródłem redaktorów Onetu" - xDxDxDxDxDxDxDxD - REDAKTORÓW - xDxDxDxDxDxDxDxD
redaktor =/= Onet =/= zródło - finezyjny, trojstopniowy oksymoron

Przepraszam za offtop, mozecie post zglosic :)

Po pierwsze to zawsze powtarzałem, że informacje z różnych mediów trzeba weryfikować i robię to jeżeli jest taka możliwość. Po drugie napisałem wyłącznie informacje jakie są dostępne na dzisiaj, czyli że pierwotny artykuł na ten temat pochodzi z onetu i że onet informuje, że to nie Murański i nie ludzie z półświatka czy freak fight im o wszystkim opowiedzieli. Nic więcej nie stwierdzałem, nie komentowałem, bo w tej kwestii wszyscy mamy dostępne te same informacje i wcale nie trzeba nimi dalej manipulować.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Keller napisał(a):

Ale jeśli chodzi o bezpieczeństwo gwarantowane przez współpracę np. ostatnio pakt z Francją, czy armia UE to jest wiarygodny... ale nie wiemy czy UE i Francja będą wiarygodne. To samo z zakupem sprzętu i tak dalej. Oni to realizują. Bezpieczeństwo jako slogan z imigrantami gorzej się kojarzy, ale też trzeba przyznać że tarcza wschód i mur uszczelnili. Więc aż tak do Brauna lubiącego Izreal i LGBT bym nie porównywał.

Komputer w grach jest tak szybki jak pozwala na to jego najgorszy podzespół.

Tutaj też podobnie - ważna jest ta dziura, która wejdzie do Polski zagrożenie.

Mi bez różnicy czy spadnie mi na łeb ruska rakieta, czy mnie ktoś nożem ubogaci kulturowo. 

Trzeba zadbać o bezpieczeństwo kompleksowo.

Ba, ja bym powiedział nawet, że kwestie napływu ludzi z grup wrogich nam kulturowo to bardziej realne zagrożenie. Oczywiście integracja z Unią i inwestycje w obronność militarną też są ważne, ale niestety wszystkie rządy POPISU dużo gadały a robiły więcej szkód naszej obronności niż pożytku. Do tego łatwiej społeczeństwo politykom oszukać w kwestii stanu naszej armii niż w kwestii stanu bezpieczeństwa na ulicach. 

Edytowane przez VRman
  • Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Kris194 napisał(a):

Pisowski beton to jest ~30%, reszta jest do zagospodarowania. Społeczeństwo to jedno ale brakuje przykładu po demokratycznej stronie, że może być inaczej. Paszyk chociażby powinien polecieć dawno temu.

Akcja z ziemniakami - tu powinny być publiczne przeprosiny ze strony sztabu RT.

Jeśli chcemy od kogoś oczekiwać wyższych standardów to najpierw sami dajmy przykład.

Przed wszystkim PO/KO  musi oczyścić własne szeregi , wywalić szkodników typu Szczerba Joński Giertych Gajewska itd , to wstyd że taki Sikorski jest w jednej partii z takimi osobami 

Drugi krok wywalić lewicę i wycofać się z obietnicy że marszałkiem sejmu zostanie towarzysz z PZPR to będzie już strzał w głowę i wpadną do trumny 

2 minuty temu, VRman napisał(a):

Komputer w grach jest tak szybki jak pozwala na to jego najgorszy podzespół.

Tutaj też podobnie - ważna jest ta dziura, która wejdzie do Polski zagrożenie.

Mi bez różnicy czy spadnie mi na łeb ruska rakieta, czy mnie ktoś nożem ubogaci kulturowo. 

Trzeba zadbać o bezpieczeństwo kompleksowo.

Ba, ja bym powiedział nawet, że kwestie napływu ludzi z grup wrogich nam kulturowo to bardziej realne zagrożenie. Oczywiście integracja z Unią i inwestycje w obronność militarną też są ważne, ale niestety wszystkie rządy POPISU dużo gadały a robiły więcej szkód naszej obronności niż pożytku. Do tego łatwiej społeczeństwo politykom oszukać w kwestii stanu naszej armii niż w kwestii stanu bezpieczeństwa na ulicach. 

Bardzo mnie cieszy pozytywna ewolucja i otrzeźwienie niektórych osób które głosowały na Trzaskowskiego i koalicję obywatelska 

Opublikowano

Trochę spóźnione pytanie ale umknęło mi. Przed wyborami wszyscy piali że Onet (lub inne media, nie pamiętam) w piątek ma wypuścić jakąś mega bombę na Nawrockiego. Oni cos opublikowali wtedy nowego czy skończyło się na straszeniu bo jakoś tak bez echa ten piątek przeszedł chociaż może coś przegapiłem? 

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, voltq napisał(a):

Przed wszystkim PO/KO  musi oczyścić własne szeregi , wywalić szkodników typu Szczerba Joński Giertych Gajewska itd , to wstyd że taki Sikorski jest w jednej partii z takimi osobami 

Akurat Giertych to jedna z tych osób, która faktycznie coś robiła, głównie w kwestii rozliczeń.

Opublikowano (edytowane)

ale co dokladnie jest w tym dla jaj?

ma program i zapewne zlozy ustawy, tusk prawdopodobnie bedzie blokowal ale to inna sprawa, tusk blokuje nawet swoj program, odrzucili wlasna obietnice podwyzszenia kwoty wolnej XD

58 minut temu, Tankietka napisał(a):

Już zawsze TRZASKowski będzie się kojarzył z TRZASKiem dup antypisiorów xd

caly dzien pieknie trzaska

:dj::dj:

Edytowane przez kubikolos
  • Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano
28 minut temu, huudyy napisał(a):

Będzie a 100 konkretów i pozamiatane. 

Ale KaOwcy robią dokładnie to samo. Ktoś mówi o 100 Tuska i w odpowiedzi słyszy "a PiS to".

I tak to się kręci. 

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Kris194 napisał(a):

Akurat Giertych to jedna z tych osób, która faktycznie coś robiła, głównie w kwestii rozliczeń.

Co z tego że może coś robić dobrego jak pojawia się coś takiego 

https://www.google.com/amp/s/www.wprost.pl/amp/11944441/giertych-ostro-krytykuje-mentzena-chodzi-o-ukraincow.html

4 minuty temu, pijoter100 napisał(a):

Czyli Nawrocki będzie dla jaj składał ustawy typu zwiększamy kwotę wolną od podatku, albo obniżamy ceny prądu a rząd Tuska będzie odrzucał projekty.

Nie dla jaj , może to robić żeby obniżyć poparcie Tuska i Koalicji obywatelskiej 

Tuskowi zostaje tylko popierać te ustawy bo inaczej będzie tylko dla nich gorzej i poparcie będzie spadać 

Edytowane przez voltq
Opublikowano
Cytat

Nie będę was pocieszał. Musimy zderzyć się z rzeczywistością. Te wybory ukazały całą prawdę o polskim społeczeństwie. W Polsce 1 czerwca 2025 roku upadła demokracja. Nie dlatego, że nie ma wolnych wyborów. Nie dlatego, że połowa społeczeństwa ma prawicowe i konserwatywne poglądy. Demokracja oparta jest na takich wartościach, jak: uczciwość, prawda, przyzwoitość, szacunek. Połowa polskiego społeczeństwa wybrała sobie natomiast po raz pierwszy w historii prezydenta sutenera, alfonsa, kibola, oszusta, lichwiarza, kłamcę i ćpuna z dużym poparciem kościoła katolickiego, który rzekomo głosi wartości ewangeliczne. To nie jest mój prezydent i nigdy nim nie będzie. To nie jest też mój kościół. Dalej będzie w Polsce kwitło bezprawie. Współczuję kobietom, osobom LGBT+, profesorom, którzy od takiego osobnika będą musieli odbierać swoje naukowe tytuły, inteligencji i wszystkim myślącym i wrażliwym osobom. Musimy pogodzić się z tym, że za dwa lata za praworządność będzie odpowiadał Czarnek, za edukację Kowalski, za armię Braun, a za gospodarkę Mentzen. I wtedy już w pełni, bez wojny, staniemy się ruskim landem. Polska to moja Ojczyzna, ale to nie jest już mój kraj. Na razie udaję się na wewnętrzną emigrację w świat przyrody, muzyki i książek. Co dalej nie wiem. Dla zdrowia psychicznego przestaję czytać o tym, co w Polsce będzie się działo. Przestaję komentować bieżące zdarzenia. Muszę zadbać o siebie. Żegnaj Polsko.

Lech Wałęsa. 

W punkt. 

• Thanks 1
  • Sad 2
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, kalderon napisał(a):

Muszą przede wszystkim mówić, nie robić. Polacy chcą żyć w skrajnym ubóstwie na zasiłkach, na to masowo głosują w wyborach.

Myślcie tak dalej. Skończycie jak .Nowoczesna. Jak uważasz, komu bije dzwon?

• Upvote 1
Opublikowano
12 minut temu, kubikolos napisał(a):

no polnord koncertowo rozliczony XD

Ile razy te bzdury obalił sąd? O ile dobrze pamiętam to chyba 30.

6 minut temu, Reddzik napisał(a):

Lech Wałęsa. 

W punkt. 

Elektryk po zawodówce mądrzejszy od kucy...

• Upvote 3
Opublikowano
24 minuty temu, pijoter100 napisał(a):

Czyli Nawrocki będzie dla jaj składał ustawy typu zwiększamy kwotę wolną od podatku, albo obniżamy ceny prądu a rząd Tuska będzie odrzucał projekty.

Jaja to sobie robi obecny rząd, który nic nie uchwala bo się boi, że prezydent odrzuci. Idąc ich tokiem myślenia to przez najbliższe 2,5 roku już totalnie nic nie musza robić :E

• Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, Kris194 napisał(a):

Elektryk po zawodówce mądrzejszy od kucy...

Do tego Noblista, a nie jakiś zawistny mały człowieczek, który wszędzie widzi wrogów i podzielił naród na lepszy i gorszy sort, który skłócił rodziny i społeczeństwo swoim wyimaginowanym światem.

• Thanks 1
  • Upvote 2
Opublikowano
2 godziny temu, voltq napisał(a):

szkoda ze to tak się kończy , ale sami są sobie winni 

Dobrze że tak się kończy. PO za chwilę będzie w rozsypce. Tusk ją osobiście dobije prawdopodobnie. Szansa na koniec popisu się otwiera.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
Teraz, adashi napisał(a):

Szansa na koniec popisu się otwiera.

:smiech: To raczej będzie PiSikonfa jak już, PiS póki ma kościół i takie zasięgi propagandy to szybko nie zniknie, do tego będzie hulaj dusza, balanga. 

Opublikowano
15 minut temu, Reddzik napisał(a):

Lech Wałęsa. 

W punkt. 

O Wałęsie można mówić bardzo wiele, ale chociaż tu zachował minimum przyzwoitości w porównaniu do kucy, którzy nie wiedzą co to jest minimum przyzwoitości.

• Like 1
  • Confused 1
  • Upvote 3
Opublikowano
2 godziny temu, Badalamann napisał(a):

Jeśli potwierdzi się plan odwołania Bodnara i w jego miejsce dania Giertycha, to dopiero się zaczną rozliczenia pisowców.

Brak tychże to jeden z nawiększych zarzutów elektoratu koalicji do posłów na których głosowaliśmy.

Oj bajdalaman, bajdalaman. Oni się z tej porażki już nie podniosą, nie mają jak.

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, adashi napisał(a):

Myślcie tak dalej. Skończycie jak .Nowoczesna. Jak uważasz, komu bije dzwon?

Ale to jest prawda. Ten kraj to kraj socjaluchów.

Wiesz co jest najśmieszniejsze? To jak dużo osób popiera Memcena bo słyszy, że będą mieli lepiej. Oni kompletnie nie kumają na czym ta poprawa ma polegać, ale wierzą że będzie lepiej.

Wiesz z jakim hukiem wyleciałby Mentzen ze stołka jakby zaczął te swoje rewolucje na modłę Amerykańską wprowadzać? Nie zdążył by krzyknąć "obniżenie podatków!". xD

Edytowane przez crush
  • Upvote 6