Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, Zdzisiu napisał(a):

coś mi się wydaje że Tusk już tej łajby za bardzo nie kontroluje

Kosiniaki pokoleniami siedzą na państwowyum a Bodnar myślałem że będzie kimś więcej, miał plany i projekt reformy sądownictwa i więziennictwa ale gdzieś zaginął. Jak tak dalej pójdzie to będzie dla mnie jednym z największych rozczarowań w rządzie. To już nie pierwsza taka  dziwna sytuacja.

Opublikowano
6 godzin temu, Zdzisiu napisał(a):

Wiesz co? Ja nie wiem, czy czasem pojęcie nepotyzmu nie jest do spuszczenia w kiblu. Dlaczego? Dlatego że jest to powszechnie akceptowana metoda rekrutacji przez WSZYSTKICH. Oburzamy się tylko wtedy kiedy w tym procesie nie uczestniczymy, a kiedy mamy okazję skorzystać chętnie korzystamy. Skoro robił to PIS, skoro robił to PO, to będzie to robił każdy po nich. 

Druga sprawa to to, że krewni często idą w swoje ślady, przez co taki "nominowany" nie koniecznie nie ma kompetencji, a często przez miejsce z którego startuje jest merytorycznie najlepiej przygotowany do objęcia danej funkcji. 

Nie wiem jak jest w przypadku wymienionych w artykule osób, ale podejrzewam, że merytorycznie to nie są jakieś randomy, choć nie sprawdzałem i nie zamierzam sprawdzać, więc mogę się mylić.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, TheMr. napisał(a):

Zwiększenie składki nie zwiększy jakości  służby zdrowia a jedynie zwiększy pensje lekarzy z 300k/miech do 400k. Jakość służby zdrowia to odblokowanie studiów medycznych dla większej ilości lekarzy, pielęgniarek, dofinansowania do szkół medycznych, i zachęcenie do pracy w tym zawodzie. Zwiększenie kasy w tym garze nie doprowadzi do niczego. Zwiększyliśmy już nakłady na NFZ wielokrotnie od 2018 roku, a dług szpitali rośnie, a obsługa spada bądź zachowuje podobny poziom, kolejki nie są mniejsze - jak dla mnie to jest magia. A ta magia to nachapanie kieszeni lekarzy :) 

W Polsce składka zdrowotna jest niska. Odblokowanie studiów dużo nie da. Będziemy szkolić zagraniczne kadry. Najdroższe studia będziemy sponsorować innym krajom. 

Niedawno był artykuł na onecie o studencie medycyny który studiuje ale od początku zakłada wyjazd

Edytowane przez Dimazz
Opublikowano
Godzinę temu, TheMr. napisał(a):

Zwiększenie składki nie zwiększy jakości  służby zdrowia a jedynie zwiększy pensje lekarzy z 300k/miech do 400k. Jakość służby zdrowia to odblokowanie studiów medycznych dla większej ilości lekarzy, pielęgniarek, dofinansowania do szkół medycznych, i zachęcenie do pracy w tym zawodzie. Zwiększenie kasy w tym garze nie doprowadzi do niczego. Zwiększyliśmy już nakłady na NFZ wielokrotnie od 2018 roku, a dług szpitali rośnie, a obsługa spada bądź zachowuje podobny poziom, kolejki nie są mniejsze - jak dla mnie to jest magia. A ta magia to nachapanie kieszeni lekarzy :) 

To również się zgadza. Tak czy siak jakiś podatek na ten cel co napisałeś trzeba pobrać, albo gdzieś indziej ująć.

11 minut temu, Kris194 napisał(a):

To się może źle skończyć...

To już kwestia perspektywy. Dla nowych obywateli wysp będzie lepiej. 

• Upvote 1
Opublikowano

System ochrony zdrowia w Polsce się nie bilansuje od lat. A powinien. I temu powinno służyć podniesienie składki oraz inne działania typu wywalenie zza systemu niepłacących Ukraińców i podobnych ancymonków, którzy tu przyjeżdżają na gratisowe leczenie.

Bo te pieniądze i tak zostają wydane, tylko zamiast składki jest dotacja celowa, czyli idzie to z innych podatków. Najgorzej jak jest to finansowane kredytami. Bo to dodatkowa działka dla banków. Która też idzie z podatków.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Klakier1984 napisał(a):

@Camis nic tylko się cieszyć, że człowiek ma już swoje mieszkanie, obecnym dzieciom/młodzieży szczerze współczuję. Jak nie wygrają w totka albo nie są ustawione z dziada pradziada to może im się w porywach uda coś wynająć.

Gdyby chociaż realia najmu były spoko to co innego... Umowa na 5/10/15 lat i pewność zamieszkania? Paaaanie, idź pan w... 

Ja raz musiałem się przeprowadzać bo córka właściciela zaciążyła i przekazał jej mieszkanie. Termin wypowiedzenia 1 msc. Nic tylko zakładać rodziny i budować majątek na wynajmie. Współczuję młodym, o ile nie odziedziczą po babci/rodzicach albo nie siedzą w IT/medycynie/prawie/dobrej działalności gospodarczej to wynajem do końca życia ich czeka.

I tak wiem, kiedyś się dało, a dzisiaj nie. Czemu? Bo może widzieli swoich rodziców jak cierpieli? Posiadając dziecko w kamienicy gdzie był piec kaflowy i kibel na korytarzu zamiast w mieszkaniu? Roczniki w pewnym zakresie mają traumę i nie chcą tego samego powtarzać. 

Edytowane przez galakty
  • Upvote 2
Opublikowano
Godzinę temu, Dimazz napisał(a):

coś mi się wydaje że Tusk już tej łajby za bardzo nie kontroluje

Kosiniaki pokoleniami siedzą na państwowyum a Bodnar myślałem że będzie kimś więcej, miał plany i projekt reformy sądownictwa i więziennictwa ale gdzieś zaginął. Jak tak dalej pójdzie to będzie dla mnie jednym z największych rozczarowań w rządzie. To już nie pierwsza taka  dziwna sytuacja.

Chyba się obudził z drzemki. Może coś z tego będzie.

Nie rozumiem dlaczego ten rząd tak mało mówi o swoich sukcesach, w szczególności odblokowaniu środków z KPO.

Ewidentnie nie mieli planu B na wypadek przegranej Trzaskowskiego. W dużym stopniu został stworzony problem z niczego. Prezydent z opozycji to nie jest katastrofa. Jest trudniej, ale dalej można spokojnie rządzić.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, TheMr. napisał(a):

To o czym prawie nikt nie myśli to właśnie to, że mamy absurdalnie małą liczbę lekarzy na 1000 mieszkańców.

Edytowane przez Kris194
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Kris194 napisał(a):

To o czym prawie nikt nie myśli to właśnie to, że mamy absurdalnie małą liczbę lekarzy na 1000 mieszkańców.

Dokładnie. Dostanie się na studia medyczne, to bardziej loteria niż umiejętności.

Jest bardzo duża grupa osób mega kumatych która chciałaby iść na medycynę ale 'nie ma szans się dostać jak 20 osób na jedno miejsce, idę gdzie indziej'.

Byłoby więcej lekarzy, to byłaby konkurencja a nie jak jest teraz, grupa trzymająca branżę zamkniętą i kosząca po >100k zł miesięcznie, bo mogą.

Trochę podobnie było z zawodami prawniczymi. Zluzowano branżę i ceny spadły.

Swoją drogą, mamy rekordowy dzień wolności podatkowej. To ile mamy jeszcze dokładać do systemu? Z roku na rok coraz więcej dokładamy i więcej, a nic się nie poprawia. Dyskusja o zwiększeniu składki zdrowotnej jest po prostu nie na miejscu jak jasno widać, że to nic nie daje. Po ostatnich 10 latach pracujemy za darmo o 3 tygodnie więcej.

https://www.pit.pl/aktualnosci/4-lipca-2025-dzien-wolnosci-podatkowej-pracujemy-dla-panstwa-dluzej-niz-kiedykolwiek-wczesniej-1011378?utm_source=bankier.pl&utm_medium=content&utm_campaign=home-dailynews-box

Edytowane przez MaxaM
  • Upvote 1
Opublikowano
17 godzin temu, Camis napisał(a):

Można też to zweryfikować - wsadzić tam Brauna i puścić gaz niech sam sprawdzi na własnej skórze czy działa, jeżeli przeżyje może kwestionować ich skuteczność :D  

A jak nie przeżyje to jednego idioty mniej i to humanitarnie z korzyścią dla ogółu społeczeństwa.

• Like 3
Opublikowano

Tak jak Bąkiewicza uważam za ostrego dzbana, tak ten ROG to bardzo dobry ruch.

Niechcianą imigrację można rozgrywać na wiele sposobów, to kluczowa sprawa dla ludzi obecnie, nawet może się on stać dyżurnym tematem zastępującym aborcję. O paliwo w postaci wyczynów inżynierów oraz ukrów można być spokojnym.

Na tym temacie będzie się wygrywać najbliższe wybory.

A tymi dochodzeniami i śledztwami przeciwko żołnierzom też sobie dograbią do końca, jeśli tego ostro nie utną.

• Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

Pomijający już czy się komuś ta akcja podoba czy nie to pokazuje jednak, że przy odpowiedniej medialnej otoczce nawet ledwo kiklaset osoby jest w stanie zmusić rząd do działania. Zalążek demokracja bezpośredniej? 😉😁

Edytowane przez Klakier1984
  • Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
14 godzin temu, Karro napisał(a):

Jest 3 droga ,trzeba sie zapisać do PIS

Do Pis to jak masz ochotę "zaliczyć" cudzego męża/żonę. W tym samym celu można też do Ordo Iuris.

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Arctor napisał(a):

W tym samym celu można też do Ordo Iuris.

"Tylko tyle wsadziłem".

428302d3-ad87-43e4-8271-ea822627d1cb_f14

19 minut temu, Crew 900 napisał(a):

Ten trybunał pajaców sam stanie przed trybunałem stanu bo jest nielegalny.

:rotfl2::rotfl2:

Edytowane przez Camis
  • Haha 3
Opublikowano
6 godzin temu, TheMr. napisał(a):

Zwiększyliśmy już nakłady na NFZ wielokrotnie od 2018 roku, a dług szpitali rośnie,

Wzrosty został zeżarte przez inflację. Zwiększyliśmy kwotowo, nie w relacji do PKB, tu wciąż wydajemy prawie najmniej w Europie. My wydajemy 5% naszego małego PKB, Niemcy czy Francuzi w okolicach 10% ichniejszego ogromnego PKB. Tak zgadzam się, że placówki powinny mieć np. odgórny procentowy limit środków przeznaczanych na wynagrodzenia, ale to nie wystarczy bo środków w systemie jest po prostu zbyt mało.

• Upvote 4
Opublikowano

Różne składki i podatki będą rosnąć. Staramy się nie dopuścić do zapaści w służbie zdrowia czy edukacji oraz energetyce, a równocześnie musimy wydawać ogromne środki na odstraszanie kacapów, a jak to zawiedzie to na odparcie ich w wojnie obronnej.

To się dzieje na całej wschodniej flance NATO, bo te państwa najszybciej zwiększają wydatki na uzbrojenie i utrzymanie armii. A Polska jest nawet w tym gronie tu na przedzie.

Zakładając scenariusz optymistyczny, w którym odstraszanie wystarczy na ruska zbieraninę, to i tak ta sytuacja potrwa wiele lat, a może zostanie już trwale, bo przyjęto w całym NATO dojście do 2035 wydatków na obronność do poziomu 5% PKB.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, adashi napisał(a):

Tak jak Bąkiewicza uważam za ostrego dzbana, tak ten ROG to bardzo dobry ruch.

Niechcianą imigrację można rozgrywać na wiele sposobów, to kluczowa sprawa dla ludzi obecnie, nawet może się on stać dyżurnym tematem zastępującym aborcję. O paliwo w postaci wyczynów inżynierów oraz ukrów można być spokojnym.

Na tym temacie będzie się wygrywać najbliższe wybory.

A tymi dochodzeniami i śledztwami przeciwko żołnierzom też sobie dograbią do końca, jeśli tego ostro nie utną.

Co nie zmienia postaci rzeczy, że to co naprawdę ktoś robi z polityków nie ma nic wspólnego z demagogią i propagandą. Niby PiS taki mocny w słowach przeciwko imigrantom, a wpuścił ich legalnie i nielegalnie setki tyś, a PO taka niby lewicowa, a wzmocniła mur i zawiesiła (jako jedyne państwo w UE) prawo do azylu. Jak już Pani Ostaszewska mówi, że teraz imigranci mają gorzej niż za Kaczyńskiego to jest coś na rzeczy :) 

Żeby była jasność. Moje osobiste zdanie w tej kwestii jest niepodzielne. W kontrze są dwie ważne wartości: zdrowie i życie ludzi w tym kobiet i dzieci. Serce mi się kraja jak widzę tych ludzi przy tej granicy. To są często bardzo duże nieszczęścia i traumy co zostawili za sobą. W pewnym sensie odsyłanie ich jest nieludzkie. A języka typu; "odpady" itp całkowicie nie toleruję. Ale też z 2 strony drugą ważną wartością jest ochrona polskich obywateli przed, często zorganizowanymi grupami przestępczymi, celowo wysyłanymi przez putina i łukaszenkę do Polski. No i otworzenie granic lub ich nie pilnowanie spowodowałoby, że za moment cały świat z Afryki i Azji wiedziałby, że "przez Polskę" można się dostać do UE, a jakby fama się rozeszła to mielibyśmy armageddon. Ostatecznie stoję w tej sprawie po stronie Tuska choć bardzo szkoda mi tych imigrantów. Szczególnie małych dzieci, które nie są niczemu winne i nie są żadnymi "odpadami" albo przestępcami. Bo jak 5 letnia dziewczynka może być przestępcą albo "odpadem". Środowiska prawicowe i niektórzy forumowicze także tutaj - celowo dehumanizują tych ludzi aby łatwiej im było zaakceptować to co się z nimi robi. Tak samo było kiedyś z Żydami czy niewolnikami w USA. Mówiono, że to nie są ludzie tylko "odpady".

Edytowane przez hubio
Opublikowano
35 minut temu, hubio napisał(a):

W kontrze są dwie ważne wartości: zdrowie i życie ludzi w tym kobiet i dzieci. Serce mi się kraja jak widzę tych ludzi przy tej granicy. To są często bardzo duże nieszczęścia i traumy co zostawili za sobą

A ten dalej w te brednie wierzy. Pokazać takiemu 1000 chłopa i jedną babę z dzieciątkiem i od razu mu serduszko pęka.

Tacy ludzie niszczą kraj.

39 minut temu, hubio napisał(a):

. Bo jak 5 letnia dziewczynka może być przestępcą albo "odpadem".

palestinian-boys-carry-toy-guns-as-they-

39 minut temu, hubio napisał(a):

Tak samo było kiedyś z Żydami czy niewolnikami w USA. Mówiono, że to nie są ludzie tylko "odpady".

Tyle tylko, że tamte grupy nie wprowadzały masowego chaosu.

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, hubio napisał(a):

Tak @crush te z  tego zdjęcia to z pewnością groźne przestępczynie, które karki od bąka muszą zatrzymać:

O gangach w Szwecji słyszał?

Poświęcę 100 000 tych obcych dzieci żeby nic się nie stało 1 naszemu. O moich bliskich to już nawet nie wspomnę, bo Twoje słabiutkie serduszko nie wytrzymałoby skali. 😔

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, crush napisał(a):

Poświęcę 100 000 tych obcych dzieci żeby nic się nie stało 1 naszemu. 

No cóż... Pozostawię to bez komentarza... Niech każdy oceni sam... 

Dziecko to dziecko człowieku bez serca. Obce dzieci? Szkoda słów.

uwaga formalna: z uwagi na kontekst wyjątkowo zacytowany post pod postem

Edytowane przez hubio
  • Haha 1