Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, kalderon napisał(a):

Wzrosty został zeżarte przez inflację. Zwiększyliśmy kwotowo, nie w relacji do PKB, tu wciąż wydajemy prawie najmniej w Europie. My wydajemy 5% naszego małego PKB, Niemcy czy Francuzi w okolicach 10% ichniejszego ogromnego PKB. Tak zgadzam się, że placówki powinny mieć np. odgórny procentowy limit środków przeznaczanych na wynagrodzenia, ale to nie wystarczy bo środków w systemie jest po prostu zbyt mało.

Niemców jest 2.3x więcej, Francuzów prawie 2x więcej. Per capita wydajemy tyle samo % PKB co na zachodzie, środków jest wystarczająco, kuleje biurokracja, system i zadłużanie się szpitali oraz podnoszenie cen za usługi bo “NFZ zapłaci” dzięki czemu zabiegi kosztują miliony a fakturę wysyłamy do NFZ, chociaż zabieg powinien kosztować 1/10 tej ceny. 
183 mld zł na służbę zdrowia, kiedy całe zadłużenie wszystkich szpitali w Polsce to 22 mld zł. To są ogromne kwoty które idą w próżnię, i nie przekonasz mnie że kasy w obiegu jest zbyt mało żeby to normalnie funkcjonowało. 
2024 rok to 7.1% PKB przy wzroście samego PKB zauważalnie. Inflacja już dawno została przegoniona. 

Edytowane przez TheMr.
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
19 godzin temu, Camis napisał(a):

Przecież to się wszystko klei.

Konfa, to ponoć liberalna gospodarka, więc dają miejsca postojowe jako element rynku. Obecnie każdy musi budować, więc nie ma za bardzo mechanizmów konkurencyjności. Bez obowiązku można zwiększyć konkurencyjność nie ponosząc kosztów budowy, można miejscami parkingowymi przyciągać klientów itd.

Lewica z kolei to w stronę eko. Brak wymuszonych parkingów, to duszenie popytu na samochody.

Które rozwiązanie faktycznie lepsze ciężko powiedzieć, bo z jednej strony te parkingi potrzebne, żeby dało się jakoś normalnie funkcjonować z samochodem, z drugiej i tak ich jest zawsze za mało i np. goście nie mają gdzie stanąć, z trzeciej im większa dostępność, tym więcej samochodów, więc znowu brakuje miejsca, a korki w mieście rosną.

Opublikowano
6 godzin temu, Norrberrto napisał(a):

Można też to zweryfikować - wsadzić tam Brauna i puścić gaz niech sam sprawdzi na własnej skórze czy działa, jeżeli przeżyje może kwestionować ich skuteczność :D  

A jak nie przeżyje to jednego idioty mniej i to humanitarnie z korzyścią dla ogółu społeczeństwa.

Te gazy są tak skuteczne, że nie potrzeba nawet specjalnych uszczelnień. Wystarczy zamknąć drzwi i okna, a i bez tego większość by nie przeżyła.

Opublikowano
2 godziny temu, TheMr. napisał(a):

Niemców jest 2.3x więcej, Francuzów prawie 2x więcej. Per capita wydajemy tyle samo % PKB co na zachodzie

Nie. Te kraje mają 2x więcej mieszkańców i 4-5 razy wyższy PKB czyli nawet zakładając taki sam % PKB to kwotowo wydawaliby dwa razy więcej per capita. A że nasz % jest dwa razy niższy to wydajemy 4 razy mniej per capita.

Godzinę temu, Winter napisał(a):

Niby o Węgrzech, ale pasuje też do Ukrainy xD

Pasuje sabotowanie UE i współpraca z Putinem? Nacjonalizm też nie do końca. Złodziejstwo? W innej formie - na UA to sowiecka pozostałość i jakoś próbują z tym walczyć (a ze wychodzi słabo to inna sprawa, co jakiś czas jednak ktoś wpadnie), tymczasem Orban to bezkarna państwowa ośmiornica rodziny i znajomych wysysająca kasę z państwa.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

A co państwo ma robić z promilem migrantów, którzy nie stwarzają realnie żadnego zagrożenia? 

Większym problemem jest taki psychopata jak ten cały inicjator.

Edytowane przez Kamiyanx
  • Upvote 3
Opublikowano
17 minut temu, Winter napisał(a):

Wg ciebie na Ukrainie to nie jest państwowa ośmiornica? Tam oligarchia gra do jednej bramki z politykami. To oligarcha wypromował Zełeńskiego.

Ukraina ma dosłownie kilku miliarderów, oligarchię to mają ruscy, buduje się w USA. Czego Ukraina ma dużo i nie za bardzo chce/umie sobie poradzić to korupcja "dyrektorska", gdy ktoś ma wpływy/władzę to ją wykorzystuje żeby się wzbogacić.

Opublikowano
28 minut temu, kalderon napisał(a):

Nie. Te kraje mają 2x więcej mieszkańców i 4-5 razy wyższy PKB czyli nawet zakładając taki sam % PKB to kwotowo wydawaliby dwa razy więcej per capita. A że nasz % jest dwa razy niższy to wydajemy 4 razy mniej per capita.

I też pudło, tam wliczają prywatny sektor który jest wielokrotnie większy od naszego NFZ. Od samego początku mówiłeś o % PKB, więc policzyłem Ci per capita, a teraz wchodzisz że kwotowo wychodzi 4 razy mniej per capita :E Wydajemy więcej i w systemie nie brakuje pieniędzy, jak chcesz sponsorować kolejny jacht lekarzowi to śmiało możesz płacić, ja gdybym miał wybór to bym się wypisał z tego systemu, a tak wpłaciłem do niego lekko 150k a byłem u lekarza 0 razy przez ostatnie 10 lat :) Fajno. 

Opublikowano
3 minuty temu, TheMr. napisał(a):

Od samego początku mówiłeś o % PKB, więc policzyłem Ci per capita, a teraz wchodzisz że kwotowo wychodzi 4 razy mniej per capita

No właśnie źle policzyłeś - pomyliłeś się w druga stronę. Mamy ponad dwa razy mniejszy PKB per capita i wydajemy z tego dwa razy niższy odsetek. Nie wiem jak ci wyszło że wydajemy tyle samo...

Opublikowano
13 minut temu, Karro napisał(a):

Kazdy Naród co to zrobi po prostu zdechnie

Dziwne jest tylko to ze trzeba debilom tłumaczyć.....

Nie dziwie sie w ogóle ze Chiny nie maja zamiaru przyjmować migrantów.

To państwo ma 5 tysiecy lat.Nieprzypadkowo ;)

Ale co robią? :) 

Co takiego robimy, że mamy zdechnąć? Powiesz konkretnie? 
Czy to jest coś co robi Tusk? 

• Upvote 1
Opublikowano
9 minut temu, Karro napisał(a):

Nie dziwie sie w ogóle ze Chiny nie maja zamiaru przyjmować migrantów.

To państwo ma 5 tysiecy lat.Nieprzypadkowo ;)

Chiny biorą imigrantów zarobkowych z Azji środkowej, którzy wcześniej jeździli do rosji, chiny reklamują to jakoś w ten sposób "u nas nie zginiesz na polu słoneczników" 

• Upvote 1
Opublikowano
27 minut temu, kalderon napisał(a):

Ukraina ma dosłownie kilku miliarderów, oligarchię to mają ruscy, buduje się w USA. Czego Ukraina ma dużo i nie za bardzo chce/umie sobie poradzić to korupcja "dyrektorska", gdy ktoś ma wpływy/władzę to ją wykorzystuje żeby się wzbogacić.

Powiem ze swojej perspektywy - 10 lat temu pracowałem a firmie, która bardzo dużo współpracowała z Ukraińskimi biznesmenami. 

Tak jest mnóstwo bogatych ludzi, ale w papierach nie widać ich pieniędzy bo wszystko jest w gotówce w szafie pancernej. 
Handlowcy w firmie regularnie przekraczali granicę z sumami typu 50, 100 tys euro. I to była po prostu kasa wybierana ze spółki.

Uprosacoznh system podatkowy bardzo zachęca do kombinowania i zaniżania dochodów - szczególnie tam gdzie można operować wyłącznie gotówką i nie ewidencjonować sprzedaży. 
Dodatkowo jest jeszcze kategoria biznesmenów powiązanych z FSB, którzy w okresie transformacji tanio kupili państwowe biznesy.

:)

• Upvote 1
Opublikowano
59 minut temu, Winter napisał(a):

Na Zachodzie też tak kiedyś uważano...

I wpuszczono jakie liczby? Ty weź nie rób fikołków, tylko rusz łbem, zamiast udawać głupszego, niż jesteś.

Kilkaset potencjalnych migrantów to problem dla 37-38 mln kraju? Serio? Czy ty siebie słyszysz?

Cała ta akcja to jedna wielka pajacerka.

• Upvote 2
Opublikowano
11 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

I wpuszczono jakie liczby? Ty weź nie rób fikołków, tylko rusz łbem, zamiast udawać głupszego, niż jesteś.

Kilkaset potencjalnych migrantów to problem dla 37-38 mln kraju? Serio? Czy ty siebie słyszysz?

Cała ta akcja to jedna wielka pajacerka.

Dokładnie to samo było mówione w Niemczech, Szwecji, Norwegii czy Francji.

Pajacerka to jest ignorowanie raka, bo przecież obecnie jest mały i niezłośliwy.

Opublikowano
18 minut temu, crush napisał(a):

Dokładnie to samo było mówione w Niemczech, Szwecji, Norwegii czy Francji.

Nie, nie było, oni przyjmowali setki tysięcy rocznie, bez papierów, bez ładu i składu, a potem zasypywali zasiłkami za nicnierobienie. My żadnej z tych rzeczy nie robimy i robić nie będziemy.

• Upvote 2
Opublikowano
1 minutę temu, kalderon napisał(a):

Nie, nie było, oni przyjmowali setki tysięcy rocznie, bez papierów, bez ładu i składu, a potem zasypywali zasiłkami za nicnierobienie. My żadnej z tych rzeczy nie robimy i robić nie będziemy.

Było. I była dokładnie ta sama śpiewka i progres liczby przyjmowanych.

Nie zapominaj, że dla mudzina nawet Polska jest skokiem cywilizacyjnym w stosunku do chatki z gówna. Więc jak nie będzie się dało tam, to i tu przyfalują.

Tu nie trzeba się pieścić tylko stalowym butem to deptać.

Opublikowano
18 godzin temu, Kamiyanx napisał(a):

Sama minimalna zbiera żniwo, bo jest absurdalnie wysoka. 

Serio uważasz że płaca minimalna jest "absurdalnie wysoka" biorąc pod uwagę obecne koszty życia? 

To ile według ciebie powinna wynosić? 

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Winter napisał(a):

Tak, więcej zawdzięczam Marokańczykom, czy Turkom w swoim życiu, aniżeli Polakom. I przyznaję teraz bez bicia, że gdybym miał wolność w ograniczaniu imigracji to zacząłbym od... Polaków. 17 lat na emigracji walczę, żeby nas postrzegano w lepszy sposób, ale typowy Polak tutaj jest gorszy nawet od typowego Afrykańczyka. Statystyki swoje, życie swoje. Ja poznałem mnóstwo ludzi przez lata, z całego świata, ale tylko Polacy są tak zawistnym i ohydnym narodem.

Ci wszyscy co tu tak walczycie z imigrantami zapamiętajcie te słowa z pierwszego źródła :) Bo kij ma 2 końce, a obecnie i Polacy w wielu krajach to imigranci i bardzo jestem ciekaw czy chciano by aby i o nich obywatele tamtych krajów pisali: "odpady', "bydło" itp :) 

Edytowane przez hubio
  • Confused 1
Opublikowano
11 minut temu, Winter napisał(a):

ale tylko Polacy są tak zawistnym i ohydnym narodem.

Rozumiem, że nigdy nie wracasz do tego tragicznego kraju? 

W wyborach dotyczących kraju który nie jest Twój jak mniemam udziału również nie bierzesz?

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, hubio napisał(a):

Ci wszyscy co tu tak walczycie z imigrantami zapamiętajcie te słowa z pierwszego źródła

W dupie mam przykłady anegdotyczne. 👍🏻

2 minuty temu, hubio napisał(a):

i bardzo jestem ciekaw czy chciano by aby i o nich obywatele tamtych krajów pisali: "odpady', "bydło" itp :)

Jak zachowują się jak bydło to w 100%. Jak są bezużytecznymi pasożytami, szkodnikami i bandytami to powinni być wydalani do Polski.

I takie pytanie do Ciebie. Który nie biały kraj szanuje mniejszości, czy to etniczne, religijne czy jakiekolwiek inne, na poziomie krajów zachodnich?

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Winter napisał(a):

Wg ciebie na Ukrainie to nie jest państwowa ośmiornica? Tam oligarchia gra do jednej bramki z politykami. To oligarcha wypromował Zełeńskiego. Ja wiem, że niektórzy tutaj chcieliby, żeby było inaczej i zaklinają rzeczywistość, ale prawda jest niestety brutalna. Ten sowiecki mental z Ukrainy przeniósł się teraz do Polski i robią dokładnie to samo - załatwianie lewych papierów na wszystko.

My też NADAL z tego wyrastamy.

• Like 1