Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 godzin temu, Badalamann napisał(a):

Bo właśnie ta Ukraina oparta o mit UPA jest tą proeuropejską i antyrosyjską. I właśnie taka wejdzie do UE.

Nie wejdzie, bo Polska będzie wówczas przeciw.

Opublikowano (edytowane)

@Mar_s Ale to zwyczjanie nasza historia. Na tym polega kolonizacja ziem. Na tamte słano tzw osadnictwo wojskowe, czyli wojskowych z rodzinami(czyli kobietami i dziećmi).

Do tego dodano pelny pakiet zwalczania elit i kultury oraz religii ukraińskiej.

Dlatego tamte działania w pełni wyczerpują definizję kolonizowania i polonizowania tamtych obszarów. Taki był cel IIRP realizowany systemowo. Nie ma tu niczego odkrywczego. Co najwyżej są to sprawy niewygodne.

Nie wiem na ile interesujesz sie historią z tamtego okresu, ale IIRP szybko po odzyskaniu niepodległości stała się dykaturą wojskową. I dość szybko o ile nie od razu odwidziała się władzom wojskowym wizja Polski wielonoradowej i wielokulturowej. I zaczęli polonizację mniejszości.

W efekcie mocno ostrożne i negatywne z pkt widzenia historii podejście do Polski mają do dziś też w państwach bałtyckich. Mimo że od dekad jesteśmy sojusznikami w ramach NATO.

Teraz może minimlanie się to zmienia, bo bardzo wzróśł strach przed ruskimi. 

I przecież masz to samo co streściłem, tylko dużo dokładniej opisane, w każdej debacie historycznej o "Wołyniu" czy szerzej o polsko-ukraińskiej historii. Efekt jest taki jak napisałem - żadni znaczący politycy się pod tym nie podpisali od lat i zapewne nie podpiszą przez kolejne dekady. Wszelkie komisje czy inne gremia polsko-ukraińskie nie są w stanie wyjść z pracami poza czysto naukowe.

P.S To nie jest stanowisko ukraińskie, bo jego nawet zbyt dokładnie nie znam. Raczej polskie z pkt widzenia naszych historyków, nie umoczonych w polityke. I co nawet ważniejsze, bo najbardziej obiektywne - międzynarodowe. 

A tu ciekawostka w tym temacie - wywiad z Normanem Daviesem 

I tu masz takie właśnie profesjonalne stanowisko hisotoryka z zewnątrz, równocześnie od dekad zajmójącego sie i piszącego o historii Polski. Polecam jego książki tak o historii Polski jak szerzej Europy.

Edytowane przez Badalamann
Opublikowano

Powtarzam po raz kolejny, relatywizowania nie będzie, nie da się obronić mordercy jak Szuchewycz, oraz jego bandy popaprańców.

Davies to żaden autorytet, po prostu jak „biały człowiek” pisze o Polsce to niektórzy uważają że trzeba go hołubić, ja nie. Zerknąłem na jedno zdanie z tego wywiadu i widzę że gość bredzi.

Opublikowano
1 godzinę temu, Mar_s napisał(a):

@Badalamann jak jeszcze raz napiszesz taki stek bzdur, walący na kilometr kijowską onucą, to znikniesz z tego forum tak szybko że nawet nie zdążysz pomyśleć sława upadlinie.

A co to się stało z wolnością słowa :E XD. Tyle są warte twoje wywody. 

Opublikowano

@Mar_s Absolutnie nikogo nie bronie ani niczego nie relatywizuję. Osobiście podchodzę do tego wyłącznie jako do historii od strony naukowej. A tu opisałem jak to wygląda i dlaczego tak jest w polsko-ukraińskich relacjach polityczno-historycznych. To co napisałem to takie ogromnie upraszczające streszczenie debat historycznych w temacie historii polsko-ukraińskiej pierwszej połowy XXwieku. Takich prowadzonych przez historyków czy z ich moderowaniem. Na polskich uczelniach czy forach historycznych.

Od strony takich zwykłych obiektywnych faktów to Norman Davies to jest autorytet w dziedzinie historii, w tym właśnie historii Polski. Nagrodzony za jej opisywanie i popularyzowanie Orderem Orła Białego. Niezależnie od tego profesor Uniwersystetu Londyńskiego, dziś już emerytowany. Nie powiedziałbym by bredził. Ani w tym ani innych wywiadach z nim czy publikacjach.

Jak chesz poczytac konkretnie o tej polsko-ukraińskiej historii, z polskiego, choć uchodzącego za dość obiektywne źródła, to Grzegorz Motyka napisał "Od rzeźi wołyńskiej do akcji wisła" gdzie jest też rys historyczny i geneza. Ma też inne książki dotyczące tamtych obszarów i czasu wojennego i powojennego.

Opublikowano
2 godziny temu, Mar_s napisał(a):

@Badalamann jak jeszcze raz napiszesz taki stek bzdur, walący na kilometr kijowską onucą, to znikniesz z tego forum tak szybko że nawet nie zdążysz pomyśleć sława upadlinie.

Gość absolutnie nikogo nie obraża i grzecznie dyskutuje a ty chcesz go banować bo śmie mieć inne zdanie niż ty? 🤣 Właśnie dlatego piszę na tym forum jednego posta na kilka tygodni, żenada to mało powiedziane. 

1 minutę temu, Badalamann napisał(a):

Od strony takich zwykłych obiektywnych faktów to Norman Davies to jest autorytet w dziedzinie historii, w tym właśnie historii Polski. Nagrodzony za jej opisywanie i popularyzowanie Orderem Orła Białego. Niezależnie od tego profesor Uniwersystetu Londyńskiego, dziś już emerytowany. Nie powiedziałbym by bredził. Ani w tym ani innych wywiadach z nim czy publikacjach.

Trzeba mieć kosmiczne ego żeby stwierdzić, że Davies nie jest autorytetem. Można się z nim nie zgadzać ale na pewno nie twierdzić, że uznany w środowisku naukowym autor wielu cenionych książek i publikacji nie jest autorytetem. 

Opublikowano
33 minuty temu, Henryk Nowak napisał(a):

Gość absolutnie nikogo nie obraża i grzecznie dyskutuje a ty chcesz go banować bo śmie mieć inne zdanie niż ty? 🤣

Cały ten wątek to absolutne kino ostatnimi czasy 

comment_n4pvfXrn72q9EYu9rmWl2P0vz5JAPSbo.jpg

36 minut temu, Badalamann napisał(a):

Jak chesz poczytac konkretnie o tej polsko-ukraińskiej historii, z polskiego, choć uchodzącego za dość obiektywne źródła, to Grzegorz Motyka napisał "Od rzeźi wołyńskiej do akcji wisła" gdzie jest też rys historyczny i geneza

Polecam też reportaż pani Rigamonti o Wołyniu 

Opublikowano
27 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Właśnie dlatego piszę na tym forum jednego posta na kilka tygodni, żenada to mało powiedziane. 

no kłamiesz, bo ty wyzywałeś od najgorszych, chyba nawet życzyłeś śmierci i byłeś wielokrotnie za to banowany. 

28 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Gość absolutnie nikogo nie obraża i grzecznie dyskutuje a ty chcesz go banować bo śmie mieć inne zdanie niż ty?

ale to nie jest inne zdanie tylko manipulacyjne podejście do faktów historycznych, racjonalizacja masowych zbrodni i szukanie argumentów które miałyby łagodzić ich odbiór. Do tego kłamstwo o jakimś brutalnym wysiedlaniu i mordowaniu. 

Opublikowano
4 godziny temu, Badalamann napisał(a):

Bo sami na pierwsze miejsca na sztandarach, od parunastu lat, wciągneliśmy rzołnierzy niezłomnych. Nie całe AK, nie cichociemnych, nie KOP i do tego wyklętych, tylko właściwie samych niezłomnych.

No nie... Owszem może ci żołnierze niezłomni, wyklęci mają jakieś uhonorowanie, ale pierwsze skrzypce gra zawsze AK

A tak całośc niezłomnych jak ci konkretni żołnierze są bardzo kontrowersyjnymi postaciami nawet w obrębie polskiej dyskusji historycznej i politycznej czy medialnej.

No właśnie są "kontrowersyjni" to dobre słowo, ale raczej nie zabili 100 000 ludności cywilnej ani Ukraińskiej, ani polskiej ani żadnej innej.

Opublikowano

Szukacie kolegów na sile. Polska to Polska a Ukraina to Ukraina i zawsze tak bedzie.Polskow tłukli Szwedzi,Niemcy ,Rosjanie i Ukraincy.Jezeli dzis jest inaczej to tylko dlatego ze mamy wspólne interesy a i tak moga byc rozbieżne 

Opublikowano (edytowane)

Dwa to Polska nie jest państwem na tyle potężnym by móc relanie wpłynąć na Ukrainę w tak ważnej sprawie

Chłopie... Ja wiem, że dzisiaj jest gorąco i to chyba na ciebie jakoś wpłynęło, ale piszesz mega farmazony! Przecież przez nasz kraj idzie niemal CAŁA POMOC dla Ukrainy... Szkolenia w polskich jednostkach... Konwoje zaopatrzenia... Już nie wspominam o tym ile tysięcy przyjęliśmy uchodźców, jak politycy w 2022 biegali po świecie, żeby prosić o pomoc Ukrainie!!!

Jesteśmy właśnie NAJWAŻNIEJSI... Jedna decyzja... cyk i zamykamy tranzyt pomocowy dla Ukrainy i Załenski ma nieciekawie!!! I owszem Polska była, szczególnie od 2022 władna aby to wymóc. I wciąż jest.. 

Polska w pomocy militarnej, gospodarczej jest wciąż KLUCZOWA... Bardzo długo była też kluczowa w pomocy politycznej. Jak będąc Polakiem można tak umniejszać rolę własnego kraju?

Drodzy "obrońcy słowa" z forumka - owszem @Mar_s ma podstawy do banowania takich wypowiedzi bo pochwalanie czy sprzyjanie czy obrona/relatywizowanie ludobójstwa narusza regulamin forum jak i (być może nawet przepisy prawa)... Ja za chwilę zacznę pisać, że ee tam przecież hitler miał poparcie społeczeństwa w gnębieniu Żydów i to była jego polityka popierana przez większość społeczeństwa i zacznę go bronić....

Zło to jest zło. Jeśli Ukraina prozachodnia popiera UPA to nie daje im żadnej OCHRONY z racji samego tego, że są prozachodni... To znaczy jedynie, że się mylą i gloryfikują ludobójców, a Polska nie zrobiła odpowiedniej kampanii informacyjnej ...  

Edytowane przez hubio
Opublikowano

Widzę że sabat hipokrytów niechcący zainicjowałem.

Sami zrezygnowaliście z wolności słowa do usrania raportując wszystko co się nie zgadzało z oficjalną narracją Banderlandu, w efekcie kilku użytkowników wyleciało z forum bezpowrotnie (nie ja banowałem).

Teraz jak widać wszystko jest ok, bo skoro te bzdety i relatywizowanie to jest oficjalna, w zasadzie prawie już religia, Banderlandu, to można to pisać.

Davies nie jest żadnym autorytetem dla mnie, bo tylko zerknąłem na ten wywiad w Naszej Szmacie i pierwsze co widzę:

„Nie mordowali Ukraińcy tylko jedno skrzydło…”

Bzdura, powszechnie wiadomo że mordowali Ukraińcy, sąsiedzi, wystarczy posłuchać świadków tych zbrodni którzy przeżyli. UPA to zaplanowała i organizowała, ale przy współudziale ludności cywilnej. Tak więc niech autorytet sobie zawiesi tego orła, zresztą jak widać ostatnio order ten dawali praktycznie każdemu.

Szkoda mojego czasu.

Opublikowano

@Mar_s "bohaterowie" z UPA powinni być sądzeni za zbrodnie ludobójstwa... Podobnie zresztą jak rosjanie.  Generalnie na wschód od naszej granicy to Polacy schowali uszy po sobie i tyle. Naziści byli sądzeni a wschodni ludobójcy nie dość, że nie to jeszcze nawet w debacie publicznej się o tym nie mówi. rosjanie wymordowali i skazali na cierpienie setki tysięcy Polaków po 1939r... UPA zamordowała 100 000 Polaków i Żydów... To wszystko są LUDOBÓJCY w sensie prawnym - osoby które popełniły zbrodnie na Narodzie Polskim... 

ruskich nie można tknąć bo to "mocarstwo" a Ukrainę bo UPA gloryfikują prozachodnie siły??? A może tak spójrzmy na nasze własne odczucia? Jakoś Żydzi nie mają najmniejszego problemu, żeby nawet CIEŃ relatywizowania w najodleglejszym zakątku świata wyciągać na światło dzienne i robić burzę medialną... A my? głowy po sobie i tyle... Owszem trzeba o tym głośno krzyczeć...

Opublikowano
44 minuty temu, nozownikzberlina napisał(a):

no kłamiesz, bo ty wyzywałeś od najgorszych, chyba nawet życzyłeś śmierci i byłeś wielokrotnie za to banowany. 

ale to nie jest inne zdanie tylko manipulacyjne podejście do faktów historycznych, racjonalizacja masowych zbrodni i szukanie argumentów które miałyby łagodzić ich odbiór. Do tego kłamstwo o jakimś brutalnym wysiedlaniu i mordowaniu. 

Gdzie kłamię? Że się nie udzielam na forum? Nie udzielam się. Miałem 2 albo 3 krótkie bany, 24h i raz chyba 7 dni i to tyle, ty miałeś znacznie więcej. Ja się nie udzielam bo nie chcę a nie dlatego, że nie mogę. Życzyłem śmierci? Proszę o cytat, kłamco. Od najgorszych wyzywałem tylko ciebie i kubikolosa czyli wszystko w porządku 😉

Opublikowano (edytowane)

Ciekawe ile z nich to uchodźcy siedzący na zasiłku, z darmowym zakwarterowaniem bo u nich w kraju niebezpiecznie?

Czym to się różni od syryjczyczkow,afgańczyków latajacych z Berlina do siebie "na wakacje" a pozniej wracajacych ciągnąć darmowe 2k euro na osobę i kolejne 1k za każde dziecko? Podpowiem: niczym, chyba tylko tym że ciapaci dostają więcej kasy i przywilejów i od czasu do czasu wjadą w tłum na jarmarku bożnonarodzeniowym ;) 

Edytowane przez Fatality
Opublikowano
2 godziny temu, Henryk Nowak napisał(a):

Życzyłem śmierci? Proszę o cytat, kłamco.

nie mogę tego znaleźć bo pewnie admin usunął jak cię zgłaszałem 

Gdzie kłamię? Że się nie udzielam na forum? Nie udzielam się.

nie udzielasz się bo nie było wpływów na konto, ale widocznie banderowcy sypnęli coś, że nagle wypełzłeś bronić zbrodniarzy wojennych banderowska onuco 

Od najgorszych wyzywałem tylko ciebie i kubikolosa czyli wszystko w porządku 😉

haha

Godzinę temu, hubio napisał(a):

I to właśnie osiągnął Załenski:

https://wiadomosci.wp.pl/rosnie-wrogosc-do-ukraincow-raport-w-sieci-coraz-wieksza-krytyka-7302093344966880a

Nie mam pojęcia dlaczego Załenski podkręca tą eskalację. I do tego broni złej sprawy.

bo oni zawsze byli wrogo do nas nastawieni tylko udawali dla benefitów, a teraz jak im lepiej idzie na wojence z ruskim to maski opadły bo uważają, że już im nie jesteśmy do niczego potrzebni

jak przyjdzie do tej magicznej "odbudowy" to powiedzą, że mają złe stosunki z polską i możemy im…….., kasy też żadnej nie oddadzą, to prosta gra na wyj3bke. 

Godzinę temu, oldfashioned napisał(a):

Tripy po polskie zasilki i powrot do UA. 

jak śmiesz szkalować! 

Opublikowano
9 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

nie mogę tego znaleźć bo pewnie admin usunął jak cię zgłaszałem 

nie udzielasz się bo nie było wpływów na konto, ale widocznie banderowcy sypnęli coś, że nagle wypełzłeś bronić zbrodniarzy wojennych banderowska onuco