Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@LeBomB myślałem, że się na mnie tu rzucicie, że jak mogę negować pomoc dla dzieci więc miłe zaskoczenie, że wszyscy podzielają moje zdanie. O tym, że to te korpo co pisałeś najbardziej ogrzały się w blasku chwały nawet nie wiedziałem. Oznacza to, że oprócz manipulowania przez korpo ludźmi na wszystkich możliwych płaszczyznach dochodzi również płaszczyzna akcji charytatywnych. Skomercjalizowano nawet dobroć :hihot: 

Owsika lubiłem i propsowałem dopóki w bankach mi się parę razy nie podstawił przelew do wykonania, już natychmiast żeby kliknąć, dopóki w biedronkach musiałem ciągle klikać pomiń/odrzuć co mnie na maksa wkurzało i dopóki WOŚP nie wyskakiwał z każdej lodówki. W początkach WOŚP im pomagałem. Wpłacałem. Wszędzie chwaliłem. A wtedy zarabiało się znacznie mniej więc każdy wydatek bardziej bolał niż teraz. No i dopóki sami medycy nie zaczęli mówić, że sprzęt mamy najnowocześniejszy w Europie tylko lekarzy brak. 

Wszystko co się da w XXIw się komercjalizuje, a nowe pokolenie w to wsiąka jak gąbka. Komercja wypiera wartości wszędzie. Nawet w działalności charytatywnej. 

Opublikowano
22 minuty temu, hubio napisał(a):

@LeBomB myślałem, że się na mnie tu rzucicie, że jak mogę negować pomoc dla dzieci więc miłe zaskoczenie, że wszyscy podzielają moje zdanie. O tym, że to te korpo co pisałeś najbardziej ogrzały się w blasku chwały nawet nie wiedziałem. Oznacza to, że oprócz manipulowania przez korpo ludźmi na wszystkich możliwych płaszczyznach dochodzi również płaszczyzna akcji charytatywnych. Skomercjalizowano nawet dobroć :hihot: 

Owsika lubiłem i propsowałem dopóki w bankach mi się parę razy nie podstawił przelew do wykonania, już natychmiast żeby kliknąć, dopóki w biedronkach musiałem ciągle klikać pomiń/odrzuć co mnie na maksa wkurzało i dopóki WOŚP nie wyskakiwał z każdej lodówki. W początkach WOŚP im pomagałem. Wpłacałem. Wszędzie chwaliłem. A wtedy zarabiało się znacznie mniej więc każdy wydatek bardziej bolał niż teraz. No i dopóki sami medycy nie zaczęli mówić, że sprzęt mamy najnowocześniejszy w Europie tylko lekarzy brak. 

Wszystko co się da w XXIw się komercjalizuje, a nowe pokolenie w to wsiąka jak gąbka. Komercja wypiera wartości wszędzie. Nawet w działalności charytatywnej. 

A czy Ty możesz czytać to co się pisze, tak jak jest napisane, a nie tworzyć jakieś swoje projekcje? Gdzie ja napisałem znów o korpo? Ty ciągle wszędzie widzisz tylko korpo i korpo...

Ja piszę o wadach systemu zdrowia w Polsce.

Opublikowano (edytowane)

@LeBomB tak moja wina. Nie ty pisałeś tylko @Lypton, że najwięcej wpłaciło XTB i zen.com - a to są korporacje. Pomyliłem osoby ale nie to co chciałem przekazać.

To jest prawdziwy bohater:

https://wiadomosci.wp.pl/andrzej-poczobut-na-wolnosci-jest-wpis-tuska-7280127084603392a   :flaga:

a nie influencerzy i celebryci robiący sobie PR poprzez chore dzieci!

Piękny dzień dzisiaj jest, że odzyskaliśmy go i nie zamęczyli go w tym białoruskim więzieniu! Brawo dla polskiej dyplomacji! :flaga2: 

Mam nadzieję, że to państwo z kartonu choć dla niego coś zrobi dobrego i dostanie jakąś emeryturę państwową z 20-30k na miesiąc bo za to co robił należy mu się!

Edytowane przez hubio
Opublikowano (edytowane)

@Kris194 w tej jednej sprawie może się nie kłóćmy kto ma większe dokonania w uwolnieniu Poczobuta. Tzn nie chodzi w sensie my żebyśmy się nie kłócili tylko Polacy między sobą "prawacy" z "lewakami". Najważniejsze, ze chłop żyje i przeżył to białoruskie piekło. A to co mówi Przydacz nie musi się kłócić z tym co mówi Tusk. Latami polska dyplomacja o to zabiegała co nie oznacza, że i Nawrocki o tym nie rozmawiał z Trumpem i Amerykanie nie wywierali presji. Zresztą Tusk też podziękował Nawrockiemu. 

Jeśli są jakieś (nieliczne) chwile w polskiej polityce gdzie obie strony wspólnie coś zrobią dla dobra Polski to tylko powinniśmy się z tego cieszyć.

Edytowane przez hubio
Opublikowano
4 godziny temu, hubio napisał(a):

zen.com - a to są korporacje

Ten zen to raczej taki większy januszex po prostu :E Tyle, że zarejestrowany na Litwie bo tam mają łatwiej z takimi biznesami, ale i tak dostali tam jakąś karę 2mln euro za wałki związane z praniem brudnych pieniędzy etc. :E 

Opublikowano
11 godzin temu, huudyy napisał(a):

Mnie najbardziej bawilo to lansowanie się dobrocią tych Influ co np. mają wyroki :E albo jak Pazurowa, co musi zadbać teraz o dobry PR 

Najzabawniejsze, że na tym właśnie urosła akcja, na robieniu sobie PR-u.

Powiecie, że u Owsiaka jest podobnie - szum medialny, celebryci? No poniekąd jest - on zaprasza, oni chcą pomóc, bo jak tu nie pomóc Jurasowi (choć nie wszyscy - bo jednak trzeba wyłożyć kasę np. dla ekipy za występ itp.). Dlatego najbardziej rozwalają mnie porównania niektórych, jaki to Owsiak zły, a Łatwogang dobry. BTW - k...a, naprawdę czuję się już jak stary zgred (a jednocześnie młodo - co za dysonans poznawczy :E) - niby ogarniam jak działa świat, i że Youn Leosia jest teraz dla mnie tym, czym dla Boomerów był Elvis... no ale k...a, gdzie Leosia, gdzie Elvis?... Eee.. idę się napić Biovitalu. :E 

10 godzin temu, Badalamann napisał(a):

Kurcze u nas od wielu lat gangi motocyklowe organizują akcje związaną z krwiodastwem

Znaczy te akcje motocyklistów na Mikołajki itp. to taki szemrany element organizuje, a nie znudzone tatuśki koło pięćdziesiątki, co to sobie kupiły pierwszego Harley'a? :/ 

Opublikowano

Jak pisałem - Owsiaka lubiłem, popierałem, zbierałem, płaciłem wiele pierwszych lat zanim to się nie zrobiła maszynka korporacyjna. A już szlag mnie trafił jak w bankach zaczęły mi się podstawiać przelewy, a w biedronce za każdym razem musiałem klikać pomiń albo coś podobnego bo inaczej bym nie zapłacił za zakupy. Zrobiło się to stanowczo zbyt nachalne. Darowizny to moim zdaniem taka specyficzna sprawa, że każdy powinien sam do tego dojrzeć bez namawiania na siłę.

Zresztą też nie rozumiem wszechobecnego mechanizmu reklam w necie. Bo ja od dekad wyrobiłem sobie odruch odklikania tego kompletnie bez patrzenia co to jest. Nawet jakby było coś co mnie interesuje w danej chwili to też bym automatycznie odkliknął bo mój mózg to robi już automatycznie. No, ale nieogarnięci ludzie łowią się widocznie masowo skoro firmy za to płacą grube pieniądze. Raz jedyny w życiu dałem się oczarować jak były ze 20 lat temu jakieś mistrzostwa świata to rzeczywiście zainteresowałem się bukmacherką w wyniku reklamy na maila. Zresztą straciłem wtedy za pierwszym razem sporo kasy na tym :) 

Opublikowano
42 minuty temu, hubio napisał(a):

@Kris194 w tej jednej sprawie może się nie kłóćmy kto ma większe dokonania w uwolnieniu Poczobuta. Tzn nie chodzi w sensie my żebyśmy się nie kłócili tylko Polacy między sobą "prawacy" z "lewakami". Najważniejsze, ze chłop żyje i przeżył to białoruskie piekło. A to co mówi Przydacz nie musi się kłócić z tym co mówi Tusk. Latami polska dyplomacja o to zabiegała co nie oznacza, że i Nawrocki o tym nie rozmawiał z Trumpem i Amerykanie nie wywierali presji. Zresztą Tusk też podziękował Nawrockiemu.

To jest akurat słodko-gorzkie, ale zapewne nasza dyplomacja z żadnej strony się niezbyt do tego przyłożyła. Od jakiegoś czasu już była mowa, że ze względu na blokadę Ormuzu zostaną zmniejszone sankcje na Białoruskie nawozy, a oni wypuszczą trochę więźniów na podkładkę.

3 minuty temu, hubio napisał(a):

Zresztą też nie rozumiem wszechobecnego mechanizmu reklam w necie. Bo ja od dekad wyrobiłem sobie odruch odklikania tego kompletnie bez patrzenia co to jest. Nawet jakby było coś co mnie interesuje w danej chwili to też bym automatycznie odkliknął bo mój mózg to robi już automatycznie.

1. Kwestia koszt-efekt wysłanie tysięcy maili to grosze.

2. Jednak są reklamy coraz bardziej sprytne - udaja wyniki wyszukiwania, posty na socjalach, płatne promocje w filmach itd itp.

Opublikowano (edytowane)

@209458 mam już skaner w mózgu wyłączający te reklamy z mojej głowy. Po prostu odklikuję i mózg robi firewall :) Jakbyś mnie spytał jakie reklamy dzisiaj mi wpadły na wp a mam do sprawdzania codziennie ok 10 kont czy jakie mi się podstawiły na google to szczerze bym nie powiedział :) Po prostu mam blokadę na to. W moim przypadku to jest tak bardzo przeciwskuteczne, że nawet jakbym chciał coś kupić jakiejś marki, ale potem bym dostał nachalną reklamę to bym już nie kupił. Jedyne co się zawsze zastanawiam kto się na to łapie. Ale widocznie łapie... 

Zresztą ponieważ nie oglądam telewizji to jak na sylwestra byłem u rodziny i oglądaliśmy koncerty to ja z zapartym tchem reklamy bo to jedyna okazja raz na rok albo 2 lata żeby zobaczyć jakieś reklamy. Więc mnie nawet zaciekawiło :) I znów - jak w przypadku WOŚP. Do pewnego momentu nie miałem nic do reklam póki to nie stało się tak bardzo nachalne jak obecnie. Jak się z czymś przesadzi efekt może być odwrotny od zamierzonego. Zresztą YT z reklamami to miałem chyba z miesiąc, a od lat mam premium.

https://wiadomosci.wp.pl/poczobut-i-gra-pieciu-sluzb-kulisy-operacji-agencji-wywiadu-7280201813346336a

@Kris194 - Polsko-białoruski dziennikarz Andrzej Poczobut został zwolniony z kolonii karnej we wtorek. - Ten dzień nie byłby możliwy bez prezydenta Donalda Trumpa, jego decyzji i jego specjalnego wysłannika - przekazał wicepremier, szef MSZ Radosław Sikorski. "

To dla wszystkich z tego forum co tak nienawidzą Trumpa.

Edytowane przez hubio
Opublikowano
23 godziny temu, LeBomB napisał(a):

Choć sam fakt, że ludzie przy takiej skali podatków jeszcze i tak muszą organizować takie akcje, jest po prostu nienormalny.

To są według mnie dopiero początki tego co nastąpi.

O ile jestem całkowicie spokojny jeśli chodzi o system emerytalny, to publiczny system ochrony zdrowia w Polsce wg mnie nieuchronnie skolapsuje.

Tak jak napisałeś, choć nominał robi tu naprawdę mocne wrażenie, realnie jest to kwota nic nie zmieniająca. Choć dla około 100 pacjentów może to być game changer, gdyby akurat do nich trafiła.

22 godziny temu, Badalamann napisał(a):

@Lypton Mowa o leczeniu onkologicznym dzieci. Nie muszą, to już jest bardzo dobrze zorganizowane i finansowane. 

Jak się o czymś nie ma pojęcia warto więcej czytać, a mnie pisać.

22 godziny temu, Badalamann napisał(a):

Onkologia tak dla dzieci jak dorosłych, jest usprawniana od przynajmniej kilku lat.

Tak szybkość badań przy podejrzeniu nowotworu, jak samo leczenie.

Nie ma dostępu do zdecydowanej większości nowoczesnych terapii w ścieżkach leczenia finansowanych ze środków publicznych. Onkologia jest jak piszesz usprawniana, to prawda, i tak jest traktowana dużo lepiej niż inne obszary ochrony zdrowia, ale to się sprowadza zasadniczo do dilo, a nie do dostępu do nowych terapii.

Opublikowano
9 godzin temu, hubio napisał(a):

Po prostu mam blokadę na to. W moim przypadku to jest tak bardzo przeciwskuteczne, że nawet jakbym chciał coś kupić jakiejś marki, ale potem bym dostał nachalną reklamę to bym już nie kupił.

Każdy tak mówi, ale badania pokazują co innego.

Opublikowano
23 godziny temu, LeBomB napisał(a):

@Badalamann to tylko teoria.

Dilo działa chyba bardzo dobrze, ale to jest tylko priorytyzacja pacjentów. Niektórzy poczekają krócej, ale wydłuży to kolejkę pozostałych. 

Dostęp do nowoczesnego leczenia, to tu Polska jest mocno w dupie. Jak chodzi o wynagrodzenia medyków to faktycznie nie ma się czego wstydzić.

Opublikowano

W ciągu dwóch lat wynagrodzenie nauczycieli wzrosły o ponad 30 % ale jak widać chyba zazdroszczą skali wzrostów u medyków :)

https://wiadomosci.wp.pl/to-jest-skandal-media-nauczyciele-wzburzeni-mozliwy-strajk-7280360319408192a

1 godzinę temu, huudyy napisał(a):

Akurat mamy problem w drugą stronę jedne z najwyższych zarobków medyków W całej UE 

Ale jak to? Przecież starszą, że jak nie dostaną podwyżek to wyjadą za granicę :E

Opublikowano
14 godzin temu, hubio napisał(a):

w tej jednej sprawie może się nie kłóćmy kto ma większe dokonania w uwolnieniu Poczobuta.

Ja się nie kłócę, po prostu przypisywanie sobie czyichś zasług albo promowanie się na czymś takim to dno dna.

Opublikowano
W dniu 28.04.2026 o 09:19, LeBomB napisał(a):

Choć sam fakt, że ludzie przy takiej skali podatków jeszcze i tak muszą organizować takie akcje, jest po prostu nienormalny.

Jest jak najbardziej Normalny. Na to co mamy wystarczą właśnie te nasze  wszystkie podatki. Nawet po wyeliminowaniu wszystkich patologii starczyło wy względnie na niewiele więcej niż jest. 

A sama akcja jak najbardziej na plus. 

Tylko że to było na chore dzieci. W dodatku nie czarujmy się ten influencer sam w sobie nie zrobił niczego nadzwyczajnego. Nadzwyczajny to był przede wszystkim odzew na tą akcję, który w pewnym momencie zamienił się w śniegową kulę napędzającą niczym niewyróżniający się stream charytatywny, zapewniając mu w ten sposób ogromny sukces. I bardzo dobrze, bo z tego sukcesu da się spić jeszcze śmietankę organizując inne zbiórki o podobnym charakterze uzyskujące ponadprzeciętne wyniki.

Ale to nie pierwsza taka akcja, ale pierwsza z taką reakcją i sprzężeniem zwrotnym. 

A teraz niech ktoś zrobi podobną akcję, ale nie dla dzieci, tylko chorych na nowotwory po prostu. 

Czy to zadziała? Chyba tylko siłą pędu zorganizowane przez tą samą osobę. 

Tak czy owak oby jak najwięcej takich akcji. Na rynku jest nadmiar pieniądza (to że nie dla wszystkich jest tu nieistotne tak naprawdę). Zamiast inwestować w beton w którym nikt nigdy nie zamieszka niech te środki będą ściągane i przeznaczane na takie właśnie cele. 

1 godzinę temu, Klakier1984 napisał(a):

W ciągu dwóch lat wynagrodzenie nauczycieli wzrosły o ponad 30 % ale jak widać chyba zazdroszczą skali wzrostów u medyków :)

https://wiadomosci.wp.pl/to-jest-skandal-media-nauczyciele-wzburzeni-mozliwy-strajk-7280360319408192a

Ale jak to? Przecież starszą, że jak nie dostaną podwyżek to wyjadą za granicę :E

Tak to już jest z płacami w płaczących sektorach. Płacz i skomlenie jak to źle i niedobrze, ale jak się dobrze przyjrzeć tym zarobkom okazuje się że albo mało kto może na tyle liczyć, albo mało kto aż tak mało pracuje na to co dostaje. 

Opublikowano
4 godziny temu, adashi napisał(a):

Dilo działa chyba bardzo dobrze, ale to jest tylko priorytyzacja pacjentów.

Działa dobrze jak zostanie wystawione.

Sytuacja znana mi bardzo dobrze. Są objawy, które można pomylić z objawami chorób neurologicznych i kostnych. W badaniu obrazowym wychodzi "coś". Leczenie tego czegoś trwa rok. Potem objawy się nasilają, znów w badaniu obrazowym wychodzi "coś" ale jest skierowanie na diagnostykę tego co pokazało badanie. Diagnostyka trwa 4 miesiące i dopiero wtedy, gdy już wiadomo że to rak w bardzo zaawansowanym stadium, wystawiona zostaje karta DILO. 

Nikomu nie życzę takiego zderzenia się ze służbą zdrowia. Co ciekawe, wiele z wcześniejszych wizyt była i tak prywatnie i to mogło się przyczynić do niewystawienia od razu DILO.

Czekając w kolejkach w placówkach onkologicznych poznajesz też różne historie ludzi chorych na raka. Jest mnóstwo przypadków, gdzie DILO zostaje wystawione po prostu za późno. Dlaczego? Bo jak będą wystawiać DILO przy tłuszczakach czy jakichś innych zgrubieniach i guzkach, to znów zatkają onkologię. 

USG powinno być dostępne i obsługiwane w każdej przychodni POZ. To powinno być jedno z badań podstawowych realizowanych w POZ. Do tego większa dostępność tomografii i rezonansu. To dopiero zmieni cokolwiek w przyspieszeniu diagnostyki, a gdzie jeszcze nowoczesne terapie. 

Owszem, poznałem też wiele przypadków, gdzie DILO było wystawione błyskawicznie i faktycznie system zadziałał wręcz książkowo. Tylko tak jak pisałem, objawy były bardzo wyraźne. W przeciwnym wypadku najpierw potwierdzenie co to potem DILO, zamiast na odwrót, by w pierwszej kolejności wykluczyć to co najgorsze. 

@Suchy211 nie, to nie jest normalne, nie przy takiej skali podatków. Dalej w NFZ i szpitalach jest marnowane mnóstwo pieniędzy na różne sposoby. Dalej jest cała masa źle działających procedur, dalej jest wiele złych decyzji. 

Opublikowano

USG chyba jest dostępne w prawie każdej przychodni, przez co rozumiem 90%+ przypadków.

W przypadku kości, elementarnym badaniem powinna być scyntygrafia i nie jest to jakieś mega drogie badanie, gorzej z tym, że dostępne tylko w dużych ośrodkach. Nie piszę o pet, bo to niestety w tym kraju jeszcze długo nie będzie łatwo dostępne.

Rezonans magnetyczny to w Polsce paranoja jeśli chodzi o system publiczny. Ale płatnie jest to łatwo dostępne od ręki.

Czy przez diagnostykę w przypadku, który powołałeś masz na myśli biopsję?