Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak już tak temat HDRa jest grzany to zapytam :E. Mam MO27Q28G, gram i pracuję w SDR. Chciałbym zasmakować HDRa aby mieć porównanie. Mając Windowsa 10 i grafę AMD (Adrenaline) jak najsprawniej mogę włączać/wyłączać = mieć HDRa tylko w grach, a na pulpicie dalej SDR?

Opublikowano

po pierwsze - windows calibration tools i tworzysz profil HDR - jak to zrobic wyguglaj.

jak jzu go masz to znajdujesz gre ktora wspiera HDR - wiekszosc fajnych gierek je ma. Mozesz tez ogladac filmy na yt lub innych w HDR.

HDR mozesz wlaczac za pomoca skrotu klawiszowego XBOX game bara - bo to ci wlacza i w monitorze i w windowsie HDR.

w niektorych przypadkach w grach w ustawieniach musisz zaznaczyc hdr

Opublikowano (edytowane)
W dniu 29.05.2026 o 16:38, ODIN85 napisał(a):

Szukanie problemu tam gdzie go nie ma.

Jak nie ma problemu, jak jest problem.

Już wiele razy włączyłem grę bez włączenia HDR w systemie. Później restart gry z włączeniem HDR w systemie. Zaczynasz grać i obraz coś nie pasuje, a później odkrywasz, że w grze przełączyło się na SDR :/ I na pewno nie jestem jedyny z takimi doświadczeniami.

@Mizu

Tak marudziłeś na DSC i czekałeś na Della, to się doczekałeś Della... z DP 1.4, z którym nawet z kompresją nie ciągnie 360Hz :P

Godzinę temu, sideband napisał(a):

Najszybciej HDR wł/wył się apką HDR tray jedno kliknięcie na pasku.

Imho  Win+Alt+B najszybsze i najwygodniejsze :)

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano
Godzinę temu, MaxaM napisał(a):

Imho  Win+Alt+B najszybsze i najwygodniejsze :)

Nawet apki ani usług nie mam, które odpowiadają za to w systemie ;)

Bardzo rzadko używam GP teraz już w ogóle nie ma tam nic ciekawego.

Opublikowano
15 godzin temu, Pan Mateoo napisał(a):

po pierwsze - windows calibration tools i tworzysz profil HDR - jak to zrobic wyguglaj.

Przecież napisał, że ma W10. 

W dniu 29.05.2026 o 16:28, sideband napisał(a):

Właśnie się zastanawiam czy aby na 100% to tylko wina systemu czy jednak braku ustalonego konkretnego standardu HDR dla PC.

Część gier bez problemu włącza HDR z automatu ;)

Battlefront 2 mi tak działał, więc da się, ale poza nim żadna gra mi nie chciała działać jeśli wcześniej w Windowsie HDR nie włączyłem. 

Brak standardu zdecydowanie, a nawet jakby HDR działał to nie jest powiedziane, że black level będzie poprawny. Takie Diablo 4 ma bardzo słaby HDR, nie chce mi się go włączać :E 

Opublikowano
12 godzin temu, MaxaM napisał(a):

@Mizu

Tak marudziłeś na DSC i czekałeś na Della, to się doczekałeś Della... z DP 1.4, z którym nawet z kompresją nie ciągnie 360Hz :P

Jeśli nie podratują tego ostro niską ceną to ja nie wiem co oni sobie wyobrażali :E Do tego tak to opisują jakby powłoka miała być jakaś bardziej matowa custom od Della a nie od Samsunga tak jak reszta.

Dostępny od lipca czyli realnie pewnie sierpnia

Ja nie wiem co jest grane z tym panelem i całą tą generacją QD w sumie

Te ceny, dostępność, dziwne wybory co do feature setu w każdym modelu, osobne problemy ASUSa, nadal skopany HDR z agresywnym ABL.

W modelach 32" nazywają to tak samo 5 generacją a nawet układu pikseli nie zmienili tylko sobie jedynie te lepszą powłokę wzięli :boink:

W listopadzie kończy mi sie gwarancja na AW3423DWF, jeśli mam go sprzedać to jak najszybciej bo później już nikt go nie kupi bez względu na to jak o niego dbałem

Już sam nie wiem co mam zrobić, ASUS popsuł mi wszystkie plany :wariat:

A jeszcze co do marudzenia na DSC - najnowszy sterownik nvidii ZNOWU ma problem z g-sync i narzekają tylko ludzie którzy używają DSC, także ten. Moje grymasy nie są bezpodstawne przez takie niuanse nawet jeśli gołe oko faktycznie nie zobaczy artefaktów ani różnicy w jakości obrazu z DSC czy bez :) 

Opublikowano (edytowane)

Autor tego filmu pewne rzeczy pomieszał (np. bloming zanim zaczął gadać o FALD). Innych nie rozumie (np. z jakiego powodu interface w Apple nie wali jasnością, jak wyświetlone w nim zdjęcie HDR), ale ogólnie dobry materiał na początek.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano

Ale ma racje, blooming nie wymaga FALD'a, a co to interfejsu i Apple to już to nie jest ich ekskluzive, bo u siebie na Androidzie widzę identyczne zachowania.

Przynajmniej łatwo wtedy wyłapać ze to coś jest w HDR :)

Ogólnie to naprawdę dobry film który ładnie podsumowuje cały ten bajzel.

I tak samo, jak autor ja właśnie z tych samych powodów siedzę na SDR i mam to wszytko w pupie ;)

Opublikowano
1 minutę temu, galakty napisał(a):

HDR to niekoniecznie HDR :E 

Wiele osób myśli że HDR to lepsze kolorki, a dla mnie to np. rozpiętość tonalna, od totalnej czerni po oczojebne światła.

Jak ktoś mnie pyta o HDR, to mam na myśli dokładnie co Ty. 
HDR na 4gen WOLEDzie to piksel smolistego czarnego obok piksela oczojebnej bieli. 
Wchodzisz do tunelu gdzie jest ciemno jak w dupie, a latarka którą odpalasz wali po gałach. 

• Upvote 2
Opublikowano

Na 4 masz największy efekt wow. Czerń najgłębsza, a jak wiadomo jasność w tej generacji jest zauważalnie wyższa, jak w poprzednich.
Na Miniledzie VA nie brakowało smolistej czerni, ani jasności, ale te lokalne wygaszania to półśrodek. Na 4gen WOLEDzie jest najprawdziwszy HDR i to bez potrzeby chowania się po piwnicach.

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Ale ma racje, blooming nie wymaga FALD'a,

Tak zupełnie poważnie zapytam: serio? Bo przyznam, na IPS (bez FALD) nigdy bloomingu nie miałem. Booming miałem na CRT, który miał płaski ekran z zewnątrz, a kulistą bańkę od środka (światło wygenerowane przez luminofor przez to odbijało się od spodniej części warstwy rozpraszającej po stronie szyby zewnętrznej i wracało w kierunku luminoforu, tworząc blooming tym większy im bliżej rogów/krawędzi ekranu CTX EX950F)

Wspomniany monitor CRT (widać krzywiznę wewnątrz):

image

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
1 minutę temu, Lameismyname napisał(a):

Na 4 masz największy efekt wow. Czerń najgłębsza, a jak wiadomo jasność w tej generacji jest zauważalnie wyższa, jak w poprzednich.
Na Miniledzie VA nie brakowało smolistej czerni, ani jasności, ale te lokalne wygaszania to półśrodek. Na 4gen WOLEDzie jest najprawdziwszy HDR i to bez potrzeby chowania się po piwnicach.

Nie rozumiem jak najgłębsza czern jak od pierwszej generacji OLED jest w stanie uzyskać czerń idealna której luminacja wynosi 0 :E

Teraz, Kyle napisał(a):

Tak zupełnie poważnie zapytam: serio? Bo przyznam, na IPS (bez FALD) nigdy bloomingu nie miałem. Booming miałem na CRT, który miał płaski ekran z zewnątrz, a kulistą bańkę od środka (światło wygenerowane przez luminofor przez to odbijało się od spodniej części warstwy rozpraszającej po stronie szyby zewnętrznej i wracało w kierunku luminoforu, tworząc blooming tym większy im bliżej rogów/krawędzi ekranu CTX EX950F)

Bo IPS ma bardzo niski kontrast statyczny i tam blooming dosyć mocno przykryty jest szarością czerni, ale na VA już jest widoczny nawet bez FALD właśnie.

Opublikowano
39 minut temu, Kadajo napisał(a):

I tak samo, jak autor ja właśnie z tych samych powodów siedzę na SDR i mam to wszytko w pupie ;)

Ja też na razie walczę z najlepszym ogarnięciem SDR (mam problem z filmami SDR w Firefox - gamut filmów z np. Youtube nie jest profilowany przez przeglądarkę). Inne kwestie, jak np. profilowanie gier, filmów (w PotPlayer), zdjęć już działa tip-top.

Opublikowano
3 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

shocked-surprised.gif