Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

AOC zawsze był poprawny. Ostatnio kupiłem KTC H27T27 na promce z ali za 300zł, no i tak szczerze jeżeli chodzi o jakość wykonania jest bardzo podobna do AOC Q27G3XMN/BK, którego wcześniej miałem - jedynie AOC był bardziej designerski względem surowego KTC.
A co do Gigabyte MO27Q28G jak dobrze to stwierdziłeś @galakty - kupując monitor OLED o świetnych parametrach, na najnowszej matrycy Tandem za 2199zł spodziewałem się poprawnej konstrukcji i byłem w szoku jak wyciągnąłem go z pudełka. Podstawa ze "stojakiem" stalowa, precyzyjnie wykonana, solidna, wszystko spasowane elegancko. Mucha nie siada. Jeżeli chodzi o sprzęt w dzisiejszych czasach, to chciałbym z każdym mieć takie miłe niespodzianki.

Opublikowano
W dniu 1.06.2026 o 07:01, galakty napisał(a):

U mnie rzadko kiedy coś mruga, najczęściej skopane gry jak Tarkov, a tak to dawno już tego nie widziałem. 

Musisz grać w gry gdzie masz stały FPS pod capem czy to hz czy własnym/chodząc po elementach UI czy menu gry nie ma wahań FPSów/nie ma dużo ciemnego kontentu

Albo po prostu tego nie zauważasz :) Tu nie ma spierania się czy ktoś ma VRR flicker czy nie, bo nie istnieje jeszcze taki model który wyeliminował ten problem. A te wszystkie anti VRR flicker opcje które teraz producenci wpychają do firmware to sobie można wsadzić tam gdzie słońce nie dociera bo często przynoszą odwrotny skutek. Stabilny FPS pod capem to najlepsze remedium a żeby całkowicie wyelimnować problem to zostaje tylko wyłączyć VRR.

WOLED do tego zmaga się z tym odrobine więcej niż QD-OLED (sam to zauważyłem ale jeśli słowo randoma z forum dla Ciebie mało znaczy to Monitors Unboxed o tym wspomina w którymś z ostatnich filmików)

Zmieniając temat:
Ten 5gen QD-OLED 34 cale panel to naprawde jest jakiś niedorobiony, ciekawi mnie co sie dzieje za kulisami.
ASUS PG34WCDN zostało kilka ostatnich sztuk w techlordzie i podrożał prawie 300zł i nigdzie indziej go nie ma
MSI też nigdzie nie ma
O Gigabyte MO34WQC36 całkowita cisza mimo, że miał wyjść w Q1 2026 i nawet teraz w swojej budce na Computexie go nie mają
Jedynie Alienware AW3426DW zapowiedziany ale dopiero podobno na jesień i ma walczyć ceną kilkaset dolarów niższą niż ASUS czy MSI bo panel i DP wykastrowane z 360HZ na 280HZ i DP 1.4 :E

Gdybym nie miał takiego uprzedzenia do WOLEDów i jego problemów AW3926QW zapowiada się na absolutną bestie w tym przedziale cenowym.
Tyle, że 5K ultrawide to dodatkowa dawka problemów od tego ile gier nie będzie obsługiwać takiej rozdziałki po napędzenie tego :D 

Opublikowano
5 godzin temu, Mizu napisał(a):

Tyle, że 5K ultrawide to dodatkowa dawka problemów od tego ile gier nie będzie obsługiwać takiej rozdziałki po napędzenie tego :D 

Jedyna gra, ktora sprawiala jakikolwiek problem ze wzgledu na rozdzielczosc to Clair33. Zeby odpalic 5k trzeba bylo zmienic z full screen na windowded. Wiec raczej nie trzeba sie tym martwic. :)

Opublikowano

Zakupiłem monitor dwa tygodnie temu MSI MAG 341CQP i jestem jednocześnie oczarowany jak i rozczarowany, dlaczego a no dlatego że to idealny monitor do gier ma obłędnie ostry obraz, responsywny, jakość obrazu i HDR wyrywają z butów, mam OLEDa 65" od 5 lat ale w grach nie zrobił na mnie takiego wrażenia jak ten monitor, niestety codzienna praca na nim jest męcząca, jest bardzo ciemny to jeszcze jestem w stanie przeżyć ale jakość czcionki jest nie do zaakceptowania, serio kto to dopuścił do sprzedaży ? Niestety po dwóch tygodniach jestem zmuszony go oddać bo nie wyobrażam sobie na nim pracować czy przeglądać neta, to się nadaje tylko jako monitor do gier, wróciłem do swojej Iiyamy 34" i do przeglądania neta i pracy to jest wielki komfort ale jak znów wróciłem do gier to dramat xD

Teraz pytanie czy ta nowa generacja znacząco poprawiła czcionkę ? Jeśli tak to pewnie poczekam rok aż ceny trochę spadną bo teraz cały czas myślę o tym jak cudowne było to doznanie grania na takim panelu jak OLED. 

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, MrKetiw napisał(a):

MSI MAG 341CQP

To jest panel pierwszej generacji, a dopiero w kolejnych nastąpiła poprawa wyświetlania czcionki. Nie ma przepaści, jest po prostu lepiej w przypadku gen 3.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano

Panowie, a co polecacie z obecnej lub nadchodzącej generacji? Myślę powoli na zmianą mojego G8, pójdzie do PC syna. "Ślinię się" na Alienware AW3426DW, ale u nas dopiero jesienią, czekam zatem na recenzje. Samsung z tego co widziałem na 2026 nic nowego z 34" nie ma w planach, a 32"/4k nie bardzo mnie interesuje. 3440 x 1440 for life ;) 

Opublikowano
19 minut temu, MrKetiw napisał(a):

Teraz pytanie czy ta nowa generacja znacząco poprawiła czcionkę ?

9 minut temu, DżonyBi napisał(a):

jest po prostu lepiej w przypadku gen 3.

Czcionka jest po prostu taka, jaka jest na LCD.

24 minuty temu, MrKetiw napisał(a):

jest bardzo ciemny to jeszcze jestem w stanie przeżyć

Na pewno jesteś w trybie SDR na pulpicie, a nie HDR (który faktycznie może być znacznie ciemniejszy)?

Jasności nie powinno brakować, chyba że lubisz jak ekran mocno świeci nawet i w dzień. 

Nowa generacja podbiła jasność do 300 nit.

16 minut temu, Kaczkofan napisał(a):

AW3426DW

Słaba sprawa jak pożałowali na DP i przycięli do 280 Hz. Jedynie cena może ratować ten model :)

• Thanks 1
Opublikowano
31 minut temu, DżonyBi napisał(a):

To jest panel pierwszej generacji, a dopiero w kolejnych nastąpiła poprawa wyświetlania czcionki. Nie ma przepaści, jest po prostu lepiej w przypadku gen 3.

Kolega niżej napisał że jest tak jak w lcd, sprawdzałeś to? 

10 minut temu, MaxaM napisał(a):

Czcionka jest po prostu taka, jaka jest na LCD.

Na pewno jesteś w trybie SDR na pulpicie, a nie HDR (który faktycznie może być znacznie ciemniejszy)?

Jasności nie powinno brakować, chyba że lubisz jak ekran mocno świeci nawet i w dzień. 

Nowa generacja podbiła jasność do 300 nit.

Słaba sprawa jak pożałowali na DP i przycięli do 280 Hz. Jedynie cena może ratować ten model :)

Tak sprawdzałem w sdr no jest trochę lepiej ale ta czcionka to jest dramat, nie wiem jak komuś to może nie przeszkadzać 🙈 

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, MrKetiw napisał(a):

nie wiem jak komuś to może nie przeszkadzać

Ja z tego powodu wstrzymywałem się z kupnem oleda.

Teraz na co dzień używam oleda, ips i mva. Nie widzę większych różnić w tekście między nimi, oprócz oczywiście większego kontrastu na oledzie i ostrości (brak matu).

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano
52 minuty temu, MrKetiw napisał(a):

jest bardzo ciemny to jeszcze jestem w stanie przeżyć ale jakość czcionki jest nie do zaakceptowania,

Próbowałeś zmieniać tryby obrazu w monitorze? Mam co prawda panel gen.3, ale fabrycznie miał włączony jakiś tryb 'Eco', który nie dość że trochę ciemniejszy, to jeszcze tekst był nieostry. Przestawiłem na tryb dla grafików i jest ok.

Opublikowano
Teraz, some1 napisał(a):

Próbowałeś zmieniać tryby obrazu w monitorze? Mam co prawda panel gen.3, ale fabrycznie miał włączony jakiś tryb 'Eco', który nie dość że trochę ciemniejszy, to jeszcze tekst był nieostry. Przestawiłem na tryb dla grafików i jest ok.

Próbowałem, niestety dla mnie ta kolorowa obwódka wokół czcionki tak mocno razi w oczy że pracuje mi się wyjątkowo niekomfortowo. 

12 minut temu, Kyle napisał(a):

Zawsze można użyć metody siłowej, czyli ekranu z większym PPI.

To musiałbym przejść na 39 cali a to już są chore pieniądze. Więcej nie wydam na monitor jak 2500 zł. 

Opublikowano

Przeczytałem cały ten artykuł, chyba jest tutaj napisane wszystko o "fringe" 

Trudno, muszę poczekać aż MSI X36 odpowiednio stanieje do poziomu 1 gen (teraz około 2200 zł) i zobaczę czy się poprawi czcionka 👍 

19 minut temu, some1 napisał(a):

Ewentualnie pogrzebać w ustawieniach cleartype.

Już nie pogrzebie bo go oddałem 😒 

Opublikowano
43 minuty temu, MrKetiw napisał(a):

Kolega niżej napisał że jest tak jak w lcd, sprawdzałeś to? 

Na LCD nie siedzę od lat, więc nie wiem czy jest tak samo, ale siedzę na QD-OLED gen 3 i jest dobrze - fringing praktycznie nie występuję. 

Opublikowano
18 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Na LCD nie siedzę od lat, więc nie wiem czy jest tak samo, ale siedzę na QD-OLED gen 3 i jest dobrze - fringing praktycznie nie występuję. 

Czytam o Twoim monitorze na redicie i ludzie skarżą się również na fringing, Ty po prostu tego nie widzisz. 

Masz jeszcze ten układ pikseli który powoduje ta przypadłość. 

4 minuty temu, MaxaM napisał(a):

Namotane z tymi generacjami...

Aby nie było nieporozumień. Ja mówię o gen5. W nim problem czcionek całkowicie ustał, bo jest układ RGB. Wyglądają po prostu jak na LCD :)

Dobrze mówisz. Gen 3 to jest stara generacja która w zasadzie nie różni się niczym od gen 1 prócz wyższej częstotliwości.