Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 godzin temu, bourne2008 napisał(a):

Jak ktoś lubi ryzyko to dziś wpadły BIOSy do ASUSów B650/B850/X670 z nową AGESĄ pre1.3.0.0. Do X870 były tydzień wcześniej.

https://rog-forum.asus.com/t5/amd-600-series/x670-x870-resource-thread/td-p/901576/page/547

Jak ktoś instaluje to od AGESy 1.2.8.0 wprowadzono zmiany w systemie odświeżania pamięci i obecne nastawy mogą nie działać dopóki nie zmienicie "M_ORDERING" na NORM. 

https://rog-forum.asus.com/t5/technologies-explained/amd-am5-memory-refresh-update-m-ordering-explained/ba-p/1135076

image.png.faf5594924f273c64b1fab47f1f0bf47.png

Po poście na ROG forum gościa co na identycznej płycie głównej nie sflashował BIOS-u przez EZFlash zdecydowałem się czekać na następną wersję. Nie ma co ryzykować w weekend, że będzie trzeba się męczyć przez BIOS Flashback.

Opublikowano

No przecież, ja tego nie opisałem, redaktorzy na całym świecie piszą o awariach kanapek. Nie rób wora z prawdy. Degradacja Intela w porównaniu do niszczących procesorów sockety, to jest nic.

Intel wysyła nowy proc, a przy AMD masz udupconą płytę i procesor. 

• Haha 3
Opublikowano
3 minuty temu, leven napisał(a):

No przecież, ja tego nie opisałem, redaktorzy na całym świecie piszą o awariach kanapek. Nie rób wora z prawdy. Degradacja Intela w porównaniu do niszczących procesorów sockety, to jest nic.

Intel wysyła nowy proc, a przy AMD masz udupconą płytę i procesor. 

Zasugeruj Pentiumowi żeby wysłał tego 14900K do producenta na wymianę w taki razie skoro to takie proste. Niepotrzebnie chłopak tak się męczy.

Opublikowano (edytowane)

Osobiście nie wierze że za padające procki odpowiada bios i działania producentów płyt głównych. Jak by tak było paliłby się też inne modele procesorów a tak nie jest, przynajmniej nic powyżej normy (jakieś sztuki ogólnie pojedyncze padają). Tutaj mamy konkretny model który padał u zarówno u asusa jak i asrocka (najwięcej) i to padał na płytach o nie specjalnie rozbudowanych sekcjach zasilania.

Ponadto  wcześniej amd nie odświeżało modelu x3d dodając 50 i zwiększając jego taktowanie, częściej je ścinała np 5800x3d na 5700x3d oraz 7800x3d na 7600x3d, tutaj mamy wyższy model niż poprzednik. 

Przy boomie na układy AI gdyby wyszło że produkują wadliwe układy ich zamówienia na te układy poleciałoby na łeb na szyje wiec lepiej zmusić producenta do przyznania się do winy, tym bardziej że walka idzie o miliardy $.

PS. Problem nie leży w chiplecie IO, a w chilepcie z rdzeniami zen (IO jest to samo w serii 7000) i to tylko tymi co mają dodatkowy cache,.

Edytowane przez Marko852
Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, Marko852 napisał(a):

Ponadto  wcześniej amd nie odświeżało modelu x3d dodając 50 i zwiększając jego taktowanie, częściej je ścinała np 5800x3d na 5700x3d oraz 7800x3d na 7600x3d, tutaj mamy wyższy model niż poprzednik. 

9850X3D to po prostu odpowiedź na Intel Arrow Lake Refresh, którego premiera jest na wiosnę. Pewnie na tą okazję trzymają też tajemniczego 9950X3D2. Żaden tam spisek. Do usprawnienia procesu nie potrzeba zmieniać cyferek.

Osobiście nie wierze że za padające procki odpowiada bios i działania producentów płyt głównych. 

Jak komuś padają 2 lub 3 procki na tej samej płycie to trudno uwierzyć, że można mieć aż takiego pecha ;)

Jak by tak było paliłby się też inne modele procesorów a tak nie jest, przynajmniej nic powyżej normy (jakieś sztuki ogólnie pojedyncze padają). 

Nie ma żadnych oficjalnych danych na ten temat a sprzedaż 9800X3D w sklepach które publikują dane sprzedażowe pokazuje, że 9800X3D sprzedaje się lepiej niż wszystkie pozostałe CPU AMD. Stąd może wynikać przeświadczenie, że padają najczęściej.

Edytowane przez bourne2008
Opublikowano

a jak komuś w kafejce internetowej pada 10% procesorów spośród 150 i to nie na płytach asusa? 

https://www.reddit.com/r/ASUS/comments/1q039g1/another_9800x3d_processor_has_failed_this_is_the/

wiem że nie lubią amd

Wygląda to na wadliwą partię procesorów, albo wadliwe partię które trafiały (lub nadal trafiają?) do konsumentów. Ten przykład z 3 procesorami pokazuje że wadliwych partii mogło być więcej niż jedna. Tym bardziej że jeśli aktualizował biosy to od pewnej wersji napięcie na pewno było trzymane już w ryzach.

Obecnie amd bawi się w kotletowanie procesorów mobilnych wiec tym bardziej dziwi że tylko jeden procesor dostaje xx50 i to ten najbardziej wadliwy a nie wszystkie skoro to refresh. Widząc co się dzieje na rynku laptopów mogli spokojnie wydać nową serię 10x00 czy Xx00 na przykład czy jak sobie tam nazwą.

X sprzedaż procków jakiegoś sklepu

7800x3d sprzedało się nie całe dwa razy mniej, ale ich padania nie słyszy się masowo dodatkowo są dużo dłużej na rynku.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Faktycznie, w tym poscie szybko dojechali jego autora, on sam też szybko się zwinął. Kolega coś się nie wczytał w linkowany wątek. Swoją drogą są tam ciekawe statystyki awaryjności procesorów na podstawie sklepu mindfactory. Cytując z tego wątku:

- 37.870 sprzedanych procesorów, 9800X3D ma wskaźnik awarii/RMA na poziomie 0,64%.
- 90 230 sprzedanych procesorów, 7800X3D ma wskaźnik awarii/RMA na poziomie 0,49%.  

Wychodzi, że awaryjność jest porównywalna. I cytując dalej:

"Kliknij TUTAJ , aby zobaczyć wszystkie procesory AMD sprzedawane przez MindFactory w Niemczech/UE. Możesz także sprawdzić wskaźnik RMA na podstawie próby dziesiątek tysięcy sprzedanych jednostek, co jest dość dokładne:

9800X3D ma wskaźnik RMA na poziomie 0,64%
    7800X3D ma wskaźnik RMA na poziomie 0,49%
    9600X ma wskaźnik RMA na poziomie 0,61%
    7600X ma wskaźnik RMA na poziomie 0,75%

Wskaźniki RMA procesorów Intel, w których stwierdzono problemy:

14900k ma wskaźnik RMA na poziomie 4,63%
    13900k ma wskaźnik RMA na poziomie 2,61%
    14700k ma wskaźnik RMA wynoszący 1,49%
    13700kf ma wskaźnik RMA wynoszący 1,83%

Wskaźniki RMA dla najnowszej generacji procesorów Intel (niewielka próbka <1000 sztuk) – imponujące ulepszenia:

285k ma wskaźnik RMA wynoszący 0,34%
    265k ma wskaźnik RMA wynoszący 0,23%"

Nowe Intele mało awaryjne, ale może dlatego, że nikt tego nie kupuje. ;)
Nie wyjasnia to jednak tego szumu w internecie dotyczącego padających 9800X3D. Efekt histerii? Analizując zachowanie użytkowników tego forum, to jest to całkiem prawdopodobne. Też w większej skali. ;)

Edytowane przez Sidr
  • Upvote 2
Opublikowano

Ogólnie ludzie się tak bali wtyczek w kartach nvidii, afera od ponad 3 lat się ciągnie. Na pclabie i teraz ith chyba nikt nie upalił złącza i karty :E 

A jeśli chodzi o procki AM5 jest już kilka upalonych na forumie i to głównie 9800X3d. Co do statów mindfactory też mam procka z Mindfactory, ale nawet mi nie przyszło do głowy wysyłać przez nich na RMA, bo oni i tak pewnie wyślą proca do AMD, więc trwało by dłużej, wolałem sam bezpośrednio wysłać do AMD. No chyba, że ma się w MF wykupiony do CPU pakiet GOLD wtedy ponoć migiem wymieniają.

• Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, lukadd napisał(a):

Ogólnie ludzie się tak bali wtyczek w kartach nvidii, afera od ponad 3 lat się ciągnie. Na pclabie i teraz ith chyba nikt nie upalił złącza i karty :E 

A jeśli chodzi o procki AM5 jest już kilka upalonych na forumie i to głównie 9800X3d. Co do statów mindfactory też mam procka z Mindfactory, ale nawet mi nie przyszło do głowy wysyłać przez nich na RMA, bo oni i tak pewnie wyślą proca do AMD, więc trwało by dłużej, wolałem sam bezpośrednio wysłać do AMD. No chyba, że ma się w MF wykupiony do CPU pakiet GOLD wtedy ponoć migiem wymieniają.

Najwyższy model, w którym spaliło się złącze zasilania na plcab, to był RTX 3090 HOF na białych przewodach, które zapewne one były winowajcą. 

Jeżeli chodzi o procesory, to raczej bez problemu je wymienią, gorzej byłoby z RTX 5090, a najgorzej z pamięciami DDR5. :E