Keller 726 Opublikowano 20 Listopada Opublikowano 20 Listopada (edytowane) 10 godzin temu, Kadajo napisał(a): Ja tylko dodam ze wyostrzenie nieostrego obrazu nic nie daje tylko wprowadza jeszcze więcej artefaktów i fałszywych kontur które powoduje ze obraz wygląda tylko gorzej. Właśnie w tym sęk, że nieostra gra ma różne przyczyny bycia nieostrą. Akurat wyostrzone mydełko wygląda lepiej. Z kolei gra z artefaktami, które już wyglądają chropowato to ok, masz rację. Pamiętam teraz drzewa w NFS HEAT bez TAA. Nie dało się tego oglądać i wyostrzenie by nic nie dało. Z kolei gier z mydłem raczej jest więcej. Edit: Wiem. Totalnie zapomniałem NAJGORSZĄ GRĘ NA ŚWIECIE z mydłem. To Mafia 3. Ona miała masę bardzo złych efektów, ale reshade robi z tej gierki żyletę. Wielu ludzi tą mafię porzuciło nie tylko bo czarny bohater, nie tylko bo odejście od koncepcji włoskiej mafii, ale właśnie że gra wyglądała jak gawno nawet na max ustawieniach i nie dało się tego poprawić. Ale kilka filtrów dodać z reshade i wyglądało to już bardzo dobrze. To moje ustawienia: Gra tak wyglądała tylko na screenach. Ale w grze nie jest tak. A to jest połączenie i dodatkowego AA i ostrości jednocześnie. A to jedynie Full HD, więc naprawdę nieźle dało się poprawić. Dla porównania nie mam screenów bez reshade, ale niektóre wideo dają pewne porównanie Edytowane 20 Listopada przez Keller
bourne2008 1 202 Opublikowano 20 Listopada Opublikowano 20 Listopada (edytowane) RTX 5090 ROG MATRIX 4000$+vat i tylko 1000szt dostępne Edytowane 20 Listopada przez bourne2008 8
SebastianFM 344 Opublikowano 20 Listopada Opublikowano 20 Listopada 16 godzin temu, X360 napisał(a): Wyostrzanie z poziomu monitora/TV to zupełnie inna rzecz. Tam masz prosty filtr podkręcający krawędzie globalnie, niezależnie od sygnału. To działa bardziej prymitywnie i często właśnie powoduje artefakty. Za bardzo generalizujesz lub podajesz nieaktualne informacje. "When a Samsung TV or monitor is in Intelligent Mode, it can analyze its surroundings, what you’re watching, and your usage patterns to provide the best possible viewing experience. Whether you have cartoons playing in the background or you’re watching an action movie where you want to hear every detail, the TV can automatically fine-tune its settings. This feature is available on select Samsung OLED TVs, QLED TVs, and the Odyssey Ark." https://www.samsung.com/us/support/answer/ANS10001583/
X360 84 Opublikowano 20 Listopada Opublikowano 20 Listopada 44 minuty temu, SebastianFM napisał(a): Za bardzo generalizujesz lub podajesz nieaktualne informacje. „W trybie inteligentnym telewizor lub monitor Samsung analizuje otoczenie, oglądane treści i wzorce użytkowania, aby zapewnić najlepsze możliwe wrażenia wizualne. Niezależnie od tego, czy w tle odtwarzane są kreskówki, czy oglądasz film akcji, w którym chcesz usłyszeć każdy szczegół, telewizor może automatycznie dostosować ustawienia. Ta funkcja jest dostępna w wybranych telewizorach Samsung OLED, QLED i Odyssey Ark”. https://www.samsung.com/us/support/answer/ANS10001583/ " może automatycznie dostosować ustawienia" Już w tym, co sam napisałeś, masz odpowiedź- to całe „może automatycznie dostosować ustawienia” to po prostu kolejna sztuczka opisana jako AI, która ma rzekomo robić cuda-niewida. W praktyce to tylko algorytm podkręcający parę parametrów na ślepo. Brzmi nowocześnie, daje marketingowi pożywkę, a realnych korzyści z tego niewiele. U mnie w OLED-zie LG też są tryby obrazu „AI Picture”, „AI Brightness”, „AI Genre Selection” i cała reszta tego wynalazku. Po włączeniu tego oglądać się nie da -obraz staje się przesadnie agresywny, kontrast jest przekopany, kolory lecą w stronę jaskrawej papki, a jasność skacze w zależności od sceny jakby panel dostał zadyszki. Zamiast pomagać, to psuje to, co i tak można ustawić ręcznie lepiej i stabilniej. Więc tak: AI w TV to w większości marketing, a „automatyczne dostosowanie” działa tylko na papierze. W praktyce zwykłe, normalne ustawienia dają o wiele lepszy i przewidywalny efekt. 1
SebastianFM 344 Opublikowano 20 Listopada Opublikowano 20 Listopada @X360, widzisz, ja piszę o Samsung a ty o LG. Napisałem ci, żebyś nie generalizował. Ja nie korzystam z wyostrzania, niedługo będę miał nowy telewizor Samsung to z ciekawości sprawdzę, jak wygląda kwestia wyostrzania. A tak w ogóle to jest gdzieś o tym informacja, jak działa wyostrzanie na kartach NVIDIA, czy na pewno tak jak wcześniej napisałeś?
X360 84 Opublikowano 20 Listopada Opublikowano 20 Listopada (edytowane) 19 minut temu, SebastianFM napisał(a): @X360, widzisz, ja piszę o Samsung a ty o LG. Napisałem ci, żebyś nie generalizował. Ja nie korzystam z wyostrzania, niedługo będę miał nowy telewizor Samsung to z ciekawości sprawdzę, jak wygląda kwestia wyostrzania. A tak w ogóle to jest gdzieś o tym informacja, jak działa wyostrzanie na kartach NVIDIA, czy na pewno tak jak wcześniej napisałeś? Jeśli naprawdę chcesz wiedzieć, jak działa wyostrzanie na kartach NVIDIA, to musisz poszukać w patentach. Tam masz opisane wszystko krok po kroku: wykrywanie krawędzi, dobór lokalnego wzmocnienia, filtrację detali i mieszanie z oryginałem, a także ograniczanie artefaktów. To dokładnie pokrywa się z tym, co NVIDIA stosuje w swoich sterownikach i funkcji Image Sharpening A tak z ciekawości, kupujesz TV OLED Samsunga? Edytowane 20 Listopada przez X360
sideband 1 768 Opublikowano 20 Listopada Opublikowano 20 Listopada Tak tak genialnia niesamowita technologia i sami wyrzucili to z CP Nie lepiej napisać, że jesteś ślepy i po prostu nie przeszkadza Ci gówno obraz 1
X360 84 Opublikowano 20 Listopada Opublikowano 20 Listopada 9 minut temu, sideband napisał(a): Tak tak genialnia niesamowita technologia i sami wyrzucili to z CP Nie lepiej napisać, że jesteś ślepy i po prostu nie przeszkadza Ci gówno obraz Problemów ze wzrokiem nie mam, TV mam profesjonalnie skalibrowany przez Maćka Kopera, więc wiem, co widzę. Twoje komentarze pokazują niestety, że kompletnie nie rozumiesz elementarnych podstaw obrazu – od kontrastu, przez kolorystykę, po wyostrzanie i odwzorowanie szczegółów. Wygląda na to, że oceniasz jakość obrazu na podstawie własnych, przypadkowych wrażeń, zamiast faktycznych parametrów. Możesz oczywiście mieć swoje subiektywne odczucia, ale proszę – nie przedstawiaj ich jako wiedzy, bo w tym przypadku mijają się całkowicie z rzeczywistością. Zanim zaczniesz kogokolwiek pouczać, warto poznać podstawy, inaczej wygląda to… cóż, dość komicznie. Jeśli masz monitor + TV i ustawiasz w Windows opcję duplikowania ekranów, NVIDIA automatycznie aktywuje wyostrzanie, bo wtedy traktuje sygnał jako standardowy dla jednego wyświetlacza. A jeśli np. używasz tylko jednego ekranu albo nie włączysz duplikacji/rozszerzenia, opcja może „znikać” w panelu – nie dlatego, że NV ją usunęła, tylko dlatego, że sterownik nie uznaje konfiguracji za kompatybilną.Wystarczy mieć dwie aktywne wyjścia lub odpowiednią konfigurację, a opcja pojawia się z powrotem. 1
oldfashioned 459 Opublikowano Czwartek o 14:57 Opublikowano Czwartek o 14:57 Jak Borderlans 4 na tym dziala plynnie to znaczy ze faktycznie dziala.
Phoenix. 4 711 Opublikowano Czwartek o 15:20 Opublikowano Czwartek o 15:20 https://videocardz.com/newz/nvidia-releases-geforce-hotfix-driver-581-94-to-fix-windows-11-kb5066835-performance-drop
areczek1987 898 Opublikowano Czwartek o 16:31 Opublikowano Czwartek o 16:31 1 godzinę temu, oldfashioned napisał(a): Jak Borderlans 4 na tym dziala plynnie to znaczy ze faktycznie dziala. Z mmfgg x16 wszystko będzie płynne
oldfashioned 459 Opublikowano Czwartek o 16:35 Opublikowano Czwartek o 16:35 DLSS Performance, FG x4 na 5090 mialem dropy na dzien dobry. Musialem scinac grafike z najwyzszej na medium zeby miec stabilne 100 fpsow. Po 15 minutach odpuscilem ten tytul :p
Smalec 1 551 Opublikowano Piątek o 10:16 Opublikowano Piątek o 10:16 22 godziny temu, bourne2008 napisał(a): RTX 5090 ROG MATRIX 4000$+vat i tylko 1000szt dostępne 6
lukadd 2 901 Opublikowano Piątek o 10:42 Opublikowano Piątek o 10:42 Dobra dobra, jeszcze nikt na forum nie przetestował 5090 MATRIX'a Może tam są w końcu cewki premium?
aureumchaos 440 Opublikowano Piątek o 10:43 Opublikowano Piątek o 10:43 (edytowane) Myslicie, ze w zwiazku z zapowiadamem pogromem cenowym w 2026 to dobry pomysl zeby zakupic teraz 5080, synowi dac moaja obecną 4080S a jego 3080 strixa postawic na polce i poczekac na wzrost cen w 2026 i wtedy ja sprzedac Chodzi mi o to ze jakby mi sie spalila ta 4080S to bede w czarnej d... w 2026 jesli rzeczywiscie te ceny maja tak isc do goru i ma byc tak mala dostepnosc... szykuje sie chyba kolejny 2020... Edytowane Piątek o 10:45 przez aureumchaos
lukadd 2 901 Opublikowano Piątek o 10:47 Opublikowano Piątek o 10:47 (edytowane) Myślę, że nie ma sensu, 5080 jest niewiele wydajniejsza od 4080S bo to średnio 15-20% zaledwie i to jak grasz w 4k bo ~1440p to będzie bliżej 10% , a 3080 to dalej fajna karciocha dla młodego, mój syn też na takiej leci i nie narzeka Moim zdaniem na tym co masz czekać do nowej generacji, dla ciebie z 4080, aby był jakiś w miarę sensowny kop wydajności z 4080 to minimum 5090 wrzucić Edytowane Piątek o 10:54 przez lukadd
KamcioGF 67 Opublikowano Piątek o 10:47 Opublikowano Piątek o 10:47 Wątpię, żebyś dużo urobił na trzymaniu 3080 chyba, że to wersja 12gb ale i tak 3080 dzisiaj jest po 1000-1500zł
MarcoSimone 665 Opublikowano Piątek o 10:50 Opublikowano Piątek o 10:50 @aureumchaos 4080S vs 5080 to lewdwo kilka % różnicy. Miałem 4080S bo dostałem jako wymianę po aawarii 4080 bez S od PNY francja. Sprzedałem 4080S całkiem nieźle i dopłaciłem 5080 za 4200 zł. A i tak dosyć kontrowersyjny maanewr. Zyskasz GW, kilka % wydajności i najnowszy MFG. 1
aureumchaos 440 Opublikowano Piątek o 11:05 Opublikowano Piątek o 11:05 No tak, tak ja wiem o wydajnosci ale nie o wydajnosc sie tu rozchodzi. Chodzi o awarie, jak mi padnie i ceny maja byc w 2026 jak w 2020 przez te dramy o pamiec i pierwiastki jak irt ktory podrozal o 1500%, nawet xiaomi juz pisze ze podnosi ceny na przyszly rok na wszystkich modelach i ze tanio juz bylo. Wiadomo strasza tez bo chca wycisnac ile sie da na bance AI. Syn nie narzeka na wydajnosc tez. Tylko od czasu do czasu pala sie te walniete zlacza na przyklad... Uwiebiam grac wiec bez karty nie wytrzymam i wtedy zaplace krocie w 2026 zeby cos miec... Hmm.. moze i troche panikuje a moze dmucham na zimne zanim zrobi sie gorace... Sam nie wiem wlasnie.... 5090 nie kupie bo tam sie na pewno zjara zlacze, gdyby nie to to bym juz dawno kupil.
lukadd 2 901 Opublikowano Piątek o 11:10 Opublikowano Piątek o 11:10 (edytowane) Te palące złącza to tak sporadyczne przypadki, że jeszcze mniejsza szansa, że 9800X3d ci się zjara nawet na Asrocku A jeśli o awarie chodzi to ile GPU ci padło w życiu? Ja bym się takimi pierdołami nie przejmował. Ale jak się przejmujesz to bierz, będziesz miał wtedy jeszcze 3080 w szufladzie Ja sam mam tyle gierek na liście do ogrania i z tego cała masa to nie wymagające gierki, że mając w szufladzie RTX 2070 by mi stykną na przeczekanie nawet roku czy i więcej grając w indory Edytowane Piątek o 11:15 przez lukadd 1 2
Kanzu 201 Opublikowano Piątek o 11:23 Opublikowano Piątek o 11:23 (edytowane) 43 minuty temu, aureumchaos napisał(a): 5090 nie kupie bo tam sie na pewno zjara zlacze, gdyby nie to to bym juz dawno kupil. Chyba jak go specjalnie podpalisz Panikujesz jakby co druga karta się paliła. Na forum pewnie z kilkadziesiąt sztuk jest i nikt się nie skarżył, że ma ognisko w skrzynce. Edytowane Piątek o 11:49 przez Kanzu 1 1
Rekomendowane odpowiedzi