Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie katowalem jej na maxa, dalem na strzala plus 350mhz na rdzeniu i 2k na mem. 3185-3200 trzyma. Pewnie moglbym wiecej ale nie bede zylowal o kazdy mhz a jak jest juz to 3100 na budziku to juz satsfakcjonujace. 

obraz.thumb.png.7cc8422427ebf5d41f22bc00c3fe7040.png

1 godzinę temu, maxmaster027 napisał(a):

Rozumiem 2400 + gra?

Tak dodkaldnie plus resident ;) Mial byc na sell ale jednak sobie dodalem do konta.

Opublikowano
39 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Nie katowalem jej na maxa, dalem na strzala plus 350mhz na rdzeniu i 2k na mem. 3185-3200 trzyma. Pewnie moglbym wiecej ale nie bede zylowal o kazdy mhz a jak jest juz to 3100 na budziku to juz satsfakcjonujace. 

obraz.thumb.png.7cc8422427ebf5d41f22bc00c3fe7040.png

Tak dodkaldnie plus resident ;) Mial byc na sell ale jednak sobie dodalem do konta.

W cyberpunku na 5070tce to ja bym uzywal RT niewiarygodny + ray reconstruction. Zaraz Ci dam porownanie. 

Zawsze to 33% wyzsza wydajnosc, roznice sa, ale nie az tak duze jakby sie moglo wydawac. Idealne ustawienie pod 5070

Opublikowano

Ja nie gram w cyberka ale cyberek plus PT/DLSS/MFG szybko testuje OC na tym genie kart i mogłoby się wydawać że gra multi jak warzone może słabo testować gpu OC ale ta gra wdg mnie to jedna z lepszych do testowania OC i jest strasznie czuła i na końcu wywali komunikat o OC jak się wysypie. Praktycznie jak w tych dwóch grach na Blackwell jak mi nie wywala to jeszcze nie trafiłem na taką grę która by się wywróciła od OC. 

6 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

W cyberpunku na 5070tce to ja bym uzywal RT niewiarygodny + ray reconstruction. Zaraz Ci dam porownanie. 

Cyberek tylko i wyłącznie PT, a dopalacze klatek mi nie przeszkadzają ;) 

Zbyt wiele głębi traci gra na samym RT a bez RT to ta gra jest tak płaska że oczy bolą 🤣

Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Ja nie gram w cyberka ale cyberek plus PT/DLSS/MFG szybko testuje OC na tym genie kart i mogłoby się wydawać że gra multi jak warzone może słabo testować gpu OC ale ta gra wdg mnie to jedna z lepszych do testowania OC i jest strasznie czuła i na końcu wywali komunikat o OC jak się wysypie. Praktycznie jak w tych dwóch grach na Blackwell jak mi nie wywala to jeszcze nie trafiłem na taką grę która by się wywróciła od OC. 

Cyberek tylko i wyłącznie PT, a dopalacze klatek mi nie przeszkadzają ;) 

Zbyt wiele głębi traci gra na samym RT a bez RT to ta gra jest tak płaska że oczy bolą 🤣

Do testowania tez jest dobry nowy warhamer spece marine 2 potrafi rozgrzać kartę jak mała która nowa gra. I spider man 2 w cutscenkach jak ci nie wywali to znaczy ze git, bo sa randerowane w czasie rzeczywistym .

A z OC różnie bywa i bechmarkami wbudowanymi w gry bo są za krótkie. Czasami ci nic nie wywali a w grach już tak. Bo w takim teście masz scenariusz na szynach wiec o wywalanie błędu dużo ciężej. 

Edytowane przez Luki_
Opublikowano

Szczerze to rozgrzanie karty nijak ma sie do stabilnosci, ja od dawna przestalem patrzec co rozgrzewa i ile wat wysysa, warzone leci na limicie cpu, a pomimo tego testuje oc gpu jak malo ktora gra AAA ;)  Ale tak jak piszesz kazdy ma swoje gierki i testuje w tym co lubi :D 

Opublikowano (edytowane)

+1

Dziś wydajność GPU jest tylko teoretyczna. To producent GPU i driverów sobie wybiera co i jak chodzi. Co kiedy "zwalnia", co kiedy "przyspiesza". Gdzie dać więcej prundu, a gdzie mniej. 

Faktycznie to nie temperatura powinna być wyznacznikiem, a niestabilność może się pojawiać z zupełnie różnych powodów. Inaczej rozłoży się obciążenie w grze, to inaczej będzie wyglądać stabilność.

Zmiana sterownika - i już może być inaczej.

Edytowane przez VRman
  • Upvote 1
Opublikowano
19 godzin temu, maxmaster027 napisał(a):

Zawsze to 33% wyzsza wydajnosc, roznice sa, ale nie az tak duze jakby sie moglo wydawac. Idealne ustawienie pod 5070

Na litość Bogów, nie ładniejszych kobiet w grze ? 

4 godziny temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Ja we wtorek upolowałem też 5070, ale bez gierki :P

IMG_20260407_150512835_HDR.jpg.933d374a02fd15ac9d014d93fb47cdc7.thumb.jpg.4f0bc3c661d965e7f3a52885fe743d54.jpgIMG_20260407_151215731_HDR.jpg.c9943f2aee0a5957844204473ef95351.thumb.jpg.806cd24d61151ec7a39fc6a7708a4c22.jpg

12GB Vram :P 

Opublikowano

14 minut temu, Luki_ napisał(a):

Przyszła 5604 zł z Amazon pl. Tanio to już.. znaczy tanio nigdy nie było. :E Strasznie duza cos ty mi polecił @maxmaster027(:

Wiem nie śmiejcie że fuszerka , mam kabel 5.1 pcie ale w tym modelu zasilacza BQ, bystrzaki dali kątowy wtyk i tutaj nie pasuje. xd

IMG_20260410_174533.jpg

IMG_20260410_190957.jpg

Boje sie to pokręcać na moim 850 wat. Przełączyłem tylko na bios silent.  Była środku karteczka żebym zarejestrował kartę do 30 dnii od zakupy na ich stronie to dostane 4 lata gwarancji. 

O nie w tym dziale dałem.. xd moze ktos usunac? @ITHardwareGPT

Nie no ta karta jest bardzo ładna. Ciekawe teraz, w zasadzie to jest ciekawe dla wszystkich, jaki Ci sie chip trafił :) Bo to wlasnie najfajniejsza rzecz, zebys pokazal OC lub UV ;) :) Te modele potrafią sporo 3.2-3.3Ghz biosik mozna ze stronki producenta 450W wgrac, tak w ogole to mam ten bios bo mi ktos wrzucil, ale u mnie nie dziala bo to specjalny jest do tej wersji co TY masz :P 
Gigabyte.RTX5080.16384.250110_2.rom

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Nie no ta karta jest bardzo ładna. Ciekawe teraz, w zasadzie to jest ciekawe dla wszystkich, jaki Ci sie chip trafił :) Bo to wlasnie najfajniejsza rzecz, zebys pokazal OC lub UV ;) :) Te modele potrafią sporo 3.2-3.3Ghz biosik mozna ze stronki producenta 450W wgrac, tak w ogole to mam ten bios bo mi ktos wrzucil, ale u mnie nie dziala bo to specjalny jest do tej wersji co TY masz :P 
Gigabyte.RTX5080.16384.250110_2.rom

Ja sie bojem podkrecac po spaleniu poprzedniej. xd mam 850W można na nim go kręcić?  Pogram na stockowym troche potem zacznę sie bawić biosu nie będą żadnego wgrywam xd . 

Edytowane przez Luki_
Opublikowano

@Luki_ GAMING OC, ta karta juz jest podkrecona. Czy bys tego chcial czy nie :P Po prostu podkrecasz dalej. A jezeli nie chcesz podnosic power limitu bo np. boisz sie o wtyczke itp to zostawiasz PL na 100%. Ale podkrecic mozesz. Od tego gwarancji nie tracisz.

daj jej najpierw +450Mhz potem + 500 i odpal CP i memorki daj + 3000 w afterburnerze nic wiecej nie ruszaj

• Upvote 1