Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
29 minut temu, Doamdor napisał(a):

Fajne karty to może będą w serii RTX 60xx, w serii RTX 40xx i 50xx tylko dwie są fajne. :E

no będą za chorą kasę która nividia nas dymie jak za zborze.  (: Ani 4080 nie powinien kosztowa tyl ile kosztował na premierę ani 5080 a cena 5090 to jest robienie z ludzi debili . Ale kierowana jest i kupuje go ten kto po prostu nie liczy się z funduszami ile ma wydać na pc i bierze najlepsze. 

Opublikowano (edytowane)

Ja kiedyś mówiłem ze nie wydam na kartę 3 tysięcy a potem za tyle kupiłem 3080 10gb za tyle. Potem ze nie wydam 5 tysięcy a kupilem 4080 za 4800zł. Nividia po  prostu pomału sobie przesuwa granicie i testuje ile kto da, patrząc jak wszystkie ceny rosną wszystkiego, naiwnym myśleniem był że pazerne Corpo nie podniesie cen stopniowo przy małej konkurencji. Inet w pewnym momencie robił to samo przy minimalnym wzroście wydajnsoci a ceny rosły.  Trzymajmy kciuki ze amd cos pokazę ale patrząc jak się pogodzili z bycie tym drugi w segmencie gpu to troche mało mam optymizmu . 

Edytowane przez Luki_
Opublikowano
5 minut temu, Luki_ napisał(a):

no będą za chorą kasę która nividia nas dymie jak za zborze.  (: Ani 4080 nie powinien kosztowa tyl ile kosztował na premierę ani 5080 a cena 5090 to jest robienie z ludzi debili . Ale kierowana jest i kupuje go ten kto po prostu nie liczy się z funduszami ile ma wydać na pc i bierze najlepsze. 

2 minuty temu, Luki_ napisał(a):

Ja kiedyś mówiłem ze nie wydam na kartę 3 tysięcy a potem za tyle kupiłem 3080 10gb za tyle. Potem ze nie wydam 5 tysięcy a kupilem 4080 za 4800zł. Nividia po  prostu pomału sobie przesuwa granicie i testuje ile kto da, patrząc jak wszystkie ceny rosną wszystkiego, naiwnym myśleniem był że pazerne Corpo nie podniesie cen stopniowo przy małej konkurencji. 

Im szybciej dojdziesz do topu, tym cena będzie dla ciebie normalna. :przytul:Przy upgrade i tak trzeba dołożyć, bo Kurteczka nie sprzeda lepszego w tej samej cenie. 

• Haha 1
Opublikowano

Tak. Trzeba przypomnieć jak to było przed turingiem (gdzie faktycznie kawał krzemu wleciał) by pękło to jak bańka. Spadał wtedy top pod 2 w hierarchii 80 i nawet pamiętam za ile kupowało się te 780 i 980ti w wersjach top oc.

Teraz wleci 30% z procesu policzonego by 2nm z faktycznym bump w tranzystorach tak nie bolał. Dali się policzyć za dodatkowy vram z rekordową szyną to i tu się pewnie uda... ale czekaj... do tego ai slopu?

4080 w rok po premierze w wersji super tylko z ceny zchodziła (8k vs 5k) :lol2: teraz ai mocno właśnie weszło.

Tak się przeliczyli po jednostkach co może nie kupili do kopania jak stały 3080 10gb za ponad 5 koła w cryptoboom. Nie mniej w Adzie skok był jak i w ampre

Tiring dziś kozacko Pascala odstawił mimo że nie było tego z początku widać.

jeszcze pytanie ile będzie reszta gierstacji wtedy kosztować...

Opublikowano

niestety chyba bez wymiany zasilacza i tak się nie da nic wykombinować bo jest tylko jedna wtyczka pcie 8 pin szeregowo rozszerzona na 2x8 pin. Nie zalecane jest łączenie nowych kart graficznych w taki sposób

to się nazywa daisy chain lub piggy chain

www.reddit.com/media?url=https%3A%2F%2Fi.redd.it%2F01pe7fq0566f1.jpeg

https://www.reddit.com/media?url=https%3A%2F%2Fpreview.redd.it%2Fsafe-to-use-pigtail-pcie-cables-the-ones-that-have-a-2nd-v0-va7abi7ypo4f1.jpeg%3Fwidth%3D640%26format%3Dpjpg%26auto%3Dwebp%26s%3Dc00fa1fabd5850cb3c72c28dc027b5b4adec9c20

Opublikowano

@grzees U mnie sprawa wyglądała podobnie sprzedałem 3080 Ti i zrobił się problem z zakupem czegoś nowego. Testowałem różne model 5070 ti i 5080 bardziej zależało mi na dobrej kulturze pracy niż samej wydajności. Niestety jakość produkcji poleciała mocno zeszła na psy. Z moich doświadczeń wynika, że rosztrzał jakościowy miedzy egzemplarzami tego samego modelu jest bardzo duży i trzeba mieć trochę szczęscia. Z modeli, które podałeś od siebie mogę polecić karty zotaca modele Solid OC oraz AMP Infinity. Oba modele ważą ponad 2,1kg więc są to konkretne porządnie wykonane sztywne cegły z niezłym wyglądem. Jedynie zastrzeżenia można mieć do wentylatorów Zotaca. Natomiast samo chłodzenie jest na tyle wydajne, że karta na najnższych 1200rpm jest w zasadzie niesłyszalna. Temperaturowo u mnie Solid OC był chłodniejszy ok 5 stopni. Różnica wynika najprawdopodobniej z lustra w modelu AMP, które blokuje trochę dostęp do świeżego powietrza.