Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a ktoś ma pomysł czy jeśli takie neural rendering zmniejszy zapotrzebowanie na VRAM to w ogóle będą większe pojemności w Rubinie?

czy np jest ryzyko, że VRAM o zgrozo to np 30% mniej, GPU za to 10% taniej a zaoszczędzony VRAM do nowego RTX PRO

Opublikowano
Godzinę temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Aż odkryłem że przy wyższych rpm ok2000 jak sie bawiłem coś nie tak było z łożyskami wentylatorów, nie spodobało mi się to i poszedł na reklamacje i wróciła $.

Dokładnie ten sam problem miałem w dwóch egzemplarzach Solid OC dlatego poszły na zwrot. Oba egzemplarze i dziwny rezonas wibracje z wentylatora od strony portów IO. Na AMP całe szczęście jest w porządku, więc to raczej kwestia ezgemplarza.

39 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Kiedyś robiłem research AMP vs Solid (OC i non-OC) i nie mogę sobie na szybko przypomnieć czy AMP ma minimalnie lepszy radiator. Albo tak jest albo różnica jest niewielka (np. jeden ciepłowód więcej).

Solid bez dopisku Core ma dokładnie takie samo chłodzenie co AMP. Wagowo róznica u mnie wyniosła ok 40gramów. Róznią się tylko frontem. W AMP jest lustro, które blokuje trochę przepływ powietrza, a w Solid OC są normalne plastikowe żeberka. W  przypadku mojej obudowy LianLi O11 Dynamic Solid OC był minimalnie chłodniejszy od AMP.

• Upvote 2
Opublikowano
55 minut temu, bourne2008 napisał(a):

Nie będą się spieszyć z Rubinem. Jensen gdyby nie troska o wizerunek Nvidii (ciekawe jak długo) pewnie spuściłby w kiblu konsumenckie GPU.

Przeciez caly rubin pod AI jest w trakcie przebudowy bo wyszly babole wiec nie mozna liczyc na gpu do gierek wczesniej niz po wypuszczeniu Rubina pod AI. To nie ma nic wspolnego ze spuszczaniem w kiblu.

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, janek25 napisał(a):

pny 5000 ma od 1000 rpm

clocks-and-thermals.png

Na dzeń dzisiajeszy 5060ti levena jest wiecej warty jak zloty astral

Byś wiedział :E 

Właśnie pykam w FP (fishingplanet) i karta leci na 100% (mapa daje w kość przy 2166p) Wentylatory na INNO3D lecą na max 50% (tak ustawione w Fancontrol)

1.jpg

2.jpg

Można pykać za małe pieniądze :glodny:

EDIT: sry za hdr :P 

Bez HDR:

3.jpg

Edytowane przez leven
Opublikowano
Godzinę temu, Radio Tirana napisał(a):

Plotki o wznowieniu Superków to nie są dobre wiadomości. Jesteśmy już półtora roku od premiery Blackwella. Wolałbym dostać po prostu 6080 24GB niż 5080 Super. 

A ja bardzo bym chciał 5060 12GB bo składam ludziom raczej tanie sprzęty i taka karta byłaby dla nich w sam raz.

Opublikowano
19 minut temu, Grolshek napisał(a):

A ja bardzo bym chciał 5060 12GB bo składam ludziom raczej tanie sprzęty i taka karta byłaby dla nich w sam raz.

No w tym segmencie masz wybór między dżumą a cholerą. Jak komuś w budżecie nie mieści się 9060 XT 16GB to jest pod górkę.
Gdyby Intel miał bardziej równe sterowniki, pewnie Intel B580 z 12GB VRAM byłby rozwiązaniem ale tak niestety nie jest...

16 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Tzw. okres ochronny przed emeryturą. 

Niestety ta patowa sytuacja będzie trwała najbiedniej do 2028 na co wszystkie znaki wskazują.

13 minut temu, leven napisał(a):

Do tej gierki nie. Do innych nowych tak. 

A RAM mam 32 GB, więc...

Wiem. A co do RAMu, też mam 2x16GB co do rozrywki powinno wystarczyć na długi czas.

Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, leven napisał(a):

Już są gry, gdzie zalecane jest 32 GB RAM. Uważaj :) 

Zawsze mogę zrobić czeski myk i puścić 2x16GB i kupić w to miejsce 2x24GB xD 

2x24GB często kosztują niewiele drożej od 2x16GB.

Edytowane przez Lameismyname
  • Sad 1
Opublikowano
15 minut temu, Lameismyname napisał(a):

2x24GB często kosztują niewiele drożej od 2x16GB.

Ale to chyba nie piszesz o tzw "sweet spot'cie" czyli 6000 cl30. Bo w tym przypadku różnica to jest praktycznie około 30% więc biorąc pod uwagę że nowe 2x16gb 6000 cl30 kosztują ok 1400-1500 pln to mówimy o kwocie około 500 pln. W ogólnej skali nie jest to niewiele, chociaż dzisiaj to nie jest majątek 🤣 

Opublikowano

@Fenrir_14 Głośno myślę po prostu. Zawsze można wziąć trochę gorszy kit ale za to tańszy i powalczyć w OC, aby zbliżyć się do sweet spotu.
Póki co nie odczułem potrzeby wymiany pamięci. Jak taka się pojawi to dokonam racjonalnego wyboru - równie dobrze do tej pory kity 2x32GB mogą potanieć albo 2x24GB podrożeć i

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Radio Tirana napisał(a):

Plotki o wznowieniu Superków to nie są dobre wiadomości. Jesteśmy już półtora roku od premiery Blackwella. Wolałbym dostać po prostu 6080 24GB niż 5080 Super. 

Wydajnosci to Ci specjalnie nie doda. No może w 4k DLAA czy TAA. Z racji wyzszego power limitu 415W, czesc z tego prądu moze wziąć vram. Mimo tego że 3GB kostki x 8 bedą bardziej efektywne energetycznie anizeli 2GB x 12, to jednak przy tej samej ilosci wezma wiecej pradu. No i tez o ile na wykresach w tych najwyzszych rozdzielczosciach przybedzie im z 5-10% to to samo bedziesz mial w normalnej wersji 5080 jak przesuniesz power limit. 

Niby fajnie, no ale to powinno byc na premiere w 2025r jak nie w 3GB kosciach to w 2GB kosciach i z wieksza ilsocia. Tak teraz to przyznaje Ci racje, lepiej miec 6080 z tym rzekomym 2x performance w RT i 24GB anizeli jakies tam superki

Edytowane przez maxmaster027