Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

A może mój sposób?

W skrócie, to liniowo przenosisz zbadany potencjał OC w stronę UV.
Traktujesz to jako stabilny punkt wyjścia - niektórym, to wystarczy ale spokojnie idzie uzyskać więcej.
Po prostu masz dobre miejsce od którego można zacząć ;) 

Przecież to dokładnie to samo co u TechManiaca :P

Opublikowano
36 minut temu, Grolshek napisał(a):

Przecież to dokładnie to samo co u TechManiaca :P

Na pewno były różnice ale nie pamiętam co. Nie chce mi się 4 stron postów czytać i oglądać filmiku.
Jeżeli kojarzę to któryś z youtubowców robił overvolting w niższych stanach - może on?

Opublikowano
33 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Na pewno były różnice ale nie pamiętam co.

Twój temat pokazuje to w czytelny sposób, ale jest różnica: proponujesz do testowania Heaven Benchmark, a Techmaniac proponuje grę Fortnite jako bardziej wymagającą. Sam używałem ostatnio do testowania CP2077 z PT i różnica w maksymalnym stabilnym zegarze wynosi 30 Mhz względem Heaven Benchmark, dlatego nie można tego ustawiać na styk. Heaven Benchmark jest za to fajny, że najpierw przy niestabilności są artefakty, nie wiesza się od razu.

Opublikowano
19 minut temu, wamak napisał(a):

Twój temat pokazuje to w czytelny sposób, ale jest różnica: proponujesz do testowania Heaven Benchmark, a Techmaniac proponuje grę Fortnite jako bardziej wymagającą. Sam używałem ostatnio do testowania CP2077 z PT i różnica w maksymalnym stabilnym zegarze wynosi 30 Mhz względem Heaven Benchmark, dlatego nie można tego ustawiać na styk. Heaven Benchmark jest za to fajny, że najpierw przy niestabilności są artefakty, nie wiesza się od razu.

Wszystkich godzi Star Wars: Outlaws. Tam gdzie inne gry śmigają, ta wywala od razu do pulpitu. Natomiast jeśli chodzi o maksymalne waty na karcie to Resident Evil: Requiem nie ma sobie równych.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ujmę to inaczej - podstawy UV/OC znam i robiłem je na 5070 ale tam miałem w dupie lekkie zmiany częstotliwości pod obciążeniem.

I teraz tak - czy jest jakiś sposób by karta trzymała pod obciążeniem (99% wg Afterburnera, odpalam sobie coś w 1440p z RT ze skalowaniem 150% na max detalach w oknie) i nie uderzając w limit temp (68-70C) i nie uderzając w limit TDP (bo około 300W leci powiedzmy) te 3100MHz i by nie było skakania MHz?
Czy raczej takie 3060-3080MHz to norma przy curve ustawionym na ~3100MHz? Mam jakąś w głowie magiczną liczbę 3100MHz co bym chciał mieć na karcie pod obciążeniem gdy nie uderza w limity ;) 

Edytowane przez MJRegul
Opublikowano
4 godziny temu, MJRegul napisał(a):

W chwili obecnej mam około 0.980mV na 3100MHz, w grach mi spada na ~3060MHz i ma lekką fluktuację. Nie wiem czy tak powinno być czy nie. Karta ma PW 111% maksymalny. 

Zobacz najpierw, czy odbija się od tego PW, czyli należy sprawdzić ile W bierze, gdy spada taktowanie.

Opublikowano
43 minuty temu, wamak napisał(a):

To nie żadna nowość, że Heaven nie jest idealnym narzędziem. Jak już znajdziemy "swoje" ustawienie, to najlepiej przetestować je w paru tytułach, bo żaden syntetyk nie zastąpi działania "w boju".

Opublikowano
Teraz, Lameismyname napisał(a):

To nie żadna nowość, że Heaven nie jest idealnym narzędziem. Jak już znajdziemy "swoje" ustawienie, to najlepiej przetestować je w paru tytułach, bo żaden syntetyk nie zastąpi działania "w boju".

Do kompletu jeszcze dodam że sporo gier wywala od razu, część po dłuższym czasie a część losowo. Więc jak kręcimy to jedną rzecz naraz i trwa to czasami miesiącami żeby wszystko zgrać: procka/pamięci/karta.

Opublikowano
1 minutę temu, Grolshek napisał(a):

Do kompletu jeszcze dodam że sporo gier wywala od razu, część po dłuższym czasie a część losowo. Więc jak kręcimy to jedną rzecz naraz i trwa to czasami miesiącami żeby wszystko zgrać: procka/pamięci/karta.

Dlatego nie wolno kręcić "na żyletki" - jak ktoś próbuje balansować na granicy, to tylko zmarnowany czas i nerwy, bo w końcu któryś tytuł się odpali i go wywali.
Stabilność jest bardziej ważna. Na poprzednich kartach 5070 Ti moim złotym ustawieniem było 2820MHz @ 0,88V

• Like 1
Opublikowano
38 minut temu, Grolshek napisał(a):

Natomiast jeśli chodzi o maksymalne waty na karcie to Resident Evil: Requiem nie ma sobie równych.

W Death Stranding 2 nie grałeś, w deszczową pogodę przy czerwonym niebie palnik niezły jest :faja: Cyberpunk z PT też nieźle daje czadu.

Opublikowano
3 minuty temu, tomcug napisał(a):

W Death Stranding 2 nie grałeś, w deszczową pogodę przy czerwonym niebie palnik niezły jest :faja: Cyberpunk z PT też nieźle daje czadu.

Grałem w obydwie. Cyberpunk z PT je mi z ręki na ten przykład. I to on dokładnie wywala po pewnym czasie z UV na żyletkę o którym wspominał Lama. To co wywala w CB77 po pewnym czasie w Outlawsach wywala od razu. Natomiast z tego co pamiętam w watach Resident zjada na śniadanie DS2 ale to dawno nie odpalałem więc może jutro ściągnę i zobaczę jak się zachowuje.

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, wamak napisał(a):

Zobacz najpierw, czy odbija się od tego PW, czyli należy sprawdzić ile W bierze, gdy spada taktowanie.

Power limit jest na ~400W, karta ciągnie 280-300W zwykle w tym co gram (1440p albo 1440p ze skalowaniem 150%, DLAA, jak gra ma to RT by obciążyć kartę), mam ustawione 0.985mV (pokazuje 0.980mV) przy 3100MHz a spada na około 3060MHz przy temperaturze nie przekraczającej 70C więc nie uderza w limit temp i daleko jest od limitu TDP. Stąd moje zastanawianie się czy jest jakiś sposób wymusić te "magiczne" dla mnie 3100MHz ;) Różnicy w fps nie będzie, więc to walka o sam zegar dla zabawy. Zakładam, że mogę mieć coś źle w krzywej w Afterburnerze. 

Edytowane przez MJRegul
Opublikowano
8 minut temu, Grolshek napisał(a):

Natomiast z tego co pamiętam w watach Resident zjada na śniadanie DS2 ale to dawno nie odpalałem więc może jutro ściągnę i zobaczę jak się zachowuje.

Na pewno tak nie jest u mnie, chyba że jakaś specyficzna miejscówka w Residencie jest tak obciążająca.

Opublikowano (edytowane)

UV/OC robi się na gorącym, mocno obciążonym GPU. Ustaw te 3100mhz na mocno obciążonym GPU, np. jakąś grą i wtedy zapisz profil. Jak karta będzie chłodna i ja obciążysz, zegar powinien być nieco wyższy od założonego, ale gdy GPU się rozgrzeje, to taktowanie powinno wynosić tyle, ile ustawiłeś podczas UV na gorącym rdzeniu.

Edytowane przez leven
Opublikowano

@Grolshek Moim miejscem testowym było Dogtown pod tymi wszystkimi neonami. Do dzisiaj mam gierkę zainstalowaną, pomimo że przeszedłem ją parokrotnie na wszystkie możliwe sposoby wraz ze wszystkimi znajdźkami i contentem dodatkowym ;) 

Co do samego OC/UV - niezależnie czy to jest na RX/RTX oraz czy chodzi o GPU, CPU czy tam RAM.
Ludziska - wybierajcie drogę, która ma najlepszy koszt-efekt. Ustawienia żyletkowe, aby parę punktów w smarku zyskać jest bez sensu.
Potem czar pryska jak sraczka gdy znajdziemy niestabilność w innym tytule, znowu zmiana ustawień i testowanie. Życia szkoda na takie pierdoły.

Opublikowano

@leven spróbuję, choć na razie jak ustawiam 3100 (a w sumie 3100 z małymi groszami) to nie ważne czy mam 50C w pierwszej sekundzie gry czy po rozgrzaniu 70C to spada na ~3060MHz od razu po obciążeniu/włączeniu gry. 

Opublikowano
Godzinę temu, Grolshek napisał(a):

Natomiast jeśli chodzi o maksymalne waty na karcie to Resident Evil: Requiem nie ma sobie równych.

Odpal sobie stare metro lub nowe w menu to pobor mocy jest taki jak w zadnym benchamrku czy grze :hihot:

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

To nie prawda średni pobór mocy jest najwyższy w Q2 RTX, a w peaku najwyższy pobór mocy w Metro Enhanced początek gry w tunelach przy walce z potworami.

CP2077 z PT w natywnej rozdzielczości też grzeje niewiele słabiej od Q2. Tylko często ludziki wrzucają DLSS i mają niższy pobór mocy gdzie Q2 leci na natywnej.

RE Requiem to żadna grzałka przy tych grach.

Edytowane przez sideband
Opublikowano (edytowane)

No i to jest caly paradox bo te gry w menu biroa wiecej W niz podczas samej rozgrywki :hihot:Dlatego mam z tego taki ubaw jak to zobaczylem 

menu gry :boink:PL 275W i to samo jest w metro EE. 

obraz.thumb.png.a2be4de7db32353df303daf77605ed98.png

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano
31 minut temu, Phoenix. napisał(a):

No i to jest caly paradox bo te gry w menu biroa wiecej W niz podczas samej rozgrywki :hihot:Dlatego mam z tego taki ubaw jak to zobaczylem 

menu gry :boink:PL 275W i to samo jest w metro EE. 

Metro bierze dużo w menu już renderuje grę, ale to nie max dla tych gier :cool:

Poza tym nie sam pobór mocy się liczy. Jak ktoś odpali Metro ze starym DLSS to też nie jest miarodajny test nowsze presety wymagają wyższych napięć do stabilnej pracy, ale o tym każdy ogarnięty wie ;)

Dlatego też Q2 RTX niby grzeje grubo, ale sprawdzania stabilności i tak sprawdzają się lepiej inne gry z możliwością włączenia DLAA i FG 

• Upvote 1
Opublikowano

Wracając do tematu nowego AF wreszcie mamy możliwość zapisania ustawień krzywej do tego obok mam info przy jakiej temp krzywa została ustalona co ma znaczenie przy wyższych temp krzywa może się przesunąć.

Poza tym te importowane ustawienia można wykorzystać do dowolnej karty wystarczy edytować ID karty w pliku lub stricte przekopiować same ustawienia krzywej ;)

• Upvote 1