Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jakie tam marzenie leven, historycznie jedna z najgorszych GPU w relacji cena-wydajność :E  Ale Cinematic do Wieśka 4 przyhype'ował zakup i jak się okazało położyłem na nią łapy w ostatnim rzucie NVIDII na Europę :E w grudniu 2025. 4599PLN za ten model nie miało większego sensu bo 5070 ti szło wyrwać za 3300-3400 w tańszych wersjach, ale zamówienie jakoś przeszło to wziąłem. Człowiek kurna nie wiedział jak dobrze miał, no i jesteśmy dzisiaj tu - w kurwidołku, coraz głębiej

Edytowane przez Marvf
Opublikowano

Teraz to problem głównie są ceny ;)

Postęp to też celowo czasem się hamuje by wyciągnąć więcej kasy bez wykładania dużej kasy na R&D.

Jak kiedyś robili refreshe to teraz wrzucają Superki by zarobić ponownie na tym samym.

Wrzucili Blackwella, Blackwella Ultra i zaraz po nich wleci Rubin, który też słabo wygląda, ale i tak będą się głupole o niego zabijać pod AI :hihot:

Opublikowano
56 minut temu, Marvf napisał(a):

Jakie tam marzenie leven, historycznie jedna z najgorszych GPU w relacji cena-wydajność :E  Ale Cinematic do Wieśka 4 przyhype'ował zakup i jak się okazało położyłem na nią łapy w ostatnim rzucie NVIDII na Europę :E w grudniu 2025. 4599PLN za ten model nie miało większego sensu bo 5070 ti szło wyrwać za 3300-3400 w tańszych wersjach, ale zamówienie jakoś przeszło to wziąłem. Człowiek kurna nie wiedział jak dobrze miał, no i jesteśmy dzisiaj tu - w kurwidołku, coraz głębiej

5080 jest 5080, a nie 5070ti.  Jeżeli jeszcze masz 5080, to jesteś cool :)

Na spokojnie popykasz  do wyjścia serii 6xxx :) 

Opublikowano

sprzedał bym tego swojego rtx bo jest jeszcze pol roku na gwarancji dorzucil troche i kupil jakas wersje 5080 , tylko czy jest sens , kasa nie problem byle nie kosztowala karta tyle co samochod bo nie bede wydawal 20 tysiecy na rtx 5090

Opublikowano

Do serii 6000 jest tak daleko, że warto rozważyć zakup 5080, zwłaszcza, jakbyś dorwał gdzieś w sensownej cenie.

Teraz, Radio Tirana napisał(a):

@voltqprzy obecnych cenach czeka cię dopłata ok. 2000 złotych do RTX 5080 (po sprzedaniu swojej 4080). 

Jest to mocno nieopłacalny biznes. 

Przy następnej generacji opłacalność nie wzrośnie ;-) 

• Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, MarcoSimone napisał(a):

Do serii 6000 jest tak daleko, że warto rozważyć zakup 5080, zwłaszcza, jakbyś dorwał gdzieś w sensownej cenie.

Przy następnej generacji opłacalność nie wzrośnie ;-) 

Parę msc za późno na taką wymiankę ;)

Opublikowano (edytowane)

Jeśli kasa to nie problem to zyska: spokojną głowe, nowe ficzery, pełną gwarancję, jakiś tam procent wydajności dzisiaj i może trochę więcej z czasem. Jeśli teraz o tym myśli to raczej magicznie, nagle mu nie przejdzie bo wedle wszystkich przesłanek karty tanieć nie będą. 

Edytowane przez Fenrir_14
  • Like 1