Skocz do zawartości

Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

"Stawanie się firmą skoncentrowaną na inżynierii

Musimy wrócić do korzeni i dać naszym inżynierom większe uprawnienia. Dlatego podniosłem nasze podstawowe funkcje inżynierskie do ET. A wiele zmian, które będziemy wprowadzać, ma na celu zwiększenie produktywności inżynierów poprzez usunięcie uciążliwych przepływów pracy i procesów, które spowalniają tempo innowacji.

Aby dokonać niezbędnych inwestycji w nasze talenty inżynierskie i plany technologiczne, musimy znaleźć nowe sposoby na obniżenie naszych kosztów. Chociaż w zeszłym roku podjęliśmy znaczące działania, nasza obecna struktura kosztów nadal znacznie przewyższa konkurencyjne standardy. Mając to na uwadze, obniżyliśmy nasze cele dotyczące wydatków operacyjnych i nakładów kapitałowych na przyszłość, o czym opowiem podczas dzisiejszej popołudniowej rozmowy z inwestorami.

Spłaszczanie organizacji

Skupiając się na inżynierii, usuniemy również złożoność organizacyjną. Wiele zespołów ma osiem lub więcej warstw głębokości, co tworzy niepotrzebną biurokrację, która nas spowalnia. Poprosiłem ET, aby spojrzeli na swoje organizacje świeżym okiem, skupiając się na usuwaniu warstw, zwiększaniu zakresu kontroli i wzmacnianiu pozycji najlepszych wykonawców. Nasi konkurenci są szczupli, szybcy i zwinni — i tacy właśnie musimy się stać, aby poprawić nasze wykonanie.

Byłem zaskoczony, gdy dowiedziałem się, że w ostatnich latach najważniejszym KPI dla wielu menedżerów w firmie Intel była wielkość ich zespołów. W przyszłości tak nie będzie. Wierzę w filozofię, że najlepsi liderzy osiągają najwięcej, angażując jak najmniej osób. Przyjmiemy ten sposób myślenia w całej firmie, co będzie obejmować umożliwienie naszym najlepszym talentom podejmowania decyzji i przejmowania większej odpowiedzialności za kluczowe priorytety.

Nie da się obejść faktu, że te krytyczne zmiany zmniejszą liczebność naszej siły roboczej. Jak powiedziałem, gdy dołączyłem, musimy podjąć kilka bardzo trudnych decyzji, aby postawić naszą firmę na solidnych podstawach na przyszłość. Rozpocznie się to w Q2 i będziemy działać tak szybko, jak to możliwe w ciągu najbliższych kilku miesięcy.

Będziemy bardzo świadomi tego, gdzie skupimy te wysiłki i jak wypadniemy w porównaniu z najlepszymi w branży. Wyciągnęliśmy kilka cennych wniosków z poprzednich działań. Musimy zrównoważyć nasze redukcje z potrzebą zatrzymania i rekrutacji kluczowych talentów. Upoważnię każdego z moich liderów do podejmowania najlepszych możliwych decyzji zgodnych z naszymi najważniejszymi priorytetami. Decyzje te nie będą podejmowane lekkomyślnie i będziemy Cię regularnie informować."

Całość tutaj:

https://www-intc-com.translate.goog/news-events/press-releases/detail/1738/lip-bu-tan-our-path-forward?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=sc

Opublikowano (edytowane)

Już dawno pojawiały się opinie, że w Intelu jest zbyt wiele niepotrzebnych stanowisk, chaos i problem z kordynacją zespołów projektowych. 

Mam nadzieję, że Lip-Bu Tan oczyści Intela i przywróci do "normalności" jak Lisa Su AMD.

Edytowane przez AMDK11
Opublikowano

https://videocardz.com/newz/intel-faces-weak-core-ultra-ai-pc-demand-raptor-lake-sales-surge-and-cause-shortages

Kto by się spodziewał że nikogo nie będzie interesować te AI PC...które polega na marnowaniu krzemu na NPU z tak słabą wydajnością że to nikogo nie interesuje, to było oczywiste jeszcze przed premierą.

Cytat

"What we're really seeing is much greater demand from our customers for n-1 and n-2 products so that they can continue to deliver system price points that consumers are really demanding."

:lol2:

Opublikowano
Cytat

Spłaszczanie organizacji

Skupiając się na inżynierii, usuniemy również złożoność organizacyjną. Wiele zespołów ma osiem lub więcej warstw głębokości, co tworzy niepotrzebną biurokrację, która nas spowalnia. Poprosiłem ET, aby spojrzeli na swoje organizacje świeżym okiem, skupiając się na usuwaniu warstw, zwiększaniu zakresu kontroli i wzmacnianiu pozycji najlepszych wykonawców. Nasi konkurenci są szczupli, szybcy i zwinni — i tacy właśnie musimy się stać, aby poprawić nasze wykonanie.

Byłem zaskoczony, gdy dowiedziałem się, że w ostatnich latach najważniejszym KPI dla wielu menedżerów w firmie Intel była wielkość ich zespołów. W przyszłości tak nie będzie. Wierzę w filozofię, że najlepsi liderzy osiągają najwięcej, angażując jak najmniej osób. Przyjmiemy ten sposób myślenia w całej firmie, co będzie obejmować umożliwienie naszym najlepszym talentom podejmowania decyzji i przejmowania większej odpowiedzialności za kluczowe priorytety.

Nie da się obejść faktu, że te krytyczne zmiany zmniejszą liczebność naszej siły roboczej. Jak powiedziałem, gdy dołączyłem, musimy podjąć kilka bardzo trudnych decyzji, aby postawić naszą firmę na solidnych podstawach na przyszłość. Rozpocznie się to w Q2 i będziemy działać tak szybko, jak to możliwe w ciągu najbliższych kilku miesięcy.

Będziemy bardzo świadomi tego, gdzie skupimy te wysiłki i jak wypadniemy w porównaniu z najlepszymi w branży. Wyciągnęliśmy kilka cennych wniosków z poprzednich działań. Musimy zrównoważyć nasze redukcje z potrzebą zatrzymania i rekrutacji kluczowych talentów. Upoważnię każdego z moich liderów do podejmowania najlepszych możliwych decyzji zgodnych z naszymi najważniejszymi priorytetami. Decyzje te nie będą podejmowane lekkomyślnie i będziemy Cię regularnie informować.

Usprawnianie naszych procesów

Otworzyły mi się oczy, gdy zobaczyłem, ile czasu i energii poświęcamy na wewnętrzną pracę administracyjną, która nie posuwa naszego biznesu do przodu. Musimy to radykalnie uprościć, aby zmaksymalizować czas poświęcony na naszych klientów.

Polecam naszym liderom wyeliminowanie niepotrzebnych spotkań i znaczne zmniejszenie liczby uczestników spotkań. Zbyt dużo cennego czasu jest marnowane. Zmodernizujemy również procesy, skupiając się na pulpitach nawigacyjnych na żywo i lepszych danych, aby mieć pewność, że mamy wgląd w czasie rzeczywistym, którego potrzebujemy, aby podejmować lepsze i szybsze decyzje.

Ponadto zdecydowałem, że nasze formalne wymagania Insights i OKR będą opcjonalne. Chociaż dla nas kluczowe jest, aby być odpowiedzialnym za nasze wyniki i otrzymywać informacje zwrotne na temat naszej wydajności, uważam, że możemy to osiągnąć w prostszy i bardziej elastyczny sposób. W tym samym duchu ograniczymy czasochłonne zadania administracyjne w firmie, takie jak nieistotne szkolenia i dokumentacja.

Opublikowano
31 minut temu, sideband napisał(a):

Ale wiesz, że CPU od AMD też posiadają NPU ;)

No, pisałem o tym jeszcze przed premierami że obie firmy będą marnować krzem w nadziei na rewolucję ;) A ludzie nie kupują teraz AMD ze względu na kilkadziesiąt TOPS w NPU :lol2:
Kilka generacji będą całkowicie marnować krzem zanim zacznie to być do czegokolwiek przydatne

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
1 godzinę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

To jest takie gówno, z tak żałosną sprzedażą, że zaraz gratis będą resztę kompa dodawać w zestawie :D :D :D :D

Za odpowiednią cenę schodziłyby. Są za drogie w stosunku do wydajności.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Grolshek napisał(a):

Za odpowiednią cenę schodziłyby. Są za drogie w stosunku do wydajności.

No nie wiem. Kto normalny kupi coś co nie jest lepsze od poprzedniego, a na dodatek jest już martwe ponieważ na tą platforme nic już nie wyjdzie. Można kupić jak dorzucą płytę i pamięci gratis xD

Edytowane przez Faflucy
  • Upvote 2