Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, Szambo napisał(a):

Fajna inicjatywa.

Niestety to co sprawdziłem to ceny nie mogą być realne. Murapol w Poznaniu nie sprzedaje mieszkanń za 8500 za m2.

Ale widać, że ludzie biorą sprawy we własne ręcę.

Sprawdziłem wszystkie inwestycje które śledziłem i u mnie w pełni poprawne dane, polecam

Opublikowano
W dniu 25.02.2025 o 22:45, Norrberrto napisał(a):

Ty może tak szukasz...

No rzesz kulą w nać. 40 lat to nie są żadne "stare lata"! Ale faktycznie za te 20-30 lat, gdy się już kilku lekarzy regularnie odwiedza, w krzyżu łupie itd. nie mam zamiaru się ładować w jakieś zadupia. Ale teraz też sobie cenię, że mam np. w zasięgu kilku minut spaceru sklep czynny nawet w niedziele.

• Like 1
Opublikowano

Podobno flipperzy mają super ofertę dla osób które chce skorzystać z programu "pierwsze klucze"

Oferuja, że znajdą dla kogoś tania nieruchomość i ja wyremontują po flippersku.

• Like 1
Opublikowano

Na takie oferty trzeba uważać bo to będą remonty średniej jakości i wykorzystane dotacje.
Później okaże się że cena nie była w ogóle atrakcyjna.

Od kwietnia wraca program termodernizacji, będzie bardziej rygorystyczny i do wykorzystania maksymalnie 150k zł. Na razie nie ma nic o limitach na osobę czyli chyba dalej pod fliperów program.

Jest jeszcze mój prąd.

I chyba jeszcze program odzyskiwania deszczówki a więcej nie wiem.

• Like 1
Opublikowano

Mam pytanie, potencjalnie do kogoś kto może miał podobne doświadczenia lub jest fachowcem w branży.

Otóż, mamy w 4 letnim budynku problem z wilgocią na ścianie nośnej, zewnętrznej - mieszkanie, 1 piętro nad żabką. Pokój wygląda z grubsza tak:

image.png.1ee6f80c7d39b577282d63fc5a48a41a.png

Na czerwono zaznaczyłem wyciek polegający na tym, że najpierw na kątowniku w przy kaloryferze pojawiły się pęknięcia na lateksie (magnat położony na gładź), które powędrowały zarówno w prawo za grzejnik jak i w lewo w za łóżko po lewej stronie.

Czerwona pionowa linia to mniej więcej schemat położenia zasilania grzejnika, wyciek przy szachcie wentylacyjnym to teoretycznie niepowiązana sprawa, ale jednak majstry od dewelopera chcą to powiązać i stwierdzają że być może szachtem komuś poleciało sporo wody, zatrzymała się na dole komina - czyli u nas, a później pod wylewką pociekła sobie pod ścianę przy oknie :E 

A teraz real foto po odkryciu gładzi z wczoraj:

20250228_164920.thumb.jpg.4af6f2edb1967845df729db467ba6b3a.jpg

I dzisiaj:

20250302_210410.thumb.jpg.77e31a8405794b0021a119798a980d47.jpg

Oczywiście, to woda - więc teoretycznie mogła nawet i 20 m pokonać pod posadzką, ale widziałem też jak deweloper pianował okna w moim budynku, w sensie paćkał w kilku miejscach pianę i zapominał :E po czym ta piana piętrzyła się tyle ile mogła i zostawały dziury  na grubość pięści. 

Podpowiedzcie, czy to faktycznie może być taki przeciek z szachtu - tzw. jednorazówka? Czy może leje mi się spod okna, pod parapetem np.?

Pomiary wilgotności po odkryciu dobijają do setki przy ścianie z tapetą, im bliżej kaloryfera tym mniej. Za kaloryferem już norma.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Moim zdaniem zupełnie nie powiązane. W zupełnie innym miejscu jest szacht a gdzie indziej masz kaloryfer. Musiałbyś mieć idealnie nierówna posadzkę z tamtym kierunku żeby tam spłynęło. Dodatkowo nierówna po skosie :E gdyby to był problem posadzki to widzialbys już po panelach że coś zaczyna się dziać. To nie wygląda mi na jednorazówkę a raczej coś co sączy się od dawna (niekoniecznie ciurkiem non stop).

Znajoma miała podobny problem pod prysznicem. Z deszczownicy ciekło po kropelce i tak na przestrzeni tygodniu tyle wody wleciało w ścianę że z drugiej strony, od strony pokoju, farba zaczęła odchodzić z gładzią. 

Wszystko szło pod płytkami to nie było tego widać na bieżąco, dopiero jak zaczęła farba się wybrzuszac i pękać ściana wyszło co wyszło ;)

A sam przeciek w deszczownicy nie był duży, ale wystarczy że 3 osoby brały kąpiele 1-2 razy dziennie i raz dwa szlag trafił ścianę. 

Edytowane przez larry.bigl
  • Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, larry.bigl napisał(a):

Moim zdaniem zupełnie nie powiązane. W zupełnie innym miejscu jest szacht a gdzie indziej masz. Musiałbyś mieć idealnie nierówna posadzkę z tamtym kierunku żeby tam spłynęło. Dodatkowo nierówna po skosie :E gdyby to był problem posadzki to widzialbys już po panelach że coś zaczyna się dziać. To nie wygląda mi na jednorazówkę a raczej coś co sączy się od dawna (niekoniecznie ciurkiem non stop).

Znajoma miała podobny problem pod prysznicem. Z deszczownicy ciekło po kropelce i tak na przestrzeni tygodniu tyle wody wleciało w ścianę że z drugiej strony, od strony pokoju, farba zaczęła odchodzić z gładzią. 

Wszystko szło pod płytkami to nie było tego widać na bieżąco, dopiero jak zaczęła farba się wybrzuszac i pękać ściana wyszło co wyszło ;)

A sam przeciek w deszczownicy nie był duży, ale wystarczy że 3 osoby brały kąpiele 1-2 razy dziennie i raz dwa szlag trafił ścianę. 

Czyli co? Okno? Bo generalnie wyeliminowali wyciek z grzejnika - sprawdzało 2 różne firmy i niby szczelny jest. 

Opublikowano
2 minuty temu, larry.bigl napisał(a):

Sprawdzałeś mierkniem wilgosci wszystkie ściany? Panele dobrze obejrzałeś czy nie dają oznak zawilgocenia w innych miejscach?

Tak. Tylko na tej ścianie gdzie wyszły farfocle i tam przy szachcie była wilgoć. Poza tym obleciałem całe mieszkanie, wszędzie norma.

Generalnie w tym szachcie coś się na bank zadziało, bo farba mi odeszła od strony kuchni za meblami (kuchnia graniczy ścianą z tym pokojem), ale testowano też zasilanie wodą w mieszkaniu i generalnie żadnych wycieków nie stwierdzono z rur jako takich. Deweloper nawet kamerką w szachty wchodził, patrzyłem mu na ręce i tam na ten moment jest sucho. Z pamięci to na tej felernej ścianie pomiary przy lateksie startowały od 30-kilka % do 92% maks, natomiast przy szachcie 40% - ale tam farba funkiel nówka.

• Like 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Cytat

Polacy nie rzucają się po kredyty. Taniej jest wynająć niż płacić ratę

W ostatnim czasie pojawiają się doniesienia o tym, że mieszkania zaczynają tanieć, a w związku z tym zainteresowanie kupujących rośnie. Czy tak jest faktycznie? Ekspert rynku nieruchomości Grupy Morizon-Gratka Marcin Drogomirecki studzi zapał sprzedających. Ofert przybywa, ale kupujących nie

https://www.onet.pl/styl-zycia/onetkobieta/polacy-nie-rzucaja-sie-po-kredyty-taniej-jest-wynajac-niz-placic-rate/svftmmn,2b83378a

jak to :o:o

• Like 1
Opublikowano

Jeden portal napisze że jest tak, drugi napisze że jest siak. Im tak naprawdę jest wszystko jedno, co klepią, byle tylko się reklamy klikały. A ekspertów to są zapewne tysiące. 

Tak naprawdę to nie ma to za dużego znaczenia którą bajkę portale pocisną: nie kupuje się przecież mieszkania "statystycznie, przeciętnie średniego", tylko określone mieszkanie w określonym miejscu, w określonej cenie, w określonych lokalnych warunkach.

• Like 1
Opublikowano

Pamiętacie może z jakim wyprzedzeniem zostaliście poinformowani przez dewelopera o dokładnej dacie odbioru mieszkania? Chodzi mi o to, żeby się zorientować jaka jest mniej więcej praktyka na rynku, bo prawdopodobnie w kwietniu będę miał odbiór i mam tylko nadzieję, że dadzą mi znać odpowiednio wcześniej, żebym mógł sobie umówić jakiegoś fachowca na odbiór. Wiadomo jak to czasem bywa z terminami. ;)

Opublikowano
8 godzin temu, Isharoth napisał(a):

Pamiętacie może z jakim wyprzedzeniem zostaliście poinformowani przez dewelopera o dokładnej dacie odbioru mieszkania? Chodzi mi o to, żeby się zorientować jaka jest mniej więcej praktyka na rynku, bo prawdopodobnie w kwietniu będę miał odbiór i mam tylko nadzieję, że dadzą mi znać odpowiednio wcześniej, żebym mógł sobie umówić jakiegoś fachowca na odbiór. Wiadomo jak to czasem bywa z terminami. ;)

Najlepiej jak od odbioru będzie człowiek, który będzie wykańczał mieszkanie. Jeden weźmie kasę za odbiór i powie, że jest ok, a ekipa która będzie wykańczała może marudzić, że są jakieś niedoróbki. Ja dogadałem się z kierownikiem budowy i sprawdziłem sobie mieszkanie przed finalnym odbiorem. Typ sobie wszystko obejrzał, pomierzył i zrobił wycenę.

• Like 3
  • Upvote 1
Opublikowano
W dniu 2.03.2025 o 21:16, Qrdello napisał(a):

Mam pytanie, potencjalnie do kogoś kto może miał podobne doświadczenia lub jest fachowcem w branży.

Otóż, mamy w 4 letnim budynku problem z wilgocią na ścianie nośnej, zewnętrznej - mieszkanie, 1 piętro nad żabką. Pokój wygląda z grubsza tak:

image.png.1ee6f80c7d39b577282d63fc5a48a41a.png

Na czerwono zaznaczyłem wyciek polegający na tym, że najpierw na kątowniku w przy kaloryferze pojawiły się pęknięcia na lateksie (magnat położony na gładź), które powędrowały zarówno w prawo za grzejnik jak i w lewo w za łóżko po lewej stronie.

Czerwona pionowa linia to mniej więcej schemat położenia zasilania grzejnika, wyciek przy szachcie wentylacyjnym to teoretycznie niepowiązana sprawa, ale jednak majstry od dewelopera chcą to powiązać i stwierdzają że być może szachtem komuś poleciało sporo wody, zatrzymała się na dole komina - czyli u nas, a później pod wylewką pociekła sobie pod ścianę przy oknie :E 

A teraz real foto po odkryciu gładzi z wczoraj:

20250228_164920.thumb.jpg.4af6f2edb1967845df729db467ba6b3a.jpg

I dzisiaj:

20250302_210410.thumb.jpg.77e31a8405794b0021a119798a980d47.jpg

Oczywiście, to woda - więc teoretycznie mogła nawet i 20 m pokonać pod posadzką, ale widziałem też jak deweloper pianował okna w moim budynku, w sensie paćkał w kilku miejscach pianę i zapominał :E po czym ta piana piętrzyła się tyle ile mogła i zostawały dziury  na grubość pięści. 

Podpowiedzcie, czy to faktycznie może być taki przeciek z szachtu - tzw. jednorazówka? Czy może leje mi się spod okna, pod parapetem np.?

Pomiary wilgotności po odkryciu dobijają do setki przy ścianie z tapetą, im bliżej kaloryfera tym mniej. Za kaloryferem już norma.

Wietrzysz w zimie?

Opublikowano

No pewnie :D ja nie z tych co zamykają się na 4 spusty i cześć jak czapka :> mam wywietrzniki częściowo otwarte nawet w duże mrozy, żeby obieg powietrza był.

Rozwój sytuacji poszedł w stronę wycieku z szachtu i to jest obecnie najbardziej rozsądna teoria. W sensie od sąsiada z góry poszedł przeciek, u mnie w szachcie zebrała się woda i rozlała pod posadzką w pokoju na którym wybroczyło na ścianach. Woda zdaniem majstra popłynęła wzdłuż rurek zasilania instalacji grzewczej, stąd jej wytrysk na ścianie poprzecznej.

Generalnie sprawdzono szczelność zasilania wodą, grzejników przez 2 niezależne ekipy - jest szczelnie.

Druga ekipa odkuła ścianę z lateksu, który na niej naniosłem i ściana wyschła w ciągu niecałych dwóch tygodni, gdzie w tym czasie mieliśmy 1/3 dni deszczowych i temperatury bliskie zeru lub poniżej. Jest więc nadzieja, że to to.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Cytat

Ceny mieszkań w Rosji szybują. Sankcje podbiły efekt rządowych dopłat

Ceny mieszkań w największych rosyjskich miastach wzrosły o 172 procent w ciągu ostatnich trzech lat. To efekt państwowego programu dopłat do kredytów hipotecznych dodatkowo podbijany przez skutki sankcji nałożonych na reżim.

https://biznes.interia.pl/gospodarka/news-ceny-mieszkan-w-rosji-szybuja-sankcje-podbily-efekt-rzadowyc,nId,7701665

ruscy cierpia przez doplaty rzadowe XD

chyba juz wiadomo na kim wzoruje sie koalicja deweloperska

• Upvote 1