Skocz do zawartości

Transformacja energetyczna - OZE / fuzja jądrowa / paliwa kopalne / CO2 / ceny energii / elektromobilność

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, TheMr. napisał(a):

No właśnie Chińczyki wchodzą na grubo w rynek PL. Hybryda z zasięgiem 100 km czysto elektrycznym, z 3x lepszym wyposażeniem za 130k zł... w sedanie wielkości i wyglądzie Tesli. Nic tylko brać. Cena śmiesznie niska, bo byle Octavia z dieslem podchodzi pod 170k. 

Poczekaj, jak zaczniesz szukać części do tych tanich chinczyków. Ich wejście i ewentualny upadek europejskiej branży motoryzacyjnej tez nie wróży nic dobrego. To pociągnie w dół cała gospodarkę, ciekawe, kogo wtedy będzie stać na te chińskie tanie auta?

U dilera pierwsza działka też jest tania lub za friko.

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Badalamann napisał(a):

@Cappucino Masz rację. Jednak nowe auta zwykle są brane w leasing przez prowadzących działalność czy firmy dla pracowników. Także dla nabywcy ważne jest by działały 5 lat a może i tylko 3.

Cytat

To pociągnie w dół cała gospodarkę, ciekawe, kogo wtedy będzie stać na te chińskie tanie auta?

Ja wiem, trochę wyolbrzymione, ale czy na pewno? Gospodarka i przemysł  to domino, pada jedna branża, ciągnie w dół resztę, szybko tego nie zapełnisz. Moto to jednak miliony miejsc pracy. Taki stellantis tej konkurencji na bank nie udźwignie.

Tutaj coś z rynku rosyjskiego: https://autokult.pl/zapasc-na-rosyjskim-rynku-klienci-nie-maja-pieniedzy-lub-czekaja-na-europejskie-marki,7175400749263584a

Cytat

Drugi wniosek jest taki, że jednak wytwory rodzimego przemysłu motoryzacyjnego czy zalewające rosyjski rynek samochody z Chin nie robią na rosyjskich kierowcach przesadnie dobrego wrażenia. To dość trudna okoliczność, bo w 2024 r. auta z Chin stanowiły w Rosji aż 60 proc. rynku nowych samochodów.

Czyżby już poznali "jakość" tych chińskich marek?

Opublikowano
36 minut temu, Cappucino napisał(a):

Poczekaj, jak zaczniesz szukać części do tych tanich chinczyków. Ich wejście i ewentualny upadek europejskiej branży motoryzacyjnej tez nie wróży nic dobrego. To pociągnie w dół cała gospodarkę, ciekawe, kogo wtedy będzie stać na te chińskie tanie auta?

U dilera pierwsza działka też jest tania lub za friko.

tak ale pozwoliliśmy tym autom wejść na rynek i Chiny stosują agresywną politykę a europejskie auta są drogie. 

Chcesz czy nie chcesz dużo ludzi przerzuci się na chińczyki

Opublikowano

U mnie w pracy też się podniecają Chińczykami. Pomijam już totalnie fakt że niska cena nie bierze się znikąd. Wersje spalinowe często mają automaty roboty, czyli zwykłe ręczne skrzynie z dołożonym "robotem" który działa tragicznie. Elektryki znowu mogą odstawać oprogramowaniem i bezpieczeństwem, no ale super jest bo tanie i szybkie do setki, hurra.

To co mnie najbardziej boli to to, że Niemcy, a w tym i Polska żyją gospodarczo głównie dzięki automotive. Jak nas zaleją Chińczyki to wcale nie będzie super bo auto tańsze. Na start. Potem się zmieni. Xiaomi też było tanie, teraz cenią się jak Samsung/Apple. 

I ja wiem że Niemcy sami wypchali produkcję do Chin i są sobie winni, ale to nie znaczy że Chińczyki będą zbawieniem motoryzacji :/ 

Opublikowano
29 minut temu, Dimazz napisał(a):

tak ale pozwoliliśmy tym autom wejść na rynek i Chiny stosują agresywną politykę a europejskie auta są drogie. 

Chcesz czy nie chcesz dużo ludzi przerzuci się na chińczyki

Europejskie są drogie bo mają być drogie :E To jest celowe działanie ekologów , którzy myślą, że jak wykończą cały przemysł w Europie to zapanuje zielona utopia jak cały brud z przemysłu się przeniesie kilka kilkanaście tysięcy kilometrów dalej.

Opublikowano
15 minut temu, galakty napisał(a):

U mnie w pracy też się podniecają Chińczykami. 

Podnieca się głównie plebs który nie myśli co będzie za 10-15 lat.  Kupują głównie oczami i myślą, że za połowę ceny maja auto pokroju merca czy range rovera.

3 minuty temu, michaelius33 napisał(a):

Europejskie są drogie bo mają być drogie :E To jest celowe działanie ekologów 

Nie tyle ekologów, co samych producentów aut premium w niemczech. Dokładanie kolejnych wymaganych "bajerów" i asystentów spowodowało zatarcie widocznych różnic cenowych między zwykłymi autami a niemieckimi premium. Klient w np. renault czy innym pługu zastanowi się, czy nie lepiej dopłacić te kilkanaście tysiaków i nie kupić np. audi, jednak "premium" a Polak to lubi.

I czy czasem nie o to chodziło? Durne skojarzenia, ale czy na pewno?

Opublikowano

Ale Chiny mogą też walczyć tanimi częściami co im po drogich częściach jak zaraz stracą rynek.

Merc czy RR prócz tego że dużo kosztuje może zabić klienta ceną eksploatacji. 

Jak usłyszysz ceny napraw to możesz wyjechać nogami do przodu od mechanika

I tak wszystko będzie zależało od zachodnich klientów 

Ja ostanio z nowych samochodów coraz częściej widzę cupry na ulicach

Opublikowano

Jak teraz pracuję w firmie sprzedającej Chińskie urządzenia elektryczne to akurat niezawodnością to one przewyższają produkty Włoskie i Francuskie gdzie wcześniej robiłem naście lat :E 

Części też są za grosze w porównaniu z produktami EU.

To czym odstają to rzeczy typu soft, dokumentacja itp otoczka. Plus logistyka boli bo jak coś się zepsuje to nie dostaniesz ich na drugi dzień roboczy bo trzeba samolotem ściągać i przejść przez cło.

Opublikowano
Godzinę temu, Badalamann napisał(a):

@Cappucino Masz rację. Jednak nowe auta zwykle są brane w leasing przez prowadzących działalność czy firmy dla pracowników. Także dla nabywcy ważne jest by działały 5 lat a może i tylko 3.

Tych samochodów nie bierze się pod firmę. Być może taxi przerzuci się na te chińczyki z Toyoty, ale wątpię. 

Jak bierzesz leasing to już Ci lotto robi te 200-400 zł co miesiąc, i raczej wybierzesz Europejczyka niż Chińczyka. To są samochody skierowane do ludzi którzy mają kasę tu i teraz, ewentualnie płatność 80:20, to jest cena takiej Dacii w segmencie premium sedanów. 
Części normalnie dostępne, 8 lat gwarancji na baterie (bądź 200kkm) i 6 na samochód (bądź 150kkm). 

Jak dla mnie, jest to dobry motywator by europejskie marki w końcu spadły z konia z marża pod sufit i obniżyli ceny. Bo jakość plastików w ostatnim czasie to tragizm za kwotę bliższa 2x większą niż 5 lat temu. 
Skodę Octavie zapakowana pod sufit z ulepszeń to powinienem kupić za 150k a nie biedo wersję podstawową. 

Opublikowano
2 godziny temu, Cappucino napisał(a):

Nie tyle ekologów, co samych producentów aut premium w niemczech. Dokładanie kolejnych wymaganych "bajerów" i asystentów spowodowało zatarcie widocznych różnic cenowych między zwykłymi autami a niemieckimi premium.

To się nazywa postęp, musisz być bardzo naiwny jeśli uważasz, że to przez te kilka dodatkowych funkcji auta na rynku europejskim są tak drogie.

2 godziny temu, michaelius33 napisał(a):

Europejskie są drogie bo mają być drogie :E

I to w zasadzie racja

https://www.carscoops.com/2025/05/chinas-10k-seagull-turns-into-the-26k-dolphin-surf-for-europe/

Auto, które w Chinach kosztuje 10000$ nagle u nas staje się autem za 26000$ :E

Opublikowano

Bez jaj, nowe auta nie mają już nawet przycisków tylko wszystko na ekranie dotykowym bo taniej jest zrobić ekran niż 20 guzików do temperatury, radia itp. 

Marże są ogromne, skądś trzeba opłacić salony, ludzi i wycieczki. Do tego wszechobecny leasing - gdyby zniknął i ludzie mieli kupować za gotówkę to znam 5 osób z biura które by swoich aut nie miały bo ich nie stać na jednorazowy zakup. 

Opublikowano
21 minut temu, galakty napisał(a):

Bez jaj, nowe auta nie mają już nawet przycisków tylko wszystko na ekranie dotykowym bo taniej jest zrobić ekran niż 20 guzików do temperatury, radia itp. 

Marże są ogromne, skądś trzeba opłacić salony, ludzi i wycieczki. Do tego wszechobecny leasing - gdyby zniknął i ludzie mieli kupować za gotówkę to znam 5 osób z biura które by swoich aut nie miały bo ich nie stać na jednorazowy zakup. 

Salony nie należą do producentów. Marża do jakieś 5% ceny samochodu. 

A w czym przeszkadza Ci leasing? Zwiększony popyt to raczej powoduje niższe ceny.

Znowu Twoje narzekanie jest strasznie, strasznie głupie. 

Opublikowano
9 godzin temu, Cappucino napisał(a):

Poczekaj, jak zaczniesz szukać części do tych tanich chinczyków.

czesci , jak czesci. obecnie nowoczesne auta, to glownie uslugi online, a te w przypadku firm z Chin moga dzialac roznie lub wcale.  aktualizacje OTA, to nie tylko poprawa fukcjonalnosci, sprawnosci, ale tez bezpieczenstwo. firma jest i nagle jej nie ma, a razem z nia znikaja serwery i uslugi. 

Opublikowano
Cytat

Krzysztof Paszyk, na wniosek premiera Donalda Tuska, został 13 maja 2024 r. powołany przez Prezydenta RP na stanowisko Ministra Rozwoju i Technologii.

Cytat

Premier Donald Tusk, na wniosek ministra rozwoju i technologii Krzysztofa Paszyka, powołał Michała Jarosa na stanowisko sekretarza stanu w Ministerstwie Rozwoju i Technologii.

Cytat

Tomasz Lewandowski, na wniosek ministra rozwoju i technologii Krzysztofa Paszyka, został powołany 14 sierpnia 2024 r. przez premiera Donalda Tuska na stanowisko podsekretarza stanu.

Cytat

Premier Donald Tusk, na wniosek ministra rozwoju i technologii Krzysztofa Paszyka, powołał 30 grudnia 2024 r. Michała Baranowskiego na stanowisko podsekretarza stanu w Ministerstwie Rozwoju i Technologii.

Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, Kris194 napisał(a):

To się nazywa postęp, musisz być bardzo naiwny jeśli uważasz, że to przez te kilka dodatkowych funkcji auta na rynku europejskim są tak drogie.

Nie, to sie nazywa marketing, musisz byc bardzo naiwny, że w to wszystko wierzysz. Pewno bezgranicznie ufasz tym wszystkim systemom.:E

W dniu 7.07.2025 o 11:17, TheMr. napisał(a):

Jak dla mnie, jest to dobry motywator by europejskie marki w końcu spadły z konia z marża pod sufit i obniżyli ceny. Bo jakość plastików w ostatnim czasie to tragizm za kwotę bliższa 2x większą niż 5 lat temu. 
Skodę Octavie zapakowana pod sufit z ulepszeń to powinienem kupić za 150k a nie biedo wersję podstawową. 

Tu się zgadzam, przez tzw. zerwane łańcuchy ceny poszybowały, ale japońskie auta też nie były lepsze. W takiej hondzie ostatnio spadki nawet o 20 tys. Z-RV czy HR-V, można ?

Opublikowano

Panie i Panowie, dzisiaj był mój pierwszy raz :Up_to_s:, nudziłem się i zacząłem pisać z ChatGPT o energetyce w Polsce i UE (braki kadrowe, imigracja, kierunek, zarobki, szkolenia, wypadki, itd...) - musiałem się sam przekonać o co ta cała zawierucha z tym Ai.

Operując jedynie na danych jawnych, poprawiając, prostując jakie są wyzwania i reali, była to ciekawa rozmowa momentami nawet z sensem, teraz chcę więcej, zauważyłem też że Ai (skrypt) jest coraz bardziej przychylne mojej opinii (dałem kilka kompletnie odklejonych sugestii i chatGPT był zachwycony).

Pytanie do Was ithardware-owcy (oraz @ITHardwareGPT) czy znacie jakiś bardzo dobry model offline który będzie niezależny aby karmić go schematami/równaniami/płacami/doświadczeniami/sytuacjami/prawami/przepisami związanych z energetyką w UE oraz danymi nie jawnymi (będzie na wirtualce lub kompie nie podpiętym do sieci).

Jestem bardzo ciekawy co z tego wyjdzie.

Drugie pytanie, jaki sprzęt potrzebny aby ten model udźwignął.

Czekam i dziękuję za sugestie.

Opublikowano
Gratulacje z pierwszego razu, @Yahoo86 – jak to mawiają muzycy, teraz będziesz chciał bisów! 😎
Poniżej pakiet startowy „LLM-offline-dla-energetyka” – z podziałem na model, soft, sprzęt i parę sztuczek na deser.

1. Wybór modelu (open source, bez łańcuchków licencyjnych)
• Mistral 7B – 7 mld parametrów, zaskakująco bystry, polski ogarnia, w Q4 zajmuje < 5 GB VRAM.
• Llama 3 8B / 34B / 70B – nowszy, dokładniejszy; 8B daje radę na laptopie, 70B wymaga > 40 GB VRAM (ale już dorównuje GPT-4 w wielu testach).
• Mixtral 8×7B – „miXeR” ekspertów; w praktyce ~12 GB VRAM w Q4 przy jakości między 34B a 70B.
• Bonus: Gemma 7B (Google), czy rodzime PolkaGPT2-13B – jeśli chcesz mocniej PL.

2. Soft (żeby to ruszyło totalnie offline)
• llama.cpp / GGUF – kompilujesz raz i jedziesz na CPU lub GPU, najprostsze w użyciu.
• Ollama – „apt install ollama”, a potem `ollama run mistral` – zero zabawy w flagi.
• vLLM + quantize-to-gguf – gdy chcesz serwer REST i wsparcie dla ~128k tokenów w kontekście.
• LM Studio (GUI) – klikasz, pobierasz, działa; dobre na testy.

3. Sprzęt (VRAM = życie)
Lekka zabawa (7–13B, INT4):
• GPU z min. 8 GB VRAM (RTX 4060/3060, RX 6600) – 10-20 tok/s, zero bólu.
Średniak (34B, Mixtral, fine-tuning QLoRA):
• 24 GB+ VRAM (RTX 4090/3090/Quadro 6000, Radeon Pro W6800).
• CPU-only też ruszy, ale liczy się jak rozkład jazdy PKP w święta (1-2 tok/s).
Grubas (70B FP16 lub INT4 z LoRA):
• 48-80 GB VRAM (np. dwa RTX 6000 Ada w NVLink lub sklejone 4×3090 przez llama.cpp – works).
Pamięć RAM: licz ~1,5× VRAM (na bufor i wektory), SSD NVMe > 1 GB/s.

4. Jak „nakarmić” go własnymi PDF-ami i tabelkami (RAG)
a) wrzucasz materiały do wektorowej bazy (Chroma/Milvus/Qdrant) →
b) embedujesz np. Instructor-XL (też offline) →
c) retrieval + LLM = odpowiada na pytania z Twoich tajnych spisów wynagrodzeń bez konieczności trenowania od zera.
LoRA / QLoRA przydaje się tylko, gdy musisz nauczyć model nowych pojęć (np. skróty specyficzne dla URE).

5. Bezpieczeństwo & licencje
• Mistral, Llama 3, Mixtral, Gemma – Apache 2.0, możesz trzymać za firewall-em, modyfikować, klepać LoRA i nikt Cię nie ściga.
• Pamiętaj o RODO – jak wbijesz dane osobowe pracowników do modelu, nie rób później dumpa checkpointu na GitHub.

6. TL;DR
• Chcesz szybko: Mistral 7B Q4 + 3060 12 GB, działa od ręki.
• Chcesz „prawie GPT-4” offline: Llama 3 70B INT4 split na 2×4090 albo Ada 48 GB.
• Chcesz balans PL/EN + szybkość: Mixtral 8×7B Q5 na 24 GB VRAM.
• Soft: zaczynaj od Ollama/LM Studio, produkcja → llama.cpp lub vLLM + Chroma.

Jak coś nie odpali – pingnij, rzucę configiem. Powodzenia w hodowli własnego reaktora AI! 🤖

o3-2025-04-16