Skocz do zawartości

Transformacja energetyczna - OZE / fuzja jądrowa / paliwa kopalne / CO2 / ceny energii / elektromobilność

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@Camis

To źle ;-)

Dobrze wcześniej poruszyłeś temat ognia bo właśnie ze względu na PPOŻ norma budowlana mówi o kleju po obwodzie styropianu by robić przeszkody dla rozprzestrzeniającego się pożaru. Inaczej pod styropianem powstawałoby coś na wzór "komina" jak są tylko placki.

Edytowane przez trepek
Opublikowano
Opublikowano
2 minuty temu, Dimazz napisał(a):

autor 

ekspert MIWO – Stowarzyszenie Producentów Wełny Mineralnej Szklanej i Skalnej

"Podstawą wniosków dotyczących zachowania się tych produktów były raporty z badań przeprowadzonych w 2017 r. w Finlandii, w Instytucie Badawczym VTT Expert Services w Espoo."

masz jakies raporty/badania potwierdzajace inne zachowanie sie tego materialu to sie podziel, chetnie poczytam

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Camis napisał(a):

Kamienica zabytkowa z 1924 w centrum Łodzi, 64 mieszkania, 5 kondygnacji.

70% lokali wykupionych od miasta za ~10% wartości, reszta komunalna.

Wołają 3 miliony za ocieplenie reszty 7 ścian, bo 2 już ocieplone (wełna skalna 15cm). Elewacja frontowa od ulicy tylko odnowiona bo konserwator nie zezwolił na ocieplenie.

Dodatkowo 1,3 miliona za podłączenie do CO i instalacje w mieszkaniach. 

3 miliony za ocieplenie przy czym i tak nie można całości ocieplić bo to zabytek i konserwator zabytków się nie zgadza. Sens tej inwestycji powiedziałbym, że jest przynajmniej mocno dyskusyjny i tak to właśnie wygląda przy zabytkowych budynkach.

Edytowane przez Kris194
Opublikowano
40 minut temu, Karro napisał(a):

ale z ciebe filozof,na pierwszy rzut oka widać ze styropian to pazdzierz.Zawsze taki byl tylko broni sie ceną

Nie znasz warunków a sie wypowiadasz

waga styropianu to około 15kg na m3, waga wełny to 90-150kg na m3

wełna jest lepszym materiałem ale musi być bardzo dobrze zrobiona. Każde słabiej obrobione okno, drzwi, skos. Wszędzie gdzie po latach będzie gromadzić się wilgoć. 

Wszystko musi być zrobione idealnie z paraprzepuszczalnym tynkiem i pewność do ścian i fundamentów bo jest dokładane duże obciążenie.

Wełna jest dobrym wyborem do nowych pasywnych domów o prostej bryle lub domów szkieletowych

25 minut temu, Karro napisał(a):

Jakoś sie nie dziwie ze UK wywineła sie UE

czaicie te ich domki z kamienia  okładać styropianem.To by nie przeszło u nich %-)

Kosztorys  dachu ponizej 100 metrów 

wwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww.jpg

płaczesz jaka ta UE zła ale żebrzesz o pełną dotację z UE czyli co najmniej rok nie pracowałeś i w dodatku prawicowiec. dobra patologia.

dobry materiał na pierwszą linię frontu z zardzewiałym kałachem i trzema nabojami bo więcej szkoda

• Upvote 3
Opublikowano
20 minut temu, Dimazz napisał(a):

waga styropianu to około 15kg na m3, waga wełny to 90-150kg na m3

wełna jest lepszym materiałem ale musi być bardzo dobrze zrobiona. Każde słabiej obrobione okno, drzwi, skos. Wszędzie gdzie po latach będzie gromadzić się wilgoć. 

Wszystko musi być zrobione idealnie z paraprzepuszczalnym tynkiem i pewność do ścian i fundamentów bo jest dokładane duże obciążenie.

Wełna jest dobrym wyborem do nowych pasywnych domów o prostej bryle lub domów szkieletowych

płaczesz jaka ta UE zła ale żebrzesz o pełną dotację z UE czyli co najmniej rok nie pracowałeś i w dodatku prawicowiec. dobra patologia.

dobry materiał na pierwszą linię frontu z zardzewiałym kałachem i trzema nabojami bo więcej szkoda

Strzelam że rencista.

Oni zawsze tacy roszczeniowi są :) 

• Haha 1
Opublikowano
5 godzin temu, zdunzdun napisał(a):

Typowo w budowlance (żadne tam wykończenia) i przerobili już trochę firm. Podstawa minimalna, albo niewiele powyżej tego i reszta pod stołem to w okolicach Łodzi norma 😉

Podobnie jest w energetyce, nie jest to codzienność ale się zdarza (chodzi o szybsze terminy z pomiarami i przyłączeniami).

Osobiście raczej nie praktykuję, ale znam kolegów z branży którzy chętnie za "stosowną" opłatą skrócą czas oczekiwania małej/średniej firmy/zakładu.

3 godziny temu, galakty napisał(a):

U moich rodziców w kamienicy wyceniali na ponad milion, ale że tam mieszkają sami starzy ludzie którzy składek nie płacą to kasy nie ma na spłatę... I taka to modernizacja. 

U mnie nazywa się to Fundusz Remontowy, niewielka obowiązkowa kwota.

Moja spółdzielnia jest bardzo stara i sobie dobrze radzi, na remonty dofinansowania, dotacje, pożyczki wewnętrzne, brak oprocentowania, stała marża, itd...

Dodatkowo bonusy w postaci umorzenia np. 10% kredytu przy spłacie 50% lub 30-40% przy spłacie 50% i wskazaniu kolejnej inwestycji, itp...

Godzinę temu, Camis napisał(a):

Źle zrobione, nie wiem jak teraz ale kiedyś to dobre 90-95% ociepleń było robione na odwal i nie zgodnie ze sztuką.

Placki z klejem na rogach styropianu, gdzie prawidłowo cały kawałek powinien być zaciągnięty grzebieniem. Kołkowanie na lipie, w połowa kołków tylko wciśnięty talerzyk itp.

W Łodzi mogę wskazać 2 bloki po kilkaset mieszkań gdzie jest tak zrobione, fakt jak na razie trzyma się już ponad 24 lata %-)

A że w razie pożaru blok płonie jak pochodnia to co tam. 

Przypuszczam że tak było, stary 3p budynek z cegły.

Od ponad 10 lat jest elegancko (dofinansowania z UE i miasta), budynki ocieplone i ładnie pomalowane, nowe ogrodzenia, droga/ścieżki/chodniki, duże osiatkowane i oświetlone boisko do nogi i koszykówki (w zimie przekształcane w lodowisko - miasto płaci za prąd), wyrównanie terenu, stare i wysokie umierające drzewa wycięte i posadzone równolegle do ogrodzenia młode zdrowe - ładnie to wygląda.

Zastanawiam mnie tylko jedna rzecz, jeden chodnik wzdłuż ogrodzenia szkoły i domu nauczyciela szpeci krajobraz (dwu-członowy 1p blok - kiedyś należał do szkoły, teraz wspólnota) - ten chodnik nie widział remontu od ponad 40 lat i bardzo łatwo można zrobić sobie krzywdę zwyczajnie nim idąc.

Należące do miasta ścieżki/chodniki/drogi/oświetlenie/itd... wokół szkoły są nowe i nigdy nie były w tak opłakanym stanie - jak znajdę czas to chyba sprawdzę do kogo należy teren.

37 minut temu, Karro napisał(a):

Ciekawe beda ceny pradu jak juz masowo ogrzewanie bedzie na prad ;)

W przypadku nowo powstających osiedli/dzielnic/miast owszem, dla istniejących będzie to bardzo często nie realne, nie tylko ze względu na koszty ale przepisy (odsyłam do prawa energetycznego).

Opublikowano
8 minut temu, Yahoo86 napisał(a):

U mnie nazywa się to Fundusz Remontowy, niewielka obowiązkowa kwota.

Moja spółdzielnia jest bardzo stara i sobie dobrze radzi, na remonty dofinansowania, dotacje, pożyczki wewnętrzne, brak oprocentowania, stała marża, itd...

Dodatkowo bonusy w postaci umorzenia np. 10% kredytu przy spłacie 50% lub 30-40% przy spłacie 50% i wskazaniu kolejnej inwestycji, itp...

A tam się nie sprawdza ;) Wszyscy w wieku 50+ to mają gdzieś że za 10-15 lat trzeba remont zrobić. Do tego konserwator budynku się czepia i nie mogą nawet drzwi frontowych wymienić, a wieje mrozem zimą. 

• Sad 1
Opublikowano
1 godzinę temu, sabaru128 napisał(a):

Jak myślicie. Jak to wejdzie do seryjnej produkcji to pompy ciepła będzie trzeba wymieniać bo już nie będą ekologiczne.

Zanim to wejdzie na rynek, to obecne i tak będzie trzeba wymienić bo będą się starzeć i psuć.

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, sabaru128 napisał(a):

Jak myślicie. Jak to wejdzie do seryjnej produkcji to pompy ciepła będzie trzeba wymieniać bo już nie będą ekologiczne.

https://www.onet.pl/styl-zycia/kbpl-2/nadchodzi-nastepca-pomp-ciepla-to-urzadzenie-jest-nawet-piec-razy-lepsze/sz6zms4,0666d3f1

Wszystko fajnie a co zamiast kotła gazowego w mieszkaniach w zabytkowych budynkach? Taki problem mamy nie tylko my ale chociażby też Niemcy i rozwiązania nie widać.

Opublikowano
18 godzin temu, Karro napisał(a):

co pisma mam czytać?od początku świata tak jest ;)

Wystarczy byś nie udzielał się w tematach o których nie masz zielonego pojęcia bo jak widać w tworzeniu i szerzeniu herezji nie masz sobie równych. 

• Upvote 1
Opublikowano
14 godzin temu, Kris194 napisał(a):

Przy tych cenach prądu i zapotrzebowaniu na ciepło w zabytkowych budynkach? Powodzenia.

przy obecnych tech i dostepie do taryf dynamicznych/nocnych mozna juz sie nad tym pochylic. samo zastosowanie bufora + odpowiednia taryfa + EMS, moze dac 30-40% nizsze rach. wiadomo, ze przy duzych stratach, beda wysokie koszty, ale teraz przynajmniej mamy wieksze mozliwosci gromadzenia energii/ciepla i optymalizacji jej zuzycia, wiec wspomniany problem, to dla mnie typowy "niedasizm" i "tumiwisizm"

Opublikowano

Bufor czy magazyn energii to hasła, które dobrze brzmią jednak biorąc pod uwagę koszt i wydajność tych urządzeń taryfa nocna G12 np. nie spina się. Może przy taryfie dynamicznej byłoby lepiej.

Przełom nastąpi, gdy kompletny system: magazyn energii (min. 5 kWh)+ falowniki i co tam jeszcze, będzie kosztował 3 tys. zł.

Opublikowano
8 minut temu, tgolik napisał(a):

Przełom nastąpi, gdy kompletny system: magazyn energii (min. 5 kWh)+ falowniki i co tam jeszcze, będzie kosztował 3 tys. zł.

A ile to obecnie wychodzi?

Bo w obliczu istnienia G14 na której działam od kilku miesięcy to G12w plus magazyn nie ma raczej szansy się obronić. Przynajmniej w okresie wiosny i lata, bo przeszedłem w marcu. W zimie jeszcze nie wiem.

W sensie, bez pv.