Skocz do zawartości

Transformacja energetyczna - OZE / fuzja jądrowa / paliwa kopalne / CO2 / ceny energii / elektromobilność

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Motyka dostał bardzo trudny i odpowiedzialny resort. Jest też jedną z niewielu osób w PSL, która w oczach wyborców (także koalicyjnych ugrupowań) nie jest spalona. Sam PSL też się musi zdecydować, w którą stronę chce iść bo wyborcy po tej stronie mają trochę większe wymagania niż "napis na szyldzie inny niż PiS".

Edytowane przez Kris194
  • Haha 1
Opublikowano
21 godzin temu, DjXbeat napisał(a):

W 2023r tyle zapłaciłem za same panele z falownikiem Hybrydowym na tip top na stelażu na ziemnym.

Dobrze wiedzieć, że ceny nieco urealniają się :) 

• Upvote 1
Opublikowano
22 godziny temu, MaxaM napisał(a):

Na razie ten temat jest dyskutowany i nie wiadomo na czym stanie.

W tej cenie to co 2 lata możesz wymieniać i wciąż wyjdzie taniej ;) 

A gwarancja za gotowca? Tak jak wyżej. Za parę lat szukaj firmy w polu ;) 

To są te same baterie co w magazynach premium. Do tego LiFePO4 mają tą ważną cechę, że są bezpieczniejsze od klasycznych.

Jasne. Żeby zrobić samemu, to trzeba się znać i ogółem ogarniać ten temat i nawet zrobisz to lepiej i bezpieczniej niż część 'firm'.

Mało kto ma takie siły i wybiera gotowe rozwiązania.

Ja tylko pokazuję absurd cen. Jak kolosalną przebitkę mają firmy. Ciężko znaleźć inną branżę w której robiliby taką przebitkę względem materiałów.

Z pompami ciepła to kolejny dobry przykład. Gdzieś czytałem, że u nas niemal 90% pomp jak dobrze pamiętam pochodzi od tego samego dostawcy. Mniejsze firmy przyklejają tylko swoją naklejkę. A większe pozwalają sobie na customową obudowę pompy.

A teraz wyobraźmy, że pompy w sklepie kosztują faktycznie 3-4k. Kto nie miałby takiej w domu? Wszyscy mieliby ;) Transformacja OZE jest droga, bo po prostu szereg osób na tym musi zarobić cisnąć ceny na granicy opłacalności ;)

bez problemu kupisz typową chińską pompe ciepła na allegro za 4-5k zł

Opublikowano
3 godziny temu, MaxaM napisał(a):

Dobrze wiedzieć, że ceny nieco urealniają się :) 

Na dzień dzisiejszy tak 

Panele Risen 420W - 24szt - 5700zł

Falownik hybrydowy 10kW - 6000zł

Magazyn Lifepo4 10kW - 6000zł 

Stelaż - 3000zł 

Przewody, liczniki, zabezpieczenia - 2000zł 

Razem - ~ 22700zł. 
Reszta czyli 17tys to robocizna za 1-2dni pracy :) 

• Thanks 1
Opublikowano

materiały nigdy nie były jakieś mocno drogie ale staniały. 

Firmy nabijały marże gdzie mogły. Zwykły panel pv kosztuje 200zł

Ta robocizna to głównie PV bo przy podłączeniu magazynu nie ma dużo roboty.

Ciekawe jak by się prezentowała cena bez magazynu.

Teraz wszyscy z magazynem bo na to są dotacje.

Opublikowano

Jak ja zakładałem PV w 2023r to panele, które mam kosztowały 840zł/szt. Dzisiaj ~350zł. 

Falownik kosztował prawie 11tys a dzisiaj 6tys. 
Firmy, które montują starają się trzymać marżę za robociznę.

Opublikowano
13 godzin temu, Karro napisał(a):

A widzisz takich materiałów jest bardzo wiele.Z samochodu ci zostanie np ta decha co przy tylnej szybie to nie oddasz ani na szpok ani na złom 

No to jest lipa właśnie. Niby bulisz za śmieci, segregujesz itp, ale dalej nie możesz w łatwy sposób utylizować pewnych płynów itp. 

Ja miałem ostatnio pół litra oleju atf i z 3 litry silnikowego. Pszok tego nie chce, nie przyjmuje. Nie mam za bardzo co robić z olejem, nie mam czego smarować, jest mi zbędny. Niestety ciężko się tego pozbyć. 

Noo chyba że... 

24098799_1.jpg.77ca9376ea38f6be113d1c2ad7a9bca8.jpg

Opublikowano

A no widzisz, co pszok to obyczaj, bo u mnie biorą zużyty olej samochodowy. Czasem pogadam sobie ze "śmieciarzami", gdy odbierają odpady, to oni twierdzą, że to co ja segreguję na żółte i niebieskie worki, to oni potem to mieszają razem, bo mają taką nowoczesną linie segregującą.

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, zdunzdun napisał(a):

No to jest lipa właśnie. Niby bulisz za śmieci, segregujesz itp, ale dalej nie możesz w łatwy sposób utylizować pewnych płynów itp. 

Ja miałem ostatnio pół litra oleju atf i z 3 litry silnikowego. Pszok tego nie chce, nie przyjmuje. Nie mam za bardzo co robić z olejem, nie mam czego smarować, jest mi zbędny. Niestety ciężko się tego pozbyć. 

Ja olej oddaje do serwisu, w którym olej wymieniam. Przyjmują bez problemu. Ale problem jest z np. farbami, pszok przyjmuje tylko puste opakowania, to co mam zrobić gdy zostało trochę farby? 

Edytowane przez Cappucino
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

transformacja energetyczna?

kto to slyszal, wazne ze Chlopi w eurforii XDDDDDDDDDDDDD

d09bdeddf49314a1914d33665e9891ba06767e1a

Cytat

O radości, jaka zapanowała w szeregach ludowców, pisze portal Onet. "Chłopi są niemal w euforii — resort energetyki to eldorado posad, a to zawsze miłe dla ich zielonych serc" – czytamy.

https://www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/polska/psl-w-euforii-po-decyzji-tuska-to-eldorado-posad/ar-AA1JnRHz

Edytowane przez kubikolos
Opublikowano
3 godziny temu, 8V32 PcLab napisał(a):

A no widzisz, co pszok to obyczaj, bo u mnie biorą zużyty olej samochodowy. Czasem pogadam sobie ze "śmieciarzami", gdy odbierają odpady, to oni twierdzą, że to co ja segreguję na żółte i niebieskie worki, to oni potem to mieszają razem, bo mają taką nowoczesną linie segregującą.

Bo wszystko właśnie zależy od PSZOK i to jest jeszcze niedopracowany mocno element. Brak ujednoliconego systemu selektywnej zbiórki odpadów. Jedni będą mieli nowocześniejszą linię, drudzy starszą, która wymaga dokładniejszej segregacji przed.

Jedni wezmą olej czy puszki z resztką farby inni nie.

Co do wspomnianych wcześniej elektrośmieci, to te wielkogabarytowe od lat jest zaznaczone, że tylko w całości, nie zdekompletowane.

Opublikowano
10 godzin temu, kalderon napisał(a):

To akurat świetny pomysł, produkcja PFASów jest niesłychanie brudna, wytwarza ogromne ilości toksyn które zanieczyszczają wody.

Biorąc pod uwagę liczbę produktów, to wręcz komiczny pomysł.

Szczególnie, że do masy z tych rzeczy de facto nie ma alternatyw, albo są sporo droższe. 

• Thanks 1