Skocz do zawartości

Transformacja energetyczna - OZE / fuzja jądrowa / paliwa kopalne / CO2 / ceny energii / elektromobilność

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
41 minut temu, Camis napisał(a):

:o

Pan złota rączka znalazł w internetach poradnik jak tanio zrobić magazyn :stukniety: A później się dziwić, że domy się palą, że panele się palą.

Elektryka w domach temat rzeka. U szwagra w domu w każdej puszcze kable skręcone i zabezpieczone izolacją... Kolory kabli? No są. Raz prądowy to czarny, raz niebieski, raz czerwony, raz żółtobrązowy :E 

Opublikowano (edytowane)

Będąc przy magazynach zamówiłem właśnie 2x 16kWh LiFePO4

32kWh by obsłużyć pompę ciepła i cały dom. Automatyzacja czyli ładowanie w zimę w taniej strefie i rozładowanie gdy prąd jest drogi ;) 

12tyś + reszta gratów + montaż = 16tyś 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano
3 minuty temu, Dimazz napisał(a):

A teraz pomyśl że ludziom na dotacje sprzedają 4kW panel i 4hWh magazyn za 30k zł albo w promocji za 40-45k zł 10kW i 10hWh magazyn

Takie czasy, że się  kroi ludzi ile wlezie , to samo z  pompami ciepła . Jak nie pomyślisz to zapłacisz  x2  . Dla przykładu ten sam  model pompy Kaisai 16kW mogę kupić za  11000zł i  za  19800 zł , dodam że ta pompa posiada  sprężarkę mitsubishi  ,ten sam model co niektóre pompy ciepła kosztujące  28tys zł  :) a to już  jest cena prawie  x3

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, BEM.22 napisał(a):

Takie czasy, że się  kroi ludzi ile wlezie , to samo z  pompami ciepła . Jak nie pomyślisz to zapłacisz  x2  . Dla przykładu ten sam  model pompy Kaisai 16kW mogę kupić za  11000zł i  za  19800 zł , dodam że ta pompa posiada  sprężarkę mitsubishi  ,ten sam model co niektóre pompy ciepła kosztujące  28tys zł  :) a to już  jest cena prawie  x3

16kW to do dużej chaty.

Z reguły firmy oze z dotacji montowały do 10kW w normalnym domu i wtedy taki kaisai ze zbiornikiem, buforami i robocizną kosztował 65k zł.

Co tam że sama pompa około 6-7k zł w sklepie dla zwykłego klienta

Za 16-17k zł masz nowego panasonica splita

Edytowane przez Dimazz
Opublikowano
2 godziny temu, Dimazz napisał(a):

A teraz pomyśl że ludziom na dotacje sprzedają 4kW panel i 4hWh magazyn za 30k zł albo w promocji za 40-45k zł 10kW i 10hWh magazyn

Parę lat wstecz gdy przymierzałem się do pompy ciepła, PV rozmawiałem z przedstawicielami różnych firm. Jedna firma zaproponowała mi w ofercie  Panasonica 9kw Split Serii J za 32tyś zł a całość za 49tyś zł. Sprawdziłem ceny i na wolnym rynku ten Panasonic kosztował ~19tys zł. Na pytanie czy jak sam zakupię pompę a Oni zrobią montaż dostałem odpowiedź, że w takim przypadku montaż będzie droższy i cena też wyjdzie 49tyś zł :E 

Opublikowano

Ci, co rozważają  pompę ciepła ,  za  8-9tysi  kupić  10-12kW Kaisai   monoblock  ( Kaisai to taki lepszy Chińczyk ,tak jak  PC  TCL )  , pan hydraulik Zdzisiu może ją wam podłączyć za  1500-2000zł plus  materiał  .  Sąsiad tak zrobił . Nie słuchajcie instalatorów , jak wam  proponują  PC 8kW  to bierzcie  10kW jako minimum .  Nowoczesne  pompy ciepła  nie mają większych problemów z  dostosowaniem mocy w dół .

Opublikowano
16 godzin temu, Klakier1984 napisał(a):

Dlatego te wszystkie dopłaty są totalnie bez sensu.

Sens mają ale ludzie są zwyczajnie naiwni i dają się złapać naciągaczom. 
Są też firmy, które od lata siedzą w zawodzie zanim pojawiły się dotacje i można z ich pomocą zrobić instalacje bez wyzysku ;) 

Grunt to przejrzeć odpowiednio oferty na rynku. 

Opublikowano

Ostatnio czytałem że planują wprowadzić podatek od recyklingu starszej fotowoltaiki. Ale najbardziej rozbawiło mnie to zdanie:

Cytat

Unia Europejska kładzie coraz większy nacisk na zasadę „zanieczyszczający płaci”,

Jeżeli to nie jest jakieś przekręcone zdanie to nie mam pytań.

https://kb.pl/aktualnosci/fotowoltaika/oplata-od-paneli-fotowoltaicznych-sprzed-2016-roku/

Opublikowano
W dniu 15.10.2025 o 10:32, DjXbeat napisał(a):

Sens mają ale ludzie są zwyczajnie naiwni i dają się złapać naciągaczom. 

Większość osób nie rozumie co kWh tak naprawdę znaczy. Nie rozumie co tak naprawdę dostaje.

Jedynie kupują obietnice uniezależnienia się od sieci i wiedzą jedynie tyle, że PV, to coś bardzo drogiego. To musi być bardzo drogie, bo jest drogie i tyle.

Opublikowano
Cytat

Donald Tusk znowu w formie

"Jako pierwsi ostrzegaliśmy przed dramatycznymi skutkami zielonej ideologii albo źle pojętej polityki migracyjnej" Mowił Donald Tusk na konferencji prasowej

https://www.facebook.com/reel/766193606470787/

tusk krociutko o szurach zielonego ladu czy innego sciagania przestepcow

widac ze sie pali i szukaja juz wyborcow pod nastepne wybory XDDDDDDDDDDD

Opublikowano (edytowane)

okej :red:

Ludzie inteligentni doskonale rozumieją, że jego słowa nie mają nic wspólnego z panująca sytuacją, a są jedynie obliczone na wyborczy wynik. Gdyby mu z sondaży wychodziło, że 90% Polaków uwielbia wieczorami siedzieć przy świecach to jutro mamy wszystkie elektrownie węglowe zamknięte :E

Edytowane przez Klakier1984