Skocz do zawartości

Transformacja energetyczna - OZE / fuzja jądrowa / paliwa kopalne / CO2 / ceny energii / elektromobilność

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, sino napisał(a):

Ty zaś pomijasz bańki mieszkaniowe. To nie wybór ale przymus z POPiS (głównie PIS), podstawowe koszty życia drastycznie wzrosły. Mimo absurdalnie wysokiej pensji min podstawowe wydatki są wyższe niż kiedyś.

1. Mowa o kosztach, na które bańka mieszkaniowa akurat nie ma wpływu, bo nie mówimy o cenach mieszkań.

2. Jeżeli sugerujesz, że gdyby nie wysokie ceny mieszkań, to więcej ludzi decydowałoby się na duże mieszkania, bo byłoby ich stać, to nie do końca. Standard zwiększyłby się góra o 10m2 czyli z 40-50 do 50-60 m2.

3. Nigdzie nie przeczę temu że koszty nie wzrosły. Wzrosły, to fakt, ale chodzi mi wyłącznie o to, że dane pokazane na grafice i w dokumencie na podstawie którego ta grafika powstała, są niemiarodajne względem stanu faktycznego, bo uwzględniają niestandardową powierzchnię mieszkania, a ma ona wpływ na część kosztów.   

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, LeBomB napisał(a):

Pomijasz bardzo istotną kwestię, że im większe mieszkanie tym prawdopodobnie mieszka w nim więcej osób.

Jeśli już mówić o statystykach, to większość rodzin mieszka na powierzchni w okolicy 50m i mniejszej.

Mieszkanie kupuje się przyszłościowo, pod rodzinę, ale bierze się to, na co stać. Jeśli kogoś stać na większe, to bierze takie z myślą o przyszłości.

28 minut temu, sino napisał(a):

LOL, indukcja, nikt tego nie ma. Zaś większy metraż to więcej urządzeń. Ja mam np.  typowo zamrażarkę. Posiadacze wypierdków po 40 m^2 tego nie mają i nie ciągnie prądu.

Dobre lol faktycznie. W moim mieście od lat nie buduje się bloków z gazem. Sam też nie posiadam. Podejrzewam, że tak jest w całej Polsce jako że do któregoś roku mamy już całkiem odejść od niego.

Każdy znajomy z nowszego mieszkania ma tylko indukcję ;) 

A co do zamrażarki, myślę, że na 80m też będzie problem aby ją upchnąć ;) 

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano
2 minuty temu, MaxaM napisał(a):

Jeśli już mówić o statystykach, to większość rodzin mieszka na powierzchni w okolicy 50m i mniejszej.

Mieszkanie kupuje się przyszłościowo, pod rodzinę, ale bierze się to, na co stać. Jeśli kogoś stać na większe, to bierze takie z myślą o przyszłości.

No i o to mi chodzi, że w takim mieszkaniu zużyjesz mniej ciepła, mniej prądu na chłodzenie jeżeli masz klimę, do tego dochodzą opłaty np. za śmieci, które niektóre gminy liczą z m2 mieszkania a nie od osoby czy zużycia wody. Dlatego branie mieszkania o powierzchni 80m2 w Warszawie jako wyznacznika tego typu kosztów jest mało miarodajne i na pewno nie świadczy o kosztach ogółem w kraju.

Opublikowano (edytowane)

@LeBomB

Tylko co zmieniają takie dywagacje? Grafika porównuje miasta europejskie dla mieszkań 85m. Czy będzie mocno się różnić dla mieszkań 50m? Wątpię. Mamy po prostu drogo na tle Europy i tyle. Tylko czy to zaskoczenie zważając jak drogi mamy prąd i ogrzewanie?

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano

Które lata ta tabelka opisuje? Bo Europa między 2020 a 2025 to stała w miejscu (GDP 15-18% większe), a Polska 50% :EDo tego Warszawa w końcu wyrasta na top10 w Europie więc koszty życia nie będą dziwić, kiedy mamy bardzo drogi prąd a od ceny prądu zależy dosłownie wszystkie gałęzi gospodarki. 
Tabela dodatkowo uwzględnia mieszkania powiedzmy duże jak na warunki europejskich miast, których utrzymanie również kosztuje więcej. 

Opublikowano
2 godziny temu, sino napisał(a):

Takie same bzdury jak to, że Polska dogania UK (a przegoniła Japonię).

Po prostu kursy walut stoją w miejscu, a inflacja i dzięki niej płace rosną jak szalone.

Skoro kursy stoją w miejscu, to znaczy, że reszta świata ma wcale nie mniejszą inflację. Inaczej by złotówka spadała.

Opublikowano
2 godziny temu, MaxaM napisał(a):

Grafika porównuje miasta europejskie dla mieszkań 85m.

To że w wielu miejscach w sieci na tej grafice już sugeruje się, że Polska pod względem tych kosztów jest droższa niż większość krajów (co z resztą sam też zrobiłeś), a tak nie jest, bo dane są zawyżone i nieadekwatne do przeciętnej sytuacji. 

Opublikowano (edytowane)

@LeBomB

Według mnie nie powinno się tak porównywać patrząc na standardy. Mamy małe mieszkania, bo mieszkania są po prostu zbyt drogie, a nie że lubimy udawać kurczaka w klatce.

Tu nie trzeba dorabiać filozofii do tego, że w innych krajach są inne standardy. Jesteśmy krajem rozwiniętym czy nie?

Do tego dane pokazują, że z każdym rokiem kupujemy coraz to mniejsze mieszkania. Jak patrzę co deweloperzy oferują w moim mieście, to praktycznie same klatki 30-40m. 

Dane dla stolic krajów. Nie weryfikowałem ich.

image.thumb.png.35d9251009b2159705192e951f57f468.png

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano (edytowane)

@MaxaM nie dorabiam żadnej filozofii, zwracam jedynie uwagę, że tamte dane są niemiarodajne. 

Edit: podałem przykłady choćby u mnie jakie mogą wystąpić różnice w kosztach, a sam mam mieszkanie 70m2. Dlatego branie pod uwagę wyłącznie Warszawy i mieszkania 80 czy tam 85m2 i pisanie do tego stwierdzenia, że mamy niemalże najdrożej na świecie jest po prostu niemiarodajne.

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano (edytowane)

@LeBomB

Tak samo wzięto stolice innych krajów, dla których też można założyć, że opłaty w tych miastach są większe niż w małych miejscowościach.

Naprawdę oczekujesz naukowego porównania, który wykaże różnice z dokładnością do groszy uwzględniając wszystkie czynniki?

Grafika przestawia stolice i koniec. Dane są dla nich, a nie dla wiosek.

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano (edytowane)

@MaxaM Tak, dlatego uważam całe porównanie za niemiarodajne i o tym pisałem. Odnoszenie tego porównania do całych krajów i wnioskowanie na tym, czy w danym kraju jest ogólnie drogo pod względem kosztów czy nie, jest obarczone bardzo dużym błędem metodycznym.

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano
W dniu 27.10.2025 o 00:08, tgolik napisał(a):

Jakie roczne rachunki za prąd płacicie przy PV + magazyn energii dla domu ogrzewanego pompą ciepła i bez gazu czy kominka? 

przy chatce budowanej pasywnie takiej standardowej 150m2 i przy normalnym użytkowaniu za ogrzewanie, podgrzewanie wody i zwykłą konsumpcję prądu to wszystko powinno wynieść w okolicach zera rocznie lub kilka stów.

Oczywiście bez samochodu elektrycznego i innych dziwnych niestandardowych prądożernych rzeczy

Opublikowano (edytowane)
W dniu 27.10.2025 o 00:08, tgolik napisał(a):

Jakie roczne rachunki za prąd płacicie przy PV + magazyn energii dla domu ogrzewanego pompą ciepła i bez gazu czy kominka? 

Mój ostatni rachunek za prąd za cały rok to 3170zł w tym ogrzewanie, klimatyzacja, CWU, ładowanie elektryków, prąd bytowy. Dom 165m2 90% grzejniki i podłogówka w łazience. 

Z sieci pobrałem 6200kWh, instalacja PV 10.77 na nowych zasadach wyprodukowała 12500kWh, autokonsumpcja 6100kWh a reszta wepchana do sieci.  

TM3 LR - 31 tyś km. + 3700zł za ładowarki

Corsa E - 4.5tyś km + 250zł za ładowarki

Razem za prąd na utrzymanie domu i przejechanie 35 tyś km = 7120zł. 

Kominek użyłem tyko 3 razy czyli na początku by sprawdzić działanie pompki obiegowej, w Boże Narodzenie i w ferie. Mam  kuchnie gazową głównie pod mojego Tatę, który nie poradził by sobie z indukcją - 4 butle / rok.  

Instalacja PV bez magazynu ale kupiłem już 2x16 kWh LiFePO4. Czekam na dostawę a później na montaż. 

Liczę na zwiększenie autokonsumpcji o kolejne ~3000kwh/rok + ładowanie magazynów w taniej taryfie i rozładowanie w drogiej. Dołożenie magazynu z robocizną to 16tys zł. i tu liczę na zwrot inwestycji w 4.5roku. 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano (edytowane)
Cytat

Na rynku motoryzacyjnym zabraknąć może wkrótce nawet 40 proc. procesorów niezbędnych do produkcji nowych aut. Decyzja Holandii o przejęciu kontroli nad firmą Nexperia, której właścicielem jest chiński koncern Wingtech, spowodowała kryzys na linii Amsterdam-Pekin. Chińczycy zareagowali zakazem eksportu produkowanych w Chinach chipów Nexperii, co wywołało panikę w branży motoryzacyjnej. Na przerwy w produkcji szykują się m.in BMW, Mercedes, Volkswagen czy Honda. To wymarzony scenariusz dla chińskich producentów samochodów szturmujących rynki Starego Kontynentu.

Żeby nie było że chcieli wydymać freda a teraz fred wydyma ich %-)

Cytat

Holandia przejmuje chińskiego producenta chipów. Pekin stanowczo odpowiada

Rzeczniczka ministerstwa handlu ChRL He Yongqian oświadczyła w czwartek, że Chiny „stanowczo sprzeciwiają się” przejęciu przez rząd Holandii kontroli nad należącym do chińskiej firmy producentem chipów Nexperia. Władze holenderskie argumentowały swoją decyzję zagrożeniem dla bezpieczeństwa technologicznego Europy.

Cytat

Wykorzystano przy tym ustawę o dostępności towarów z 1952 r., która zezwala Hadze na interweniowanie w działalność prywatnych firm, by zagwarantować dostęp do krytycznych produktów w razie kryzysowych sytuacji.

W ramach działań tych Haga uzyskała prawo do blokowania lub cofania decyzji zarządu firmy. Na mocy ustawy na stanowisku prezesa spółki zawieszono Zhanga Xuezhenga, a akcje spółki trafiły pod kontrolę zewnętrznego powiernika.

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Holandia-przejmuje-chinskiego-producenta-chipow-Nexperie-Pekin-stanowczo-odpowiada-9025594.html

Edytowane przez Camis